Menu
Turkki

Bucket list: Sininen moskeija ja Suuri basaari

Täällä Istanbulissa ollaan edelleen ja parhaillaan sulatellaan erinomaista kasvisruokaa, jota kävimme syömässä aivan Taksimin aukion kupeessa. Tänään olemme ottaneet vähän rennommin, nukkuneet pidempään ja käyneet vielä jopa päiväunilla hotellilla. Yksi nähtävyys oli pakko myös tälle päivälle mahduttaa ja kävimme tutustumassa Topkapin palatsiin, josta kerron tarkemmin myöhemmin. Palataan nyt vielä eiliseen, jolloin sain ruksittua bucket listaltani pois yhden kohdan: vierailun Sinisessä moskeijassa ja käynnin Suurella basaarilla.

Sininen moskeija

1600-luvulla rakennettu sininen moskeija sijaitsee aivan Hagia Sofian lähistöllä ja sinne pääsee ilman pääsymaksua. Moskeija on kuitenkin suljettu rukoushetkien aikana turisteilta. Me itse kävimme koittamassa onneamme kello 11.30, jolloin moskeija oli juuri mennyt kiinni ja seuraavan kerran se olisi avoinna 13.15. No, ei sitten muuta kuin suunnitelmien muutos. Lähdimme sitten ensin tutustumaan Hagia Sofiaan ja olimmekin sopivasti yhden aikoihin valmiita moskeijakäyntiin.

 IMG_3635 IMG_3637IMG_3627
Kuten aina turistin pitää pukeutua ja käyttäytyä uskontoa kunnioittavasti. Niin miesten kuin erityisesti naisten odotetaan pukeutuvan häveliäästi ja naisten tulee käyttää huivia pään peittona. Jos omaa huivia ei ole, sellaisen saa ilmaiseksi lainaksi. En osaa sanoa, saako lainaksi myös pitkiä hameita tai housuja, joten sellaiset kannattaa kesäpäiväksi varata mukaan. Myös kengät pitää ottaa moskeijassa pois (ota kesällä siis myös sukat mukaan, ettei tarvitse paljain jaloin kävellä) ja niille saa oman pienen muovipussin. Turisteille on erillinen sivusisäänkäynti ja rukoilijat kulkevat pääsisäänkäynnistä. Vierailijat eivät saa myöskään astua miesten tai naisten rukoustiloihin eikä rukoilevia ihmisiä saa kuvata.

IMG_3742 IMG_3770

Kun moskeijaan astuu, tietää, mistä se on saanut nimensä. Yli 20 000 sinisin kuvioin koristeltua kaakelia ja sinistä valoa tulvivat ikkunat ympäröivät tulijat. Koko lattiaa peittää valtava punainen matto. Miehet rukoilevat suuressa päätilassa ja naisilla on oma erillinen rukoustilansa takaosassa. Kunnon muslimin tulee rukoilla viidesti päivässä tiettynä määriteltyinä ajankohtina, joista minareetista kuuluva rukouskutsu muistuttaa. Sillä ei ole väliä, rukoileeko kotona tai moskeijassa, yksin vai perheen kanssa. Rukoillessa kumarretaan monta kertaa kohti Mekkaa ja lausutaan yleensä Koraanin ensimmäinen suura.

IMG_3760 IMG_3750 IMG_3744 IMG_3767 IMG_3763 IMG_3762 IMG_3774 IMG_3772

Ehdottomasti vierailun arvoinen, mykistävän kaunis paikka.

Suuri basaari

Siniseltä moskeijalta kannattaa suunnata Sultanahmetin pysäkille ja joko ottaa sieltä ratikka tai kävellä kaksi pysäkinväliä Beyazitin pysäkille, josta on vain kivenheiton matka Suurelle basaarille. Istanbulin Suuri basaari on maailman suurin katettu basaari, jossa on huikeat 4000 kauppaa. Jos kaikki käytävät kävelisi läpi, matkaa kertyisi kahdeksan kilometriä. Suurin osa tilasta on katettu kupoli- tai holvikatoilla, jotka lämmittivät mukavasti viileänä päivänä. Kojuja on vieri vieressä ja niistä löytyy niin koruja, mattoja, huiveja, makeisia, mausteita, piraattituotteita, nahkatavaroita ja kaikkea muuta, mitä vaan voi kuvitella.

IMG_3776 IMG_3777 IMG_3779 IMG_3783

Tämä on paikka, jossa kauppamiehet osaavat hommansa ja tarjoavat tuotteitaan sellaisella innolla, että turisti joutuu helposti ihan pökerryksiin. Itse koen henkilökohtaisesti hieman raskaana ja ärsyttävänä sen, että tavaroita ei voi edes hetkeksi pysähtyä katselemaan ilman, etteikö myyjä olisi heti esittelemässä kaikkia mahdollisia tuotteita. Minua ainakaan tämä toiminta ei saa ostamaan, vaan päinvastoin lähtemään pois. Basaarissa jos jossain tinkaaminen on kultaa ja tuotteista saa helposti ainakin puolet pudotettua alkuperäisestä pyyntihinnasta. Harvoissa tuotteissa oli hintaa edes näkyvissä, vaan tarkoituksena on käydä neuvotteluja kompromissihinnasta myyjän kanssa. Itse selvisin kuin selvisinkin tyhjin käsin ja yllättävän helposti basaarin houkutuksista.

IMG_3796 IMG_3794 IMG_3793 IMG_3792 IMG_3791 IMG_3787 IMG_3786 IMG_3785

Suuren basaarin kupeessa on myös mielenkiintoinen kirjabasaari, johon kannattaa samalla reissulla tutustua. Lähempänä rantaa Eminonün pysäkin lähistöllä on myös Maustebasaari, johon poikkesimme. Rakennus oli täynnä erilaisia mausteita, lokoumeja, baklavaa, teetä ja kuivattuja hedelmiä. Uskoisin, että sieltä saattaisi löytää helposti monenlaista tuliaista kotiin vietäväksi – ainakin baklavat ja lokoumit näyttivät todella hyviltä.

No niin, nyt on aika kömpiä peiton alle nukkumaan. Huomenna on tavallista aikaisempi herätys, sillä aiomme lähteä risteilemään Aasian puolelle. Öitä!

PS. Pysy mukana matkoillani ja tykkää blogistani Facebookissa tai seuraa minua Instagramissa 🙂

2 Comments

  • Hanna
    12 maaliskuun, 2015 at 9:55 am

    Oon ollut lukiosta koulun kanssa reissussa Istanbulissa ja tuo basaari nousi kyllä silloin meidän tyttöjen ehdottomaksi lempparipaikaksi! 🙂 Hirveästi kaikkea kivaa ostettavaa (kuten feikkilaukkuja, feikkikelloja, koruja…), jotka sen ikäisenä tuntui niin tarpeellisilta 😀 Olis kiva käydä tuolla joskus uudestaan ja katsoa, vieläkö basaarissa olisi samaa taikaa kuin silloin.

    Reply
    • Sandra
      13 maaliskuun, 2015 at 7:30 am

      Sama juttu! Itse kanssa hamstrasin kaikista kohteista feikkitavaraa ja turistiroinaa. Nykyään yritän vain kiertää vastaavat paikat mahdollisimman kaukaa. Todennäköisesti näin vanhemmalla iällä sitä sitten kiinnittäisi eri asioihin huomiota kuin teininä tai lapsena 🙂

      Reply

Leave a Reply