Menu
Australia

Mielipiteeni Australian eri kaupungeista

Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Toiselle maistuu paremmin mansikka, toisen hymy syttyy mustikasta. Toinen nauttii maaseudun rauhasta, ja toiselle Helsinki tuntuu liian hiljaiselta tuppukylältä. Makuja on siis monia, ja siitä syystä tämäkin postaus perustuu vain omaan mielipiteeseeni, ja uskon, että lukijoista moni ei allekirjoita kaikkia ajatuksia kanssani. Siitäkin huolimatta haluan jakaa omat mielipiteeni Australian eri kaupungeista, odotuksista, mielikuvista ja todellisuudesta, ainakin minun todellisuudestani. Kun itse suuntasin ensimmäistä kertaa pidemmäksi ajaksi Australiaan, mietin kovasti, mikä olisi hyvä kaupunki aloittaa ja mihin tulisin pidemmäksi aikaa jäämään. Päätöksiä oli vaikea tehdä pelkän mututuntuman pohjalta, joten silloin vaakakupissa kallistuin tutuimpaan ja turvallisimpaan vaihtoehtoon. Vajaan kahden vuoden aikana olen ehtinyt reissata kohtuullisen kattavasti läpi Australian mantereen, ja suurimmista kaupungeista ainoastaan Darwin on edelleen kokematta, joten eri kaupunkien ominaispiirteet ovat tulleet ainakin pintapuolisesti tutuiksi.

Sydney

Sydney on Australian kuningatar, itseoikeutetusti sädehtivä tähti. Se häikäisee ja sykähdyttää tervehtien matkalaista kimaltelevalla merellä, auringon lämmöllä ja kuuluisilla maamerkeillä, Oopperatalolla ja Harbour Bridgella. Sydney on kiireinen, monikulttuurinen ja kallis liike-elämän ja turismin keskus, jossa riittää sykettä päivin ja öin. Samalla se tarjoaa rentoa rantaelämää ja kenties Australian kuuluisimmat rannat, Bondin ja Manleyn. Uudenvuoden ilotulitukset Sydneyssa ovat käsite, ja tuona aikana saattaa jopa hostellin dormisängystä joutua maksamaan satasen yöltä. Täältä löydät myös Australian instagrammattavimmat smoothie-kulhot ja loistavaa sushia.

Näiltä seuduilta alkoi valkoisen Australian historia, kun James Cook saapui Botany Bayhin 1770. Nopeasti alue oli täyttynyt sekä vapaista siirtolaisista että rangaistusvangeista, ja nykymatkaaja voi tutustua entisajan elämään vierailemalla lukuisissa museoissa tai kuljeskelemalla The Rocksin alueella, joka ennen oli kovin pahamaineinen jengien, rikollisten ja prostituoitujen keskus. Keskustan mielenkiintoisia alueita ovat myös Darling Harbour, Royal Botanic Garden, China Town ja reppureissaajien suosion saavuttanut King’s Cross. Kannattaa lisäksi suunnata pois kaupungin sykkeestä ylös Blue Mountainsille ja sen alueella sijaitseviin pikkukaupunkeihin.

Jos olisin menossa ensi kertaa Australiaan, aloittaisin Sydneysta. Keskusta on täynnä kuuluisia monumentteja ja mielenkiintoisia kohteita – löytyy historiaa, kulttuuria, hyvää ruokaa, rantoja, menoa ja meininkiä, shoppailumahdollisuuksia ja paljon muita matkailijoita. Sydneyssä on selkeästi eri vuodenaikojen vaihtelua, mutta talvi on huomattavasti miellyttävämpi kuin etelämmässä. Töitä on tarjolla eniten, mutta vuokrat ja muu eläminen on kalliimpaa kuin monessa muussa Australian kaupungissa. Monet asuvatkin kaukana keskustasta, eikä kolmen neljän tunnin päivittäinen työmatka ole ollenkaan ennenkuulumatonta.

Itse tykkään vierailla Sydneyssä, mutta se on liian hektinen ja bisnesmäinen omaan makuuni. Se ei siis omalla kohdallani olisi ensimmäisellä eikä toisellakaan sijalla niistä kaupungeista, joissa asuisin.

Melbourne

”Sydney is a girl you date, but Melbourne is the girl you marry”

Jos Sydney on se pankissa kovalla palkalla työskentelevä esikoinen, Melbourne on se taiteellinen ja boheemi tatuoitu kuopus, jonka mielialat vaihtelevat neljä kertaa tunnissa. Melbourne ei välttämättä tee vaikutusta ensi silmäyksellä: sieltä puuttuvat kuuluisat maamerkit, jotka tekevät Sydneystä niin säväyttävän. Kaikki neljä vuodenaikaa löytyvät, yleensä jopa yhden tunnin sisältä eivätkä lähivedet sovellu surffaukseen. Mutta jos ei anna ensivaikutelman hämätä, saattaa huomata, mikä Melbournessa niin monia viehättää. Kujat ja sivukadut kätkevät sisäänsä upeita putiikkeja, kahviloita, baareja ja ravintoloita. Parhaat paikat löytyvät usein vasta keskustan ulkopuolelta persoonallisista lähiöistä. Kadut täyttyvät loistavista katutaiteilijoista, jotka tarvitsevat raadin antaman luvan, jolla varmistetaan esitysten korkea taso. Erilaisia tapahtumia ja festivaaleja riittää, ja Melbournea tituleerataan Australian kulttuuri- ja urheilupääkaupungiksi. Ravintolatarjonta on loistavaa ja melbournelaiset ovat Australian suurimpia ruoka- ja erityisesti kahvisnobeja, eivätkä huonot paikat yksinkertaisesti pärjää kireässä kilpailussa.

Sykettä ja monikulttuurisuutta löytyy sitä kaipaavalle. Turisteja on, mutta ei todellakaan sitä määrää mitä Sydneyssä. Hintataso on hieman alhaisempi, mutta niin saattavat olla palkatkin. Silti itselleni Melbourne oli se paikka, johon asetuin asumaan pidemmäksi aikaa. Melbourne on eläväinen, rajoja koetteleva, sopivalla tavalla rähjäinen ja särmikäs.

Brisbane

Brisbanessa olen käynyt kerran, jolloin viivyin pari päivää. Melbournessa ja Sydneyssa asuvilta paikallisilta olin kuullut paljon haukkuja Brisbanesta, että paikka on aivan juntti ja mielettömän tylsä. Odotukseni eivät olleet korkealla, joten yllätyin erittäin positiivisesti kaupungista. Sydneyssä ja Melbournessa keskustan katukuvassa näkyy enemmän vanhempia rakennuksia, kun taas itselleni Brisbane näyttäytyi rakennuskannaltaan paljon modernimpana. Keskusta on pieni, nätti ja nopeasti hallittavissa. Erityisesti tykkäsin ilmaisesta lautasta, jolla kannattaa kulkea varsinkin auringon laskettua, jolloin voi ihailla kaupungin pilvenpiirtäjiä yövaloissa. Sää Brisbanessa suosii ympäri vuoden, joten aurinkoa rakastavalle kaupunki lienee loistava valinta. Reilun tunnin matkan päässä on myös ihastuttava Noosan pikkukaupunki, joka on sekä australialaisten että ulkomaalaisten lomailijoiden suosiossa.

Jos tulee reppureissulle Australiaan ja mielii farmitöihin, yleensä iso osa töistä on Queenslandin alueella, jolloin Brisbane saattaa olla hyvä tukikohta aloittaa töiden etsintä. On muutenkin hyvä muistaa, että talven saapuessa etelästä alkaa valua porukkaa koko ajan kohti pohjoista, jolloin sesonki siellä vilkastuu ja samoin kilpailu työpaikoista.

Perth

Vajaan 2 miljoonan asukkaan Perth kuulostaa suomalaisen korvaan isolta kaupungilta, mutta todellisuus ei välttämättä ole täysin sitä. Asukasmäärästään huolimatta Perthin keskusta on todella pieni ja rauhallinen ja nähty muutamassa päivässä. Jos rakastaa lämpöä, aurinkoa ja rantoja, Perth voi olla taivas maan päällä, sillä kaupungissa riittää säiden puolesta hyviä päiviä. Rantaelämä heijastuu kaikkeen kaupungissa, ja ihmiset heittävät mielellään välittömästi työpäivän jälkeen nahkakengät ja puvuntakit hevon kuuseen ja iskevät jalkansa pehmeään rantahiekkaan. Perth on yksi Australian kalleimpia kaupunkeja, ja rahan läsnäolo näkyy mielestäni kaikkialla siisteissä kaduissa ja puistoissa sekä veneiden ja talojen laadussa. Katukuva on Melbourneen verrattuna hyvin puhtoinen ja kliinattu, mutta itse olen viehättynyt enemmän Melbournen rosoisuudesta.

Adelaide

Reilun miljoonan asukkaan Adelaide mainostaa itseään Australian festivaalipääkaupunkina. Ehkä festivaalien aikaan ihmisiä virtaakin kaupunkiin – mene ja tiedä. Itse olen käynyt Adelaidessa kolme kertaa, ja näiden kertojen pohjalta kaupunki ei mielestäni todellakaan ole oikea kohde menoa ja meininkiä etsivälle. En silti täysin tyrmää paikkaa, sillä vaikka Adelaiden keskusta ei ole erityisen mielenkiintoinen, parhaat paikat sijaitsevatkin mielestäni hieman keskustan ulkopuolella, meren rannoilla, luonnonpuistoissa ja Adelaide Hillsin pikkukaupunkien tienoilla. Adelaidesta voi tehdä myös päiväreissuja viininviljelyalueille, Grampiansiin tai vaikka erämaahan Flinders Rangersiin. Omasta mielestäni Adelaide on fiilikseltään kuin hyvin toimeentuleva, rauhallinen, eurooppalainen keski-ikäinen. Toisin kuin Sydney ja Melbourne, Adelaiden asuttivat vapaat siirtolaiset, jolloin kaupunkiin syntyi heti erilaista vaurautta ja jopa paikallinen murrekin on ”hienostuneempaa” eli voimakasta aussiaksenttia ei kuule niin selvästi. Luonnon, eurooppalaisen fiiliksen eikä vähiten loistavien viininviljelysalueiden vuoksi Adelaide saa minulta loppujen lopuksi positiivisen tuomion.

Canberra

Australian pääkaupunki, kompromissin pohjalle perustettu paikka, jolla on haluttu miellyttää kaikkia (eikä ole oikein ehkä miellytetty ketään). Canberralla on maine tylsänä paikkana, ja rehellisesti sitä se omasta mielestäni onkin. Siisti, turvallinen, virastoja ja pukunaisia ja -miehiä täynnä oleva katukuva, joka kuitenkin tyhjenee erittäin nopeasti toimistotyöajan päättymisen jälkeen. Erinomainen valikoima museoita, joiden parissa kaupungissa saa vietettyä mielenkiintoisesti sen yhden päivän, jonka vuoksi kaupunkiin voi ehkä mennä.

Cairns

Mielikuvissani Cairns oli trooppinen paratiisi, josta pääsisin heti keskustasta hyppäämään koralleja ja kaloja kuhisevaan turkoosiin meriveteen ja voisin istua päivät rantabaarissa mojito kädessäni. Mielikuvani oli korkealla, joten ehkä siksi hieman petyin. Keskustan rannalla ei voinut uida, reppureissaajia oli kaikkialla eikä kaupungissa ollut kovin paljoa nähtävää moneksi päiväksi. Jos tulisin Cairnsiin toisen kerran, suuntaisin välittömästi pohjoiseen Port Douglasiin ja Kurandan sademetsiin tai vastaavasti sukeltamaan ja jättäisin keskustan lähes välistä.

Hobart

Tasmanian pääkaupunki Hobart toi mieleeni keskisuuren norjalaisen kaupungin. Ehkä se oli kaupungin juurelta kohoava Mt Wellingtonin vuori, ehkä satama, ehkä viileähkö sää, en tiedä, mutta itselleni tuli vahvat pohjoiseurooppalaiset fiilikset kaupungista. Hobartissa oli sekä nuoria reppureissaajia että australialaisia lomalaisia, ja tykkäsinkin siitä, että Tasmanian reissulla nuo kaksi matkaajaryhmää kohtasivat usein retkillä ja majoituksissa. Myös paikalliset olivat maalaismaisen ystävällisiä ja välittömiä. Hobartin kaupunki on nähty parissa päivässä, joten mielenkiintoisia uusia paikkoja ei löydy jokaisen kulman takaa, kuten isommissa kaupungeissa. Toisaalta kaupungin eduksi on sanottava, että Tasmanian pieni koko mahdollistaa monenlaiset päivä- ja viikonloppuretket eri kohteisiin, jolloin nähtävyyksien määrä lisääntyy huomattavasti.

Alice Springs

Mielikuvissani Alice Springs oli kuin Australian villi länsi – puisia saluunarakennuksia, hevosia, hiekkateitä, polttavaa aurinkoa, tappeluita ja muutenkin villiä menoa. No, ihan noin alkeellinen paikka Alice ei ollut, vaikka kompaktin kaupungin keskusta ulottuu parin kadun varrelle. Meno on rentoa, yöt ja päivät asuna riittää toppi, shortsit ja varvassandaalit. Meikkiä ei tarvita, eikä tukkaa tarvitse kammata. Iltaisin auki on vain yksi tai kaksi baaria, joista ei kannata ainakaan yksin ja liian humalassa harhailla tietyille alueille. Kaupungilla on huonohko maine, ja välillä olen kuullut sanottavan, että erityisesti yksinmatkustavan naisen (reppureissaajan) pitäisi välttää koko paikkaa. Alkuperäisasukkaita on huomattava osuus kaupungin väestöstä, mikä ilmeisesti valitettavasti heijastuu myös rikostilastoissa, mutta silti koin oloni aivan turvalliseksi mihin vuorokauden aikaan vain.

Broome

Broome oli minulle ennestään täysin tuntematon kaupunki aivan läntisen Australian pohjoisosassa. Syrjäinen, pieni, mutta yllätyksekseni täynnä tekemistä ja nähtävää sekä turistille että paikallisille. Broomesta löytyy kaksi rantaa aivan keskustan tuntumasta, kameliratsastusta, maailman vanhin toimiva ulkoilmateatteri, mielenkiintoisia museoita, dinosauruksen jalanjälki, China Town, kiinalainen ja japanilainen hautausmaa ja monia hyvälaatuisia ravintoloita. Ainoa huono puoli mielestäni kaupungissa oli, että keskusta oli levittäytynyt aika isolle alueelle, eikä trooppisen hiostavassa säässä kävely tuntunut kovin innostavalta. Onneksi bussilla pääsi kaikkialle, mihin lyhyellä vierailulla halusikin.

Loppujen lopuksi on vain sanottava, että Australiassa on mielettömästi tunnelmaltaan erilaisia kaupunkeja ja varmasti maasta löytyy jokaiselle jotakin. Mitä sitten vastaisin alussa esittämiini kysymyksiin? Mistä kaupungista kannattaa aloittaa Australiassa? Jos mietitään töiden saamista wh-viisumilla, ykkösenä valitsisin Sydneyn minä vuoden aikana tahansa, ja toisena joko Melbournen jos matkaan Australiaan syys-lokakuussa tai Brisbanen jos lähden matkalle maaliskuun jälkeen. Missä sitten itse asuisin mieluiten? Ykkösenä ehdottomasti Melbourne, kakkosena joko Hobart tai Adelaide ja näiden jälkeen Sydney. Yllättävääkö?

Mikä on sinun suosikkisi Australian kaupungeista?

6 Comments

  • Minttu
    11 heinäkuun, 2017 at 9:46 pm

    Kyllä kaupunkisuosikkini on Melbourne, mutta talvella se on asuttavaksi ihan liian kylmä (ne talot sisältä). Pert on ranta-alueena mukavin. Adelaide/SA kokonaisuutena paras, koska välimatkat on lyhyitä, ja Robe (etelässä) on yksi hienoimpia rantakyliä. Brissy on ainoa kaupunki ehkä, jonne voisi muuttaa asumaan ympärivuotisesti (ilmasto, Southbank, WestEnd, lähisaaret ja lomakohteet), mutta pidemmän päälle Queenslandista puuttuu se jokin Melin kulttuuri.
    Aika lailla voin kyllä olla samaa mieltä sun kanssa noista käymistäni kaupungeista. Perth ei kuitenkaan 6 viikon asumiskokemuksella ollut mikään kallis verrattuna noihin isompiin cityihin. Vanha käsitys…

    Reply
    • Sandra
      18 heinäkuun, 2017 at 4:29 am

      Mä olen onnistunut välttämään Mellun talven kovimmat viimat, mutta mitä olen kevättä ja syksyä kokenut, niin pirun kylmä taloissa oli. Mä olin ehkä niin lomamoodissa Perthissä, että siellä tuntui menevän paljon rahaa. Toki turistina kulutuskin on ihan eri luokkaa kuin asuessa – siitä ei ole kokemusta, vaikka Perthillä onkin vähän maine kalliina paikkana. 🙂

      Reply
  • Eero Nenonen
    11 heinäkuun, 2017 at 10:37 pm

    Kyllä Melbourne tarjoaa vähän ja enemmän kaikkea kaikille, se olis mun suosikki . Sydney on kyllä todella hieno vesialueineen…kiireinen paikka mutta kokemisen arvoinen. Hobartissa en ole ollut Tasmanian muissa pikkupaikoissa kuitenkin, mukava paikka ja ilmasto todella mahtava. Kiva ja avartava postaus Sandralta.

    Reply
    • Sandra
      18 heinäkuun, 2017 at 4:27 am

      Seuraavaksi sitten sun kanssa Hobartiin 🙂

      Reply
  • Anna | Muuttolintu.com
    12 heinäkuun, 2017 at 3:00 am

    Aika lailla pääosin allekirjoitan kaiken! Mehän mietittiin hetki Sydneyyn muuttamista, mutta se kaatui päätä huimaaviin vuokriin. En edes tiennyt, että Mellun ja Sydneyn välillä hintataso on niin eri maailmasta. Perth kiinnostaisi, mutta sielläkin on kallista, eikä se loppupeleissä niin merkittävästi lämpimämpi ole, kylmä sielläkin tulee. Ja se on niin perhanan syrjässä!

    Tällä hetkellä haluaisin muuttaa auringon perässä Brisbaneen. Onhan se kaupunkina hiukan tylsempi kuin Melbourne, ja rannalle joutuu ajamaan kauemmin, mutta tykkäsin sen pienemmästä fiiliksestä ja tietysti säästä 🙂 Yksikään näistä kaupungeista ei kuitenkaan oo ollut sellainen, mistä en olisi tykännyt (paitsi ehkä se Canberra ei hirveästi sytyttänyt). Darwin on myös aivan ihana, siellä on Australian parhaat auringonlaskut!

    Reply
    • Sandra
      18 heinäkuun, 2017 at 4:27 am

      Mun täti muutti Mellusta Sydneyhin ja se kertoi, että joillain alueilla nousee hinnat 75 % vuodessa! Ihan hullua! Perth on mustakin vähän liian syrjässä, vaikka ihan kiva paikka sekin oli. Brissu voisi olla hieman tylsempi, mutta toisaalta mielenkiintoinen työ ja ne omat harrastukset kyllä täyttää ihan kivasti kalenteria. Brissussa olisi myös monta mielenkiintoista retkikohdetta ja muutenkin Queensland on tosi kaunis.

      Pakko päästä Darwiniin!

      Reply

Leave a Reply