Menu
Motivoivat postaukset

Miten tienata rahaa ja nähdä maailmaa?

Tuntuuko, että Suomen sateiset ilmat on jo niin nähty? Haaveiletko leppoisammasta elämästä miellyttävämmässä säässä? Tuntuuko sinusta, että pitäisi säästää ikuisuus, jotta voisi olla varaa lähteä maailmalle? Näin ei välttämättä tarvitse olla, vaan hyvässä lykyssä voit palata ulkomaan reissulta paksumman lompakon kanssa. Tässä postauksessa listaan muutamia tapoja, joilla voi tehdä rahaa matkustellen ja/tai ulkomailla eläen tai vähintäänkin säästää huomattavia summia reissukuluissa.

Work and Holiday -viisumit

Jos ikä on puolellasi, Work and holiday -viisumit ovat mahtava tapa tutustua maan kulttuuriin, matkustella ja samalla tienata jopa varsin hyviä summia. Jos ikää on alle 31, avautuvat ovet Australiaan, jossa minimipalkka on noin 21 dollaria (14 euroa tunnilta). Tietyin edellytyksin Australiassa oleskelua voi pidentää vielä toisella vuodella. Uuteen-Seelantiin pääsevät alle 36-vuotiaat, ja itseäni kutkuttelisi vielä tämä mahdollisuus. Voisin ihan mielelläni viettää esimerkiksi kuusi kuukautta Erasmus-vaihdossa jossakin Euroopan kaupungissa.

Vaihto-opiskeluvuosi tai ulkomaan työharjoittelu

Itseäni harmitti aikoinaan, kun ei tullut lähdettyä vaihtoon tai harjoitteluun, sillä se on loistava tapa tutustua muihin opiskelijoihin ja saada esimakua paikallisesta elämästä. Maasta riippuen voit myös kenties tehdä töitä opiskeluviisumilla ja tienata hieman rahaa elämiseen. Kela myös maksaa opintotukea ulkomaille! Nythän olen taas yliopisto-opiskelija, joten myös tämä optio on avautunut uudestaan.

Nordjobb

Nordjobb välittää pääasiassa kesä- ja muita työpaikkoja 18 – 30 -vuotiaille nuorille Pohjoismaissa. Olisi ollut kiva tilaisuus nuorempana, mutta nyt olen liian vanha ja monessa paikassa palkkaus on näin ”aikuiselle” hieman liian matala. Ehkä joku päivä minutkin kuitenkin löytää norjalaiselta kalatehtaalta ;).

Suomenkieliset (asiakaspalvelu)työpaikat ulkomailla

Monet ulkomaalaiset yritykset etsivät suomenkielistä asiakaspalveluhenkilöstöä eri kohteisiin Euroopassa tai esimerkiksi Thaimaassa. Työtehtävät ovat yleensä asiakaspalvelua tai myyntiä puhelimitse, sähköpostin tai chatin välityksellä. Esimerkiksi Maltalla pohjoismaalaisen asiakaspalveluhenkilön palkka ulkomaalaisessa yrityksessä on yleensä 1500 eurosta ylöspäin noin pariin tuhanteen euroon asti, ja siihen voi tulla päälle vielä bonuksia. Pari päivää sitten sain myös työtarjouksen suomenkielisestä taloushallinnon ja markkinoinnin paikasta eräässä Euroopan pääkaupungissa.

Suomalaisen tai ulkomaalaisen yrityksen palveluksessa työskentely ulkomailla

Kyseessä ei välttämättä tarvitse olla vain suomalainen yritys, mutta aika usein monelle voi tulla tilaisuus aloittaa ensin kotimaan toimipisteessä ja siirtyä sitten talon sisällä ulkomaan kohteeseen. Esimerkiksi Nordea yhtenä esimerkkinä palkkaa välillä Tallinnaan suomenkielistä asiakaspalveluhenkilöstöä tai Puolaan asiakaspalvelun tukeen suomenkielen osaajia. Ja sitten voi tietenkin tarttua härkää sarvista, ja hakea suoraan ulkomaalaiseen firmaan töihin!

Suomen suurlähetystöjen työpaikat /viisumikeskukset

Esimerkiksi viisumikäsittelijänä voi aueta pääsy moneen mielenkiintoiseen maahan, kuten Venäjälle tai Kiinaan.

Työpaikat matkailun alalla tai sesonkityöpaikat

Miltä kuulostaisi matkaoppaan työ, alppioppaan hommat tai vaikkapa lentoemännän pesti? Jos lentoemännän arki kiinnostaa, kannattaa laittaa seurantaan esimerkiksi @fromkaroliina Instagram-tili, jossa pääsee kurkistamaan lentoemännän arkeen!

Paikkariippumaton työ

Osaatko jotakin sellaista, jota voit tehdä etänä omalta läppäriltä käsin? Kirjoittajan, toimittajan, kääntäjän, IT-osaajan tai vaikkapa verkkokaupan omistajan ei välttämättä tarvitse istua toimistolla, vaan työ kulkee mukana kaikkialla. Tai sitten vain perusta matkablogi ja rahaa alkaa virrata ovista ja ikkunoista 😉 . On myös olemassa ns. freelance-sivustoja, joiden kautta voi tehdä etänä vaikka pieniä käännöshommia tai avustaa yritystä nettisivujen teossa.

Hanki yleispätevää osaamista / työkokemusta

Esimerkiksi baari- ja ravintola-alan töitä voi tehdä lukuisassa maassa. Hotellin aulahenkilöstöä tai siivoojia tarvitaan kaikkialla. Jos osaat hyvin esimerkiksi englantia, saattaa jossakin aueta mahdollisuus opettaa englantia reissatessa. Osa kouluttautuu myös esimerkiksi surffiopettajaksi, ja voi tehdä mielekästä työtä jossakin hyvien aaltojen ja aurinkoisten rantojen kohteessa.

Miten sitten säästää rahaa reissatessa?

Matkatessa on myös monia keinoja saada matkakassa riittämään pidempään. Tässä muutamia:

  • Work for accommodation -tyyppiset ratkaisut, joiden kautta voi päästä majoittumaan kaupungin keskustassa ilmaiseksi työtä vastaan
  • Woofing tai HelpX, joissa yleensä saa ruoan ja majoituksen työtä vastaan
  • Sohvasurffaus
  • Matkabloggaajat saattavat saada yhteistyönä majoituksia ilmaiseksi tai edullisemmin
  • Kulut kuriin Suomessa: asunto vuokralle, tavarat myyntiin, auto seisontaan yms
  • Talo- tai lemmikkivahdit, kun isännät ovat itse reissussa
  • Au pairin hommat ja asuminen perheessä
  • Matkustaminen yöllä ja nukkuminen liikennevälineessä
  • Sitten villinä korttina niille, joilla on jo kertynyt omaisuutta. Olen tavannut muutamia työelämästä jättäytyneitä reissaajia, jotka ovat myyneet kaiken kiinteän omaisuutensa (jota oli jo kertynyt mukavasti) ja sijoittaneet rahat. He reissasivat ja elivät sijoituksen tuotoilla. Tässä pitää toki olla pääomaa jo jonkin verran, mutta #lifegoals

Olisiko teillä vielä jotain vinkkejä, miten tienata rahaa ja matkustella?

Ps. Jos haaveilet irtiotosta ja vapaammasta elämästä, käy kurkistamassa Matkaopas vapauteen -blogi 🙂

 

 

 

 

17 Comments

  • Sara | Sara's Fab Life
    18 lokakuun, 2017 at 2:31 pm

    Mä oon just miettimässä miten pääsisin toimistopyörästä (näin hurjan 2 vuoden jälkeen xD ) pois. Sijotusasunto olis tähtäimessä 2 vuoden päästä ja tulevaisuudessa oman asunnon voi laittaa vuokralle, mutta en tiedä elääkö silläkään, vai pitäisikö vielä olla jokin tulonlähde. Tällähetkellä blogi ei ainakaan ole lähtenyt lentoon, mutta voisin kuvitella, että pitkän ajan reissussa lukijoitakin tulee enemmän. Tietokoneen ja markkinoinnin saralla olen aika onneton, enkä tiedä osaisinko/luontuisiko se musta. Kirja olisi kiva kirjottaa, mutta mielikuvitus ja tieto/taito puuttuu.

    Reply
  • Hanna
    18 lokakuun, 2017 at 3:16 pm

    Kiva postaus muistutuksena mitä kaikkia vaihtoehtoja maailma onkaan pullollaan. Onneksi itsellenikin löytyi sopiva vaihtoehto karata edes hetkeksi oravanpyörästä, kun pääsen tammikuun lopulla puoleksi vuodeksi opintovapaalle Erasmus-vaihtoon Espanjan Almeriaan. Monia samanikäisiä tai vanhempia tuttavia ja työkavereita on ihmetyttänyt, miten enää tämän ikäisenä viitsii tai uskaltaa lähteä vaihtoon, jossa yleensä muut vaihtarit ovat parikymppisiä. En ole varsinaisesti päätäni asialla vaivannut, eiköhän asiat suju ihan omalla painollaan ja uskoisin edes joitain samanhenkisiä ihmisiä löytyvän iästä huolimatta (ja ikähän on vain numeroita!). Kun on jo aiemmin ulkomailla asunut, ei pienet haasteet hetkauta suuntaan eikä toiseen. Positiivisella asenteellakin pääsee jo pitkälle 🙂 Suosittelen vaihtoon lähtemistä oikein lämpimästi sullekin kun asia tulee ajankohtaiseksi!

    Reply
  • Terhi | VAGABONDA
    18 lokakuun, 2017 at 5:08 pm

    Hyvä ja kattava listaus! Aika montaa näistä olen jo kokeillut, mutta suurena haaveena on paikkariippumaton työ. Yhden sellaisen jo sain ennen maailmalle lähtöä, mutta suureksi harmikseni tämä todella mielenkiintoinen ja kohtalaisen hyvin palkattu projekti meni jäihin, eikä ole mitään tietoa, että milloin se alkaa vai alkaako milloinkaan. Muuta vastaavanlaista etähommaa en ole onnistunut löytämään, joten tällä hetkellä etsin jostain päin Eurooppaa paikkariippuvaista työtä.

    Yksi helppo tulonlähde on AirBnB, jos on kämppä, jonka voi laittaa sinne vuokralle. En tiedä onko Suomessa, mutta joissakin maissa on firmoja, jotka hoitaa siivua vastaan kaikki hinnoittelusta ja kommunikoinnista avainten antoon ja siivoukseen. Firman osuuden, verojen ja muiden kulujen jälkeen siitä saattaa jäädä ainakin kivat taskurahat 🙂

    Reply
  • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
    18 lokakuun, 2017 at 5:35 pm

    Kyllä niitä vaihtoehtoja vain riittää! 🙂 Kattavasti tietoa, kiitti tästä. En itseasiassa tiennyt, että noissa työviisumeissa on ikärajat ja vieläpä noin alhaiset! Työviisumi Australiaan kiehtoo täällä kovasti ja vielä tässä olisi muutama vuosi aukaa toteuttaa tuo ennen kuin ikä tulee vastaan.

    Oon ollut työharjoittelussa Maltalla ja vaihto-opiskelijana Kuala Lumpurissa, mutta vielä kutkuttaisi nuo työt työt ja oma kämppä ulkomailla.

    Reply
  • Kati Suomalainen im Allgäu
    19 lokakuun, 2017 at 2:44 pm

    Pakko kirjoittaa minäkin olin yli kolmekymppinen au pair vaikka vain kolme kuukautta mutta sen jälkeen löysin muuta. Ja toisella kertaa kun lähdin niin olin 35-vuotias ja tulin Saksan alpeille suomalaiseen hotelliin töihin. Sillä tiellä edelleen. Hyvä ja kattava kirjoitus.

    Reply
  • Sofia
    23 lokakuun, 2017 at 2:21 am

    Jonkinlainen säännöllisen, töistä riippumattoman toimeentulon varmistaminen olisi unelma, joka mahdollistaisi vaikkapa vuosittaiset muutaman kuukauden irtiotot palkkatyöstä. Työn alla vielä on, että mikä se tulonlähde olisi. Omistusasunnon vuokraaminen tai sijoitusasunnon hankkiminen olisi ehkä se turvallisin tapa, mutta toki asuntolaina pitäisi saada ensin alta pois. Töitäkin voisin ulkomailla toki tehdä, mutta en ehkä oman alan. Mielummin jotain leppoisaa, turistipalveluiden parissa toimintaa esim.

    Reply
    • Sandra
      25 lokakuun, 2017 at 6:32 pm

      Sama on itsellänikin mietinnässä, mutta en oikein vielä osaa mielestäni ainakaan mitään sellaista, mistä olisi mahdollista saada riittävästi toimeentuloa. Parasta olisi ehkä joku leppoisa työ ulkomailla, mutta eivät aina nekään ole mitään kovin yksinkertaisia saada.

      Pikku hiljaa yritän kuitenkin kulkea kohti sellaista arkea, jota haluaisin elää. Aika näyttää, milloin siihen lopullisesti päästään.

      Reply
  • Anna | Tämä matka -blogi
    23 lokakuun, 2017 at 9:16 am

    Erityisesti tuo kohta : Kulut kuriin Suomessa, on tärkeä tällaiselle vielä oravanpyörässä heiluvalla. Asuntoon, autoon, kesämökkeihin ym. tuhraantuu järkyttävästi rahaa. Kun niitä summia rupeaa askemaan yhteen, meinee itku päästä. Itse tuskailen asunnon koon kanssa. Koska minulla on pojat vuoroviikoin, ei vaihto pienempään oikein ole mahdollista. Toisaalta taas kaksi huonetta seisoo tyhjänä joka toinen viikko. Hankalaa.

    Reply
    • Sandra
      25 lokakuun, 2017 at 6:34 pm

      Ymmärrän kyllä, ettei ole ihan helppo yhtälö. Erityisesti kun haluaa pitää lasten huoneet, jotta koti tuntuu heillekin kodilta. Ehkä siinä vaiheessa, kun he ovat aikuisia sitten 🙂 (vaikka omakin lapsuudenkoti on edelleen entisellään)

      Reply
  • Sannahof // Unelmamaja
    23 lokakuun, 2017 at 11:49 pm

    Nykyään on kyllä kattavasti erilaisia mahdollisuuksia lähteä ulkomaille ja mahdollisesti jopa elättää itsensä siellä. Suunnitelmissa olisi lähteä parin vuoden päästä pitkään harkkaan ulkomaille ja sitten joskus työelämässä olisi makeeta päästä ainakin pariksi vuodeksi töihin kouluun maailmalle.

    Reply
    • Sandra
      25 lokakuun, 2017 at 6:34 pm

      Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Pikku hiljaa niitä eri mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja avautuu! 🙂

      Reply
  • Anna | Muuttolintu.com
    24 lokakuun, 2017 at 1:26 am

    Jos maailmalle haikailee niin kyllä keinoja riittää! Ajankohtainen postaus, me ollaan kaiketi vihdoin irrottautumassa Ausseista ainakin joksikin aikaa ja aloittamassa nomadielämä. Me ollaan kai sikäli onnekkaassa asemassa, ettei ulkomailla rahan tienaaminen ole ollut koskaan kynnyskysymys. Nykyään tää postauksen aihe taitaa olla semmoinen, mitä tosi monet miettii. Itse olen miettinyt sitä, että en usko, että jaksan nomadielämää kovin kauan. Ehkä vuoden tai kaksi (jää nähtäväksi). Niin paljon kuin rakastankin matkustamista, tärkeämpää on kuitenkin se, että teen sitä, mistä tykkään. Koska arki on arkea myös reissussa. Oon nyt muutaman vuoden itse tehnyt tätä läppärityötä, enkä siitä kyllä ihmeemmin nauti, ja alkanut siksi miettimään muita vaihtoehtoja. Mieluummin pysyn paikoillani ja teen työkseni jotain, mistä tosiaan nautin, ja käyn lomilla muutaman kerran viikossa. Eri asia on tietysti väliaikaiset duunit, Working Holidayt ja vastaavat.

    Reply
    • Sandra
      25 lokakuun, 2017 at 6:38 pm

      Se on sitten edessä siis! Onko vielä valikoitunut kohdetta vai onko se nyt se Kaakkois-Aasia aluksi?
      Kyllähän tällaisessa ”normiarjessa” on myös hyvät puolensa. On työyhteisö, työntekijän tietty turva, työkaverit, ja sitten kun asettuu edes jonkin verran aloilleen, niin on siinäkin omat etunsa. Ja hei, jos muidu asuu Australiassa, niin onhan se puolilomaa jo sekin 😉

      Reply
  • Simo
    29 lokakuun, 2017 at 2:19 am

    Toi #lifegoals ois SE juttu. Hitto kun en viikkorahoja tajunnut sijoittaa niin voisi jo nauttia jossakin. Mutta aina voi tietty tehä niinku Kannistot ja ryhtyä nomadiks ja kirjoittaa ylemmyydentunnoissaan kirjoja nomad-elämän paremmuudesta. 😀

    Reply
    • Sandra
      2 marraskuun, 2017 at 1:30 pm

      Välillä miettii, että olisi tosiaan pitänyt sijoittaa viikkorahat tai vanhemmat olisi voineet sijoittaa myös lapsilisät! 😉

      Reply
  • ainoemilia
    30 lokakuun, 2017 at 4:18 am

    Heiiii! Unohdit meidät taiteilijat 🙂 Sirkustaiteilijoiden lisäksi esimerkiksi laulajat, muusikot ja kirjailijat pääsevät maailmalle kätevästi työnsä kera.

    Reply
    • Sandra
      2 marraskuun, 2017 at 1:29 pm

      Hei joo, aivan totta! Itselläni ei ole mitään lahjakkuutta noilla saroilla, joten pääsi unohtumaan 😀

      Reply

Leave a Reply