Australia

Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen working holiday -vuotta Australiassa

maaliskuu 13, 2018
IMG_6028

Jälkiviisaus on viisauksien typerin laji. Kun lähdin kahdeksi vuodeksi working holidaylle Australiaan, moni asia tuli eteeni tyystin uutena ja ne oli opittava kantapään kautta. Yllättävää oli myös se, ettei tuohon aikaan löytynyt kovinkaan montaa blogia, joissa olisi suomen kielellä kerrottu kaikista pienistä yksityiskohdista, joita Australian wh-vuosina voisi tulla eteen.  Ja niinhän siinä kävi, että ennen reissua ja varsinkin reissun päällä tuli stressattua asioita, jotka paljastuivatkin yllättävän helpoiksi. Toisaalta osaan asioita ei osannut varautua yhtään, vaan erilainen todellisuus iskeytyi vasten kasvoja vasta paikan päällä. Kokemus kuitenkin opettaa ja ensimmäisen vuoden jälkeen oli yllättävän helppoa selviytyä toisena vuotena. Ehkäpä joku voi oppia näistä asioista.

IMG_5126

Ennen matkaa – näistä on turha stressata

 • Kannattaako viisumi hankkia matkatoimiston, kuten Kilroyn kautta? Mielestäni ei. Viisumi kannattaa hakea Australian maahanmuuttoviraston virallisilta sivuilta, hostellit varata hostelworldista ja tarvittavat byrokratiat hoitaa paikan päällä parissa tunnissa.
 • Rokotukset? Ihan perusrokotesuoja riittää, vaikka virallisilla rokotesivuilla suositellaan Japanin aivokuumerokotusta. Tuo on älyttömän kallis rokotus eikä mielestäni tarpeellinen, ja koin että itselläni meni siinä rahat hukkaan (mutta toki mielenrauhasta voi haluta maksaakin).
 • Tarvitsenko suosituskirjeen pankista pankkitilin avausta varten? Et. Riittää, että marssit pankkiin passin kanssa.
 • Tarvitsenko suosituskirjeen vuokranantajalta asunnon vuokraamista varten? Jos kyseessä on tavallinen backpackerien yhteiskämppä, et tarvitse.
 • Toimivatko Suomen kortit Australiassa? Kyllä itselläni toimi kortit moitteettomasti. Kannattaa olla varalta pari luottokorttia.
 • Tarvitsenko todistuksen varallisuudestani maahanmuuttoviranomaisia varten? En ole koskaan kuullut, että sitä on kysytty keneltäkään suomalaiselta.
 • Tarvitseeko minun tulostaa viisumipaperia maahanmuuttoviranomaisia varten? Ei, he näkevät sen passistasi. Toki tuskin siitä on haittaa.
 • Tarvitseeko minulla olla paluulippu? Ei tarvitse.
 • Tarvitsenko työ- tai koulutodistuksiani? Mitä todennäköisimmin et.
 • Pakkaanko nyt oikeita asioita? Pakkaa ainakin adapteri ja hieman lämpöisiä vaatteita. Vaikka unohtaisit nämä ja kaiken muun, kaikea saa ostettua Australiasta.

IMG_3613

Ennen matkaa – hoida nämä kuntoon

 • Suomalaiset wh-viisumilaiset pääsevät Medicaren piiriin. Tarvitsenko siis vakuutusta? Ota silti vakuutus. Ambulanssikyydit eivät kuulu Medicare-korvauksiin ja niistä saattaa tulla useiden tuhansien lasku.
 • Mikä on halvin matkavakuutus vuodelle? Oman kilpailutuksen jälkeen päädyin ottamaan OP Pohjolan Eurooppalainen -vakuutuksen ja siihen pidennyksen. Tämä oli ehdottomasti edullisin kilpailuttamistani vaihtoehdoista, mutta valitettavasti he ovat tämän jälkeen muuttaneet hinnoittelua.
 • Kuinka kauan passini tulee olla voimassa? Kannattaa ihan kaiken varuiksi pitää huolta, että passi on voimassa reilusti matkan jälkeen. Aika moni on päätynyt jatkamaan ensimmäistä wh-vuotta vielä toisella vuodella, joten tulee todella paljon helpommaksi, jos passisi on voimassa yli kaksi vuotta.
 • Tarvitsenko mukaan CV:itä? Nämä saa tulostettua myös Australiasta, mutta voisin suositella ottamaan mukaan englanninkielisiä CV:itä tulostettuina.

IMG_8545

Paikan päällä – näistä on turha stressata

 • Saanko kavereita? Saat, missään ei ole helpompi tutustua muihin kuin hostellielämässä Australiassa.
 • Minulla ei ole vakituista osoitetta – minne tilaan TFN-numeron? Tilaa se hostellin osoitteella. Varsinaisen numeron saa tietoonsa myös soittamalla.
 • Miten saan puhelinliittymän? Marssi ruokakauppaan tai operaattoriliikkeeseen ja osta liittymä.
 • Mikä liittymä on paras? Telstra ja se on myös kallein. Itselläni oli Optus ja pelasi ihan ok.
 • Riittääkö englanninkielentaitoni? Riittää. Australiassa on totuttu ihmisiin, jotka puhuvat englantia toisena tai kolmantena kielenään.

IMG_8021

Paikan päällä – hoida nämä kuntoon

 • Koska kannattaa hoitaa farmityö alta? Sanoisin, että mahdollisimman pian. Kunnollisen farmin löytymisessä ja sesongin aloittamisessa saattaa mennä aikaa, ja jossain tapauksissa kolme kuukautta paisuu yli viideksi kuukaudeksi.
 • Miten löydän hyvän farmin? Lue Australian maahanmuuttoviraston ajantasaiset ohjeet toisen vuoden viisumin edellytyksistä. Varmista, että farmi täyttää ne. Lue myös tämä vanha postaukseni aiheesta.
 • Miten ehkäisen, etten joudu huijauksen kohteeksi? Oli kyse sitten auton ostosta, farmityöstä tai asunnon vuokrauksesta, huomioi, että et ole enää Suomessa etkä pelaa Suomen säännöillä. Epätoivoisia ja tietämättömiä backpackereita huijataan tai vähintäänkin käytetään hyväksi. Ota asioista selvää, googleta, kysy muiden reppureissaajien kokemuksia, etsi paikka google streetviewsta äläkä maksa kenellekään mitään etukäteen koskaan. Tee sopimukset kirjallisena ja pidä tallessa palkka- ja muut kuitit.
 • Mikä on ok palkka? Farmityöstä sinun on saatava lain määräämää minimipalkkaa. Toki tämä pätee muuhunkin työhön, mutta jos ollaan rehellisiä, iso osa hospitality-sektorilla saa palkan tiskin alta, cash-in-hand. Alimpia palkkoja, joita olen kuullut on 12 dollaria tunnilta, mutta itse en suostuisi missään nimessä alle 17 dollarin. Itse sain palkkaa myyntityöstä 21 dollaria tunti ja siivouksesta 23 dollaria tunti ja tiimiesimiehenä noin 25 dollaria tunti.
 • Haluan ostaa auton. Mitä ottaa huomioon? Ensinnäkin autoja myyvät sekä yksityiset (gumtree) että autoliikkeet. Halvat autot ostetaan yleensä yksityisiltä. Australian halpa ei ole sama kuin Suomen halpa auto. Siinä missä Suomessa voi ostaa kelpopelin muutamalla satasella, saa Australiassa helposti pulittaa 3000 dollaria. Eri osavaltiossa on eri säännöt autojen rekisteröintiin ja katsastukseen, joten ostamalla tietyn osavaltion kilvissä olevan auton voi kikkailla edukseen jonkin verran. Omista kokemuksistani olen kertonut tässä postauksessa. 
 • En ymmärrä verotuksesta mitään. Paljonko maksan veroa? Maksat veroa riippuen työnantajastasi. Jos työnantajasi on rekisteröitynyt yritykseksi, joka palkkaa wh-viisumilaisia, maksat 15 % 37 000 tienattuun dollariin asti. Jos työnantajasi ei ole rekisteröitynyt, maksat 32.5 %.
 • Täytyykö minun tehdä veroilmoitus? Kyllä. Uusi verovuosi alkaa heinäkuussa, jonka jälkeen voit tehdä veroilmoituksen ja se tulee tehdä lokakuuhun mennessä.
 • Mikä on super? Super on eläke, johon olet oikeutettu. Voit avata super-tilin joko pankissa tai voit esimerkiksi hankkia ammattijärjestön superin. Työnantajasi maksaa siihen eläkettä, jonka saat pois, kun olet lähtenyt Australiasta ja viisumisi on umpeutunut.
 • Kannattaako tehdä töitä majoitusta vastaan? Varsinkin monet hostellit tarjoavat mahdollisuutta tehdä töitä majoitusta vastaan. Kannattaa selvittää kunnolla homman kannattavuus itsellesi. 21 tuntia työtä viikossa ja palkkioksi saat jakaa huoneen viiden muun ihmisen kanssa ei kannata pidemmän päälle. Jos sinulle maksettaisiin tuo summa palkkana, se riittäisi hyvin vuokraan (jaetussa tai omassa) huoneessa oikeassa kämpässä.
 • Sairastuin ja tarvin lääkäriä. Mitä teen? Ota mukaan Medicare-kortti ja marssi paikkaan, jossa on bulk billing. Toisaalta jos sinulla on matkavakuutus ja kyseessä on matkasairaus tai -tapaturma tai bulk billing -paikkoja ei ole lähistöllä, mene tavalliselle yksityiselle Medicare-kortin kanssa. Saat heti Medicaresta korvauksen ja maksat itse väliin jäävän summan, jonka voi hakea pois vakuutuksesta. Itse kävin kaksi kertaa yksityisellä, joka maksoi noin 100 dollaria ja sain siitä 37 dollaria Medicare-vähennyksen. Lääkkeet ja loppusumman sain takaisin vakuutuksesta.

IMG_7892

Paluun jälkeen – hoida nämä kuntoon

 • Tuleeko minun maksaa veromätkyt? Kyllä itse maksaisin pois, sillä luulen, että maksamattomuudesta voi jäädä merkintä rekisteriin, mistä voi olla haittaa tulevaisuudessa.
 • Miten siirrän rahat Australian pankkitililtäni Suomeen? Käytä Transferwisea.
 • Miten haen superit takaisin? Mene Aton sivuille ja täytä siellä tarvittava kaavake, johon täytät super-tilisi tiedot.
 • Miten lopetan pankkitilin Suomesta käsin? Tili kannattaa lopettaa vasta, kun et saa mitään rahaa Australiasta. Ensin siirrät kaikki rahat yhdelle tilille verkossa ja siirrät potin suomalaiselle tilille esimerkiksi Transferwisen kautta. Tämän jälkeen laitat verkkopankissa tai soittamalla viestiä pankkiisi ja sanot, että et ole enää palaamassa Australiaan ja tilisi on tyhjä, joten pankkisi mitä todennäköisemmin mielihyvin sulkee tilisi.

Varmasti jäi vielä monen monta pientä juttua vaille vastausta, mutta toivottavasti joku saa näistä vähän vinkkiä.

Ja jos joku vielä pohtii, kannattaako tällainen working holiday -mahdollisuus käyttää, niin voin lämpimästi suositella! En ole päivääkään katunut lähes kahta Australiassa vietettyä vuotta. Menetin itse sydämeni kokonaan tuolle upealle maalle ja kannan mielessäni ikuisesti kokemuksia, joita en olisi saanut, jos olisin jäänyt Suomeen. Vaikka ulkomaille muuttoon liittyi monia pieniä järjesteltäviä asioita ja huolenaiheita, silti seikkailu kokonaisuutena oli kaiken vaivan arvoinen.

 • Reply
  Natw
  maaliskuu 13, 2018 at 12:44 pm

  Suosituskirjettä suosittelisin kyllä kaikille jos joutuu menemään leaselle. Ilman vuokrahistoriaa (2 edellistä kämppää) Australiassa on vaikea saada kunnon kotia

  • Reply
   Sandra
   maaliskuu 17, 2018 at 7:54 am

   Kyllä olet oikeassa, jos päätyy vuokraamaan ihan ”oikean kunnon kämpän”. Sitten nämä reppureissaaja-asunnot ovat olleet ainakin oman kokemuksen mukaan asia erikseen.

Leave a Reply