Pohdinnat Yleinen

Paljonko matkabloggaajan pitää matkustaa?

elokuu 6, 2018

Olen tässä jo noin reilu nelisen vuotta pitänyt blogia, joka tituleeraa itseään matkablogiksi. Kylmä fakta lienee kuitenkin se, että itseasiassa matkustelen huomattavasti vähemmän kuin monet matkabloggaajakollegani. Käytyjen maiden lukumäärä ei ole hipomassa sataa – hyvä jos yli 20 maan ollaan menty! Myöskään eksoottisuudella ja jännityksellä en voi ratsastaa, vaan maiden joukossa on pääasiassa sangen perusturvallisia länsimaita, kuten Ruotsi, Viro, Saksa ja Kreikka.

 

Tämän vuoden matkasaldo on ollut seuraava: helmikuussa kävin Berliinissä, toukokuussa Pariisissa, kesäkuussa tein ratsastusreissun Islantiin. Viikon päästä lähden Kööpenhaminaan ja siitä Etelä-Ruotsiin. Piste. Matkustussaldona viisi maata, joista ainoastaan Ranska oli itselleni uusi kohde. Tällä määrällä ei paljon maabongareita vakuuteta, saatika edes sitä peruspirkkoa, joka kenties tulee matkablogien pariin hakemaan inspiraatiota omille reissuilleen. Välillä mietin, miksi jotkut edes blogiani lukevat :D.

Toki yhdenkin reissun ympärille saa rakennettua useampia postauksia. Voi fiilistellä ja suunnitella matkaa, kirjoittaa päiväkirjamaisesti jokaisesta päivästä, antaa ravintola- ja hotellivinkkejä, kuvailla nähtävyyksiä ja jakaa vielä kotiinpaluun tunnelmia. Sitten on lisäksi kotimaanmatkailu, aivan kelpo matkustamisen muoto sekin, josta saa runoiltua postauksen jos toisenkin. Sen lisäksi matkailun ympärille voi rakentaa paljon yleistä rupattelua. Voi kirjoittaa pakkaamisesta, viisumeista, reissupersoonasta ja jopa testata kotikeittiössä ulkomailla maistettuja ruokalajeja.

Toisaalta olen näiden vuosien aikana muuttanut ulkomaille ja asunut Australiassa ja Maltalla. Toki tästä kokemuksesta ammentaa paljon sisältöä matkablogiin ja joitakin lukijoita saattaa kiinnostaa ulkosuomalaisen kokemukset ja sopeutuminen uuteen kotimaahansa. Olen lisäksi pyrkinyt tutustumaan uusiin asuinmaihini ja niiden kulttuureihin mahdollisimman perinpohjaisesti, mikä sekin lienee yhtenä syynä vähäiseen matkustamiseen muissa maissa. En itse koe mitään painetta pelkästään blogin vuoksi matkustaa, vaan teen tätä puhtaasti harrastuksesta ja omasta halusta. Silti fakta on se, että en loppujen lopuksi matkusta niin paljon. Voinko silti kutsua itseäni matkabloggaajaksi?

Kuulisin mielelläni muiden kokemuksia ja mielipiteitä tästä. Paljonko teidän mielestänne matkabloggaajan tulee matkustaa?  Riittääkö vain kotimaanmatkailu? Entä ulkomailla asuvat, riittääkö heidän kohdallaan pelkkä oman arjen ja ulkosuomalaisuuden ilmiöiden raportointi?

 • Reply
  Mira
  elokuu 6, 2018 at 4:17 pm

  Minusta on monta eri tapaa matkustaa.. Ei ole pakko käydä kaikkia maita läpi ja bongata enemmän maita kuin jollain toisella. Itsekkin matkabloggailen vaikka maita ei niin paljon ole käytynä mutta monia vuosia asunut eri maissa, tällä hetkellä asuttuja maita 4 ja yli 10 vuoden ajalta. Käyn paikoissa jotka kiinnostaa minua en siellä missä muut käyvät. En edes yritä kerätä maita listaan.. Joskus matka tietämys voi olla paljon syvempi paikoista joissa käynyt monta kertaa kuin monesta eri paikoista joissa nopeasti vain piipahti..eli jatka vaan bloggaanista älä mieti mitä muut ajattelee😊😎

  • Reply
   Sandra
   elokuu 7, 2018 at 10:18 am

   Kiitos Mira! Kaikilla on monia tapoja matkustaa. Jotkut kerää maita ja käynniksi riittää vaikka vain rajanylityspaikan ylittäminen. Toiset menee samaan kohteeseen monta kertaa ja osa matkailee jotenkin siltä väliltä. Itse olen tykännyt kanssa mahdollisuudesta asua maassa jonkin aikaa, jolloin pääsee kulttuuriin ja paikkoihin enemmän sisälle :).

   Jatka myös samaan malliin kuten itsestä parhaalta tuntuu!

   • Reply
    Mira
    elokuu 7, 2018 at 12:26 pm

    Kiitos! Maasta saa ihan eri kuvan kun siellä asuu ja ympärillä on ne ihan normi rutiinit. Myös tapaa ihmisiä eri tavalla ja heiltä oppii paljon juuri kulttuurista ja niistä oikeista jutuista ei siitä mitä opas sanoo😉😉 mutta joskus tietty ihan kiva vaan myös piipahtaa eri paikoissa😊

    • Reply
     Sandra
     elokuu 10, 2018 at 5:27 am

     Totta! Aina ei ole mahdollisuutta olla pidempään yhdessä kohteessa. 🙂

 • Reply
  Alex
  elokuu 7, 2018 at 5:47 pm

  Ilman muuta voit kutsua itseäsi matkabloggaajaksi – ei se katso matkojen määrää tai sitä ovatko matkat kotimaan tai ulkomaan matkoja. Mielestäni blogia, jossa pääpaino postauksista käsittelee matkailua voi kutsua matkablogiksi. Ulkosuomalaisena elämisestä on minun silmissäni yksi alalaji matkablogeista, ja minusta on ollut kiinnostavaa lukea Maltan arjesta.
  Mikä on on ’matkustaa paljon’ on suhteellista ja osittain katsojan silmissä. Tosiasia on, että useimmat meistä matkabloggaajista eivät ole koko ajan matkalla, vaikka matkablogeista ehkä saattaa saada sen kuvan kun matkoja jaottelee useampiin postauksiin.
  Jatka samaan tyyliin Sandra (mutta nyt ilmeisesti siis Suomen kamaralta)!

  • Reply
   Sandra
   elokuu 10, 2018 at 5:28 am

   Kiitos! Tämä oli lohduttavaa kuulla. Aina se oma arki uudessa kotimaassa ei ole edes omasta mielestä niin eksoottista ja mielenkiintoista, että siitä viitsisi blogiin kirjoittaa. Hyvä kuulla, jos se silti kiinnostaa. Valtaosalla matkabloggaajista on kuitenkin se päivätyö, joka rajoittaa aika paljon reissaamista.

 • Reply
  Emmi H
  elokuu 8, 2018 at 11:05 pm

  Minä luen sun blogia, koska oot hyvä kirjoittamaan ja itselle ajankohtainen ”ulkosuomalais-twisti” sekä matkat kiinnostavat 🙂 Kyllä minä laskisin sut matka- (tai ulkosuomalais-) bloggaajaksi!

  • Reply
   Sandra
   elokuu 10, 2018 at 5:30 am

   Voi kiitos Emmi! Kiva, että jaksat lukea ja toivottavasti jaksat edelleen, vaikka olen nykyään Suomessa 🙂

 • Reply
  Suunnaton
  elokuu 12, 2018 at 8:17 am

  Mun mielestäni ei ole merkitystä sillä, kuinka paljon matkabloggaaja matkustaa. Matkablogin määrittelee ennemminkin sen sisältö: kunhan blogissa käsitellään pääsääntöisesti matkailua, lasken sen matkablogiksi. Yhtälailla matkajutut voivat liittyä kotimaanmatkailuun tai ulkomailla asumiseen, etenkin silloin jos ulkosuomalaisuutta käsittelee ennemminkin ympäristön kuin esimerkiksi päivän asukokonaisuuksien näkökulmasta.

  • Reply
   Sandra
   elokuu 13, 2018 at 7:49 am

   Totta, näin itsekin ajattelen. On myös monia bloggaajia, jotka miellän matkabloggaajiksi, mutta joilla on välillä muutakin juttua blogissa (kuten Veera Bianca). Tämä on itsestäni vain positiivista ja auttaa näkemään bloggaajan ihmisenä paremmin.

 • Reply
  Maarit Johanna
  elokuu 12, 2018 at 12:30 pm

  Muistaakseni oon itsekin kirjoitellut samoista kysymyksistä pohdintoja aikaisemmin ja tullut siihen tulokseen, että kirjoitan matkablogia silloin kun matkustan ja jos ihmisillä minun jutut kiinnostaa niin kiva! Monesti alkaa vain itseään ärsyttämään kun alkaa vertailemaan omaa blogiaan niihin, jotka käyvät eksoottisissa kohteissa ja/tai jatkuvasti ulkomailla, kun itsellä ei tule niin paljon. Ei pysty matkustamaan 12 x vuodessa. Kun suunnittelin eka kertaa reissua vain siksi, että olisi jotain kirjoitettavaa, tajusin että ei matkailua välttämättä harrastusblogissa kannattaisi harrastaa vain blogin takia vaan blogia reissujen takia. Niin, ja oon huomannut, että oman blogin suosituimpia postauksia ovat olleet Tallinnasta, Rovaniemestä ja Tampereesta kertovat! Ettei bloggaajana tarvis ees mennä kauas jos haluaa lukijoita😎

  • Reply
   Sandra
   elokuu 13, 2018 at 7:50 am

   Kyllä mä myös sut miellän matkabloggaajaksi, vaikket niin koko ajan ole ulkomailla. Olet sellainen Lapin asiantuntija (ja Islannin ja muun pohjoisen myös). Huomasin muuten itsekin, että oma postaukseni Tampereesta on yksi suosituin 😀

 • Reply
  sari / matkalla lähelle tai kauas
  elokuu 12, 2018 at 1:11 pm

  Miten määritellään matkabloggaaj? Onko matkabloggaaja vain henkilö, joka on käynyt yli 50 maassa ja matkustaa koko ajan? Mielestäni ei. Mutta Tuon voisi nostaa ihan keskustelun aiheeksi yleisellä tasolla. Itse teen tänä vuonna kuusi matkaa, en siis sen enempää. Ja pitäisikö? Kai niistäkin voi kirjoittaa. Ja sitten päälle kotimaa. Mielstäni maiden määrällä ei ole mitään tekemistä onko matkabloggaaja vaiko ei. Eikä maabongauksellakaan. Jos käyt useasti samoissa maissa voisi sanoa sinua näiden maiden asiantuntijaksi. Jaksamista blogisi pitäämiseen!

  • Reply
   Sandra
   elokuu 13, 2018 at 7:51 am

   Kyllä mielestäni kuusi matkaa on keskivertoa matkailijaa enemmän. Meillä kaikilla on toki erilaiset lähtökohdat, rahallinen tilanne, työt, opiskelut, jotka rajoittaa tai mahdollistaa matkustamista. Kotimaan jutuista saa myös paljon aineistoa (ja lukijoita).

 • Reply
  Jonnahah / Allergic to Kiwi blog
  elokuu 13, 2018 at 7:18 am

  Komppaan edellisiä, matkustamista on monenlaista ja sanoisin, että tärkeintä on into ja halua dokumentoida kokemuksiaan. Ainakin itselle matkablogin pitämisessä hauskinta on se, että kuvat tulee kunnolla käytyä läpi ja menneitä matkoja voi palata fiilistelemään myöhemminkin, kun ne ovat blogissa tallessa.

  • Reply
   Sandra
   elokuu 13, 2018 at 7:53 am

   Totta! Aloitin aikoinaan bloggaamisen vain omaksi päiväkirjaksi ja sitä se edelleen vähän on. Luulen myös, että asuminen parissa eri maassa on tehnyt musta tietynlaisen jos ei nyt asiantuntijan, mutta keskivertoa tietävämmän ko maan kulttuurista ja reissumahdollisuuksista. Silläkin on arvoa 🙂

 • Reply
  Jenna / Huge passion for life
  elokuu 13, 2018 at 6:29 pm

  Yllä on hyviä kommentteja, mutta sanottakoon vielä, että tärkeintä on halu jakaa kokemuksiaan käymistään paikoista ja omilta reissuilta. Sullahan on ollut vaikka kuinka paljon reissujuttuja pintaa syvemmältä jaettavaksi, kun olet asunut ulkomailla. Kyllä ne vaan kiinnostaa 🙂

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  elokuu 14, 2018 at 3:42 am

  Ei matkabloggaajalle ole mitään määritelmää. Meitä on erilaisia kuin on lukijoitamme. Onneksi matka voi olla maailmanympärireissu tai sitten päiväretki naapurimaakuntaan. Jokaiselle postaukselle löytyy varmasti oma kohderyhmänsä. Olen huomannut, että suurimmat lukijamäärät ovat niillä ihan tavallisilla matkajutuilla Tallinnaan, Suomen kaupunkeihin tai Espanjan Aurinkorannikolle. Suurin osa matkaavasta kansasta on kuitenkin aika kaukana Amzonin viidakoiden vaelluksista 🙂

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  elokuu 14, 2018 at 11:01 am

  Ihan hyvää pohdintaa, minäkin olen kyllä sitä mieltä että ei se matkustamisen laatu ole se matkabloggaajan määrittävä tekijä. Kaipa sitä voisi matkablogia kirjoittaa vaikka Suomesta poistumatta! Itse ainakin valitsen lukemani blogit aiheen sekä tekstin ja kuvien laadun perusteella, en sen mukaan että kuka nyt on kokenein reissaaja ja käynyt kaikissa maailman maissa. Mutta myönnän kyllä että välillä sitä tahtomattaan alkaa vertailla omia matkojaan ja blogiaan ja mitä lie kaikkea vähän turhankin paljon muiden menoon vaikka oikeasti pitäisi vaan keskittyä siihen omaan juttuun. Yritän pysyä siinä lähtökohdassa että olen itse blogini tärkein yleisö ja jos minä olen tyytyväinen niin hitot siitä mitä muut ajattelee.

 • Reply
  Ne Tammelat
  elokuu 15, 2018 at 6:40 am

  Samoissa fiiliksissä pyörittiin alussa, kun matkablogia perustimme, että riittävätkö reissumäärät ja uskaltaako tässä itseään matkabloggariksi kutsua. Mutta tylsäähän se olisi, jos kaikkien blogit ja reissut olisivat samanlaisia. Minusta on vaan rikkaus, että tästä porukasta löytyy niin erilaista väkeä. Eilen totesin jälleen kerran hattaraskumpan äärellä, että matkabloggaajilta saa parhaat ideat eri kohteisiin 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  elokuu 15, 2018 at 7:01 am

  Minimireissumäärää ei taida olla – tai ehkä sittenkin siinä mielessä, että minusta reissukokemusten, joista kirjoittaa pitää olla aika tuoreita, eli jos ei kotoaan mihinkään liikahda puoleen vuoteen, niin ehkä sen voisi sitten jo sanoa olevan liian vähän matkabloggaajalle. Mutta voi se ”liikahtaminen” tapahtua kotimaassakin ja ihan lähiseudullakin, ei kai sitä matkaa ole määritelty missään, että sen pitää olla ulkomaan matka.

Leave a Reply