Irlanti Matkat

Upea Trinity Collegen kirjasto

huhtikuu 8, 2019

Onko siellä ruudun toisella puolella joku toinen, joka on hulluna vanhoihin kirjastoihin? Siis juuri sellaisiin elokuvissa nähtyihin kirjastoihin, joissa ylähyllylle pitää kiivetä puisia liikuteltavia tikkaita pitkin. Hieman hämyisiin paikkoihin, joissa vanhat taidokkaasti nivotut kirjat tuoksuvat menneiltä ajoilta ja lukemattomilta seikkailuilta.

Trinity College on yksi ehdottomia käyntikohteita Dublinissa. Elisabeth ensimmäisen vuonna 1592 perustama yliopisto toimii opinahjona edelleen tänäkin päivänä, ja siellä ovat opiskelleet monet kuuluisuudet kuten Oscar Wilde ja Draculan kirjoittaja Bram Stoker. Kampusalueelle pääsee kulkemaan aivan vapaasti, mutta kirjastoon tarvitset joko pääsylipun tai yliopistossa opiskelevan saattajan, joka saa viedä sinut ilmaiseksi.

Pääsylippu maksaa 12 euroa, mikä on mielestäni aika kallis hinta kirjastosta. Ajattelin kuitenkin, että toivottavasti edes osa maksusta menee tärkeään kirjojen entisöintityöhön. Myös lehdistökortillani olisin päässyt ilmaiseksi, jos tämä olisi tullut mieleen. Pääsylipun hinnalla pääsee myös tutustumaan Book of Kells -näyttelyyn, joka kertoo yli 1000 vuotta vanhasta kauniisti koristellusta evankeliumikopiosta ja muutamasta muusta vastaavasta vanhasta Raamatun jäljennöksestä. Näyttelyssä kerrotaan tarkasti, miten munkit tekivät väsymätöntä työtä jäljentäessään tekstejä taidokkaasti koristelluille sivuille. Itse kirja oli nähtävillä  näyttelyssä, mutta ikivanhasta teoksesta ei tietenkään saanut ottaa kuvaa.

Itse kirjasto on vierailun päätepysäkki ja huipennus. Kirjasto on todella upea, vaikkakin turisteja oli paljon paikalla. Käytävää kiersi kuuluisien miesten patsasrivistö, josta tunnisti sellaisia huippunimiä kuin Sokrates, Aristoteles, Shakespeare ja Newton. Kirjoihin ei tietenkään pääse koskemaan, mutta silti paikalla voi aistia alkuperäistä tunnelmaa jostain 1700-luvun tienoilta. Paikassa on tiettyä taianomaista henkeä, juuri sitä jotain, miksi olen viehättynyt vanhoista kirjastoista. Katso kuvia ja kuvittele itsesi tutkimaan hyllyjen aarteita.

Koko kampusalue oli mielestäni ehdottomasti vierailun arvoinen, vaikka pääsylippu kirjastoon oli kalliinpuoleinen. Varsinkin kevätauringon lämmittäessä oli todella mukava vain istua nurmikonpenkalla ja katsella opiskelijoita. Ehkä itsekin pystyin siten tavallaan liittymään osaksi vuosisataista ketjua, joka koostui kaikista niistä tuhansista ihmisistä, jotka olivat joskus Trinity Collegessa opiskelleet tai vierailleet.

Lue lisää Dublinin matkastani täältä. 

 • Reply
  Eija/Lentävä joogamatto
  huhtikuu 8, 2019 at 8:45 am

  Upea kirjasto ja kampus! Omanakin tavoitteena nykyään on tutkia matkoilla paikallinen kirjasto (Helsingin Kansalliskirjasto ja New York Public Library lemppareitani), ja nuo perinteikkäiden yliopistojen kampusalueet (esim. Cambridge, Oxford Englannissa) ovat kyllä ihan must.

  • Reply
   Sandra
   huhtikuu 9, 2019 at 8:30 am

   Oi, oletpa nähnyt jo paljon! Helsingissä Oodi pitäisi ehdottomasti nähdä. Myös Melbournen kirjasto oli upea, samoin Maltalla oli todella hieno kansalliskirjasto täynnä vanhoja kirjoja.

 • Reply
  Maiju Pesonen
  huhtikuu 8, 2019 at 10:23 am

  Siitä on jo varmaan 15 vuotta kun tuolla kävin, mutta edelleen muistelen lämmöllä. Paikka oli upea. Vanhat kirjat ja kirjastot ja niiden tuoksu vie mennessään!

  • Reply
   Sandra
   huhtikuu 9, 2019 at 8:30 am

   Kyllä! Menen joskus antikvariaatteihin ihan vain tuoksuttelemaan vanhoja kirjoja. Niissä on jotain maagista :).

 • Reply
  Anmarien
  huhtikuu 10, 2019 at 6:22 pm

  Innostun jo ihan perus kirjastoista, joten en voi edes kuvitella miten sekaisin menisin tällaisessa paikassa! Vähän suunnittelen, josko ehtisin käydä Oxfordissa katsomassa kirjastoa.

  • Reply
   Sandra
   huhtikuu 13, 2019 at 7:35 am

   Voi olisi mahtavaa jos pääset siellä käymään. Ollaan kyllä Suomessa niin onnekkaita kun meillä on loistavat kirjastot ihan pienimmässäkin pitäjässä.

 • Reply
  Maarit - niceMatkaaja
  huhtikuu 15, 2019 at 8:10 am

  Kävin tuolla toissa kesänä ja oli kyllä huikea kokemus. Taianomainen paikka, joka sai mielikuvitukseen laukkaamaan! Hieman erilaista Dublinia pubikierroksen jälkeen… 🤣. Ehdottomasti MUST.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  huhtikuu 15, 2019 at 10:26 pm

  Upea! En oo käynyt mutta pelkästään kuvista tuo näyttää todella upealta paikalta, aivan ku jostain elokuvasta!

 • Reply
  Jenna / Huge passion for life
  huhtikuu 18, 2019 at 1:15 pm

  Mä rrrakastan kirjastoja ja voisin maksaa 12€ sisäänpääsystä. Onhan se kyllä kallis ja outoa, että näistä nykyisin rahastetaan. Melkein tunnen nenässäni noiden vanhojen kirjojen tuoksun. Oxfordin kirjasto on yksi, jossa haluaiisn Trinityn lisäksi joskus käydä.

 • Reply
  Anni|Rajatapaukset
  huhtikuu 19, 2019 at 5:43 am

  Kyllähän noita kirjastoja tulee aika paljon kierrettyä, sekä estetiikan vuoksi että kirjastoammattilaisena. Mutta täytyy myöntää että kymmenisen vuotta sitten kun kävin Dublinissa köyhänä opiskelijana niin tämä kuuluisa kirjasto jäi väliin juuri tuon lipun hinnan takia. Ja kyllä se vähän harmittaa!

  Oodia suosittelen ehdottomasti ja muistakin lähimaista löytyy todella komeita kirjastoja! Mm. Tukholma, Amsterdam, Århus ovat komeita ja Osloon pitäisi susta tänä vuonna oma paikallinen ”Oodi” kirjastoille aivan paraatipaikalle Oopperatalon viereen. Siellä olisi kanssa mahtava päästä käymään!

 • Reply
  Outi / Maa Quzuu
  huhtikuu 19, 2019 at 10:11 am

  Upean näköinen pytinki ja varmasti kohde jos ja kun Dubliniin menen. Kirjastoissa tulee muutenkin ulkomailla usein piipahdettua. Mikähän lie siinäkin syy 😊

Leave a Reply