Menu
Yleinen

6 matkakuumetta nostattavaa elokuvaa

Loka-marraskuu on mielestäni säiden puolesta masentavinta aikaa Suomessa ja uskon, että moni muu yhtyy mielipiteeseeni. Ilman ollessa harmaa ja sateen ropistessa peltikattoa vasten voi kuitenkin hyvällä syyllä kääriytyä sohvan nurkkaan hyvän kirjan tai elokuvan pariin. Tämän kunniaksi päätin listata kuusi elokuvaa, jotka toimivat erinomaisina matkakuumeen nostattajina ja tarjoavat pariksi tunniksi pakopaikan toiseen maailmaan ja todellisuuteen. Kenties joku elokuvista voi inspiroida sinuakin matkustamaan tai jopa muuttamaan jollakin tavalla nykyisen elämäsi.

1. Walter Mittyn ihmeellinen elämä (2013)

ay115329298-ruckas-videogra

Walter Mitty on ikuinen haaveilija. Hän on töissä Life-lehdessä valokuvien kehittäjänä ja hänellä on tapana uppoutua mitä villeimpiin mielikuvitusmaailmoihin, jotka tuovat sisältöä muuten hänen tutun turvalliseen ja värittömään elämäänsä. Tosiasiassa Walter on pelkuri, joka on koko elämänsä keksinyt tekosyitä olla toteuttamatta haaveitaan. Eräänä päivänä Walter kuitenkin pakottautuu potkujen pelossa lähtemään etsimään seikkailijavalokuvaaja Seania, jolla on hallussa kadonnut negatiivi, joka voi pelastaa Walterin työpaikan. Seikkailu vie Walter Mittyn henkeäsalpaaviin maisemiin Islannista aina Himalajan vuoristoihin, tutustuttaa mitä erilaisimpiin ihmisiin ja ennen kaikkea pakottaa hänet ylittämään itsensä ja kohtaamaan pelkonsa. Elokuva on inspiroiva muistutus ottaa elämä omiin käsiin, lakata keksimästä tekosyitä ja alkaa tehdä haaveista totta.

2. Into the Wild – Erämaan armoille (2007)

8644968_orig

Elokuva perustuu samannimiseen kirjaan ja pohjaa tositapahtumiin. Tarina on mieleenpainuva kuvaus keskiluokkaisesta, opiskeluissa erinomaisesti pärjänneestä nuoresta miehestä, joka päättää hylätä vanhempiensa hänen varalleen rakentamat toiveet ja yhteiskunnan odotukset, myydä ja lahjoittaa kaiken omaisuutensa ja paeta entistä elämäänsä Alaskan erämaahan. Elokuvan päähenkilö Chris elää tinkimättömästi oman elämänfilosofiansa mukaan eikä tyydy kompromisseihin. Pelkästään pääsy Alaskaan ei ole helppoa, eikä varsinkaan selviytyminen villin luonnon armoilla. Katsoja jää jännittämään aluksi, pääseekö  Chris ikinä Alaskaan ja lopulta sitä, pääseekö hän sieltä koskaan pois.

3. Eat Pray Love – Omaa tietä etsimässä (2010)

Eat_Pray_Love_JuliaRoberts_Bali

Elokuvan päähenkilö Liz on elämässään menestynyt toimittaja, aviovaimo ja omakotitalon omistaja, joka yhtäkkiä havahtuu kysymään itseltään, haluaako hän oikeastaan mitään tätä. Polttava tyhjyyden tunne ei jätä Liziä rauhaan ja hän päätyy myymään omaisuutensa, eroamaan aviomiehestään ja lähtemään vuodeksi kiertämään maailmaa. Aluksi hän lähtee Italiaan etsimään hedonistista nautintoa ennen kaikkea herkullisen ruoan ja juoman parista. Tämän jälkeen Liz suuntaa Intiaan henkistymään ashramiin ja lopuksi Indonesiaan löytämään tasapainoa ja rakkautta elämäänsä. Eat pray love on ollut supersuosittu sekä kirjana että elokuvana, ja tarina on inspiroinut monia lähtemään etsimään omaa tietään Lizin jalanjälkien innoittamana.

4. Vicky Chrisrina Barcelona (2008)

936full-vicky-cristina-barcelona-screenshot

Kaksi amerikkalaissisarusta, järkevä Vicky ja seikkailunhaluinen Christina lähtevät kesälomalle Barcelonaan, jossa he varsin nopeasti kohtaavat boheemin ja vapaamielisen espanjalaisen taiteilijan Juan Antonion, joka ihastuu kumpaankin tyttöön. Kuvioihin tulee mukaan myös miehen temperamenttinen ex-vaimo Maria Elena ja mielenkiihtoinen, monisyinen suhdevyyhti on valmis. Espanja väreineen, makuineen ja musiikkeineen on vahvasti mukana luomassa taustaa tarinalle. Parasta elokuvassa on mielestäni muistutus siitä, että joskus kannattaa sanoa spontaanisti kyllä hulluillekin ehdotuksille, sillä et koskaan tiedä, miten kyseinen ehdotus saattaa mullistaa elämäsi.

5. Toscanan auringon alla (2003)

Kuvassa Diane Lane (Frances), Raoul Bova (Marcello).

Toscanan auringon alla on hyväntuulinen kertomus avioeroa läpikäyvästä kirjailijasta, joka päättää lähteä lomamatkalle Toscanaan Italiaan. Matkalla hän päättää hetken mielijohteesta ostaa itselleen vanhan 1700-luvulla rakennetun upean, mutta ränsistyneen talon. Hän alkaa kunnostamaan taloa ja samalla pikku hiljaa korjaamaan omaa murtunutta sydäntään. Nopeasti päähenkilö tutustuu mielenkiintoisiin ihmisiin ja kodista muodostuu kokoontumispaikka, joka on täynnä hyvää ruokaa ja lämmintä tunnelmaa. Kyseinen elokuva synnytti kuulemma kiihkeän asunnonostobuumin Toscanassa, kun varakkaat amerikkalaiset suuntasivat hankkimaan pienen palan omaa italialaista unelmaansa.

6. The Way (2010)

The-Way-1-2

The Way on koskettava tarina arvostetusta amerikkalaisesta lääkäristä Tomista, joka kuulee, että hänen poikansa on kuollut pyhiinvaellusmatkalla Ranskan Pyreneillä. Isä ja poika eivät ole olleet kovin läheisiä, sillä isä ei ole kyennyt ymmärtämään poikansa tarvetta tuhlata elämäänsä reissaamalla ympäri maailmaa. Tom lähtee Ranskaan hakemaan poikansa jäännöksiä, mutta päättää hetken mielijohteesta lähteä itse jalkaisin taittamaan saman pyhiinvaellusmatkan,  jonka hänen poikansa oli aloittanut. Tom ei alussa osaa aavistaa, mikä vaikutus matkalla on häneen itseensä ja siihen, miten hän haluaa elää lopun elämänsä.

9 Comments

 • marikaw
  26 lokakuun, 2014 at 8:15 pm

  Noista olen nähnyt ainoastaan Walter Mittyn ihmeellinen elämä leffan, ja se kyllä nostattaa matkakuumeen sekä muutenkin hyvän fiiliksen. Pitäis aina pitää mielessä se, että elää hetkessä eikä mieti mitä vois olla, vaan mitä on. 😉 Suosittelen tota leffaa nykyään kaikille, ketkä pyytää suosituksia.

  Reply
  • Sandra
   26 lokakuun, 2014 at 8:26 pm

   Kävin itse katsomassa Walter Mittyn Tallinnan matkalla ensi-illassa ja tykkäsin siitä todella paljon. Tuon elokuvan innoittamana sain myös kipinän lähteä Islannin matkalle, sillä leffassa nähdyt maisemat olivat niin upeat. Parasta oli kuitenkin elokuvan tärkein muistutus eli juuri kuten sanoit, että pitää ottaa hetkestä kaikki irti. 🙂

   Reply
 • journeydiary
  26 lokakuun, 2014 at 8:39 pm

  Muutaman noista oonkin nähny, ei nuo ainakaan matkakuumetta helpota! Toi Walter Mittyn ihmeellinen elämä on niin hyvänmielen leffa, tiiä vaikka pistäis tänä iltana pyörimään!

  Reply
  • Sandra
   27 lokakuun, 2014 at 6:39 am

   Ei todellakaan helpota! Olen nähnyt Walter Mittyn vain kerran ja siitäkin on jo lähes vuosi, joten voisin katsoa uudestaan. Se leffa kestää useamman katselukerran.

   Reply
 • Arja / Haavematkoja
  26 lokakuun, 2014 at 10:20 pm

  Onneksi aina ei tarvitse mennä kauas, vaan matkafiilikseen voi päästä myös leffateatterissa! Walter Mitty sai viime talvena minunkin Islantikuumeen valloilleen, ja tunnustanpa katsoneeni leffan toisen ja kolmannen kerran Icelandairilla meno-paluumatkoilla (Suomeen palatessa kun piti käydä bongaamassa Seydisfrjordur sieltä leffasta). Haluaisin joskus takaisin Islantiin Walter Mittyn ”Himalajalle” eli Vatnajökull national parkiin 🙂

  Reply
  • Sandra
   27 lokakuun, 2014 at 6:52 am

   Oliko se Himalaja siellä kuvattu? No, budjetillisesti ajateltuna ihan järkevää :D. Ihan sama juttu, elokuva innosti lähtemään Islantiin. Vielä täytyy ottaa joku kerta uusintareissu ja lähteä Reykjavikista kiertelemään muuallekin, esimerkiksi juuri tuonne Vatnajökullille.

   Reply
 • Maarit Johanna
  26 lokakuun, 2014 at 11:29 pm

  Walter Mittyä en ole vieläkään nähnyt! Kaikki ovat hehkuttaneet joten pakkohan se on. Ehkä vasta joulun jälkeen otan sen esille kun alkaa paha Islanti-ikävä. 🙂 Eat Pray Love oli kyllä Kokemus isolla K:lla ensimmäisellä katsontakerralla. Nyt se on nähty varmaan kymmenesti eikä enää säväytä niin paljon. Voikun Markullakin kiinnostaisi katsoa enemmän romantiikkaa niin voisi ehkä ottaa tuon Toscanan auringon myös katsottavien listalle kunhan pääsee kotiin. Tuo Alaska-leffa kuulostaa mielenkiintoiselta!

  Reply
  • Sandra
   27 lokakuun, 2014 at 6:45 am

   Kannattaa katsoa Walter Mitty ehdottomasti pahimpaan Islanti-ikävään. Maisemat ovat aivan upeita ja saivat minuunkin kipinän lähteä Islantiin. Ekan kerran kun näin Eat Pray Loven, olin kanssa niin inspiroitunut lähtemään itse vastaavalle matkalle. Luin kirjankin yhdellä Turkin matkalla ja se oli kanssa ihan hyvä. Bongasin Alaska-leffan ihan Netflixin suosituksista ja se oli tosi hyvä herättelemään ajatuksia äärimmäisestä yhteiskunnasta irtautumisesta (ei sillä, että itse lähtisin vastaavaan, mutta on mielenkiintoista seurata sellaisen ihmisen toimintaa, joka elää niin äärimmäisesti sitä, mihin uskoo).

   Reply
 • säppä
  3 marraskuun, 2014 at 11:29 pm

  Täydellisen osuva otsikko! 🙂

  Reply

Leave a Reply