Menu
Australia / Elämä

9 kuukautta Australiassa – paljonko on mennyt rahaa?

Itse tykkään todella paljon lukea kaikkea rahaan, säästämiseen ja budjetteihin liittyviä kirjoituksia ja peilailla samalla muiden kokemuksia omaan elämääni. Paljon reissaavat kuulevat usein ihmettelyä ja jopa jonkinasteista paheksuntaa siitä, miten heillä voi olla rahaa esimerkiksi yli kymmeneen ulkomaanmatkaan vuodessa. Vaikka siinä miten yrittäisi perustella, että kaikki on valinnoista kiinni, silti rahan käyttämistä matkustamiseen pidetään jostain syystä holtittomampana kuin rahan käyttämistä uuteen autoon, kesämökkiin tai kodin sisustukseen. Vaikka esimerkiksi sohvan hinnalla voit ostaa lentolipun maailmanympärysmatkalle, miettipääkä sitä seuraavan kerran, kun käytte Askossa tai Vepsäläisellä. Jopa baareissa ramppaava, päivittäin ulkona syövä tai tupakoiva kanssasisar tai -veli ei usein joudu perustelemaan kulutustottumuksiaan samalla tavalla kuin he, jotka valitsevat viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkomailla.

Nyt vuoden vaihtuessa on hyvä tilinpidon hetki ja tilaisuus selvittää, kuinka paljon rahaa minulla on mennyt noin yhdeksän ja puolen kuukauden mittaiseen elämään Australiassa. Tämä on kallis maa, jossa hotelliasumiseen ja ulkonasyömiseen saa vaivatta kulumaan 100 euroa hengeltä päivässä. On toki huomioitava, että olen tullut tänne asumaan, en lomailemaan, jolloin kulutustottumukset ovat täysin erilaiset. En todellakaan ole säästänyt kauppakuitteja tai hostellilaskuja lähes vuoden ajalta ja ynnäillyt niitä yhteen, vaan vedin vähän mutkia suoriksi tämän budjettivertailuni kanssa. Vertasin pankkitilini saldoa siihen, kun lähdin Suomesta siihen, miltä se nyt näyttää ja yllätyin jopa itsekin.

Mihin täällä on mennyt rahaa?

Suurimpia rahanreikiä täällä on ollut auton osto (noin 1500 euroa), Balin matka (noin 800 euroa) ja Australian itärannikolla matkaaminen (en uskalla laskea, mutta varmasti reilusti yli 1000 euroa) sekä viikon lomailu Cairnsissa shoppailuineen, sukelluksineen ja kampaamokäynteineen (noin 700 euroa).  Balilla ja itärannikolla olinkin enemmän lomalla, majoittauduin mukavasti ja kävin ulkona syömässä. Syömiseen menee rahaa ja auto bensoineen ja korjauksineen on ollut pieni rahanreikä myöskin, mutta mitään suurempaa ei ole tullut osteltua. Huomioi, että vertailussa ei ole mukana Australian matkan valmisteluun mennyttä rahaa, sillä ostelin kaikkea tarvittavaa vähitellen samalla, kun olin töissä Suomessa.

IMG_3472

Surfers Paradise

Kuinka paljon köyhempi sitten olen?

Nämä yhdeksän ja puoli kuukautta täynnä kokemuksia ja elämyksiä ovat köyhdyttäneet minua rahallisesti noin 1000 euroa. Eli tililläni (Suomen ja Australian pankkitilit yhteenlaskettuna) on noin tonnin verran vähemmän rahaa kuin Helsinki-Vantaalla melkein kymmenen kuukautta sitten. En voinut oikein uskoa tätä, kun itse tajusin saman asian, sillä olen ollut töissä vain reilut 3 kuukautta koko Australiassa olon aikana!

Alkoholidrinkkejä ei ole tullut paljon ostettua vuoden aikana

Alkoholidrinkkejä ei ole tullut paljon ostettua vuoden aikana

 

Ravintolassa ei ole tullut montaa kertaa syötyä

Ravintolassa ei ole tullut montaa kertaa syötyä

Mistä rahaa on sitten tullut?

Ensinnäkin tietenkin niistä töistä. Kolmen kuukauden farmityöskentelystä tienasin hieman reilut 6000 euroa, josta sain säästöön sellaiset 4400 euroa. Suomesta sain lisäksi lomarahoja noin 1000 euron verran ja veronpalautuksia 150 euroa. Australiassa hain maksettuja veroja takaisin verovuoden päätyttyä ja niistä sain noin 350 euroa. Auton myynnistä sain 840 euroa. Sitten on jotain muutamia kymppejä tai satasia, joita olen saattanut saada jostain, mutta kaikkea en jaksa muistaa. Pikaisella yhteenlaskulla tästä tuleekin 6740 euroa tuloja, ja kun tähän lisää sen noin 1000 euroa, joka tililtäni oli lähtenyt, päästäänkin lähemmäs 8000 euroon. Pyöristeltynä olen käyttänyt täällä rahaa noin 850 euroa kuukaudessa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Tästä summasta olen maksanut Balin reissun, lennot ja retket Tasmaniassa, autot, syömiset, puhelinliittymät, vaatteet, kosmetiikan, asumiset, alkoholit, liikkumisen ja ihan kaiken.

Airlie Beach

Airlie Beach

Townsville

Townsville

Miten tämä on mahdollista?

Sitten tullaan siihen sanontaan, ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Tässä ”salaisuus”, miten olen onnistunut tässä:

 • Ensimmäisen kuukauden Australiassa asuin tätini luona ja olen päässyt majoittumaan hänen luokseen aina, kun on tarvetta tullut. Tämä on säästänyt minulta satoja, satoja euroja enkä voisi olla kiitollisempi.
 • Olen välillä yöpynyt kavereiden luona, kuten tällä hetkellä, kun ei ole mitään varsinaista majoitusta. Aina jossain on sänky tai sohva vapaana, jossa voi nukkua.
 • Melbournessa asuessani (viimeiset 4 kuukautta) olen tehnyt hostelleissa töitä asumista vastaan. Olen siivoillut huoneita parina päivänä viikossa ja asunut ilmaiseksi viimeiset kuukaudet.
 • Olen tehnyt HelpX:iä. HelpX on järjestö, joka tuo yhteen ”auttajat” ja ”avuntarvitsijat” eli hostit. Periaatteena on, että auttaja tekee päivässä hostille töitä 4 – 6 tuntia keskimäärin ja vastineeksi tämä saa ilmaiset asumiset ja ruoat. Olen tällä tavoin asustanut viikon ilmaiseksi Blue Mountainsilla ja viikon Brisbanen lähellä.
 • Säästän puhelin- ja nettikuluissa. Käytän ilmaista wifiä aina kun se on saatavilla ja soitan netin kautta lähes kaikki puhelut ja pidän yhteyttä sukulaisiin Suomessa.
 • En ole juurikaan ostanut vaatteita koko vuotena. Lähes kaikki uudet vaatteeni ovat muiden antamia joko lahjaksi tai sitten kierrätykseen. Farmivaatteita sain muilta farmilaisilta, silloin kun heitä lähti jatkamaan matkaa. Myös hostelleissa työskennellessä vaate- ja kosmetiikkavarasto kasvaa mukavasti, sillä ihmiset jättävät tarkoituksella tai vahingossa unohtavat vaatteita ja muita tavaroita huoneisiin, eivätkä koskaan tule hakemaan niitä löytötavaroista. Olen esimerkiksi saanut kaikki vuoden shamppoot tätä kautta sekä löytänyt aivan uuden Northfacen takin.
 • Olen tainnut käydä tasan kaksi tai kolme kertaa ravintolassa illallisella. Lounasta tulee välillä otettua ulkoakin, mutta olen pyrkinyt lähes 100 prosenttisesti tekemään ruoat itse. Käyn torilla hakemassa halpoja vihanneksia ja hedelmiä. Myös hostellityössä saa usein ilmaista muiden jättämää ruokaa, eikä mausteita, öljyä, kahvia, maitoa, leipää, puuroa, muroja tai vastaavaa tarvitse itse ostaa. Hyvin usein huoneista löytyy myös avaamattomia sipsi- tai karkkipusseja, suklaata tai alkoholia, jotka häviävät nopeasti parempiin suihin.
 • Selailen säännöllisesti Grouponin tarjouksia ja sitä kautta olenkin säästänyt esimerksiksi ravintolaillallisissa tai retkissä.
 • Kun ajoimme autolla pohjoiseen Queenslandiin, jaoin Sergein kanssa bensakulut. Tämän jälkeen hänellä on ollut auto ja hän on hoitanut kaikki siihen liittyvät kulut. Itse matkustin itärannikon pohjoisesta etelään 350 euron hintaisella hop on- hop off -bussilipulla.

Kokonaisuutena tämä ei ole ollut kallista ollenkaan. Jos joku nyt miettii, että tällainen vuoden kestävä matka on liian kallis toteuttaa, ei se loppujen lopuksi välttämättä ole. Jos olisin ollut enemmän töissä, olisin helposti plussalla tämän vuoden jälkeen. Toki tämä reissu vaati säästöjä erityisesti alussa ja ennen varsinaista matkaa, ja voin joku kerta avata näitäkin kuluja hieman lisää. Eläminen ei täällä kuitenkaan välttämättä ole kallista, ja varsinkin jos tekee töitä koko ajan, täällä saa säästöön hyvin rahaa. Olen tinkinyt monista asioista ja asumismukavuudesta, mutta on se ollut sen arvoista.

Loppujen lopuksi parhaat asiat ovat kuitenkin olleet ilmaisia tai kohtuullisen edullisia, niin Australiassa kuin Suomessakin.

8 Comments

 • Kirsikka / Passi, hammasharja ja lenkkarit
  2 tammikuun, 2016 at 1:12 pm

  Mielenkiintoinen postaus, kun itsekin kiinnostaa kaikki budjetointiin liittyvat jutut, olenkin pohdiskellut esim taalla:

  http://passihammasharjajalenkkarit.blogspot.com.au/2015/12/miten-minulla-on-varaa-matkustaa.html

  Australia on kylla kallis maa, mutta on syyta huomata etta taalla on myos paaosin korkeammat palkat kuin Suomessa. Itsekin olen vahan allistynyt kun tajusin, etta vaikka olen tehnyt vain muutaman viikon taalla palkkatoita, on kahden kuukauden jalkeen tilini parisataa dollaria plussan puolella. Tosiaan ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Kuten itsekin sanoit, kaikki hienot kokemukset eivat maksa mitaan. Auringonlaskut, rantaelama ja keskustelut uusien reittikavereiden kanssa eivat maksa mitaan. Elama tosiaan on valintoja ja jokainen meista tehkoon ne itselleen sopivammat 🙂

  Reply
  • Sandra
   2 tammikuun, 2016 at 10:13 pm

   Aivan totta! Itsekin tein tuossa joulun jälkeen töitä yhteensä 13 tuntia ja tienasin siitä lähes 500 dollaria! Yksi turvamies kertoi, että hän tekee boxing dayna 12 tunnin työvuoron ja saa palkkaa 100 dollaria tunti! Täällä tosiaan saa helposti rahaa säästöön, mutta kyllä rahaa kuluukin. Yllätyksekseni olinkin onnistunut elämään aika halvalla.

   Reply
 • Terhi / Muru Mou
  2 tammikuun, 2016 at 4:55 pm

  Onpas mielenkiintoista lukea, kuinka paljon (tai vähän) sulla on mennyt Australiassa rahaa! Mun puolet Aussi-vuodestani kun oli ”lifestyle of rich and famous”… Eli ei huolta huomisesta, kun palkka oli entiseen matkaoppaan palkkaani super-korkea. Joten söin ulkona kahdesti päivässä, kävin baareissa ainakin kolmesti viikossa, ja shoppailin uusia vaatteita jatkuvasti (en kalliissa liikkeissä, mutta kyllä niihin silti sai rahaa kulumaan). Siinä vaiheessa, kun maksoin kahden hengen hätäiseen syödyn lounaan intialaisessa ravintolassa CBD:ssä loppusumman ollessa yli 50 dollaria, ajattelin, että tässä ei ole enää mitään järkeä. Illallisesta summa olisi vielä ollut ok, mutta pikaisella ruokkiksella kelpaisi ehkä joku edullisempikin paikka. Sitten aloinkin elää säästeliäämmin, ja rahaa jäi säästöönkin. Mutta mukava puolisen vuotta oli tuhlaillessa 😀

  Reply
  • Sandra
   2 tammikuun, 2016 at 10:11 pm

   Oon kuullut niin monelta, että täällä elää todella helposti juuri noin. Palkat on niin hyvät Suomeen verrattuna, ja ulkonasyöminen ja muu rahankulutus on niin helppoa! Farmillakin oli muutamia brittejä, jotka oli Melissä tienannut (pariskunta) 1000 dollaria viikossa per nuppi, mutta sitten säästöön ei ollut jäänyt yhtään.

   Reply
 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  3 tammikuun, 2016 at 12:03 am

  No kylläpä meni halvalla se aika! 😀

  Tosissaan, suurin kuluerä tuolla on yleensä asuminen. Jos siinä säästää, jää rahaa jo niin paljon muuhunkin. Ja jos tekee vielä töitä, niin ei ehdi ihan niin paljoa kuluttaakaan. 🙂

  Nää budjettipostaukset on tosissaan hirmuisen hyviä muillekin, kertoo vähän minkälaisissa hintaluokissa sitä seilataan. Meillä meni sitä rahaa vähän eri luokassa, mutta ei päästy asumaan kuin Melbournessa kavereiden nurkkiin, ja tuolloinkin kustannettiin kiitokseksi sen ajan kahden perheen ruoat. Ja muutenkin matkalla oli kolme, ja me ei todellakaan tehty töitä. 😀 Meidän budjettipostauksen oltikin jo tainnut löytää täältä: http://www.matkakuume.net/2015/11/budjetti-australia-uusiseelanti.html

  Reply
  • Sandra
   3 tammikuun, 2016 at 12:13 am

   Tuota oli todella kiinnostavaa lukea. Ja välillä on hyvä olla ihan lomalla miettimättä budjettia ja te kuitenkin pääsitte kokemaan erilailla kaikkea. Jokainen lähtee eri tilanteesta, ja jos itse olisin matkustanut lomailumielessä vaikka miehen ja lapsen kanssa, olisi rahanmeno ollut ihan eri sfääreissä. Nyt ei ole niin väliä, vaikka nukkuu pilvenkatkuisessa kolmiossa, jossa kuusi ranskalaista backpackeria bilettää naapurihuoneessa.

   Reply
 • Anna
  3 tammikuun, 2016 at 9:44 am

  Hyvin oot tosiaan pärjännyt! Niin se vaan on että prioriteeteista kaikki riippuu, toisille on tärkeämpää shoppailu yms. Meillä meni meidän Australian ympärimatkoilla myös vähemmän rahaa kuin asumalla paikallaan Suomessa tai Australiassa. Ei ollut laskuja tai vuokraa maksettavana, nukuttiin autossa, joskus toki piti maksaa leirintäpaikoista. Ja noilla matkoilla olin kyllä niin paljon onnellisempi vaikka niin vähällä tultiin toimeen!

  Reply
  • Sandra
   3 tammikuun, 2016 at 10:52 pm

   Tuo on totta! Sen huomaa, miten vähän mitään tavaraa tai materiaa kaipaa ja miten vähän se tuo loppujen lopuksi onnellisuutta… Mä en ole vielä päässyt noin eräretkeilyyn että olisin nukkunut autossa, mutta kai sekin on joskus koettava 🙂

   Reply

Leave a Reply