Menu
Albania

Aika mitätön reissu Albaniaan

Korfun matkaani sisältyi yhden päivän retki Albaniaan. Retken kanssa oli jo alun alkaen säätöä, sillä sairastumiseni vuoksi jouduin siirtämään jo maksetun retken toiselle päivälle. Olisi ehkä pitänyt perua koko matka, sillä olin käynyt jo vastaavalla retkellä viitisen vuotta sitten. Isak oli kuitenkin vuorostaan kipeä, joten ajattelin, että ihan kiva tehdä jotain itsekseen. Pakostakin tuli kuitenkin verrattua tätä kertaa edelliseen, ja tämä kerta jäi mieleen erittäin mitäänsanomattomana.

Kuljetukset

Edellisen kerran matka taittui Pargasta Albaniaan maata pitkin, jolloin rajamuodollisuudet hoituivat sukkelasti bussissa istuen. Tällä kertaa bussi haki ensin hotellilta ja heitti satamaan. Passintarkastusjono oli sangen jäätävä, ja jostain syystä tietyt itänaapurin edustajat kokivat, että jonossa on ihan ok etuilla. Tämä nosti jo ärsytyskäyrän koholle. Jonottaminen jatkui sitten laivassa, sillä jokaisen piti maksaa 10 euron satamavero. Itse laivamatka sujui ihan mukavasti ja kesti puolisentoista tuntia.

Kun pääsimme Albanian puolelle, meidät jaettiin isoihin busseihin eri kielien mukaan. Tällä kertaa vaihtoehdot olivat englanti/venäjä ja englanti/saksa. Näistä vaihtoehdoista valitsin englanti/saksa-bussin, mutta koska se tuli täysin täyteen, minun piti siirtyä kuitenkin englanti/venäjä-bussiin. Ensin meidät vietiin Sarandan kaupunkiin kahville juuri tasan tiettyyn ravintolaan, jonka kanssa oli tehty jokin sopimus turistien kärräämisestä sinne. Tämän jälkeen siirryimme takaisin bussiin ja matkasimme Butrintin raunioille, jossa näkyy raunioita neljältä eri aikakaudelta.

Kyllästynyt opas

Butrint guide Albania

 

Butrint Albania

Butrint ruins

Olin käynyt paikassa aiemmin, ja se oli pienempi kuin muistin. Tällä kertaa oma englanninkielinen oppaamme oli joku 1998 vuonna syntynyt tyttö, joka selitti asiat todella todella robottimaisesti ja vailla pienintäkään innostusta. Paljon kertoo se, että ohjelman alussa hän sanoi, että kaikki me englanninkieliset näytämme sen verran nuorilta, että meitä ei varmaan kiinnosta muutenkaan historia. Edellisellä kerralla meillä oli ollut koko päivän paikallisena oppaana vanhempi herrasmies, joka kertoi erittäin mielenkiintoisesti kommunistiajoista sekä varhaisemmasta historiasta. Nyt kommunismi ohitettiin sanomalla jotakuinkin, että ”se oli hyvää aikaa monen mielestä, koska kaikilla oli töitä”.

Butrintin kierroksen jälkeen menimme takaisin aamuiseen ravintolaan lounaalle, joka kuului retken (50 €) hintaan. Olin aluksi hieman skeptinen, mutta ruoka oli positiivinen yllätys odotuksiini nähden. Tämän jälkeen meillä oli noin puolitoista tuntia aikaa kierrellä Sarandan kaupungissa. Kävin muun muassa syömässä jäätelöannoksen (pöytiin tarjoiltuna jääveden kanssa 0.65 euroa). Albania on erittäin edullinen, joten voin hyvin kuvitella, miksi moni suuntaa maahan rennolle ruoka-juoma-lepolomalle.

Miksi päivä ei iskenyt?

 

 

 

Todetaan ensin, että matka oli mielestäni aika edullinen (50 € + satamavero 10 €). Tuolla hinnalla pääsee kuitenkin vierailemaan toisessa maassa, joten ei varmaan ole paljon varaa valittaa. Myös buffet-lounas oli ihan hyvää ja ison porukan syöminen järjestyi erittäin sujuvasti. Kuitenkin koko päivästä jäi aika mitäänsanomaton tunnelma. Oppaalla oli varmasti isoin vaikutus. Venäjänkielinen opas hauskutti ja selvästi kertoi paljon enemmän kuin oma oppaani. Hän oli kovin leipääntynyt ja toisti monet asiat useaan kertaan eikä osoittanut sekuntiakaan, että häntä olisi innostanut mikään. Toinen juttu oli varmaan se, että meitä retkeläisiä oli niin paljon, että olo oli välillä kuin karjalaumalla, jota ohjaillaan vaan eteenpäin.

Albania, mitä sitä nyt ehti vähän nähdä, vaikutti edelleen mielenkiintoiselta. Suosittelen jos mahdollista, suuntaamaan maahan itsenäisesti ja tutkimaan maata / Sarandan kaupunkia omatoimisesti.

 

20 Comments

 • Katja/jumalainenseikkailu
  15 syyskuun, 2019 at 5:46 pm

  Kyllästynyt opas, tai mikä tahansa ammattilainen, ei ole kovin vetävä juttu. Innostus tarttuu ja ihmiset, jotka ovat työstään ylpeitä, ovat mahtavia! Albania ei ole toistaiseksi ainakaan herättänyt minussa mitään tunteita suuntaan tai toiseen ja hyvä niin. Maailmassa on niin monta paikkaa, joihin kiihkeästi janoan!

  Reply
  • Sandra
   19 syyskuun, 2019 at 9:28 am

   Joo, kyllä varsinkin oppaan innostus lisää noin 50 % kiinnostusta myös itse paikkaa kohtaan. Sitä ei voi koskaan aliarvioida.

   Reply
 • Piyya
  16 syyskuun, 2019 at 9:13 pm

  Aika monta asiaa tuossa saattoi vaikuttaa tunteeseen kohteesta tai matkasta.
  Albania olisi kyllä kiva kokea edes tuollaisen päiväretken muodossa. Toki toivon, että pääsisin joskus käymään ystävieni kanssa ja saisin autenttisemman kokemuksen, aika näyttää.

  Reply
  • Sandra
   19 syyskuun, 2019 at 9:29 am

   Ehkä jopa kavereiden kanssa tuollainenkin reissu voisi olla ihan hauska (tai ottaa pelkän laivamatkan ja viettää itsenäisen päivän). Yksin matkatessa olisi ollut ehkä hieman tylsää viettää päivä yksin kaupungissa.

   Reply
 • Jenni | Boarding Time
  17 syyskuun, 2019 at 9:54 am

  Anteeksi nyt vaan, mutta kuvauksesi retkestä ja varsinkin oppaasta väkisinkin hiukan nauratti – vaikka tietysti tosi ikävää, että Albanian reissu oli sulle tällä kertaa pettymys. Kivasti kirjoitettu siis! Käsittämätöntä millaisia oppaita tuollaisille maksullisille (vaikka edullinen olikin) retkille pestataan, onkohan alalla työvoimapula?! Mutta siis joo, herranjestas miten halpaa, ja Albania kiinnostaisi kyllä muutenkin. Itse olen yleensä kovin haluton lähtemään ryhmämatkoille tai -retkillejuuri tuon karjalaumafiiliksen takia, mutta voisihan näille tällaisillekin joskus antaa mahdollisuuden.

  Reply
  • Sandra
   19 syyskuun, 2019 at 9:31 am

   Haha kiitos! Ei varsinaisesti pettymys, mutta ei jättänyt mitään kovin voimakasta tuntemusta. Oppaita vaikutti olevan paljon, mutta en uskoisi, että tuolla alalla voisi olla työvoimapula? Ihan hillittömän halpaahan tuo oli. Lasi viiniä ravintolassa maksoi reilun euron eikä ruokakaan ollut todellakaan kallista. Tämä oli vielä ehkä suurin turistikeskittymä, joten toisaalla hinnat ovat varmaan vieläkin matalammat.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  19 syyskuun, 2019 at 4:31 pm

  Oppaalla on tosi iso rooli. Jos sattuu kyllästynyt tyyppi vuoroon, niin hän voi pilata koko retken. Tein kesälomareissulla kaksi päiväretkeä Kroatiasta; toinen Bosnia-Hertsegovinaan ja toisen Montenegroon. Molemmille retkille sattui loistavat oppaat ja varsinkin Bosnian reissu oli ihan huippu.Albania kiinnostaa kovasti, mutta ehkä sinne pitää mennä paremmalla ajalla kuin päiväretkellä 🙂

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 8:39 am

   Suosittelen ehdottomasti pidemmälle ajalle kuin päiväretkelle. Hyvä ja innostunut opas voi pelastaa ehdottomasti paljon. Se on taito onnistua pitämään yllä innostus, vaikka itse kokee saman asian useampia kertoja ja vierailee kerran päivässä samassa kohteessa.

   Reply
 • Miraorvokki/Pöndekengissä
  20 syyskuun, 2019 at 8:15 am

  Voi ei! Harmi, että Albania jätti noin kylmäksi. Haluan kuitenkin sanoa, että anna Albanialle vielä joskus uusi mahdollisuus, koska se on oikeasti tosi kiva! Tuossa oli kyllä liikaa sattumia yhden päivän matkalle.

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 8:40 am

   Maassa ei mielestäni ollut itsessään mitään vikaa, joten ehdottomasti haluan vierailla Albaniassa uudestaan 🙂

   Reply
 • Mirva/ Albanianlomakodit.com
  20 syyskuun, 2019 at 8:54 am

  Ihan kiva juttu, mutta eihän aina kaikki voi mennä putkeen. Voisiko olla että englantia puhuvia ihmisiä ja oppaiksi haluavia ei sitten löydy niin paljon kun voisi. Omatoimimatka ja ranta-ruokaloma toimisi varmasti jo paremmin 🙂

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 8:41 am

   Voisiko olla näin, en tiedä. Omatoimireissua tarvii kokeilla seuraavaksi. Teidän postauksista on saanut jo paljon vinkkiä erilaisista paikoista.

   Reply
 • Inka / Ollaanko jo perillä?
  20 syyskuun, 2019 at 8:59 pm

  Ompa ikävää kun opasta ei kiinnosta ja vielä kuvitteli, että nuorehkot ihmiset eivät olisi kiinnostuneita historiasta! (Terveisin nuori ja erittäin kiinnostunut historiasta 😀 ) Huono opas saa kyllä mielen hetkessä maahan. Itselläni olisi myös ollut tämän kesän Pargan matkalla käydä piipahtamassa Albaniassa, mutta meillä oli kovin kiire tutkia paikkoja itse Kreikan puolella. 🙂 Albaniassa olisi kyllä ihanaa vielä joskus käydä!

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 1:51 pm

   Itse tykkäsin enemmän mennä Pargasta Albaniaan bussilla, kun sai istua samassa paikassa koko ajan jonottelematta. Pargassa on toisaalta sekin puoli, että pääsee tutustumaan Kreikkaan muutenkin.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  21 syyskuun, 2019 at 6:41 pm

  Olen ollut pari kertaa Albaniassa. Saranda oli ekalla kerralla hirveä pettymys, mutta nyt kun katson, mitä kaikkea siellä voisi olla, on syy huonouteen myös minussa. En nähnyt yhtään avivaa, että kaupunki olisi edes voinut lumota. Nyt menneenä kesänä olin Albaniassa vajaat pari viikkoa ja tykkäsin tosi paljon. Huono retki kyllä pilaa hyvänkin kohteen.

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 1:52 pm

   Saranda on aika sellainen päivässä koettu -paikka. Suhteellisen pieni, mutta se tarjoaa kyllä hyvät puitteet sellaiseen rentoon oleiluun. Muu Albania kiinnostaa ja itsekin suuntaisin jonnekin muualle seuraavalla kerralla.

   Reply
 • Anna Koskela | Tämä matka -blogi
  21 syyskuun, 2019 at 7:11 pm

  Olen etsinyt erilaisia mahdollisuuksia päästä halvalla ja helpolla Albaniaan ja yksi vaihtoehto on edelleen ottaa Finnairin lennot Korfulle ja siitä sitten hypätä Albanian puolelle. Idea olisi siis olla Albaniassa pidemmän aikaa kuin päiväretki, mutta samalla on tietenkin tullut tutkailtua näitä valmiita retkiäkin. Eihän tuo hinta paha ole, mutta suhteutettuna paikalliseen hintatasoon, se on hyvin kallis. Eli siihen hintaan voisi olla kiva saada edes asiasta ja asiakkaista kiinnostunut opas 😀 Plussaa, että sapuska oli hyvää!

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 1:56 pm

   Se lienee kaikista helpoin tapa ja varmaan halvinkin. Kieltämättä paikalliseen hintatasoon hinta oli kallis, mutta siitä meni varmaan osa vielä kreikkalaiselle matkanjäjestäjälle ja osa taas raunioalueelle, osa oppaille ja osa ravintolalle ja osa laivayhtiölle. Kun sen siivuttaa, niin ei siitä montaa euroa jää per saaja, mutta toki ryhmät oli niin isot, että sekin vaikuttaa.

   Toivottavasti pääsette Albaniaan asti!

   Reply
 • Outi / Maa Quzuu-matkablogi
  21 syyskuun, 2019 at 8:13 pm

  Tuo on aina kurjaa, jos ei koe saavansa ajallensa ja rahallensa vastinetta. Huonot oppaat on kamalinta ja varsinkin tuollaisella valmiilla retkillä , kun niitä on ikään kuin pakko kuunnella ja seurata. Albania kiinnostaa kyllä, mutta itse ehkä tekisin omatoimimatkan ja pidemmän visiitin jos mahdollista. Ja niin varmaan sinäkin seuraavalla kerralla 😅

  Reply
  • Sandra
   23 syyskuun, 2019 at 1:57 pm

   Rahalle sinänsä varmaan vastinetta, mutta ehkä ajalle ei :D. Tympääntyneet oppaat on kuitenkin ehkä pahinta mitä on. Innostuneisuus on melkein tärkeämpi oppaan ominaisuus kuin vuosilukujen muistaminen.

   Reply

Leave a Reply