Menu
Elämä / Henkilökohtaista

Ajatuksia tipattomasta tammikuusta

Vuoden ensimmäinen kuukausi on nyt takana, ja samoin loppui elämäni ensimmäinen tipaton tammikuu. Miksi ihmeessä lähdin moiseen hullutukseen? Oliko tästä mitään hyötyä, ja aionko jatkaa?

Otin yhdeksi tavoitteeksi tälle vuodelle parantaa elämänlaatuani erilaisin tavoin. Yksi nimeämäni asia oli muutto uuteen asuntoon, ja sen pääsin toteuttamaan viikko sitten. Toinen oli vähentää kaikkia niitä asioita, joiden ajattelen tavalla tai toisella haittaavan elämääni. Alkoholi ei nyt sinänsä haitannut, mutta ei se juurikaan tuonut mitään hyvää. En ole koskaan ollut mikään alkoholin suurkuluttaja, mutta huomaamattani tajusin sen hiipineen salakalavasti arki-iltoihini. Lasista viiniä oli tullut loistava keino rentoutua tai palkita itsensä hyvästä päivästä. Jos jokin ärsytti, viini lievensi ärsytystä huomattavasti. Hyvän ruoan kanssa sopi hyvä viini, jota piti toki maistella jo kokkailun aikana. Huomasin myös ajattelevani kotiin kulkiessani, miten ihanaa oli istahtaa sohvalle Netflixin ääreen ja korkata viinipullo. Ihan harmittomia juttuja kaikki, mutta halusin silti viheltää pelin poikki.

Kuukausi on kulunut helposti, kun oli vain päättänyt, ettei ota pisaraakaan viiniä. Itselleni tuntuu sopivan kaikki-tai-ei-mitään -ajattelu. Baareissa on saanut hyviä alkoholittomia drinkkejä, enkä ole kokenut jääväni mistään paitsi. Paljon puhutaan siitä, että suomalaisessa yhteiskunnassa pitää koko ajan olla perustelemassa juomattomuutta. Ehkä olen jossain omassa kuplassani, mutta kukaan ei ole kertaakaan kysynyt, miksi tyydyn kivennäisveteen tai limuun. Unenlaatu on parantunut huomattavasti, ja nukun nyt sikeästi heräämättä läpi yön. Aamuisin olo on energisempi, ja treenit ovat kulkeneet paremmin. Muuten olo on oikeastaan aika samanlainen, mikä onkin tehnyt kuukaudesta helpon.

Jatkuuko sama juttu helmikuussa?

Toistaiseksi ajattelin jatkaa tipattomuuden tiellä, vaikkakin pidätän itselläni option juoda halutessani erikoistilaisuuksissa. En kuitenkaan halua mennä samaan, uskoakseni monille muillekin tavalliseen mutta petolliseen kierteeseen, jossa viiniä tekee mieli vähintään joka toinen ilta. Tämän lisäksi uuden kuukauden myötä aion ottaa työn alle seuraavan osa-alueen. Helmikuusta tulee täysin lihaton ja kalaton. Kananmunat ja maitotuotteet pysyvät edelleen ruokavaliossa, sillä en halua tehdä muutoksesta liian suurta.  Tämän kuukauden muutos on huomattavasti suurempi, sillä nyt ei riitäkään se, että jotain pientä pitää vain jättää pois. Tällä kertaa pääsen testailemaan uusia reseptejä ja miettimään proteiinin oikein ajatuksen kanssa. Mielenkiinnolla odotan, millaiset mietteet ovat kuukauden jälkeen.

Onko kukaan muu pitänyt tipatonta tammikuuta? Mitä mieltä muuten olette tällaisista matkailuun liittymättömistä postauksista? Vähemmän näitä vai jatketaanko satunnaisesti näin? Itse henkilökohtaisesti tykkään lukea silloin tällöin muiden vastaavia postauksia. 

2 Comments

 • Anne
  1 helmikuun, 2019 at 11:33 am

  Hienoa, että päätit kokeilla tipatonta tammikuuta! Itselläni ”tipaton” alkoi syksyllä 2017 ja jatkuu vielä tänäkin päivänä. Mielestäni nyky-yhteiskunnassa alkoholia tyrkytetään ihan jokaiseen tilaisuuteen ja tilanteeseen. Varsinkin naisille viinin juontia markkinoidaan todella paljon. Itse huomasin tämän vasta lopetettuani alkoholin käytön kokonaan. Alkoholiin käytetään myös uskomattomia määriä rahaa. Viime kesänä olin käymässä Suomessa kavereiden 30-vuotisjuhlissa ja menimme jatkoille yhteen helsinkiläiseen yökerhoon. Tuoppi ihan perusolutta maksoi 8
  (!!!) euroa. Illan aikana saa helposti sievoisen summan kulumaan pelkästään alkoholiin. Siihen päälle sitten vielä yöpalat grilliltä ja taksi kotiin, niin yhden ulkoiluillan hintalappu nousee helposti lentolippujen hintaiseksi. Matkoilla rahat menee nyt baareissa roikkumisen sijaan nähtävyyksiin ja muihin elämyksiin, joihin en aiemmin ’raaskinut’ käyttää rahaa. Kun rahaa ei mene kurkusta alas, on sitä taskussa mukavasti lisää muihin asioihin (kuten vaikkapa juuri siihen matkailuun) käytettäväksi 🙂

  Reply
  • Sandra
   8 helmikuun, 2019 at 1:35 pm

   Anteeksi, kun vastaaminen venähti näin myöhäiselle! Olen ollut tyytyväinen tipattomuuskokeiluuni, joka itse asiassa jatkuu edelleen tänäkin päivänä. Ihan vahingossa kävi näin, vaikka oli tarkoitus lopettaa heti helmikuussa. Alkoholin ja varsinkin viinin kulutuksesta on ehdottomasti tehty sellaista hienoa ja ”keskiluokkaista”, on after workeja, viini-iltoja, samppanjaa arkenakin yms.

   Ja olen kanssasi samaa mieltä, että baari-iltaan saa kulumaan todellakin sievoisia summia! Maltalla asuessani tuli juotua enemmän, sillä ravintolassa viinilasillinen oli 3–4 euroa ja pullollisen sai noin 12 eurolla. Suomessa sen 12 euroa saa maksaa pienestä 12 cl annoksesta. Tällaisilla pienillä valinnoilla saa kyllä säästettyä pitkän pennin.

   Reply

Leave a Reply