Menu
Australia / Matkat / Yleinen

Apua kaivataan! Rokotukset Australiaan?

Nyt on sitten matkasuunnittelu alkanut toden teolla ja tehtävälista täyttyy lukuisista pienistä jutuista, mitä pitää muistaa tehdä. Kun puhutaan vähintään vuoden kestävästä matkasta, myös terveysasioita täytyy ottaa ihan erilailla huomioon kuin pienellä viikon matkalla eurooppalaiseen kaupunkiin. Olen esimerkiksi etsinyt vanhan paperisen rokotuskorttini, soitellut pitkin kouluterveydenhoitajia ja työterveyttä saadakseni kortin päivitettyä ajantasalle ja käynyt ottamassa tehosteen jäykkäkouristusrokotuksesta. Kaiken varalta skannasin rokotuskortin myös sähköpostiini. Olen myös käynyt hammaslääkärin tarkastuksessa ja hampaiden puhdistuksesta – reikiä ei onneksi löytynyt!

Aloin kuitenkin miettiä, tarvitsenko matkalle myös muita rokotuksia. Rokote.fi-sivuilta löytyy todella hyvin tietoa eri maissa tarvittavista rokotuksista. Australiaan suositellaan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan suojaavia rokotuksia. Nämä kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan, joten olen itse ne saanut. Riskiarvion perusteella Australiaan suositellaan myös Japanin aivotulehdusta vastaan suojaavaa rokotetta. Kyseessä on hyttysen levittämä virusinfektio, joka yleisimmillään aiheuttaa kuumetta. Osalla tauti voi johtaa aivokalvontulehdukseen tai aivotulehdukseen. Sairastumisriski on pieni, mutta sairastuneiden kuolleisuus on 30 % ja vaikkei kuolisikaan, voi saada elinikäisiä neurologisia vaurioita. Rokote on aika kallis, noin 170 € ja sitä pitää ottaa kaksi rokotetta. Kaupunkialueella tästä ei ole todennäköisesti pelkoa, mutta saatamme lähteä myös maaseudulle kiertelemään tai töihin, joten olen vähän kahden vaiheilla tämän kanssa.

maxresdefault

Toinen juttu on vielä se, haluaisiko lähteä matkan aikana esimerkiksi Uuteen-Seelantiin tai Balille. Indonesiaan esimerkiksi suositellaan rokotusta tai lääkitystä hepatiitti A:ta ja B:tä, lavantautia ja malariaa vastaan. Todennäköisesti yleisimmissä turistien suosimissa paikoissa ei tarvitsisi muuta kuin rokotuksen hepatiittia vastaan, mutta entä jos intoutuu lähtemään vähän syrjemmälle karkuun ihmismassoja?

Olenkin nyt vähän kahden vaiheilla näiden rokotusten suhteen. Menenkö vain nykyisten perusrokotusten turvin vai pitäisikö varautua harvinaisten, mutta erittäin vakavien sairausten varalle? Onko kukaan ottanut erikseen lisärokotuksia esimerkiksi Australiaan tai Balille? Mikä on teidän filosofia muutenkin rokotusten suhteen – mitä vähemmän, sen parempi vai kaikki kausi-influenssapiikistä lähtien mulle tänne heti?

4 Comments

  • hmclehto
    16 joulukuun, 2014 at 9:40 pm

    Ei tanne Ausseihin mitaan erityisrokotuksia tarvitse. Balille kylla hep A ja B, malariaa en kylla ikina sinne ole ottanut. Turisti rysa paitsi tietty jos harkitset johonkin remote paikkaan menoa. Jos sinne Balille paadyt ne rokotukset hoituu helposti taalla paassa 🙂 Mukavaa loman suunittelua.

    Reply
    • Sandra
      17 joulukuun, 2014 at 11:16 am

      Kiitos paljon vastauksesta – enköhän siis uskaltaisi lähteä ilman rokotuksia, vaikka päätyisinkin töihin vaikka farmille tms.

      On tää suunnitteluaika aika kivaa :D. Kaikkia pikku juttuja miettii ja pähkii ja loppujen lopuksi niillä ei oo mitään merkitystä 🙂

      Reply
  • Jenni
    18 joulukuun, 2014 at 12:50 pm

    Kannattaa ottaa rokotukset kuntoon ainakin, jos Indonesiaan aiot. Itse nyt 4kk Indonesiassa asuneena voin sanoa, ettei hygienia ole kovin hyvällä tasolla täällä ja varsinkin jos matkustaa turistikohteiden ulkopuolelle kannattaa olla hepatiitti- ja lavantautirokotukset kunnossa. Japanin aivokuume rokotuksen itse otin, sillä asun maaseudulla riskialueella, mutta tosiaan turistikohteissa sitä ei juurikaan esiinny. Paikallisten mukaan Jaavalla ja Balilla ei ole malariaa, mutta Suomen terveyskeskuksissa koko Indonesia sanotaan olevan malariariskialuetta, joten tiedä sitten siitä.

    Itsellä asenne oli, että ennen matkaa otetaan kaikki mahdollinen kuntoon, ettei tarvitse matkan aikana sairastella. Malarialääkitystä en kuitenkaan ottanut sen hinnan ja sivuvaikutusten vuoksi. Jos Indonesiaan aiot matkustaa kannattaa myös ottaa huomioon denguekuumeen riski. Siihen ei ole ennaltaehkäisevää lääkitystä, mutta kannattaa selvittää oireet etukäteen, että osaa ajoissa hakeutua hoitoon.

    Reply
    • Sandra
      24 joulukuun, 2014 at 7:07 am

      Kiitos tosi palkon tästä kattavasta vastauksesta ja neuvoista. Olen samaa mieltä siinä, että parempi on hoitaa rokotukset kuntoon jo Suomessa kuin alkaa vasta jälkikäteen miettiä, mitä olisi tarvinnut. Kiitos vielä!

      Reply

Leave a Reply