Menu
Australia

Asioita, joihin Australiassa tottuu

Vastaavanlaisia postauksia olen lukenut muidenkin Australiassa asuvien suomalaisten blogeissa ja olenpa itsekin samantyylisen kirjoituksen aikoinaan julkaisut, mutta ei nämä asiat mielestäni kertaamalla huonone. Ulkomailla asuessa aluksi muutamat pienet asiat jaksavat hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa, kunnes niihin aikanaan tottuu ja niistä tulee näkymätön, itsestäänselvä osa arkea. Mitkä asiat itseäni ihmetyttivät aluksi Australiassa, mutta joihin olen jo ainakin lähes tulkoon ehtinyt tottua?

Kannat aina käteistä mukanasi

Suomessa totuin siihen, että ainoa lompakossani pyörivä käteinen raha oli 50 sentin kolikko, jota käytin kuntosalin pukuhuoneen kaapin polettina. Maksoin aina ja kaiken kortilla, ja vain äärimmäisen harvoin jouduin nostamaan automaatista rahaa. Australiassa on kuitenkin varsin yleistä, että erityisesti pienemmissä kahviloissa, kioskeissa ja ravintoloissa hyväksytään maksuvälineenä vain käteistä. Todella usein korttimaksamisella on myös jokin minimisumma, kuten 10 dollaria, tai kortilla maksamisesta veloitetaan joko dollareita tai ostokseen lisättävä prosentuaalinen summa. Aika usein ravintoloissa ei myöskään onnistu laskun jakaminen pöytäseurueen kesken, mikä taitaa Suomessa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, joten mukana on hyvä olla käteistä, jotta pystyt edes jotakuinkin maksamaan oman osuutesi. Automaatilla saa siis rampata usein, mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan.

Ja sitten se ainoa paikka, jossa käteinen ei käy (kokemus Melbournesta). Ratikka-, lähijuna-, yms. matkat maksetaan Myki-nimisellä kortilla (eri kaupungeissa on omansa).

Joka pankilla on omat automaatit

Periaatteessa kaikilla korteilla voi nostaa rahaa mistä tahansa automaatista, mutta muun kuin oman pankin automaatilla veloitetaan palvelumaksu, yleensä 2 dollaria. Tästä syystä elämää helpottanee, että on tili pankissa, joka on kohtuu yleinen Australiassa, jolloin niitä omia automaatteja löytyy joka pitäjästä. Automaateista vielä sellainen hassu juttu, että ainakin ANZ:n automaateissa pystyy nostamaan rahaa lähimaksuominaisuudella, vaikka siinäkin pitää näpytellä PIN-koodi tietenkin. Muutenkin lähimaksuominaisuus on tosi kätevä, ja Australiassa sillä pystyy maksamaan 100 dollariin asti (Suomessa taitaa olla 25 euroa).

Kaikki liikenne on vasemmanpuoleista

Se oli ihan selkeä homma, että autot liikkuvat vasemmalla puolella. Kesti hetken kuitenkin sisäistää, että myös kevyt liikenne kulkee ”väärinpäin”. Hisseissä menet seisomaan vasemmalle puolelle, ja nopeammin liikkuvat ohittavat sinut oikealta. Myös kadulla kävelet vasemmalla puolella. Muista siis tämä, ellet halua olla tien tukkeena.

Hassut juhlapäivät

Vähän ajan päästä oli helppo tuuletella

IMG_5448

Australiassa on toki kaikki tavallisimmat juhlapäivät mitä Suomessakin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Sen lisäksi joka osavaltiossa on omia public holiday -päiviä, jolloin suuri osa toimistoista, kaupoista, kahviloista ja ravintoloista on suljettu. Hyvin yleistä on, että avoimena olevat paikat lisäävät hintoihinsa tuona päivänä noin 15 % lisän. Jos vapaapäivä sattuu viikonlopulle, yleensä seuraava maanantai on vapaa. Victorian osavaltiossa on vapaata muun muassa tulevien laukkakilpailujen pääpäivänä, Melbourne Cup Day’na sekä jalkapallon finaalipäivänä, AFL Grand Final’issa. Esimerkiksi jalkapallo ei tippaakaan kiinnosta, mutta vapaapäivät otan aina ilolla vastaan.

Suihkussa harjaannut löytämään optimaalisen lämmön ja vedenpaineen yhdistelmän

Kuulostaa hassulta ja se onkin. Aika usein Australiassa on erilliset hanat kuumalle ja kylmälle vedelle. Erityisesti suihkussa käynti voi vaatia pientä harjaantumista. Pelkkä kuuma vesi on liian kuumaa, joten joudut taiteilemaan sopivan yhdistelmän kuumaa ja kylmää vettä. Jos haluat muokata lämpötilaa esimerkiksi viileämmäksi, pelkästään kuuman veden pienentäminen alentaa toki veden lämpötilaa, mutta se samalla heikentää painetta, jolla vesi tulee suihkusta. Jos taas vähennät kuumaa ja lisäät kylmää vettä, lopputulos on todennäköisesti liian kylmä. Optimaalisen yhdistelmän ja tekniikan löytäminen voi vaatia useamman suihkukerran.

Kodittomat

Kodittomia australialaisia majailee Melbournen keskustan kaduilla hyvin tiheään. Aluksi tämä pisti kovastikin silmään, mutta nyt näkyyn on jo tottunut eivätkä he itseäni ole koskaan häirinneet. Työni kautta olen kuitenkin kohdannut erikoiseen käytäntöön, joka koskee kodittomia. Erilaiset avustusjärjestöt saattavat varata kodittomille yösijan hostelleista, jolloin respassa nähdään vain, että jokin järjestö on varannut huoneen. Kun asiakas saapuu paikalle, ollaan vaikean tilanteen edessä. Voidaanko koditonta syrjiä ja kieltäytyä majoittamasta häntä? Toisaalta todella mielellään soisi tälle ihmiselle mahdollisuuden nukkua kunnollisessa sängyssä ja käydä suihkussa. Toisaalta monella kodittomalla on alkoholi- tai huumeongelma, ja muiden asiakkaiden (joista osa saattaa olla lapsia) turvallisuuden vuoksi on riski kirjata heidät sisään. Eilen todistin yhtä tällaista tilannetta, joka päätyi siihen, että kyseinen henkilö alkoi juomaan aamuyhdeksältä goonia kattoterassilla ja parin tunnin päästä hän oli tehnyt vahinkoa huoneessa ja muun muassa virtsannut pitkin sänkyä, lattiaa ja seiniä. Lopulta henkilökunta alkoi saada tappouhkauksia, joten jouduttiin kutsumaan poliisit viemään henkilön pois.

On ihan ok, jos kauppa menee viideltä kiinni

Kahviin on myös mennyt yllättävän vähän rahaa

Tällä hetkellä asun miljoonakaupungin keskustassa, joten ei täällä nälkään kuole keskellä yötäkään. Isot ruokakaupat ovat auki yhteentoista illalla ja avaavat jopa viiden kuuden aikaan aamulla. Pienemmissä paikoissa joutui kuitenkin tottumaan siihen, että monet ravintolat ja kahvilat sulkivat ovensa heti lounasajan jälkeen kolmen neljän tienoilla. Myös monet vaatekaupat ovat kiinni silloin, kun työssäkäyvä väestö pääsee töistä. Poikkeuksena tähän on torstai, jolloin moni liike pitää ovensa auki yhdeksään asti illalla.

Täällä opit arjen kohteliaisuutta

Australiassa voit katsoa tuntematonta silmiin julkisessa liikennevälineessä ja jopa hymyillä. Lihatiskillä työskentelevältä kysytään kuulumiset ja kaupan kassan kanssa jutellaan pari sanaa niitä näitä. Ovea pidetään auki takana tulevalle, ja jos vahingossa laukkusi hipaisee toista ihmistä kadulla, pyydät heti kovasti anteeksi. Tuttujen etunimet pyritään opettelemaan ja niitä toistetaan puheessa koko ajan. Viime vuonna kun olin töissä hotellissa huonesiivoojana, huomasin ison eron, miten eri kansallisuudet kohtelivat siivoojia. Australialaiset olivat kohteliaita, toivottivat hyvät huomenet, kysyivät kuulumiset ja pitivät ovia auki.  Eurooppalaiset vastasivat ystävällisesti, kun tervehdin heitä ja kiittivät, kun pidin heille ovea auki. Sitten oli niitä kansallisuuksia, jotka eivät vastanneet tervehdykseen ja puhuttelivat vain, kun halusivat minun hakevan heille uudet pyyhkeet tai tulevan imuroimaan heidän huoneensa.

Vessassa ei ole välttämättä lukkoa

Yleisissä vessoissa on toki asia erikseen, mutta monessa yksityiskodissa ei oikeasti ole lukkoa vessassa. Ei tässäkään nykyisessä asunnossani ja jaan kylpyhuoneen kuitenkin kahden muun vieraan ihmisen kanssa. Kun vessan ovi on kiinni, se on merkki siitä, että siellä on joku. Toinen erikoisuus on se, että usein Australiassa kodeissa vessanpönttö on omassa pienessä huoneessaan ja toisessa huoneessa on varsinainen kylpyhuone, josta löytyy lavuaari käsienpesua varten. Outoa ja epähygieenistä.

Maahanmuuttajat

Täällä opit ymmärtämään erilaisia aksentteja ja sopeuttamaan oman puhenopeutesi ja artikulaatiosi vastapuolen kielitaidon mukaan. Opit, että työpaikalla argentiinalaiselle miehelle annetaan yksi poskisuukko, ranskalaiselle kaksi ja australialaiselle sanotaan ”G’morning, how’re you?” . Opit, kuka on kasvissyöjä uskonnollisista syistä, kellä on järjestetty avioliitto ja kuka on joutunut maksamaan mielettömiä summia lastensa koulutuksesta, sillä on rikkonut yhden lapsen politiikkaa lähtömaassaan. Yksi mielenkiintoisimmista päivän hetkistä on lounastauolla seurata, mitä kukakin syö. Lukuisien kulttuurien, tapojen ja elämäntyylien kirjo tuo arkielämään ihan erilaista avoimuutta, suvaitsevaisuutta ja moninaisuutta, jota ei Suomessa pelkästään väestön homogeenisuuden vuoksi oikein kohtaa. Ainakin omaan elämään Melbournessa kaikki lukuisat maahanmuuttajat tuovat niin paljon väriä, erilaisia ruokia, tapahtumia ja rikkautta, että Australia ei olisi Australia ilman heitä.

Hienotkin asiat voidaan tehdä rennosti

IMG_7838 (1)

Suomessa opitaan pönöttämään, kärsimään kahvikuppineuroosista ja istumaan juhlissa kuin seipään nielleenä pälyillen, miten tuokin sukulainen on tullut paikalle etiketin vastaisesti ilman sukkahousuja. Juhlapukeutuminen on Australiassa vähän niin ja näin, välillä näkee shortseja ja sandaaleja ja välillä juhlamekkoja. Hienoilta näyttävät laukkakisat ovat todellisuudessa rento tapahtuma, jossa valtaosa istuu piknikillä nurmikolla. Samoin viinitiloilla käynti ei todellakaan ole mikään korkean kynnyksen aktiviteetti, vaan sinne uskaltaa mennä, vaikka tietäisi viineistä vain sen, että sitä on punaista ja valkoista.

Täällä on jotenkin helppo hengittää.

Tätä listaa voisi oikeastaan jatkaa loputtomiin. Tuleeko muilla Australiassa tai muualla ulkomailla asuvilla mieleen vastaavia asioita, jotka ihmetyttivät aluksi, mutta joihin on ajan kanssa tottunut?

 

12 Comments

  • Laura / Laura's Itinerary
    28 lokakuun, 2016 at 12:38 am

    Hauska lista, jotenkin herätti taas asioihin, joita uudessa kotimaassa on jo alkanut pitää itsestäänselvyytenä.
    Ja muuten juttuja, joita huomas perusturistinakin Australiassa, kuten vesaan lukottomuuden ja lavuaarin puutteen, suihkun nupit ja ennen kaikkea kävelijöidenkin vasemmanpuoliseb liikenteen säännöt! Sama kun autoillessa ekan kerran mietti, mikä on hitaiden kaista 😀

    Reply
    • Sandra
      31 lokakuun, 2016 at 1:45 pm

      Juu, ihan totta. Turistina nuo vasta huomaakin. Nyt kun on vähän aikaa ollut jo, niin ei osaa oikein enää ihmetellä mitään. Paitsi vähän outoa käydä vessassa, kun on talo täynnä porukkaa eikä tiedä, milloin joku epähuomiossa kiskaisee oven auki 😀

      Reply
  • Jonna / Lempipaikkojani
    28 lokakuun, 2016 at 11:44 am

    Me just ihmeteltiin tuota kauppojen sulkeutumista viidelta Adelaidessa! Ja muuten, tuosta listasta löytyi myös muutama asia, joihin olemme myös täällä tottuneet saksassa asuessa eli käteisen mukana kantaminen ja pankkien omat automaatit. Niin, ja arjen kohteliaisuuden ja vastaantulijoiden tervehtimisen. Ja toisaalta kauppojej aukioloajoista tuli mieleen, että Saksassakin monet erikoislikkeet sulkeutuvat aikaisin, saattavat olla keskellä päivää hetken kiinni (jopa posti!) ja sunnuntaina nyt tietty kaupat ovat kiinni. Yksi asia herätti myös meissä ihmetystä Adelaidessa ja ympäristössä Saksaan verrattuna, nimittäin ihmisten vähyys! En osaa sanoa, miltä tuntuisi mennä sinne Suomesta, mutta Saksaan verrattuna Adelaidessa oli todella tyhjää, autiota ja tilavaa… Ja missä kaikki autot!?!

    Reply
    • Jonna / Lempipaikkojani
      28 lokakuun, 2016 at 11:46 am

      Kirjoittelin taannoin blogiini asioista, joissa olen saksalaistunut. Asioita, jotka Saksaan muuttaessa ihmetyttivät ja oudoksuttivat, mutta joihin on ajan kanssa tottunut. Juttu löytyy täältä: http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/03/07/saksalaistunutta-minussa/

      Reply
      • Sandra
        31 lokakuun, 2016 at 1:42 pm

        Kiitos, käyn heti lukemassa! 😀

        Reply
    • Sandra
      31 lokakuun, 2016 at 1:44 pm

      Ai, en tiennytkään, että Saksassa saattaa mennä paikat keskellä päivää kiinni :/. Aina oppii uutta.
      Tosiaan tuo on Eurooppaan tottuneille iso muutos, että Australiassa kaupungit jatkuu loputtomina lähiöinä, mutta itse keskustassa ei ole hirveästi ihmisiä. En tiedä, missä ne kaikki ihmiset on päivällä, mutta Adelaidessakin pitäisi asua miljoona ihmistä 😀

      Reply
  • annanodelays
    31 lokakuun, 2016 at 2:01 am

    Hyvä kirjoitus jälleen kerran! Olen sun aikaisemmistakin postauksista huomannut, että sulla on mieletön taito kiteyttää laajat asiat ja ilmiöt erittäin osuvasti! Postaukset ovat todella lukijaystävällisesti kirjoitettu, ja niitä on sen vuoksi aina ilo lukea!

    Reply
    • Sandra
      31 lokakuun, 2016 at 1:41 pm

      Voi kiitos! Miten ihana kuulla tuollaista palautetta, kun välillä yhden postauksen kirjoittamiseen saattaa mennä useampi tunti, kun yrittää hioa lopputulosta mahdollisimman lukijaystävälliseksi :).

      Reply
      • annanodelays
        1 marraskuun, 2016 at 2:28 am

        Juuri sen huomaakin, että postauksia on oikeasti mietitty ja kirjoitettu asiaan paneutuen! 🙂

        Reply
        • Sandra
          1 marraskuun, 2016 at 4:29 am

          Et tiedäkään, miten iloiseksi tulen tuollaisista palautteista :). Kiitos!!

          Reply
  • Henna Haapanen
    30 marraskuun, 2016 at 4:15 am

    Moi Sandra! Kiitti jälleen viihdyttävästä ja informatiivisesta postauksesta. Jäätiin tässä pankkiasiassa pohtimaan, että onko sulla antaa pankkisuosituksia? Eli mitkä pankit ois tilin avaamista varten varteenotettavia vaihtoehtoja? Kivoja Melbourne-päiviä sinne ja terkkuja Gold Coastilta! 🙂

    T. Anni ja Henna

    Reply
    • Sandra
      30 marraskuun, 2016 at 4:23 am

      Moikka! Mulla on itsellä ANZ, mutta eniten hyvää olen kuullut varmaan Commonwealthista. Kannattaa valita sellainen, jolla on runsaasti automaatteja ympäri Australiaa 🙂

      Reply

Leave a Reply