Menu
Australia

Australia – yhteenveto osa 2

Vuosi sitten olin kirjaimellisesti juuri saapunut Australiaan ja edessä oli tapahtumarikas vuosi, vaikken toki tiennyt sitä vielä siinä vaiheessa. Australian yhteenvedon ensimmäisessä osassa kerroin muun muassa, mikä oli vuoden mieleenpainuvin kokemus, paras biisi ja pahin ruoka. Tässä osassa kertaan, mitä kaikkea koko vuonna tuli tehtyä, missä oltua ja mitä kokeiltua. Koska postauksesta tulisi muuten niin pitkä, niin jaan tämän kahteen osaan ja ensiksi kerron ensimmäisestä puolivuotisesta.

Maalis-huhtikuu 2015

Ensimmäiseksi asuimme noin kuukauden tätini luona Cranbournessa noin tunnin matkan päässä Melbournesta. Koko alku Australiassa lähti ihan eri lailla käyntiin, kun oli heti joku paikka jonne mennä ja ihmisiä, joilta sai neuvoa ja apua. Tädilläni oli valtavan iso talo upealla puutarhalla, johon kuului myös uima-allas ja poreamme ja ensimmäinen viikonloppu meni pelkästään ihmetellessä tätä kaikkea ja muutamia pieniä eroavaisuuksia Australian ja Suomen välillä. Kuvailimme kaupasta löytyviä kahden kilon jauhelihapakkauksia tai hedelmätiskejä, josta löytyi tavaraa, joiden nimeä emme edes tienneet. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä ja me olimme kuin pienen lapsen tavoin innostuneita kaikesta. Ehkä nyt miettii vähän huvittuneesti tuota aikaa. Kun katson pelkästään kuvia tuolta ajalta, en voi olla miettimättä, miten erilainen ihminen noissa kuvissa vielä tuolloin on.

 

IMG_2270

IMG_4056

IMG_4057

IMG_4077

Ensimmäisellä viikonlopulla lähdimme Morningtonin Peninsulan alueelle viinitilakierrokselle ja käymään meren rannalla. Ensimmäisen viikon aikana ehdimme myös tutkimaan Melbournen keskustaa ja hoitamaan kaikki käytännön asiat pankkitilistä, Tax File Numberiin ja Medicare-korttiin. Kaikki lähti sujumaan hyvin, paitsi auton ja työn hankinta aiheutti hieman harmaita hiuksia. Molempien kanssa kohtasimme huijausyrityksiä, ja usko australialaisten hyvyyteen sai pienen kolauksen.

IMG_4266

IMG_4297

IMG_4261

Kaksi serkkuani asuu myös Melbournen lähistöllä ja toisen kanssa osallistuin koirien tottelevaisuuskilpailuun, jossa taisi tullakin toinen palkinto sillä kertaa. Toinen serkuistani on australialaisen kanssa naimisissa ja pääsin vielä juhlistamaan heidän kuopuksensa ristiäisiä. Opin vuoden aikana tuntemaan paljon paremmin Australian sukulaisiani, enkä voisi olla enempää kiitollinen kaikesta avusta, tuesta ja seurasta, jota olen heiltä saanut.

IMG_6642

 

Ensimmäinen kuukausi hurahti siis käytännön asioita hoitaessa sekä sukulaisten luona ollessa. Auto tuli ostettua, mutta siihen piti tehdä odotettua enemmän korjauksia, mikä oli sen astisen reissun suurin takaisku ja sai hetkeksi kiroamaan koko maan alimpaan helvettiin. Kun alussa koko maa tuntui niin hienolta ja ihmeelliselta, ensimmäisen kuukauden lopussa tuli tunne, että kyllä Suomessa jotkut asiat ovat vaan niin paljon paremmin ja helpompia. Taisin tirauttaa ensimmäiset itkutkin tässä vaiheessa. Kun farmityöpaikan saanti varmistui pohjoisesta Queenslandista, mieli lähti kohoamaan ja aloimme suunnitella pientä 3500 kilometrin roadtrippiä.

Huhtikuu

Huhtikuun puolivälissä lähdettiin matkaan. Ensin ajoimme Melbournesta Sydneyhin rannikkoa pitkin kulkevaa maisemareittiä ja pysähdyimme parissa pienessä kaupungissa matkan varrella. Eden oli todella kaunis paikka, jossa oli lähes autio ranta ja mahdollisuus bongailla valaita. Yövyin elämäni ensimmäistä kertaa hostellissa, ja pidin sitä kovana hc-juttuna, vaikka todellisuudessa yövyin vain yksityishuoneessa :D. Myös nyt, kun katson näitä kuvia, en voi uskoa, miten hirveisiin vaatteisiin pukeuduin koko ajan :DD.

IMG_6762

IMG_6721

IMG_6749

Sydneyn alueella majoituimme Blue Mountainsin alueella Blackheathin kylässä sijaitsevaan B&B-majataloon, jossa teimme työtä majoitusta vastaan. Omistajina oli aivan valloittavan ihana eteläafrikkalainen pariskunta, jotka olivat jättäneet hyvät toimistotyönsä unelmansa takia ja ostaneet vanhan 1900-luvun alussa rakennetun majatalon, jota he kunnostivat. Heillä ei ollut yhtään aiempaa kokemusta majatalon pitämisestä, mutta asiakkaiden toiveita kuuntelemalla ja laittamalla sydämensä mukaan kaikkeen, mitä he tekivät, he olivat mielestäni onnistuneet rakentamaan mahtavan lämminhenkisen paikan. Osallistuimme aamiaisen valmistamiseen sekä sen tarjoiluun, opettelin tekemään erikoiskahveja ja siivoamaan hotellihuoneita ja tämän lisäksi teimme pientä kunnostustyötä talossa. Ehdimme myös ihmetellä Blue Mountainsin luonnonpuistoa, käydä ottamassa perinteiset turistikuvat Three Sistersin kivipaasien luona ja viettää viikonlopun Sydneyn keskustassa. Aika Blue Mountainsilla oli jälkeenpäin ajateltuna yksi Australian matkamme parhaita.

IMG_6781

IMG_6782

IMG_4523

IMG_4481

IMG_4408

IMG_4417

IMG_4468

IMG_2449

Tämän jälkeen majoituimme Caloundrassa hieman Brisbanen pohjoispuolella viikoksi australialaisen pariskunnan luona ja pääsimme sisälle aitoon aussielämään. Pariskunta oli päivät töissä omassa yrityksessään ja me teimme kotona pientä siivousta, lenkitimme koiraa ja teimme heidän paleo-ruokavalioonsa sopivaa ruokaa illaksi. Vastineeksi saimme ilmaisen majoituksen ja ruoan, joten diili oli meille mielestäni aika hyvä. Perheen rouva oli aivan ihana ja hän vieläkin laittaa minulle aina välillä Facebookissa kuulumisia ja linkittää kaikki Suomea käsittelevät uutiset ja lehtijutut.

IMG_2589

Näillä eväillä juhlistettiin vappua :D. Aika köyhältä näyttää normaaliin vappubrunssiin verrattuna.

Näillä eväillä juhlistettiin vappua :D. Aika köyhältä näyttää normaaliin vappubrunssiin verrattuna.

Touko-elokuu

Farmi. Saapuminen farmille oli aika absurdi tilanne. Ensin olimme ajaneet tuhansia kilometrejä ja lopulta löysimme ohjeiden mukaan perille: ”Kun näette ensimmäisen farmin, jatkakaa matkaa noin seitsemän kilometriä. Kun näette oikealla puolella puhelinkopin, olette perillä. Älkää luottako navigaattoriin, päädytte jokeen.” Vastassa meitä odotti paahtavan tuskainen kuumuus, kulunut kyltti, tyhjiä hyllyjä ammottava kauppa ja epämääräiset peltivajat. Meidän lisäksi paikalla oli vain yksi tyttö ja poika, joten ensimmäisen illan päälimmäiset ajatukset olivat ymmärrettävästi, että mihin ihmeeseen me olemme itsemme laittaneet. Sisiliskot rapisivat nurkissa, kuumuus ja hiki olivat kaikkialla, ulkovessan oven edessä oli lukuisia sammakoita öisin ja kaikki oli niin saastaisen likaista, että alussa inhotti jokainen hetki.

IMG_2678

IMG_2686

IMG_2789

Vähitellen myös muita alkoi ilmestyä farmille. Tiivis yhdessäolo teki meistä alkuperäisistä ensimmäisenä tulleista todella läheisiä. Työt alkoivat ja vapaa-aikana pelattiin korttia, potkittiin jalkapalloa, joogattiin kerhotilassa, juhlittiin viikottain sausage sizzlejä, käytiin joella bongaamassa krokotiilejä, katseltiin leffoja, käveltiin tähtitaivaan alla ja vaan juteltiin, juteltiin ja juteltiin. Nettiä ei juurikaan ollut, joten meidän oli pakko keksiä muuta aktiviteettia. Tutustuimme muihin farmilaisiin ja alueella asuviin paikallisiin. Meidät otettiin osaksi yhteisöä, saimme kutsun myös paikallisten juhlapäiville ja elämä oli omalla tavallaan yksinkertaisen huoletonta.

IMG_3268

IMG_2815

Vapaapäivät olivat yhtä juhlaa, kun pääsi käymään joko Ayrissa tai Townsvillessä kahdensadan kilometrin päässä. Kävin Magnetic Islandilla Full Moon parteissa, kiipesin Castle Hillin vuorelle, otin aurinkoa rannalla ja kävin muutenkin kaupungin nähtävyyksissä. Kun oli monta kuukautta elänyt alkeellisissa farmioloissa, pelkästään ostoskeskuksen puhtautta hohtava vessa oli sellainen nähtävyys, että hehkutimme sitä silmät innosta säihkyen. Jälkeenpäin kuulostaa hassulta, mutta tuollaiset pienet asiat, kuten puhdas vessa, sushiannos tai hyvinvalmistettu kahvi olivat jotain niin uskomattoman hienoja juttuja farmiajan jälkeen. Kaiken kaikkiaan farmiajasta jäi hyvät muistot, ja voisin tehdä vastaavaa hommaa uudestaankin.

IMG_3032

IMG_3059

IMG_3064

IMG_3082

IMG_3115

IMG_4738

Elokuu

Kun itselleni tuli vaadittavat farmipäivät täyteen, lähdin ensiksi Cairnsiin. Matkan kohokohta oli sukeltaminen Isolla Valliriutalla ja muutenkin koko viikko kaupungissa meni itseään hemmotellen ja lomaillen. Pääsin käymään kampaajalla, ostelemaan vaatteita ja vähitellen palauduin normaalin sivistyksen pariin. Cairnsista ostin hop on-hop off -bussilipun Melbourneen ja reissasin ensin Mission Beachille, siitä Airlie Beachille ja Hervey Bayhin. Suosikkini näistä oli Mission Beach, jossa yhdistyi mahtavat rannat, aurinkoiset ilmat ja sademetsämäinen luonto. Mission Beachin kuuluisin aktiviteetti on skydive-hyppy, joka kuitenkin itseltäni jäi välistä.

IMG_4842

IMG_4839

IMG_4859

IMG_4872

Kun olin koko puoli vuotta ollut koko ajan tiiviisti muiden kanssa, ensimmäistä kertaa elokuun viimeisillä viikoilla sain aikaa hieman itselleni ja miettiä kuluneita kuukausia. Sain pysähtyä, tehdä asioita oman mieleni mukaan ja omaan tahtiin. En edes välittänyt tehdä erityisemmin tuttavuutta kenenkään kanssa noihin aikoihin, vaan olin vain yksin ja kirjoittelin ajatuksiani ylös. Ensimmäinen puoli vuotta muutti hirveästi sekä itseäni että sitä, millaiseksi seuraavat kuusi kuukautta Australiassa muodostuivat.

IMG_4913

IMG_4940

IMG_4981

IMG_4969

IMG_4943

Niistä lisää sitten Australian yhteenvedon viimeisessä osassa

10 Comments

 • Anna / Muuttolintu
  22 maaliskuun, 2016 at 6:45 am

  Me tehtiin tuo Melbourne-Sydney väli muutama viikko sitten. Melkein kaikkialla muualla ollaankin ajettu Ausseissa, mutta se pätkä jostain syystä oli jäänyt välistä. Jostain syystä oon viimeiset 7 vuotta ollut siinä käsityksessä, ettei siellä kauheasti mitään olisi. Meillä oli kaks viikkoa aikaa eikä sekään riittänyt mihinkään! Ihan mielettömiä maisemia, huikeita vesiputouksia ja rantakyliä.

  Reply
  • Sandra
   23 maaliskuun, 2016 at 6:10 am

   Totta! Kai se reitti Canberran kautta on aika mitäänsanomaton mutta toi rantareitti oli kyllä tosi hieno!

   Reply
 • Maarit Johanna
  22 maaliskuun, 2016 at 8:59 pm

  Tosi mielenkiintoista! Varsinkin tuo farmielämä kauhistutti minua kun olen itse ajatellut olevani aika hurja, kun olen ollut muutaman kesän ulkotöissä ja asunut rupusessa kesämökissä. Saa kuitenkin ihan eri sfäärit noi minunkin kokemukset kun vertaa farmioloihin Ausseissa 😀

  Reply
  • Sandra
   23 maaliskuun, 2016 at 6:09 am

   No mä luulen, että Sustakin löytyy sellaista eräjorma-asennetta, että pärjäisit vaikka missä oloissa no problems!

   Reply
 • Kirsikka
  23 maaliskuun, 2016 at 6:14 am

  Nää sun kaikki aussipostaukset on kyl nii hyviä!

  Sellasta mietin tosta farmitöistä että ymmärsinkö oikein että paikka varmistui jo kuukautta ennen töiden alkua? Itse pyörin tällä hetkellä aasiassa ja tarkotus ois suunnata juurikin queenslandiin farmitöiden perässä huhti-toukokuussa, niin pitäskö tän kanssa olla jotenkin ajoissa 😮

  Nauti suomen keväästä!

  Reply
  • Sandra
   23 maaliskuun, 2016 at 4:39 pm

   Kiitos! Nyt on kelit aika huonot, mutta ensi viikolla pitäisi tulla peräti 8 astetta! Juu, kuukautta ennen varmistui paikka ja mitä tuolta Australia-aiheisista Facebook-sivuilta olen ymmärtänyt, niin porukka aika antaumuksella etsiskelee farmipaikkoja. Mun mielestä on siis parempi olla aikaisin liikkeellä!

   Reply
 • Jenni
  24 maaliskuun, 2016 at 9:06 am

  Vitsi miten ihania kuvia! Kohtasitko muuten yhtään sellasta ylimielistä asennetta paikallisten tai muiden englantia äidinkielenä puhuvien taholta? Oon kuullut tälläsiä juttuja, niin kiinnostaa 😀 Toki jos itse puhuu (tosi) hyvin englantia, niin saattaa välttää tämmösen. Itse olen aika epävarma omasta kielitaidostani, mikä rajoittaa hieman matkustamista. Oon ajatellut, että tuo working holiday-juttu olisi kyllä siisti kokemus, mutta en tiedä olisiko musta siihen. Oisko sitä tarpeeksi reipas ja sosiaalinen… Kielitaitoinen jne 😀 En myöskään ole erityisemmin bilettävää tyyppiä, niin mietin oisinko vähän ulkopuolinen…

  Reply
  • Sandra
   24 maaliskuun, 2016 at 8:49 pm

   En kyllä kohdannut yhtään vähättelyä, vaan pikemminkin suomalaisen englanninkielen taito erottuu edukseen kiinalaisten, ranskalaisten ja muiden rinnalla. Kyllähän munkin aksentista erottaa, että olen muualta, mutta pääosin koin tämän aiheuttavan vain positiivista uteliaisuutta. Vuoden aikana itsekin reipastuin ja kyky ymmärtää englantia parani, joten uskaltaisin suositella myös sulle vaan rohkeasti lähtemistä, jos vain yhtään tuntuu siltä. Moni esimerkiksi ranskalainen ei juurikaan osaa englantia ja silti ne täällä elää ja käy töissä. Eli rohkeasti vaan! :). Tosi mukavaa kevättä sulle ja kiitos, kun kommentoit 🙂

   Reply
 • Johanna Hulda - Discovering Sunbeams
  29 maaliskuun, 2016 at 11:01 pm

  Tosi kivoja nämä yhteenvetopostaukset! Ja kiva kuulla, että oot sopeutunut mukavasti takaisin Suomeen.
  Mä olin joulukuussa Norjassa farmilla viikon verran töissä, ja sekin oli aika saastaisen likainen paikka. Puunattiin ekoina päivinä sitä taloa että siellä pystyi elää oksentamatta, tai oikeastaan vain keittiötä ja kylpyhuonetta, mutta kyllä niissäkin riitti tekemistä. 😀 Onneksi Costa Ricasta on taas päinvastainen kokemus, siellä farmilla ei ollut törkyistä. Mikäköhän siinä on, ettei viitsitä pitää paikkoja puhtaana… Ehkä se on vaan organisointikyvyn puutetta, koska kyllä työntekijät/vapaaehtoiset nyt siivoais jos niitä siihen käskis!

  Reply
  • Sandra
   31 maaliskuun, 2016 at 9:10 am

   Kiitti! En tiedä, mikä siinä on, mutta itse olen maalta kotoisin ja välillä ihan suomalaisissakin maataloissa on asuintilat ja pihan ympäristö aivan törkyisessä kunnossa, ettei kyseessä voi olla mikään muunmaalainen ilmiö. Onneksi sulla on sentään hyväkin (siis siisti) kokemus farmeista. 🙂

   Reply

Leave a Reply