Menu
Australia

Australialaisten hassuja ruoka- ja juomatapoja

Pari vuotta kun tulee vietettyä Australiassa, oppii myös yhtä jos toista australialaisten hassuista ruoka- ja juomatavoista. Australian ruoka ja juoma ja niihin liittyvät käytänteet ovat saaneet vaikutuksia ennenkaikkea emämaa Britanniasta, mutta muotoutuneet omanlaisikseen aikojen saatossa. Hetken aikaa niille pudistelee päätään, mutta ajan kanssa niihin tottuu ja niistä tulee arkipäivää. Vasta Suomeen saapumisen jälkeen ymmärtää jälleen, miten hauskoja ja arkea rikastuttavia nuo pienet tapaerot ovat. Tässä postauksessa on muutamia esimerkkejä Australian erikoisista ruoka- ja juomatavoista.

Pänikkä eli laatikkoviini

Ilmeisesti australialaiset keksivät pänikät eli cask winen tai tuttavallisemmin goonin. Suomalaisten tuntemat laatikosta löytyvät Jacobs Creekit ovat kuitenkin jotain aivan muuta kuin mitä australialaiset nauttivat, kun he nappaavat kaupan hyllystä kahdentoista dollarin boxin. Tämä aine ei todellakaan ole vastaavaa tavaraa kuin mitä löytyy pullotettuna, vaan  fruity lexia maistuu kuin käyneeltä mehulta ja tarjoilee isolla todennäköisyydellä jomottavan aamupäänsäryn. Kun Suomessa on sosiaalisesti täysin ok viedä laatikkoviiniä mökki-isännille, Australiassa goon-boxin osto olisi varsin moukkamaista, ellei kyseessä ole reppureissaajaporukka.

Muutenkin Australiassa osataan alkoholista nauttiminen.

Kengurun syönti

Kuvassa kylläkin naudan jauhelihaa, mutta samanlaista se kengurun lihakin on

Kenguru on kenties Australian tunnetuin eläin, mutta myös vakituinen vieras lihatiskillä. Australiasta löytää kengurua fileenä, stir fry -paloina, jauhelihana ja jopa valmiina lihapullina. Lihassa on pieni riistamainen maku ja sen rasvaprosentti on terveellisen alhainen, noin 2 %. Itse luulin, että Australiassa kengurua kaadetaan kuten meillä hirviä, mutta ei. Valtaosa lihasta tulee kengurufarmeilta, joissa noita pussieläimiä kasvatetaan syötäväksi.

Drive-in viinikaupat

Jatketaan alkoholiteemalla. Yksi loistavimmista keksinnöistä Australiassa on mahdollisuus hurauttaa autolla paikalliseen alkoon eli bottle-o:hon ja nakata kunnon Tallinnan lastit suoraan auton takakonttiin.

Vegemite – tervan ja sinapin sekoitukselta maistuvat herkku

Australialaisten, jopa pienten lasten, suuri herkku on vegemite. Tämä mielipiteitä jakava levite valmistetaan oluen valmistuksen hiivajätteistä ja mielestäni se maistuu tasan siltä kuin se kuulostaakin. Turistiparoille tätä lapataan paksu kerros leivän päälle ja katsotaan reaktioita. Todellisuudessa paikalliset laittavat ensin leivälle paksun kerroksen voita ja siihen päälle sipaisun vegemitea. Silti ei jatkoon, jos minulta kysytään.

Ja kyllä, samalla tavoin kuin Suomessa laitetaan lakritsia kaikkeen, Australiasta löytää muun muassa vegemite-suklaata.

Karkkihyllyn surullisuus

Australiasta saa oikein mukavaa suklaata (joka on tosin eurooppalaisittain varsin kallista). Myös paikalliset lakut, erityisesti suklaakuorrutteiset sellaiset, maistuvat oikein hyvin suomalainen suuhun. Mutta auta armias muuta karkkivalikoimaa! Kaukana ovat metrimittaiset karkkihyllyt täynnä erilaisia vaihtoehtoja, saatika Suomen ja Ruotsin kaltaiset irtokarkkitaivaat, joista saat laatikosta lapata itsellesi mieleisen pussin. Jos sinulla on karkkiriippuvuus, muuta Australiaan – lupaan, että se parantuu!

Noh, tai ehkäpä se korvautuu jollain muulla, sillä Australiassakin riittää herkuteltavaa:

Mutta Tim Tamit!

Tim Tamit ovat suklaapäällysteisiä keksejä. Siis periaatteessa tähän ei liity mitään ihmeellistä eivätkä nämä herkut ole pohjimmiltaan tajunnanräjäyttävän ihmeellisiä. Kuitenkin valjujen karkkihyllyjen keskellä sokerirotta kääntää huomionsa jonnekin muualle ja Tim Tamit ovat varsin koukuttavia. Niitä saa erilaisilla täytteillä ja aina silloin tällöin vaihtuvilla sesonkimauilla. Suosikkini on suolainen kinuski sekä tuplasuklaa.

BYO – bring your own

Ravintoloiden nimen lopussa saatat nähdä kirjainyhdistelmän BYO. Tämä tarkoittaa juuri sitä, että saat tuoda ravintolaan oman pullon viiniä. Yleensä viinistä menee pienehkö korkkausmaksu.

Rapujuhlat joulupöydässä

Australiassa asuu niin paljon eurooppalaisia siirtolaisia, että kaupoista löytyy ainekset myös perinteiseen kalkkuna-ateriaan jouluaattona. Tämä ei kuitenkaan ole se ”australialainen” jouluruoka. Koska joulu on Australiassa keskikesän juhlaa (pari vuotta sitten Melbournessa lämpötila oli 48 astetta), jouluna mennään rannalle ja sitten grillataan. Joulun kunniaksi grillille isketään kuitenkin mereneläviä ja rapuja ja muuta astetta makoisampaa. Jälkiruoaksi syödään herkullista pavlovaa.

Punajuuri burgerissa

Siinä missä italialainen kauhistuu Suomen ananaspizzoja, saa suomalainen yllätyksen tilatessaan Australiassa burgerin. Välistä paljastuu erittäin usein punajuurta. Mielestäni tämä on varsin hyvä yhdistelmä, mutta kieltämättä punajuuren maku on todella vallitseva, eikä ihme, ettei tämä ole kaikkien makuun.

Kännit laukkajuhlissa

Australialaiset rakastavat laukkajuhlia. Mikä olisikaan hauskempaa kuin iskeä ykköset ylle, hankkia näyttävä hiuslaite tai hattu ja lähteä veikkaamaan, mikä polleista voittaa turvanmitalla. Paitsi että moni maksaa jopa 100 dollaria päästäkseen sisälle vuoden isoimpaan laukkakisaan Melbourne Cupiin eikä näe silmäystäkään hevosista. Kyseessä lienee pikemminkin tilaisuus nauttia pulloittain kuohuviiniä nurmikolla hevoset ja vedonlyönti tekosyynä.

Lue osallistumisestani Melbourne Cupiin

Australialaiset lihapiirakat ja makkararullat

Australiassa lihapiirakat ovat kova juttu. Nuo ihanat rasvapakkaukset ovat suosittu lounas tai hiukopala, jolla taataan australialaisten maine yhtenä maailman lihavimpana kansana. Piiraspaikkoja löytyy käytännössä jokaisesta kyläpahasesta. Piiraista löytyy täytteinä vaikka mitä: jauhelihaa, perunamuussia ja herneitä, kanaa, juustoa, lammasta, pekonia – you name it! 

Toinen rasvainen australialainen ”herkku” on makkararulla. Tämä on aussien vastine hot dogille, joita toki myös saa maasta. Tässä versiossa nakki on leivottu taikinakuoren sisään ja sen päät pilkottavat ulkona.

Slushies

Jäähileistä ja väriaineesta kootut juomat ovat Suomessa enemmänkin pienten lasten huvipuistojuomaa, mutta Australiassa on aikuinen voi aivan hyvin tilata kyseisen juoman. Ja kieltämättä onhan se virkistävä kuumalla kesähelteellä.

Fish and Chips

Brittiläisten tunnettu klassikko on suosittu myös Australiassa. Fish and chips -paikkoja löytää lähes jokaisesta Australian kylästä. Monet käyttävät tuoretta paikallista kalaa, joten aussien versio saattanee päihittää emämaansa vastaavan. Perinteisesti annos pakataan ruskeaan paperiin, jonka otat mukaasi ja syöt autossa/merenrannalla/puistossa tai missä vain.

Australian kummallisista ruokatavoista sanoisin myös merenelävien ja kalan paneroimisen ja uppopaistamisen. Australiasta löytyy loistavaa kalaa ja mustekalaa, jotka olisivat mielestäni parhaimmillaan voissa paistettuna, ripauksella suolaa ja sitruunamehua. Miten monet kerrat olen pettynyt, kun olen tilannut kalalautasen ja saanut eteeni annoksen, jossa ihana tuore kala on paneroitu ja uppopaistettu tunnistamattomaksi rasvamöhkäleeksi.

Mieluummin kalaruoat näin kuin uppopaistettuna

Lamington

Lamington on mielestäni varsin vaatimaton kuivahko suklaakakku, jonka päälle on ripoteltu kookoshiutaleita. Välissä saattaa löytyä hilloa. Australialaiset kuitenkin rakastavat Lamingtonia, ja kieltämättä se maistuu ihan makoisalta teekupposen kanssa. Australiassa ei muutenkaan tunneta kakkujen kostutusta samoin kuin meillä Suomessa. Kakkuihin tuodaan kosteutta vain hillolla tai kreemitäytteellä, jos silläkään, mutta en ole kuullut kenenkään kostuttavan kakkuja mehulla tai sokeriliemellä.

Lamingtonin lisäksi australialaisten rakastamia ovat Anzac Dayn kunniaksi syödyt Anzac-keksit ja pääsiäisen tienoilla saatavat hot cross bunsit.

Perinteinen Australian ruoka ja juoma ei välttämättä ole kulinaarisuuden riemuvoitto, vaikka Australia ja erityisesti Melbourne pursuilee loistavia ruokapaikkoja. Tuleeko mieleesi jotain muita hassuja ruoka- ja juomatapoja, joita australialaisilla on? Millaisia vastaavia tapoja löytyy omasta asuinmaastasi?

34 Comments

  • Anna | Muuttolintu.com
    22 elokuun, 2018 at 2:09 pm

    Nämä aussi”herkut” ei oo kyllä koskaan oikein ihastuttaneet! Lisäisin listaan vielä makkaran leivän välissä, ja fairy breadin eli nonparelleja leivän päällä… Onhan näitä! Onneksi Ausseissa löytyy tosi paljon myös oikeasti hyvää ruokaa, niin kuin ne meren herkut ja vaikutteet ympäri maailmaa 🙂 BYO on kyllä kiva, saispa sen Suomeenkin, tosin taitaa olla aika turha toivo 🙂

    Reply
    • Sandra
      22 elokuun, 2018 at 2:55 pm

      Joo, sausage sizzles! Oli kovat odotukset ja totuus oli halvinta makkaraa, valkoista paahtoleipää, ketsuppia ja sipulia :D. Noita fairy breadeja en ole koskaan maistanut – taitaa olla enemmän lasten juttuja?

      Haha, kun ensin saisi Suomeen viinit ruokakauppohin 🙂

      Reply
  • Elisa / Eliza Does Oz
    22 elokuun, 2018 at 11:34 pm

    Hauska kirjoitus! Kyllähän näitä aussien ”herkkuja” tosiaan riittää… 🙂 Oma inhokkini on punajuuri, jota aussit tunkevat jokaiseen ruokaan. Nykyisin australialainen ruoka on todellista fuusioruokaa, mikä onkin tosi mahtava juttu. Lisäisin listalle aasialaisen ruoan, mikä on nykyisin tosi suosittua. Thai green curry tuntuu olevan se yleisin take away -ruoka (nam!) ja esim. bubble tea -juomat myös tosi suosittuja, ainakin täällä Sydneyssä.

    Reply
    • Sandra
      25 elokuun, 2018 at 7:36 am

      Joo, bubble tea oli myös Mellussa tosi suosittua, aina aasialaisjono tiskille :D. Fuusioruoka on Aussien paras juttu, niin ”perinteiset länkkäriruoat” ei niinkään suurta herkkua ole.

      Reply
  • Heli / Heli voyage
    26 elokuun, 2018 at 11:04 am

    Laatikkoviinistä puheenollen… Tämän kesän retkellä USAn länsirannikolla vähän yllätyin kun erityisesti luontokohteiden lähellä mainokset suositteli ostamaan viinin mieluiten alumiinitölkissä. Tätä pakkaustapaa en ollut viinille koskaan ennen varmaan nähnyt. En kokeillut tällä kertaa millaista viiniä tölkeissä olisi ollut tarjolla.

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:17 am

      Ohhoh, kuulostaapa erikoiselta. Enpä ole itse vastaavaan törmännyt. Aina oppii uutta!

      Reply
  • Emilia/Matkan varrella
    26 elokuun, 2018 at 1:17 pm

    Ai että, road trip Ausseissa kiehtoo niin kamalasti! Tämän perusteella en kyllä sinne kulinaaristen kokemusten perässä matkustaisi 😀 kai siellä se raakaruokaskenekin kukkii, ainakin suurissa kaupungeissa?

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:19 am

      Kyllä ehdottomasti. Nämä oli niitä ”outoja” ruokia, mutta Ausseissa ollaan ihan hurahdettu kaikkiin raw, vegan, yms healthy foodseihin. Erityisesti joku Sydney, Byron Bay on tällaisia. Myös paljon fuusioruokaa löytyy.

      Reply
  • Hauskoja yksityiskohtia! Tätä oli mukava lukea ja Australiaan suuntautuva matkakuumeeni sai ihan uusia kierroksia!

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:19 am

      Haha, hyvä siis niin eikä toisinpäin, että tämä olisi vähentänyt matkakuumetta! 😀

      Reply
  • Soile
    26 elokuun, 2018 at 4:05 pm

    Mielenkiintoinen postaus! Suurena Australian Masterchef fanina odotan innolla Australian reissua parin vuoden päästä. Mm Lamingtonia haluan maistaa, kun se semmoinen klassikko onkin.
    Mullekaan ei muuten koskaan ole tullut mieleen että kenguruja kasvatetaan farmeilla syötäväksi 😞

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:21 am

      Juuh, vähän kurjaltahan se tuntuu :(. Australia on ehdottomasti mahtava ruokamaa, sillä niin paljon loistavia viinejä, raaka-aineita ja osaamista ja intohimoa on tarjolla. Eri maiden maahanmuuttajat ovat tuoneet oman lisänsä ruokakulttuurin kirjoon. Mahtavaa ruokamatkaa Australiaan, kun reissusi koittaa!

      Reply
  • Aron / Ja sitten matkaan...
    26 elokuun, 2018 at 5:56 pm

    Näistä eri maiden ruokakummajaisista on aina hauska lukea. Itse en ole Australiassa koskaan käynyt ja tiesin ennakolta tasan sen verran, että punajuuri on kova juttu siellä päin. Odottelinkin, missä vaiheessa se punajuuriburgeri mainitaan. Ja tulihan se sieltä. 🙂 Kengurua olen tainnut maistaa joskus ihan Suomessa.

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:25 am

      Suomessa ainakin AussieBarissa taitaa saada kengurun lihaa. Yllättävää, että tuo punajuurijuttu oli sellainen, jonka tiesit ennestään.

      Reply
  • Suunnaton
    27 elokuun, 2018 at 4:38 am

    Vegemitea olisi hauska päästä kokeilemaan! Kuulostaa siltä, että se on joko aivan järkyttävän pahaa tai sitten tosi hyvää. Nuo punajuurella höystetyt burgeritkin kuulostavat mielenkiintoisilta.

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:27 am

      Voin sanoa, että se Vegemite on pahaa, ei se ole mitään mämmiä, joka voi jopa maistua yllättävän ok:llekin. Mun mielestä punajuuri sopii ihan hyvin, mutta jännä, että se on melkein aina automaattisesti burgerissa.

      Reply
  • Eve, Jetlaggies
    27 elokuun, 2018 at 7:52 am

    Mahtava koonti aussien ruokakummallisuuksista! Luksusrealityä Australian MasterChefiä siemailleena unohtuu usein perusarjen mätöt ja einekset. Toi Vegemite on kyllä yksi hulluimmista jutuista, mitä tiedän fermentoitujen ruokien japanilaisen naton ja taiwanilaisen stinky tofun lisäksi 😮

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:29 am

      Aasian puolelta varmasti löytyy myös jos jonkinmoista erikoista ”herkkua”. Masterchefia katsellessa unohtuu varsin hyvin tuo tavallisen ruoka-arjen totuus, josta nuo tv-ohjelman herkut ovat varsin kaukana. Perusaussi (erityisesti isojen kaupunkien ulkopuolella) ei tavallisessa arjessaan nauti mistään kulinaarisuuden ihmeistä.

      Reply
  • Jenna / Enemmän kuin äiti
    27 elokuun, 2018 at 11:06 am

    Olipas jännää lukea näitä, hauska postaus! Ruoka on hyvää ja syöminen kivaa ja kun intohimona on matkustaminen, niin mikäs sen parempaa kuin tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin maailmalla!

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:30 am

      Syöminen on yksi lempparijutuistani varmaan elämässä :D. Ehkä se on liikaakin nähtävissä tuossa ulkomuodossa :P. Matkaillessa myös yksi parhaista jutuista on tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin.

      Reply
  • Terhi
    28 elokuun, 2018 at 4:16 pm

    Ei kauheasti tee noita herkkuja mieli. Meidan koirat ovat syoneet kengurua purkista mina en pystynyt. BYO kelpaisi kylla taallakin.

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:32 am

      Kenguru lihana on mielestäni ihan hyvää, jos vain pääsee siitä ajatuksesta yli. 🙂

      Reply
  • Anni|Rajatapaukset
    29 elokuun, 2018 at 9:06 am

    Nämä eri maiden ruokakulttuurien erikoisuudet ovat aina tosi kiehtovia. Osa oli jo tuttuja, osa ihan uusia. Tuskin maltan odottaa että pääsen ensi vuonna upottamaan hampaani lihapiirakkaan 😀

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:32 am

      Oiii, no ehkä se ei ole se paras juttu, mikä Australiassa pääset maistamaan, mutta ei kannata jättää tuotakaan hiukopalaa välistä.

      Reply
  • Travelloverin Annika
    29 elokuun, 2018 at 3:28 pm

    Tämä oli hauska! En ole Ausseissa käynyt, mutta olen ymmärtänyt, että alkoholi olisi siellä varsin kallista. Ymmärrän siis, miksi kammottava laatikkoviini maistuu tyypeille. 🙂 Drive in -viinakauppa kuulostaa kyllä sellaiselta, että se pitäisi kokeilla, vaikkei alkoholille olisi edes tarvetta.

    Kengurufarmi kuulostaa pahalta, kuten tietenkin mikä vain teollinen lihantuotanto. Olen itse sekasyöjä, että siis en paheksu lihan syömistä, mutta jotenkin vaan suloinen kenguru aiheuttaa en syö -fiiliksen. Samoin jäi menemättä Islannissa ravintoloihin, joiden listalla oli lunnia. Ei niin söpöjä lintuja saa syödä! Ei ihan johdonmukaismpia nämä eettiset valintani, mutta kaikilla meillä on heikot kohtamme. 🙂

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:35 am

      Meillä jokaisella saa olla omat periaatteemme. Itsekin ainakin toistaiseksi olen sekasyöjä, vaikka lihankulutus (erityisesti teollinen broileri-sika mietityttää).

      Itse asiassa mielestäni Suomessa viini on kalliimpaa. Toki Australissa kannattaa suosia paikallisia tai uusiseelantilaisia viiniä, eurooppalaisten viinien valikoima ei ole superlaaja ja hinnatkin ovat hieman kalliimpia. Australialaiset viinit ovat todella hyviä!

      Reply
  • Veera Bianca
    1 syyskuun, 2018 at 7:06 am

    Hahaha pakko myöntää etä elämäni hauskimmat päiväkännit on ollut Australiassa laukkakisoissa, hehehe….sitä skumppaa kului ihan vahingossa enemmän mitä olisi tarvinnut! 😀 Mut voi vitsit näitä kaikkia hauskoja tapoja, tulee ikävä taas takaisin Australiaan! Vegemitesta en ole koskaan ikinä oppinut tykkäämään! 😀

    Reply
    • Sandra
      3 syyskuun, 2018 at 12:11 pm

      Haha, hauskat päiväkännit siitä kyllä saikin aikaiseksi. Tai ehkä kohdallani pienen päivähiprakan, mutta hauskaa oli! Australiaan tulee kieltämättä ikävä aina kun näitä muistelee…

      Reply
  • Periaatteen Nainen
    1 syyskuun, 2018 at 8:37 am

    Todella hauska JA informaativinen postaus! Vegemite kuulostaa kyllä todella… karsealta.
    Mietin sitä, miten ne kengurut teurastetaan… Ottaen huomioon että ne ovat aika energisiä ja isoja.

    Reply
    • Sandra
      3 syyskuun, 2018 at 12:12 pm

      En ole kyllä miettinyt tuota teurastamista, ja en halua asiaa googlettaa. Menee vielä yöunet, vaikka toki kengurua syövänä pitäisi olla tästä tietoinen :/

      Reply
  • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA
    2 syyskuun, 2018 at 7:29 am

    Olipas hauskoja! Erityisesti mun sydän syttyi tuolle drive in -viinikaupalle sekä omille viineille ravintolassa. Mahtavia ideoita! 😀

    Reply
    • Sandra
      3 syyskuun, 2018 at 12:13 pm

      Siis miksei meillä ole näitä? Ai niin, SUOMI!

      Reply
  • Satu / happytrails.fi
    2 syyskuun, 2018 at 7:07 pm

    Viidentoista vuoden jälkeen mennään taas joulukuussa Ausseihin. Jännä nähdä miten eri silmin sitä katselee nyt ympärilleen!

    Reply
    • Sandra
      4 syyskuun, 2018 at 4:34 am

      Varmasti Australia on muuttunut kovasti tuossa ajassa. Ihanaa matkaa 🙂

      Reply

Leave a Reply