Menu
Matkat / Slovakia

Bratislavan linna – sisältä niin huono, että naurattaa

Bratislavan kuuluisin nähtävyys on Bratislavan linna. Tuo huikea valkoisena hohtava kaunotar on rakennettu 800-luvulla linnoitukseksi, mutta linnaan on tehty vuosisatojen aikana erilaisia muutoksia ja lisätöitä. Bratislava oli aikoinaan kuninkaallisen Unkarin kruunajaiskaupunki, ja kuninkaalliset majoittuivat linnassa. Paikassa allekirjoitettiin Slovakian itsenäisyysjulistus vuonna 1992, ja linna on muutenkin Slovakian ja erityisesti sen pääkaupungin Bratislavan tärkein symboli.

Linna sijaitsee mäellä, jonne pääsee kipuamaan noin 10–15 minuutissa. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan mahtipontiseen rakennukseen ulkoapäin. Erityisesti auringonlaskun aikoihin paikka täyttyy ihmisistä, jotka tulevat ihastelemaan taivaan väriloistoa. Kiertele linnan ympäristössä, puikkelehdi labyrinttimaisten pensaiden välistä, katsele rakastuneita puistonpenkillä ja tähyile maisemia.

Linnaan pääsee sisälle (10 euron pääsymaksu). Älä vaivaudu, ellet halua mennä ihan huumorimielessä. Sen verran heikko esitys linnan museo on. Ensinnäkin asiakaspalvelu lipputiskillä oli tympääntynyttä. Linnan jokaisessa kerroksessa oli tuimia, Neuvostoliitosta muistuttavia mummoja, jotka vahtivat sinua naapurikyylän tapaan ja tarkistivat lippusi. Sisätiloissa ei näkynyt juurikaan ajan henkeä, vaan seinät olivat vain täysvalkoiset, vaikka porraskäytävään oli tehty kultamaalilla pieniä reunuksia seiniin.

Linnassa on kunnostustöistä kertova näyttely, taidenäyttely ja sitten erinäisiä toisiinsa liittymättömiä näyttelyesineitä (lasivaaseja, retromainoksia yms). Juurikaan mitään historiallista ei ole esillä, vaikka tätä voisi odottaa näin vanhalta linnalta. Slovakian historiasta kerrotaan, mutta sekin on toteutettu mahdollisimman tylsästi. Seinälle on ripustettu kylttejä, joissa pienenpienellä tekstillä lukee vuosilukuja ja niiden jälkeen lyhyt teksti. Monet huoneesta olivat täysin tyhjiä. Selailin jälkeenpäin kameran muistikortin kuvia linnasta, ja niitä löytyi tasan kolme. Niin mielenkiintoinen paikka oli.

Vieraile siis ehdottomasti linnassa, mutta vain ulkoa. Sisätilat voit hyvillä mielin jättää näkemättä, etkä menetä yhtään mitään.

14 Comments

  • Ville
    11 tammikuun, 2020 at 5:31 am

    Kiitos todella mielenkiintoisesta blogista. Rakastan erityisesti sinun suomenkielen käyttöäsi. Pystyt luomaan sanoja ja kuvauksia tunteille tai ilmiölle jotka heti tunnistan itsestäni mutta joille minulla ei ole ollut sanaa (kuten säästressi Suomen kesästä puhuttaessa tai kulttuurin syvyys Euroopasta puhuttaessa).

    Tätä sinun blogia lukiessa tajusin yhden valtavan edun joka meillä eurooppalaisilla on verrattuna esim. australialaisiin tai amerikkalaisiin. Se kuinka helppoa ulkomaille matkustaminen on… Australiassa 8 tunnin lento johonkin lasketaan vielä lyhyeksi lennoksi ja Yhdysvalloissa voit autoilla monta vuorokautta putkeen ilman että maa vaihtuu. (Toki niin valtavan kokoisessa maassa asuminen kuin Australia ja Yhdysvallat on myös omat etunsa. Voit esim. muuttaa ihan toisenlaiseen ilmastoon vaihtamatta maata yms.)

    Erityisen selväksi tämä tekee kun vertaa Keski-Eurooppaa ja Australiaa. (Suomihan on pikkasen saari, mutta toivottavasti joskus saamme sen tunnelin Tallinnan ja Helsingin välille. Tuolloinhan sitä ehkä voi mennä junalla Helsingistä Berliiniin asti.) Sillä onhan siinä jotain kuin esim. Bratislavastakin on alle tunnin ajo Wieniin. Keski-Euroopassa ihmiset voivat vain lähteä ex tempore esim. pistäytymään naapurimaassa vaikka päiväseltään (Esim. Pariisi ja Amterdam ovat yhtä etäällä toisistaan kuin Joensuu ja Helsinki). On jotain todella hienoa että me eurooppalaiset voimme vain lähteä tutustumaan aivan erilaiseen ruoka- ja tapakulttuuriin vaikka omalla autolla ja muutamassa tunnissa voi päästä ihan erilaisen kulttuurin piirin. Tähän kuin lisätään vapaa liikkuvuus maitten välillä…

    Sitten toinen iso etu on että Eurooppa on niin täynnä historiaa… Erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa historia näkyy kaikkialla kaupungeista aina pieniin viinikyliin. Erityisesti kaupunkilomailijalle Eurooppa on todellinen paratiisi. (Tässä täytyy toki mainita että trooppista lämpöä, upeaa luontoa tai rantaelämää haluavalle esim. Australia voittaa Euroopan mennen tullen eli kaikki riippuu toki siitä minkälainen matkailijapersoona olet. Itse olen lähinnä kaupunki- ja kulttuurimatkailija).

    Vaikka joskus olen haaveillut itsekin siitä että muuttaisin Australiaan tai Uuteen-Seelantiin olen nyt tullut toisiin aatoksiin. Kaipaisin nimittäin varmaan siellä miellettömästi Euroopasta matkustamisen helppoutta ja historian läsnäoloa… Lisäksi erittäin vaaleaihoisena ihmisenä palan jo Välimeren auringossa vartissa… Mutta nyt minulla on suunnitelma että hommaan itselleni koodarin ammattitaidon… Koodarina pystyisin työskentelemaan etänä missä haluasin ja voisin asua vuorotellen vaikka ympäri Eurooppaa. Koodarikieli on myös kansainvälistä eli pystyn hakemaan koodarina töihin mihin maahan tahansa. Olen erityisesti haaveillut asuvani ainakin jonkin aikaa saksankielisessä Euroopassa. Saksankielinen Eurooppa on kulttuurisesti tarpeeksi lähellä Suomea ettei kulttuuroshokki olisi liian raju, ne ovat hyvin toimivia yhteiskuntia, matkailullisesti ihan ihanteellisesti keskellä Eurooppaa ja itsekin täynnä historiallisia kaupunkeja ja viinikyliä. Plus kesä on pari kuukautta Suomea pidempi ja talvikin muistuttaa Suomen myöhäissyksyä joten minulle atooppisen ihon omaavalle ilmasto olisi paljon helpompi kuin Suomessa ja isona plussana toisin kuin Välimeren maissa asunnot Saksassa ovat talvisin lämpimiä. 🙂

    Reply
    • Sandra
      13 tammikuun, 2020 at 4:46 pm

      Kiitos paljon kommentistasi. Todella mukava kuulla, että blogistani on löytynyt luettavaa ja ehkä jotkin asiat ovat herättäneet ajatuksia.

      Rakastin asumista Australiassa, mutta ajoittain huomasi tietyn kulttuurisen kerrostuman ohuuden, joka tuli ilmi niin ihmisten tavoissa, puheessa, pukeutumisessa, harrastuksissa – rakennuksista ja kaupunkien rakenteesta puhumattakaan. Siinä missä Australian (ja varmasti myös Yhdysvaltojen) etuna on kulttuurin laajuus, on Euroopassa ehdottomasti sen syvyys. Lisäksi matkustaminen toiseen maahan tai toiseen kaupunkiin on erittäin helppoa ja halpaa täällä Euroopassa. Australiassa 30 € maksava lentolippu tai 5 € hintainen, toiseen maahan vievä bussilippu, on täyttä utopiaa.

      Itse pidän kanssa saksankielisistä maista juurikin niiden toimivuuden ja järjestelmällisyyden takia. Silti niissä väestöpohja on Suomea laajempi, kaupungit isompia ja tarjonta todella hyvä. Uskon, että voisit viihtyä siellä. Ja tosiaan koodarina voit tehdä töitä mistä vain. Missä tahansa olen ollutkin, tuntuu, että koodarille on aina kysyntää.

      Välimeren maissa asumisessa on puolensa, mutta ainakin itseäni suomalaisena alkoi ärsyttää infrastruktuurin toimimattomuus ja monet monet pienet asiat. Matkailuun nuo maat ovat ihan passeleita, mutta itse tykkään asua paikoissa, joissa homma toimii, rakennukset on kohtuullisen hyvin rakennettu ja kulttuuri sopii jämptille suomalaiselle.

      Tosi kiva, että laitoit kommenttia ja anna vaikka myöhemminkin kuulua itsestäsi ja kerro, miten suunnitelmasi etenee :). Paljon peukkuja!

      Reply
  • Anna | Tämä matka -blogi
    12 tammikuun, 2020 at 7:20 pm

    No joo. Mutta olihan sentään komea portaikko 😀

    Pari kertaa olen eksynyt juuri vastaanvanlaisiin museoihin, joissa on kärttyisiä eukkoja vahtimassa, että en koska, niin mihin…? Kun ei oikein ole edes esillä mitään.

    Reply
    • Sandra
      13 tammikuun, 2020 at 4:47 pm

      Siis niinpä! Välillä mietin, että saavatko nuo rouvat edes palkkaa siitä vaan tekevätkö ihan kyttäämisen ilosta 😀

      Reply
  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    13 tammikuun, 2020 at 2:05 am

    Heh, olin jostain lukenutkin, että sisältä linna ei kovinkaan erityinen ole. Täytyy pitää mielessä, että kannattaa jättää väliin se osuus linnasta. Bratislava olisi varmasti mukava viikonloppukohde.

    Reply
    • Sandra
      13 tammikuun, 2020 at 4:48 pm

      On todella kiva! Kannattaa lukea muitakin kommenttia, ainakin Tripadvisorissa moni oli samaa mieltä linnan sisätiloista. 😀

      Reply
  • Eveliina | Korkkarit rinkassa
    14 tammikuun, 2020 at 7:05 pm

    Oioioi säästimpä näköjään euroja ja aikaa jättämällä linnavierailun sisältä päin välistä viime kesänä, kun kävin Bratislavassa. Hehkutuksestasi päätellen mitään en näyttänyt missanneeni, haha.

    Reply
    • Sandra
      19 tammikuun, 2020 at 9:28 am

      Joo todellakaan ei rahan arvoista 🙂

      Reply
  • Sini matkakuumeessa
    16 tammikuun, 2020 at 5:36 pm

    No näyttääpä vähän vaisulta. Tuosta ulkokuvasta voisi olettaa, että kuvassa on vankila. 😁

    Reply
    • Sandra
      19 tammikuun, 2020 at 9:29 am

      Niin itsekin olletin, että linnoihin kuuluu vankityrmä 🙂

      Reply
  • Piyya / Levoton SielunMaailmalla
    18 tammikuun, 2020 at 11:16 am

    Iso kiitos vinkistä. Jätetään linnan sisätilat omaan mitäänsanomattomaan rauhaansa sinä päivänä kun Bratislava on kohteena.

    Reply
    • Sandra
      19 tammikuun, 2020 at 9:29 am

      Näin kannattaa 🙂

      Reply
  • Laura Linnea
    18 tammikuun, 2020 at 11:37 pm

    Tuo linna on ihana ulkoapäin, mutta sisällä en koskaan käynyt. Tämän postauksen ansiosta innostuin ajatuksesta käydä tuolla sisällä – nimenomaan huumorimielessä! Ei vais, hyvähän nämä on tietää etukäteen, varsinkin jos aikataulu on tiukka. Tietämättömänä tosin saattaa saada hauskan kokemuksen ja yhden hassun matkamuiston mukaan reissusta. 🙂

    Reply
    • Sandra
      19 tammikuun, 2020 at 9:30 am

      Oma asenne ratkaisee, joten huumorimielellä toimii kyllä 🙂

      Reply

Leave a Reply