Menu
Australia

Bucketlist: Uluru auringonnousun ja -laskun aikaan

Maailmassa on joitakin asioita, jotka haluaa kokea ainakin kerran elämässään. Asioita, jotka saavat sydämen sykkimään, adrenaliinin nousemaan kehossa ja synnyttävät yhtäaikaisen onnen ja epätodellisuuden tunteen. Mietit mielessäsi, että olenko oikeasti tässä kokemassa tämän uskomattoman elämyksen, josta olen unelmoinut jo ties kuinka kauan. Australian listallani oli kaksi kohtaa ylitse muiden: sukeltaminen Isolla Valliriutalla sekä Ulurun kokeminen auringonnousun ja -laskun aikaan. Nyt olen toteuttanut ne molemmat.

IMG_7902 IMG_7903 IMG_7905 IMG_7900

Lähdin Adelaidesta aamuvarhaisella ja kolmannen retkipäivän iltana noin seitsemän tunnin ajomatkan jälkeen edessä alkoi häämöttää valtava kivi. Älä kuitenkaan anna ensimmäisen kiven hämätä; se ei ole se oikea, vaan epäviralliselta nimeltään Fuluruna tunnettu yksilö, vaikkakin vaikuttava sellainen. Jatka vielä hieman pidempään, niin näet oikean kiven. Ehkä paremmin voisi sanoa, että tunnet oikean kiven, sillä Ulurun ympärillä huokuu ihan omanlaisensa tunnelma, joka täytyy vain kokea.

IMG_7888

IMG_7937 IMG_7939 IMG_7931 IMG_7928

Aikaisemmin valkoisille australialaisille Uluru, tai pikemminkin Ayer’s Rock, oli vain valtava kivi, jolle haluttiin kiivetä ja jonka ympärillä haluttiin ottaa selfietä. Uluru oli ja on edelleen yksi Australian tunnetuimmista symboleista, jota hyödynnetään turismin ja kaupallisuuden tarpeisiin. Kuitenkin yhä enemmän aletaan arvostaa ja kunnioittaa Ulurun merkitystä Australian alkuperäisväestölle, erityisesti alueella elävälle Anangu-kansalle. Heille Uluru on pyhä paikka, jonka lähes jokaiseen kaareen ja halkeamaan liittyy ikivanhoja tarinoita, perinteitä ja uskomuksia. Aivan samalla tavoin kuin turistien pitäisi osoittaa kunnioitusta kirkoissa, moskeijoissa ja temppeleissä, saman kunnioituksen ja ymmärryksen pitäisi olla läsnä myös Ulurulla. Vaikka kivelle pystyy edelleen kiipeämään, sitä pidetään loukkauksena alkuperäisväestön keskuudessa. Heille vain tietyt valitut henkilöt saivat kiivetä kivelle ja silloinkin vain tiettyjen seremonioiden yhteydessä, sillä paikkaa pidettiin niin pyhänä. Samasta syystä suurta osaa Ulurua ei saa kuvata, mistä syystä netissäkin näkee usein vain muutamasta kuvakulmasta otettuja kuvia.

IMG_7946

Me yövyimme Ulurun lähistöllä rakennetussa Yulara-nimisessä kylässä. Nukuimme swageissa ulkona tähtitaivaan alla. Heräsimme noin kolmen neljän aikoihin aamulla, jotta ehtisimme paikalle todistamaan Ulurun värien vaihtumisen auringonnousussa. Ensimmäisenä aamuna olimme virallisella auringonnousupaikalla. Olimme hyvissä ajoin paikalla ja pääsin virittäytymään tunnelmaan ennen kuin valtaosa turisteista tuli selfeilemään paikalle. Toisena aamuna ajoimme noin 20 minuutin matkan päähän katsomaan auringonnousua toisesta suunnasta, jossa näytti siltä, kuin aurinko nousisi Ulurun takaa.

IMG_7958 IMG_7975

IMG_7996 IMG_8004 IMG_8006 IMG_8017

IMG_7914 IMG_7911

Auringonlaskua varten oppaamme tiesi hyvän ja rauhaisen paikan, johon tulimme hyvissä ajoin tuolien ja viinin kanssa. Eri ihmiset kokevat Ulurun hieman erilailla: osa liikuttuu, osa ihailee kiveä geologisesta näkökulmasta, osa haluaa ottaa mahdollisimman paljon hassuja selfietä sen ympärillä ja osa vaikuttuu pyhyyden tunteesta ja paikan historiallisesta ja kulttuurisesta merkityksestä. Auringonlaskun aikaan huomasi, miten eri tavoin Ulurun kokevat tiedostamatta hakeutuivat eri ryhmiinsä. Itse seisoin ensin yksin, kunnes luokseni tuli 19-vuotias hollantilainen tyttö. Olemme eri ikäisiä, elämäntilanteemme ja -kokemuksemme on täysin erilainen, mutta silti tunnistin tuossa tytössä hyvin paljon samanlaisia ominaisuuksia kuin itsessänikin. Menemättä tarkemmin niihin ajatuksiin ja sanoihin, joita vaihdoimme keskenämme olimme molemmat sitä mieltä jälkeenpäin, että hetki oli kaikista mieleenpainuvinta koko matkan aikana.

IMG_7942 IMG_7944 IMG_7916

Uluru oli paikka, jonka halusin nähdä. Nyt sanoisin, että se on paikka, joka pitää kokea; se pitää elää ja hengittää.  Yksi mykistyy paikan suuruudesta, toinen sen historiallisesta tai kulttuurisesta merkityksestä. Kolmas vaikuttuu, kun kuulee aboriginaalien uskomuksista ja oppii tunnistamaan, mikä merkitys kullakin mutkalla, vesipaikalla tai maalauksella on. Kuulemma edelleenkin turistien lähdettyä aboriginaalit pitävät seremonioitaan alueella. Valtaosa paikkaa koskevista uskomuksista ja perimätiedosta ovat sellaisia, joita ei muille edes paljasteta. Meille kerrotaan lasten sadut, mutta alkuperäiskansan jäsenet perehdytetään monimutkaisempiin asioihin sitä mukaa, kun heitä pidetään niihin valmiina. Miten tahansa Ulurun kokeekin, mielestäni yksi asia on jokaiselle yhteinen.

Paikka herättää kunnioitusta.

6 Comments

 • Anna | Muuttolintu.com
  17 lokakuun, 2016 at 1:11 am

  On kyllä upee paikka, haluaisin joskus lähteä toisenkin kerran <3 Voisi kuvitella, että se ei ole kuin iso kivi keskellä erämaata, mutta sitten kun oppii siitä lisää ja on paikan päällä niin paikka saa kyllä paljon syvemmän merkityksen.

  Reply
  • Sandra
   21 lokakuun, 2016 at 11:39 pm

   Ehdottomasti. Mulle tuo oli yhden unelman täyttymys ja voisin mennä koska vaan uudestaan.

   Reply
 • hennamaria
  17 lokakuun, 2016 at 11:47 am

  Hienoja kuvia ja tunnelma ja ajatuksesi välittyivät tekstistä hyvin. Kuinka kaukaa Ulurusta ne kuvat on otettu, joissa aurinko nousee horisontista? Noin suurin piirtein. Olisi kiva kuulla enemmän myös siitä, miten turismi näkyy alueella negatiivisena ilmiönä.

  Reply
  • Sandra
   21 lokakuun, 2016 at 11:39 pm

   Kiitos! Oliskohan me ajettu sinne joku 15 minuuttia?? Mentiin heti ennen viittä, jotta saatiin parhaat paikat.

   Reply
 • Hanna
  17 lokakuun, 2016 at 2:40 pm

  Ihanasti oot vanginnut Ulurun tunnelman tekstiin. Muakin kiehtoi nuo paikkaan liittyvät tarinat ja uskomukset, me osallistuttiin opastetulle kierrokselle, jonka aikana kuultiin joitakin kiveen liittyviä tarinoita. Uluru oli ehdottomasti meidän molempien suosikkipaikka maailmanympärimatkalla! Seuraavalla Australian matkalla haluan ehdottomasti tutkia lisää tuota upeaa punaista keskustaa 🙂

  Reply
  • Sandra
   21 lokakuun, 2016 at 11:37 pm

   Vau, mahtavaa! Ulurun lisäksi King’s Canyon ja Valley of the Winds oli hienoja 🙂

   Reply

Leave a Reply