Menu
Yleinen

Elä elämää, jota rakastat

Joulun aikoihin tein päätöksen ottaa kaksi kuukautta vapaaksi opiskeluista ja töistä. Tein päätöksen omistaa lisää aikaa tyhjälle ajalle, mielen tuuletukselle, nukkumiselle ja matkustamiselle. Kahden kuukauden aikana matkustan Tukholmaan, Maltalle, Singaporeen, Melbourneen ja Pietariin.

Tukholmassa ehdinkin jo olla, ja nyt kirjoitan tätä tekstiä parhaillaan Maltalla.

Ja kun olin tehnyt päätöksen ja varannut matkat, tajusin jotain pysäyttävää. Elin elämää, jota rakastin. 

Näin ei ole ollut aina. Vuosikausia minusta oli tuntunut, että aikaani hallitsi joku muu: opintojen deadlinet, paine valmistua, paine löytää töitä, työvuorot ja määritellyt loma-ajat. Se, mitä pitäisi kutsua elämäksi, oli kaventunut joksikin kalpeaksi, suppeaksi, kituvaksi ruukkukasviksi, joka sai aivan liian vähän vettä ja aurinkoa.

Päätin luoda itselleni arjen, jota hallitsin itse.

Kaikki lähti ajatuksista

Meillä ihmisillä on kyky luoda sisällemme rajattomasti kauheutta tai rajattomasti kauneutta riippuen siitä, kumpaa ruokkii. Kuulostaa kenties kliseiseltä, mutta uskon vahvasti, että omilla ajatuksilla voi vaikuttaa paljon siihen, miltä omat olosuhteet näyttävät. Pitkään ajattelin esimerkiksi, että minun on ”pakko” toimia tietyllä tavalla, hankkia tietynlainen tutkinto ja tietynlaisia työpaikkoja ja tulla joksikin tietynlaiseksi ihmiseksi. Omista ajatuksistani ja uskomuksistani oli tullut vankila, joka esti toteuttamasta sitä persoonaa, joka oikeasti olin.

Aloinkin ajatella, että kaikki on mahdollista. Tietenkin voisin lähteä asumaan Australiaan, opiskella uutta alaa, alkaa työskentelemään yrittäjänä. Tietenkin voisin lähteä reissuun kahdeksi kuukaudeksi, vaikka opinnot eivät sinä aikana edisty pisteelläkään. Tietenkin voisin tehdä kaikkea, mitä haluaisin, sillä onnistumisen mahdollisuudet olisivat pitkälti omissa käsissäni. Pelkästään ajatuksen tasolla uskominen tähän auttoi toteuttamaan monia haaveitani.

Aika ei ole koskaan täydellinen

Jos haluat riittävästi jotain, löydät siihen keinon. Jos et, löydät tekosyyn, mikset tehnyt sitä. Aika ei ole koskaan täydellinen, aina löytyy tekosyitä siirtää omaa elämää ja omia tavoitteita kauemmaksi. Ei todellakaan ollut optimaalista lähteä vakituisesta työpaikasta poimimaan vihanneksia Australiaan. Ei ollut järkevää lähteä Maltalle asumaan, kun olin saanut paikan yliopistosta. Ei ollut paras mahdollinen aika lähteä reissaamaan maailmalle ja jättää opinnot lojumaan hyllylle.

Mutta voit aina ajatella toisin. Paras aika elää unelmien elämää on nyt. Tämä aika on täydellinen. Tai kuten sen joskus muotoilin: the present is perfect.

Mieti sopivasti

Vaikka miten julistan tämän blogin sivuilla tekemään rohkeasti isoja juttuja elämässä, elämään isosti, olen samalla harkitsevaisuuden ja järkevyyden kannalla. Sopivasti kannattaa miettiä, ja sitten lopettaa miettiminen ja suunnitelmien teko ja alkaa toteuttaa. Olen pystynyt muuttamaan ulkomaille ja matkustamaan siksi, että olen tehnyt ensin paljon työtä ja säästänyt rahaa. Esimerkiksi ennen toista vuottani Australiassa olin Tampereen kaupungilla kesätöissä ja viikonloppuyöt töissä yökerhon lipputiskillä ja säästin lähes joka pennin, jonka töistä sain. Myös nyt parin kuukauden matkustusta edeltää monta kuukautta työntekoa opiskelujen ohella.

Toimi

Olen vuosien aikana tutustunut moniin yritysjohtajiin ja muihin tavalla tai toisella menestyneisiin ihmisiin. Heitä yhdistää mielestäni ainakin yksi tietty piirre. Kyky siirtyä sanoista tekoihin. Olen itse ollut monta vuotta sellainen kotona nysvääjä, joka tekee bucketlistoja ja haavekarttoja ja jatkaa silti elämistä tismalleen samalla tavalla. Jossain vaiheessa pitää vain lopettaa puhuminen, päästää irti suunnitelmista ja alkaa vain tehdä.

Ole suurin auktoriteettisi

Tämä on ollut itselläni yksi suurimmista oivalluksista kohti elämää, jota haluan elää. Ei kannata verrata itseään muihin, vaan olla itse oman menestyksensä mittari. Itselleni on tärkeää elää elämää, joka tuntuu mielenkiintoiselta ja vaihtelevalta sekä kehittyä koko ajan ihmisenä. Asetin tavoitteekseni tehdä vain kivalta tuntuvia töitä (jos on vara valita), opiskella vain kiinnostavia asioita, matkustaa minne tuntuu ja antaa aikaa sekä itselle että lähimmille ihmisille.

Joku voisi ajatella, että olen vain yksi kauppatieteiden maisteri, joka on päätynyt tekemään jotain muuta kuin koulutustaan vastaavaa työtä. Kolmekymppinen, jolla ei ole lasta tai omistusasuntoa. Ihmeellinen haahuilija, joka ajelehtii elämän ristiaallokossa tuulen vietävänä. Tämä on yksi tapa nähdä asiat.

Mutta ei. Omissa silmissäni minä en ajelehdi. Minä purjehdin. Ja siinä on vissi ero.

19 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  19 tammikuun, 2020 at 3:12 pm

  Mahtava päätös! Itse kamppailen jo sen kanssa, että ”voinko” ottaa yhden lisäpäivän vapaata (sen jälkeen, kun olen tehnyt pari viikkoa töitä ilman vapaapäiviä). Tämä on kuitenkin oma valintani ja uskon, että opin jossain vaiheessa hallitsemaan aikaani itseäni miellyttävällä tavalla ilman huonoa omaatuntoa. Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että oma ajattelutapa vaikuttaa hyvin paljolti siihen, miltä oma elämä näyttää ja myös mihin suuntaan se menee. Parhaillaan kamppailen sen kanssa, että oppisin ”unohtamaan” muiden ongelmat ja keskittyisin vain omaan elämään, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. Eihän tuo voi täysin onnistua, mutta yritys on ainakin kova 🙂
  Kiitos tästä postauksesta ja nauti reissuista!

  Reply
  • Sandra
   21 tammikuun, 2020 at 2:06 pm

   Kiitos Jerry kommenttistasi. Jos tarvit jonkun ulkopuolisen antamaan luvan pitää lomaa, niin tässä se tulee: PIDÄ LOMAA! Yrittäjän yksi tärkeimmistä jutuista on huolehtia omasta jaksamisesta ja terveydestä. Sen unohtaa liian helposti ja sitten ei ihan millään yhden päivän vapaalla pärjää.

   Reply
 • Stacy Siivonen
  20 tammikuun, 2020 at 8:29 am

  Minulla painopiste on ollut enemmän siinä, että olen tajunnut, ettei aika ole koskaan täydellinen versus sopivasti miettiminen. Olen nimittäin reissatessa ollut usein sairaana, mikä ei välttämättä ole viisasta, mutta olen jotenkin tullut siihen ajatukseen, ettei tervettä päivää tule, pikemminkin tulee entistä sairaampia päiviä. Minullakaan ei ole lasta eikä omistusasuntoa, eikä tule koskaan olemaankaan. Minun ajatukseni näiden lisäksi on, että jos aina tekee niin kuin kaikki muut, päätyy samanlaiseksi kuin kaikki muut.

  Reply
  • Sandra
   21 tammikuun, 2020 at 2:17 pm

   ”Minun ajatukseni näiden lisäksi on, että jos aina tekee niin kuin kaikki muut, päätyy samanlaiseksi kuin kaikki muut.” Hyvin sanottu. Et voi olla kukaan muu, joten ole sinä.

   Reply
 • Jenna / Citylights & Sunsets
  20 tammikuun, 2020 at 5:22 pm

  Loistava postaus! Sulla on ihailemisen arvoinen elämänasenne.
  Mäkin elän tällä hetkellä sellaista arkea ja elämää kuin haluankin. Useamman kerran joku on ääneen ihmetellyt, miten voi opiskelevalla ja siinä sivussa työssä käyvällä pienen lapsen äidillä olla ”niin paljon” aikaa ja resursseja matkustella vähän väliä. Kaikille vastaan saman: asenne ja priorisointi. Jos jotain oikeasti haluaa, niin kyllä sen eteen tekee töitä (kuten itsekin asian sanoit!). Mulle on tärkeää tasapainoinen arki viihtyisässä kodissa, mielekkäässä työssä ja aina välillä irtiotto arjesta perheen tai ystävien kanssa. Jollekin toiselle se on jotain muuta – ja se on helt okej. Tietenkin tasavertainen parisuhde ja perhedynamiikka, joka mahdollistaa joustavasti myös omien unelmien toteuttamisen yksilönä, tekee paljon ja tiedostan olevani siinä mielessä onnekas.

  Reply
  • Sandra
   21 tammikuun, 2020 at 2:24 pm

   Mitä olen sun elämää seurannut näin sivusta, niin olen kanssa pannut merkille, että siinä on lapsiperhe, joka uskaltaa elää. Oot opiskellut, hankkinut lapsen, matkustellut ja rakentanut omaa elämää. Kaikista tärkeintä on se, että olet tyytyväinen sun elämääsi, ja siltä se ainakin näin sivusta vaikuttaa :).

   Reply
 • Cilla Maria
  21 tammikuun, 2020 at 4:43 pm

  Olipa kyllä yksi parhaimmista postauksista, minkä olen lukenut viime aikoina! Ajattelen tismalleen samalla tavalla, ja äsken just sanoin kavereille, että juuri nyt, tässä hetkessä, parin viime vuoden ajan elämä on tuntunut elämisen arvoiselta, siltä että tekee jotain itselle merkityksellistä. Kun päästi irti kaikesta sitovasta ja ahdistavasta ja uskalsi vain hypätä tyhjän päälle, huomasi, että asiat järjestyy aina jotenkin. Itselläni tuo käännekohta oli töiden lopettaminen ja reppureissaaminen yksin Keski-Amerikassa.
  Ja tämän uuden vuosikymmenen lupaus oli, että kokeilen mahdollisimman paljon uusia asioita, niitä joita olen halunnut kokeilla jo pitkään, mutta jotka olen siirtänyt aina sinne hamaan tulevaisuuteen. Kuten sanoit, paras aika niiden toteuttamiseen on juuri nyt!

  Reply
  • Sandra
   25 tammikuun, 2020 at 6:00 pm

   Ihana asenne! Uskon, että tämän vuosikymmenen iso lupaus tulee toteutumaan mitä isoimmassa määrin. Elämästä ei koskaan voi varmaksi sanoa, joten kannattaa elää tavalla, joka tekee onnelliseksi JUST NYT. Vaikka esimerkiksi työpaikoista irtisanoutuminen on aina pelottanut, elämä on silti kantanut, enkä ole ollenkaan ”köyhempi” materiaalisesti tai muuten kuin vakitöissä ollessani.

   Merkitykselliseltä tuntuva elämä on kenties vielä isompi tavoite kuin vaikkapa onnellinen elämä, vaikka nuo asiat usein kulkee käsi kädessä.

   Reply
 • Rosa
  23 tammikuun, 2020 at 3:05 pm

  Hyvä pointti menestyvistä ihmisistä ”Heitä yhdistää mielestäni ainakin yksi tietty piirre. Kyky siirtyä sanoista tekoihin.” Eihän se tosiaan muuta vaadi, mutta välillä se on vaikeaa.

  Reply
  • Sandra
   25 tammikuun, 2020 at 6:01 pm

   Sehän se on vaikeaa. Vaikka elämänmuutoksessa iso muutos olisi vaikka laihduttaminen, se on usein helpommin sanottu kuin tehty.

   Reply
 • Terhi
  23 tammikuun, 2020 at 10:45 pm

  Ei todellakaan kannata verrata itseään muihin eikä tehdä asioita joiden kuvittelee kuuluvan elämään. Pitää kulkea niitä polkuja jotka tuntuvat itsestä oikeilta.

  Reply
  • Sandra
   25 tammikuun, 2020 at 6:01 pm

   Nimenomaan näin 🙂

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  24 tammikuun, 2020 at 4:17 pm

  Ihana teksti ja hyvää pohdintaa. 🙂 Olen niin samaa mieltä. <3 Meillä on vain tämä yksi elämä ja siitä pitää ottaa kaikki ilo irti sellaisena kuin itsestä parhaalta tuntuu ja toteuttaa niitä omia unelmia, ei pelkästään haaveilla niiden toteuttamisesta. Keinot löytyy aina, kun vain tahtoa riittää. Tuo on myös erittäin tärkeä pointti, että ei saa vertailla itseään muihin ja muiden tekemisiin, sillä olemme kaikki yksilöitä ja kaikilla meillä on ne omat tyylit ja tavat tehdä asioita ja ne omanlaiset unelmat. Tämä pätee ihan kaikessa, ei pelkästään matkailussa tai työjutuissa. 🙂 Ihana postaus ja kauniita kuvia, nauti tulevista reissuista!

  Reply
  • Sandra
   25 tammikuun, 2020 at 6:03 pm

   Kiitos Tiina Johanna! Elämästä ei koskaan tiedä, ei tiedä seuraavasta päivästä, ei ole muuta kuin tämä hetki. Pyrin siis siihen, että kunakin hetkenä teen niitä asioita, jotka tuntuvat oikeilta ja mielekkäiltä siinä hetkessä. Tää on kantanut mua eteenpäin viimeiset viisi vuotta, ja onnellisuus on lisääntynyt samassa suhteessa.

   Reply
 • Inka / Ollaanko jo perillä?
  25 tammikuun, 2020 at 1:45 pm

  Todella hyviä ajatuksia! Itse yritän myös elää täysillä elämää, joka todella tekee onnelliseksi. Elämä tapahtuu nyt, eikä huomenna, ylihuomenna, viikon tai kuukauden päästä. On niin tärkeää elää elämää josta itse nauttii kaikkein eniten, vaikka se olisikin vasten yleistä normia. 🙂

  Reply
  • Sandra
   25 tammikuun, 2020 at 6:04 pm

   Juuri näin. Tästä matkabloggaajaporukasta on onneksi löytynyt paljon muita samalla tavalla ajattelevia <3

   Reply
 • Janzu | VIIMEINEN KUULUTUS
  28 tammikuun, 2020 at 2:03 am

  Hyvä Sandra! Se on juuri näin. Ajattelen kanssasi aikalailla samalla tavalla. Jos ei elä nyt, niin milloin sitten?

  Reply
  • Sandra
   28 tammikuun, 2020 at 11:06 pm

   Niinpä! Sitä hyvää hetkeä ei välttämättä koskaan tule!

   Reply

Leave a Reply