Menu
Ura ja opiskelut

Ensimmäinen opintovuosi takana

Heippa taas piiiitkästä aikaa. Ihan turha pyydellä hiljaisuutta anteeksi, kun se on enemmän sääntö kuin poikkeus. Elämä pitää kiireisenä, jolloin blogille ei jää aikaa. Sitä paitsi sekä oma elämä että koko blogimaailma on muuttunut valtaisasti siitä, kun kirjoittelin ensimmäisiä postauksiani Bloggeriin joskus vuonna 2008. Eihän kukaan enää postaa päivittäin, eihän? Kirjoittaako kukaan enää blogia ylipäätään?? Eipä taida. Taitaa podcastitkin olla jo niin nähty.

Mitä kuuluu?

Kevät on ollut kiireinen. Opintojen suhteen marras-joulukuu ja maalis-huhtikuu ovat niitä pullonkauloja, jolloin osa kursseista on vielä täysillä käynnissä ja osassa on tehtävänä lopputentit ja -esseet. En suoraan sanottuna malta odottaa, että saan viimeiset palautukset tehtyä ja voin keskittyä vain tekemään töitä. Niin, niitä töitä. Oman toiminimen kanssa on nyt takana kahdeksan kokonaista kuukautta ja varovaisen optimistisesti tässä voidaan katsoa eteenpäin. Kesällä olen varmaan taas enemmän Tallipihan ihanassa suklaapuodissa, joten tervetuloa moikkaamaan Tampereen makeimpaan paikkaan. Ehdin myös pienelle reissulle Maltalle reilun parin viikon päästä. Myös kirjoitushommia on ollut koko ajan enemmän ja enemmän.

Leikkasin muuten myös tukan, joka on nyt virallisesti tuollainen vostoktukka (eli polkkamittainen toimittajaopiskelijatukka).

Millainen on ollut vuosi journalistiikan opintoja?

Kirjoitin aiemmin ensimmäisiä tunnelmiani yliopistotaipaleeni alusta, mutta nyt voin puhua kokemuksen syvemmällä rintaäänellä. Onhan tässä jo vuosi takana.

Opetuksessa on yhdistynyt sekä teoriaa että käytäntöä. Käytännön kursseilta on jäänyt mieleen erityisesti journalistiikan perusteet -kurssi, jolloin pääsin larppaamaan ihan melkein oikeaa toimittajaa ja kirjoittamaan oman uutisjutun, feature-jutun, kolumnin ja henkilöjutun. Voitte lukea julkaistun feature-tekstini opiskelijoiden pitämästä harjoitusjulkaisusta Moreenimediasta. Eniten käytännön kursseilta olen odottanut johdatusta kuvajournalismiin, jonka kurssi on parhaillaan menossa. Kurssilla olen oppinut paljon kameran käytöstä, jossa olen ollut ihan aloittelija. Olen siis aiemmin kuvannut todella paljon ihan automaattiasetuksilla, vaikka käytössä onkin ihan kunnon järkkäri. Alla muutama esimerkki kurssilla kuvaamistani ruokakuvista.

Sitten ekan vuoden opintoihin on kuulunut paljon kielioppiharjoituksia, lauseoppia ja tekstinhuoltoa. Olen aina ajatellut, että olen todella hyvä suomen kielen kieliopin kanssa, mutta opinnoissa on menty ihan toiselle tasolle. Siis tasolle, jossa opitaan, miten vironkieliset sukunimet taivutetaan tai että opetusministeriö kirjoitetaan pienellä mutta Matkailun edistämiskeskus isolla. Siis niin sanotusti syviin vesiin.

Luennoilla on myös ollut vierailevia puhujia mediakentältä sekä kerran kuukaudessa on järjestetty iltoja, joihin tulee joku viestinnän alalla toimiva henkilö puhumaan jostakin tietystä teemasta. Parhaillaan olen muuten junassa menossa vierailulle Maikkarille.

Teoreettiset kurssit ovat pitäneet sisällään perehtymistä Suomen mediakenttään, representaatioihin, kuvien ikonisuuteen, viestinnän etiikkaan ja vuorovaikutuksen teorioihin. Noin niin kuin lyhyesti sanottuna.

Mitä jatkoa?

Itselleni on vahvistunut toistaiseksi ajatus, että haluan käydä tässä vaiheessa vain kandidaatintutkinnon.  Lähdin tältä koulutukselta hakemaan ennen kaikkea lisäosaamista kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja viestintään ylipäätään, ja sitä olen saanut jo nyt. Koska itselläni on jo KTM-tutkinto, en koe ”tarvitsevani” toista maisterintutkintoa. En silti sulje pois mahdollisuutta joskus suorittaa vielä maisterinopinnotkin. Tampereen yliopiston journalistiikan koulutus on antanut ennen kaikkea teoreettista ymmärrystä ja käytännön osaamista mediakentässä toimimiseen. Hyvä koulu, mutta kolme vuotta on tässä vaiheessa riittävästi.

Ensi syksynä on sitten tiukka vuosi, jolloin mennään hieman pintaa syvemmälle toimitushommiin. Samoin pitäisi päättää, mitä haluan lukea sivuaineena, koska nyt olen vain keskittynyt käymään perus- ja aineopintoja. Pakollinen harjoittelu koittaa myös ensi vuonna. Tätä en odota erityisen innolla, koska en välttämättä halua työskennellä toimituksissa tulevaisuudessa, vaan tehdä mieluummin kaupallisia viestintäjuttuja. Koska paha rahanahne kauppatieteilijä ;).

Jos kenelläkään on mitään kysyttävää journalistiikan opinnoista Tampereella, saapi laittaa viestiä tai kommenttia 🙂

No Comments

    Leave a Reply