Menu
Matkat / Motivoivat postaukset / Pohdinnat / Ruotsi

Ensimmäiset fiilikset Ruotsissa

Muutto Ruotsiin

Hejsan! Terveiset Ruotsista. Kirjoittelen tätä Espresso Housessa pienessä Karlshamnin kaupungissa Etelä-Ruotsissa. Tanskaan on tästä kahden tunnin matka, Liettuaan pääsee laivalla satamasta. En ole ollut ulkomailla puoleentoista vuoteen, ja jopa tämä tuntuu virkistävältä.

Tämä on samalla neljäs kerta, kun lähden ulkomaille pidemmäksi aikaa. Kaksi ensimmäistä kertaa oli Australiaan ensimmäiselle ja toiselle Working Holiday -vuodelle ja kolmas kerta oli vuodeksi Maltalle. Tällä kertaa tilanne on täysin toinen. Lähdin tänne poikaystävän ”perässä” (asuimme siis ennen tätä Suomessa) ilman, että itselläni olisi ollut työtä tai muutakaan suurempaa suunnitelmaa. Ruotsi ei todellakaan ole Australian tavoin maailman toisella puolella, eikä Maltan tavoin eksoottisen erilainen. Kaikki on sopivan samanlaista Suomeen verrattuna, mutta se pieni ero tekee kaikesta kiinnostavaa.

Lue tunnelmia ensimmäisistä päivistä Australiassa ja Maltalla.

Mitä olen oppinut muuttamisesta ulkomaille?

Selailin tässä vuoden 2016 postaustani ajalta, jolloin olin muuttanut Australiaan. Tuossa kirjoituksessani listasin neljä oppia, jotka olin omaksunut ulkomailla asumisesta:

Matkailun oppi nro 1. Yksin vieraassa maassa ei aina todellakaan ole kivaa. Olet yksinäinen, epävarma ja pienikin vastoinkäyminen tuntuu vähintäänkin betoniselta  äkkijyrkältä vuorelta. Vähäpätöisimmänkin asian kanssa saa tapella ja eteenpäin meneminen tuntuu välillä suossa tarpomiselta. 

Matkailun oppi nro 2. Ystävä ilmestyy elämääsi juuri, kun sitä eniten tarvitset. 

Matkailun oppi nro 3. Matkaillessa saat apua yllättäviltä ja usein tuntemattomilta tahoilta. 

Matkailun oppi nro 4. Asiat järjestyvät. Luota siihen. 

Tänään voisin lisätä muutaman uuden opin

Matkailun oppi nro 5. Yritä saada arki pyörimään nopeasti. Rakenna uusi arki itsellesi tärkeiden asioiden ympärille.

Olen oppinut sen, että kun elämän peruspalikat ovat kunnossa, sopeutuminen uuteen paikkaan on paljon helpompaa. Pyrin aina mahdollisimman nopeasti pistämään harrastukset pyörimään ja saamaan elämään samanlaista rytmiä kuin kotonakin. Muuten uudessa paikassa oleminen tuntuu kuin pitkitetyltä lomalta, joka ihanan, suloisen alkuhuuman jälkeen alkaa ahdistamaan.

Solahtaminen elämään Ruotsissa on sujunut nyt näin reilun kolmen päivän perusteella todella hyvin. Päivät kirjoittelen kandityötäni tai teen töitä etänä. Myös Isak on töissä. Hankimme kuntosalijäsenyyden paikalliselta salilta, ja se toimii ihan hyvänä vastapainona koneen ääressä istumiselle. Jääkaappi on täynnä ruokaa, vaatteet on viikattu kaappiin. Arki rullaa.

Matkailun oppi nro 6. Opi sietämään, ettei sinulla ole kotikenttäetua

Suurin muutos tällä hetkellä omassa elämässäni on ollut tavallaan heittäytyminen tietämättömäksi ja vähemmän osaavaksi osapuoleksi. Kun asuimme Suomessa, totuin siihen, että minä hoidan puhumiset, soittamiset, neuvon virallisissa asioissa ja muutenkin vinkkailen koko ajan, miten Suomen yhteiskunta toimii. Nyt tätä kotikenttäetua ei enää ole, vaan roolit ovat kääntyneet päälaelleen. Isak saa loistaa parrasvaloissa ja olla nyt se aktiivisempi osapuoli, joka puhuu, hoitaa, neuvoo, ohjaa ja hoitaa asioita. Ja se tuntuu tavallaan raikkaalta ja tavallaan vaikealta tällaiselle itsenäiselle naiselle, joka on tottunut päsmäröimään joka välissä. Samalla tämä on ihan mielettömän innostavaa, koska tiedän, että juuri tällä epämukavuusalueella tapahtuu kasvua ja oppimista.

Matkailun oppi nro 7. Heittäydy uuteen kulttuuriin

Ruotsin ja Suomen välillä ei ole kovin suuria eroja, mutta jotain kuitenkin löytyy. Itselleni sopii se, että aina uudessa maassa pyrin tekemään asiat kuten paikalliset tekevät enkä pidä liikaa kiinni siitä, miten hommat hoituvat Suomessa. Eli: ”When in Rome, do as the Romans do”. Täällä pyrin puhumaan mahdollisimman paljon ruotsia ja tekemään paikallisia juttuja, syömään paikallisia ruokia ja muutenkin ottamaan mahdollisimman paljon irti tästä kokemuksesta.

Mitä oppeja itse olet kerryttänyt ulkomailla asumisesta?

 

26 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    26 syyskuun, 2021 at 11:29 am

    Itse en ole asunut ikinä ulkomailla toisin kuin puolisoni, eikä se sellainen nyt ihan lähiaikoina myöskään ole näköpiirissä. Helppo kuitenkin ajatella, että monet noista listaamistasi asioista pitävät varsin hyvin paikkaansa. Itse asiassa moni varmaan pitää paikkaansa jo pelkästään toiselle puolelle Suomea muuttaessa.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:10 pm

      Kyllä, todellakin! Itselleni oli aikoinaan isompi shokki muuttaa Tampereelta Kouvolaan kuin Kouvolasta Australiaan 😀

      Reply
  • Maapalloilija
    26 syyskuun, 2021 at 11:34 am

    Hyviä oppeja sinulla tullut. Samanlaisia kokemuksia keräsin Malesiassa vaihto-opiskellessani. Nyt on vähän sellaiset fiilikset, että voisin omasta puolestani ollakin lähdössä jossain kohtaa ulkomaille töihin tai vaikkapa expatiksi. Mitään konkreettista ei ole tämän suhteen näköpiirissä, eikä edes oikein haaveissa, mutta ehkä sellainen joku toive elämänmuutokseen olisi takaraivossa. Pitää kyllä varoa, mitä haluaa, koska senhän voi vaikka saada 🙂

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:11 pm

      No niinpä 😉 Mulla kyti vähän samanlainen ajatus mielessä ja sitten mietin, että miksen vaan alkaisi suunnittelemaan lähtöä jonnekin. Ja tässä sitä sitten ollaan…

      Reply
  • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
    26 syyskuun, 2021 at 2:33 pm

    Hei en tiennytkään, että oot myös asunut Maltalla. Tein yhden kesän töitä siellä joskus 2011 muistaakseni. Nappiin sanottuna tuo ’eksoottisen erilainen’ – allekirjoitan saman. 🙂

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:12 pm

      Haha, joo hyvässä ja pahassa 😀 Voin kuvitella, että paljon on sielläkin tultu eteenpäin vuodesta 2011.

      Reply
  • Eveliina / Reissukuume
    26 syyskuun, 2021 at 6:21 pm

    Tosi hyviä huomioita! 🙂 En ole asunut ikinä ulkomailla (ainakaan vielä, heh), mutta kuten Mikko tuolla aiemmin jo totesi, niin nämä vinkit pätevät varmasti pitkälti myös täällä koti-Suomessa, jos joutuu muuttamaan kokonaan uudelle paikkakunnalle! Ainakin monen kohdan pystyisin allekirjoittamaan jo ihan omien kotimaanmuuttojen perusteella 😀

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:13 pm

      No näin varmasti on! Olen itse vain kerran muuttanut isosti Suomessa ja koin sen isommaksi shokiksi. Kun menee ulkomaille, tietää, että asiat ovat erilaisesti. Suomen sisällä kotiutuminen toiselle paikkakunnalle voi olla jopa vaikeampaa.

      Reply
  • Ville
    26 syyskuun, 2021 at 11:34 pm

    Itse olen haaveillut että toteutan viellä joskus että asuisin edes vuoden (ehkä pidempäänkin) Berliinissä. Nyt kun korona on muuttamassa koko työelämää pysyvästi niin että etätyöskentelymahdollisuudet paranevat niin uskon että tulevaisuudessa se olisi mahdollista toteuttaa jopa niin että työpaikka olisi Suomessa. Minua itseäni pelottaa muutossa kaksi asiaa. Ensinnäkin löytäisinkö miten pian paikasta ystäviä… Olen ajatellut että täytyisi varmaan heti liittyä johonkin harrastuskerhoon että löytyisi. Toki Berliini on kansainvälinen kaupunki jonne muuttaa paljon ulkomaalaisia vuosittain ja jotka olisivat samassa tilanteessa kuin minä eli luulen että ulkomaalaisia ystäviä ainakin löytyisi varsin nopeasti… Toinen asia joka huolestuttaa on se että selviäisikö paikallisesta byrokratiasta kun jo Suomessa välillä kaikki byrokratia tuntuu ihan kauhealta.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:18 pm

      Ai, Berliini olisi varmasti mahtava paikka. Mun mielestä ystäviä on ollut tavallaan helppo löytää ulkomailla siten, että menee asumaan kimppakämppään. Ja jos työpaikan kautta löytää muita ulkomaalaisia, niin sekin on toiminut. Homma saattaakin olla hankalampi, jos tekee vain itsenäisesti töitä etänä Suomeen. Ehkä silloin voisi löytyä kavereita harrastusten kautta, toisista suomalaisista jotka asuu kaupungissa tai ehkä joistakin expat-yhteisöistä. Onneksi EU-kansalaisilla on varmaan sangen kevyt byrokratia asua toisessa EU-maassa. Verotuskuvioista en toki osaa sanoa Saksan osalta. Suomalaista pankkitiliä ja korttia voi ainakin käyttää pelkästään, ei tarvi pankkibyrokratiaa. Saksassa mietityttää kanssa se, että ilmeisesti aika paljon virastoissa yms asioidaan vain saksaksi, mikä voi olla haastavaa, jos ei osaa sujuvaa saksaa.

      Mutta kyllä se palo aina keinot keksii.

      Reply
  • Mari / Kodinvaihtaja
    27 syyskuun, 2021 at 5:22 am

    Hyvät vinkit! Itse olen ollut vain vaihtarina 17v. Muistan siltä ajalta ykdinäisyyden tinteet koulussa, kun tuntui, että kaikilla oli oma ”sisäpiiri”. Varmasti niin olikin, itsekin sain moisen tietyn ajan kuluessa vaihtareista ja muutamasta paikallisesta, jotka edelleen omaa sisäpiiriäni 😉

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:19 pm

      Voi kun kiva kuulla, miten hyvin asiat lutviutuivat!

      Reply
  • Katja Lehtinen
    27 syyskuun, 2021 at 7:59 am

    Itse olen asunut Englannissa puoli vuotta vaihtarina ja Thaimaassa 3 vuotta töissä. Kyllä sitä on arvostanut miten kaikki Suomessa toimii sen jälkeen! Miten puhdas ilmasto meillä on, loputtomiin lenkkimahdollisuuksia ja ihanaa ruokaa. Tosin mausteisempaa ruokaa olen kaivannut aina Thaimaan vuosien jälkeen. Vinkkejä… Aika vaikeaa kyllä! Kannattaa olla mahdollisimman avoimin mielin ja opetella ymmärtämään paikallista kulttuuria, varsinkin jos erot ovat niin suuret kuin esimerkiksi Thaimaan ja Suomen välillä ovat.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:21 pm

      Kyllä, Thaimaassa ollaan jo täysin uuden äärellä. Oli varmasti jännittävä seikkailu!
      Ulkomailla oppii arvostamaan Suomesta monta asiaa: kraanavettä voi juoda, kaikki toimii, lähtökohtaisin ihmisiin voi luottaa, pommit ei (ainakaan vielä) räjähtele kerrostaloissa… :/

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    27 syyskuun, 2021 at 12:32 pm

    Asuin Ruotsissa kauan sitten pari vuotta, Tukholmassa, mutta kun tiesin, että palaamme rajallisen ajan kuluttua Suomeen, niin koko aika meni vähän turistifiiliksellä. Meillä oli kotikin Suomessa koko ajan, eli kävimme siellä lomilla ja joskus muulloinkin – Tukholma etenkin kun on niin lähellä. Mutta pidin kyllä Ruotsistakin, siitä, että ihmiset ovat sosiaalisempia kuin Suomessa ja toisaalta maa, jossa ainakin auttavasti selviää kielellä on aina jossain määrin kotoinen.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:22 pm

      Itsellänikin on vielä ihan turistiolo, sillä tiedän, että taas jouluna tulen Suomeen. Sosiaalisuuden voin myös allekirjoittaa, mutta se ei (onneksi) ole niin korkealla tasolla kuin vaikka Australiassa, jossa keskustelussa hiljaisempi hetki on kauhistus.

      Reply
  • Terhi
    27 syyskuun, 2021 at 6:44 pm

    Hyviä ohjeita! Vaikeinta voi todellakin olla heittäytyminen opetettavan rooliin kun on tottunut ohjaamaan ja neuvomaan, voi se tosin olla välillä helpottavaakin.
    Harrastukset tai kodin ulkopuolinen työ ovat tarpeellisia ystävien saamiseksi tai sinullahan on tietysti ne poikaystävän kaverit. No hätä.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:23 pm

      Joitakin omia kavereita olisi kiva saada. Nuo poikaystävän kaveritkin asuvat nykyään pitkin ja poikin Ruotsia. Mutta kyllä tämä tästä!

      Reply
  • Anna K. - Kaukaa haettua
    27 syyskuun, 2021 at 7:32 pm

    Olen asunut Kanarialla aikoinaan, olin siellä töissä erilaisissa matkailuun liittyvissä hommissa. Aina silloin tällöin iski vitutus siitä, kun mikään ei toiminut (ollaan Suomessa totuttu niin hyvään!) ja asioita oli vaikea hoitaa. Sit taas kohta muisti, että näin täällä asiat on, turha inistä, sopeudu tai lähde himaan. 😀 Lopulta kyllä lähdinkin.
    Karlsham näyttää viihtyisältä, toivottavasti kotiudut pian!

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:25 pm

      Kiitos! Kanaria on varmasti sellainen paikka, jossa lomailu on varsin erilaista kuin paikassa asuminen. Joihinkin toimimattomiin asioihin vain menee hermot välillä – itselläni meni hermot Maltalla sen verran, että menin takaisin Suomeen 😀

      Reply
  • Stacy Sofia Siivonen
    28 syyskuun, 2021 at 5:59 pm

    Uskomaton byrokratia joka paikassa, sen olen oppinut kahdessa maassa asumisesta. Minusta paras tapa tutustua uuteen asuinpaikkaan tai vanhaankin, on fillaroida ihan joka paikkaan.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:25 pm

      Fillari itseltäni täällä puuttuukin!

      Reply
  • Merja / Merjan matkassa
    29 syyskuun, 2021 at 3:57 pm

    En ole asunut ulkomailla, mutta Suomen sisällä olen muuttanut useampaan otteeseen ”vieraaseen kaupunkiin”. Vinkkisi toimivat hieman modattuna myös siihen. Alussa on ollut aina tuskallista löytää uusi kampaamo, lääkäri jne. Harrastuksien kautta on tullut uusia ystäviä ja silloin kun lapset olivat pieniä, tutustuminen muiden pienten vanhempiin oli helppoa. Myös lemmikkieläin on ice-breaker ja sitä kautta on myös tullut tutustuttua uusiin ihmisiin. Tsemppiä sinulle Ruotsiin! 🙂

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:26 pm

      Voin kyllä samaistua tuskaan löytää hyvä kampaamo! Lemmikkieläin voisi olla aika ihana, ihan pelkästään jo sen tuoman seuran vuoksi 🙂

      Reply
  • Sonja | FIFTYFIFTY
    1 lokakuun, 2021 at 1:20 pm

    Mielenkiintoista seurata, miten arki siellä Ruotsissa lähtee rullaamaan, varmasti oikein hienosti. 🙂 Ruotsi on varmasti just sopivan erilainen, mutta tarpeeksi kotoinen, jotta viihtyy. Oma kokemukseni ulkomailla asumisesta rajoittuu 5 kk vaihtoon Hollannissa, ja se onkin vähän erilainen asumiskokemus, aikamoinen kupla. Kaipaan sitä aikaa, kun jokainen päivä oli seikkailu, mutta totta on sekin, että arki tulee aina ja lopulta se on hyväkin niin.

    Reply
    • Sandra
      1 lokakuun, 2021 at 6:27 pm

      Ai että, 5 kk on juuri sellainen aika, että se on ihana seikkailu ja silti riittävästi, että saa maasta jotain irti. Välillä harmittaa, että itseltäni on jäänyt vaihtokokemus väliin ja nyt en usko, että saisin siitä enää samaa irti kuin nuorempana.

      Reply

Leave a Reply