Menu
Matkat / Portugali

Ericeira – Euroopan surffipääkaupunki Portugalissa

Ericeira auringonlasku

Ericeira, Portugali, tammikuu 2024. Aaltojen kutsuva humina tervehtii meitä ensimmäisenä. Nousemme alas paikallisbussista, jolla olimme juuri matkanneet tunnin matkan Lissabonista tähän merelliseen pikkukaupunkiin Portugalin rannikolla. Mukulakiviset kadut mutkittelevat suloisessa sekamelskassa ja sinivalkoiset kalkkikivitalot saavat melkein uskomaan, että olisimme Kreikassa. Vaikka on tammikuu ja Atlantin vesi on aavistuksen liian viileää uimiseen, surffarit ovat silti metsästämässä täydellisiä aaltoja. Niitä täällä riittää – olemmehan juuri saapuneet Euroopan surffipääkaupunkiin Ericeiraan. Tiedän heti, että tämä paikka on täydellinen. Rento, perinteinen, boheemi. Enemmän kuin osasin odottaa.

Ericeira old town Ericeira beach

Ericeira – nähtävyydet ja aktiviteetit

Kaksi viikkoa oli juuri täydellinen aika syventyä pikkukaupungin rauhalliseen elämänmenoon. Siinä ajassa ehtii muodostaa arjen rutiinit ja koluta sen, mitä pienessä kylässä on nähtävää. Mitään varsinaisia suuria nähtävyyksiä täällä ei ole, mutta luonto, meri, rannat ja vanhankaupungin keskusta riittävät. Joskus juuri ne pienimmät ja yksinkertaisimmat jutut tarjoavat suurimmat elämykset.

Muun muassa tätä kaikkea kaupungissa voi tehdä:

Surffausta

Tämä on the paikka Euroopassa surffata. Olitpa sitten kokenut konkari tai aloittelija, täältä löytyy sopivia rantoja eritasoisilla aalloilla. Ericeirassa toimii myös useita surffikouluja, jotka opastavat aloittelijoita surffauksen saloihin. Kaupungin keskustassa on myös useita surffauskauppoja ja surffihenkisiin vaatteisiin erikoistuneita myymälöitä, kuten Billabong ja Ericeira Surf & Skate. Surffareiden, diginomadeiden ja pakumatkaajien yhteisöt tuovat muutenkin kaupungiin boheemia ja rentoa tunnelmaa. Täällä on sitä jotain, oikeanlaista värähtelyä.

Koe vanhan kaupungin keskusta

Portugalissa tammikuussa, Ericeira

Ericeiran keskusta on yllättävän vilkas kokoonsa nähden. Liki kaikki keskustan talot ovat valkoiseksi kalkittuja täynnä sinisiä yksityiskohtia. Keskustan putiikeista löydät ihania sisustus-, vaate-, ja koruliikkeitä, mutta myös jonkin verran kansainvälisten ketjujen antia.

Ravintolatarjontaa on huimasti – kaikkea perinteisestä portugalilaisesta keittiöstä aina terveellisiin smoothie bowleihin asti. Täällä eletään meren läheisyydessä, joten kokeile kalaravintoloiden tarjontaa tai maista esimerkiksi grillattua mustekalaa. Myös kahvilatarjonta on loistavaa. Ericeirassa kannattaa kokeilla kaupungin paikallisleivosta, Ouriçosia, joka on ehdottomasti hankittava perinteisestä Casa da Fernanda -kahvilasta.

Suosittelen poikkeamaan myös paikallisessa kauppahallissa, jonka myös löydät vanhankaupungin keskustasta.

Rannat
Kahvilla

Ericeiran parasta kahvia Balaganissa

Matkalla rannalle

Ericeirassa voi tehdä muutakin kuin surffata. Rannat ovat sopivat niin auringonottoon, uintiin tai yksinkertaisesti upeista maisemista nauttimiseen. Kannattaa katsastaa ainakin:

 • Praia dos Pescadores: Sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa, täydellinen rentouttavaan päivään. Ihanat auringonlaskut ja sopii uimiseen.
 • Praia de São Sebastião: Tunnettu upeista kalliomuodostelmistaan ja kauniista auringonlaskuistaan. Aallot paikoittain todella kovat.
 • Praia da Baleia: Aallot olivat rauhallisemmat, sopi esimerkiksi uimiseen. Rannan tuntumassa Balagan-ravintola, jonka kahvi oli 5/5.

Upeita auringonlaskuja voi rantojen lisäksi ihailla Mar Das Latas -ravintolasta.

Rauhaa keholle ja mielelle

Yoga place in Ericeira

Ericeirassa on paljon paikkoja, jos haluat joogata, medioida, kokeilla breathworkia tai käydä hieronnassa tai erilaisissa hoidoissa. Itse ostin yksittäisen joogatunnin Sandhi Housesta (noin 20 euroa). Osan joogastudioista yhteydessä on myös majoitustoimintaa, jolloin majoituksen hintaan kuuluu sekä aamu- että iltajoogaa. Kokeilin myös hierontaa Ericeira Life Centerissä, jolle voin ehdottomasti antaa myös suosituksen!

Ericeiran ulkopuolella

Teimme Ericeirasta päiväretken Sintraan, jota Lordi Byron kuvaili maailman kauneimmaksi kaupungiksi. Se ei ollut liioittelua, siis mykistävän hieno paikka. Pakko tehdä tästä oma blogipostaus. Lisäksi Ericeirasta kannattaa poiketa myös Marfassa, jonka kansallispalatsia (Unescon perintökohde) moni on kehunut.

Majapaikkamme Ericeirassa

Majoituimme Villa Norte Townhousessa, jonka vuokrasimme AirBnB:n kautta. Asunnon sijainti oli todella hyvä, lähellä vanhaa kaupunkia, isoa ruokakauppaa ja merenrantoja. Huoneisto oli todella siisti ja ainakin näin tammikuussa mukavan rauhallinen. Isäntä oli amerikkalais-portugalilainen ja puhui siis tietenkin täydellistä englantia.

Asunnon yhteydessä oli myös jaettu ulkoterassi ja ihana ulkotakka, jossa pystyi grillaamaan. Kaiken kaikkiaan näissä maisemissa kaksi viikkoa meni kuin aalloilla.

Jos päädymme myös seuraavana talvena lähtemään säätä pakoon Portugaliin, mitä muita pieniä kaupunkeja suosittelisit?

2 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  23 kesäkuun, 2024 at 10:49 pm

  Täytyy todeta, että olen aina ihmetellyt tuota surffareiden kylmänsietoa. Usein niitä näkee vedessä, kun itselleni ei tulisi edes mieleenkään kastautua. Surffaus kyllä sinällään kiinnostaisi ja eittämättä Ericeira olisi siihen huippupaikka. Ja ruoka olisi taatusti mieleeni!

  Reply
  • Sandra
   24 kesäkuun, 2024 at 9:59 am

   Itsekin testaisin mielelläni surffausta joku päivä. Se oli jo lähellä Balilla, mutta jotenkin ne surffiopettajat, joita näin olivat vähän ”limaisia” eli siis nuorten tyttöjen perässä. Ericeirassa voisin kokeilla – mutta en kyllä talvella! 😀

   Reply

Leave a Reply