Menu
Bali

Gili Air – uinuva paratiisi

En löytänyt Ubudista hiljaisuutta, rauhoittumista enkä sitä seesteisyyden tunnelmaa, jota lähdin Balilta etsimään. Löysin sen kuitenkin Gili Airin pieneltä saarelta, joka rauhoitti mieleni ja vei sydämeni. Olin päätynyt saarelle, joka turismista huolimatta oli jäänyt hyvällä tavalla kehityksestä jälkeen. Päällystettyjä teitä ei juuri ollut, ei autoja, ei aggressiivisia kauppiaita, ei kulkukoiria, ei meteliä. Kulkupelinä toimi hevonen tai polkupyörä, tiet olivat nimettömiä kärryteitä tai metsäisiä polkuja, kaikki kulki eteenpäin vain verkkaisen rauhallisesti, sillä minne kenellekään olisi täydellisessä maailmassa ollut kiire. Unohdin viikonpäivät ja kuukaudet makoillessani riippumatossa tuulen kevyesti tuudittaessa minua unen rajamaille, vietin lukemattomia tunteja rannalla katsellen auringonlaskua ja menetin ajantajuni jutellessani ystävällisten paikallisten tai muiden matkaajien kanssa, jotka saaren taika oli saanut rennon välittömiksi. Tapasin muita länsimaalaisia, jotka olivat paenneet oravanpyörästä, lähteneet matkaamaan Aasiaan ja päätyneet Gili Airille ja vähitellen pysähdys oli venynyt viikoiksi, kuukausiksi ja vuosiksi kunnes he olivat lakanneet laskemasta. Enkä ihmettele, miksi.

IMG_7461 IMG_7487 IMG_7501IMG_7496 IMG_7490 IMG_7466 IMG_7464 IMG_7465 IMG_7462 IMG_7489 IMG_7492 IMG_7504

IMG_7460 IMG_7480

Tarkoituksenani oli viettää saarella viisi päivää, mutta minun oli pakko siirtää paluulippujani kahdella päivällä eteenpäin. Vietin päivät kävellen saarta ympäri (vei aikaa jalan noin puolitoista tuntia), makoillen rannalla tai riippumatossa, snorklaillen ja uiden ja ravintolassa istuen. Vaikka Balilla paikalliset ovat olleet kaikkialla ystävällisiä, Gili Airilla ystävällisyys vaikutti aidon vilpittömältä ja sydämelliseltä. Kaikki olivat avuliaita neuvomaan perille oikeaan hotelliin, nopeimman reitin rannalle tai parhaimmille uintipaikoille. Aamuisin kaikki vastaantulijat toivottivat hyvät huomenet suuren hymyn saattelemana. Majoituspaikkani omistaja keräsi aamuisin tuoreita mangoja suoraan puusta ja toi niitä viipaloituna lautasella terassini pöydälle. Kun eräässä ravintolassa kuultiin, että olen Suomesta, he laittoivat soimaan muun muassa yhtä suosikkibändiäni Haloo Helsinkiä ja sain fiilistellä, miten ihanaa elämä välillä oli ”maailman toisella puolen”. Iltaisin jäin usein istumaan lähiravintolaan auringon laskettua. Sekä henkilökunta että asiakkaat kokoontuivat kaikki baaritiskin ympärille juttelemaan maailman menosta. Jopa kokki tuli keittiöstä ja henkilökunnan lapset kodeistaan ja olimme kaikki yhtä suurta väliaikaista perhettä.

IMG_7510 IMG_7508 IMG_7507 IMG_7506

Gili-saaret koostuvat Gili Trawanganista, Gili Menosta ja Gili Airista. Gili T on saarista kehittynein ja kovin menomesta, jonne monet reppureissaajat suuntaavat hyvien bileiden, alkoholin ja huumaavien sienien perässä. Gili Meno on saarista rauhallisin, vähiten kehittynein ja suosittu honeymoon-kohde pariskunnille. Gili Air on jotain näiden väliltä, ja koin sen olevan minulle sopivin vaihtoehto. Majoitus- ja ravintolavaihtoehtoja riittää, mutta tunnelma on silti verkkaisen rauhallinen ja autenttinen. Saari herää aamulla kukonlauluun ja hiljenee nopeasti auringonlaskun jälkeen, ja kaiken ajan siinä välissä voi käyttää olennaiseen: rauhoittumiseen, rentoutumiseen, elämästä nauttimiseen, läsnäolemiseen, uimiseen, snorklailuun ja yhdessäoloon. Tämä oli minun paratiisini.

<3

Jos suuntaat Balille, älä jätä tätä paikkaa väliin!

Itse sain hyviä vinkkejä Gili Airille Matkakuume-blogista täältä.

Jos seurailet blogiani, käyt tykkäämässä Facebook-sivuistani, niin saat tiedon uusimmista postauksista. Minut löytää myös instagrammista nimellä sandranenonen ja snapchatista nimellä sandra.nenonen.

46 Comments

 • Kirsikka
  12 joulukuun, 2015 at 12:06 pm

  Ah nyt alkoi kylla harmittaa, etta itseltani jai tuo saari valiin: jotenkin olin yksinmatkaajana ajatellut myos Airin olevan taynna honeymoonia viettavia pariskuntia… Kuulostaa ihan Gili T:lta miinus sienet ja coctail-tarjoukset (eivat minua kiinnosta), eli aivan taydelliselta! Ehka viela joku paiva palaan….

  Reply
  • Sandra
   13 joulukuun, 2015 at 1:37 am

   Kannattaa käydä. Kyllähän tuollakin iltaisin ilmestyi noita mushroom cocktail -tarjouksia baarien ulkopuolelle, mutta ei se näkynyt muuten mitenkään, koska valtaosa saarella lomailijoista muuta kuin bilettäjätyyppejä. Pariskuntia, tyttöporukoita, yksin reissaavia ja lapsiperheitä – tuolta löytyi vähän kaikkea. Kannattaa ehkä sitten seuraavalla kerralla mennä 🙂

   Reply
 • katareissaa
  13 joulukuun, 2015 at 12:30 pm

  Itselläni hieman samat fiilikset Ubudin suhteen ku kuvailemasi, muutenkin ootin Balilta ehkä enemmän. Omalla reissulla ei ehditty Gilille asti, harmi. Kuulostaa nimittäin just sellaselta, mistä tykkäisin :)) Nauti 🙂

  Reply
  • Sandra
   13 joulukuun, 2015 at 3:17 pm

   Sama juttu! Odotin ehkä enemmän, mutta onneksi tuli käytyä Gileillä. Ehdottomasti matkan parasta antia! Ja nautin 🙂

   Reply
 • Liza in London
  13 joulukuun, 2015 at 3:33 pm

  Kuulostaa todella rentouttavalta! Itse en ole oikeastaan edes harkinnut Balille matkustamista juurikin siksi, että olen kuullut monelta sen olevan täynnä juopuneita reppureissaajia, joita voi olla hankala kestää jo Tallinnan laivalla… taas yksi osoitus siitä, ettei kannata antaa stereotypioiden rajoittaa omia matkasuunnitelmiaan. 🙂

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:41 am

   Olin tosiaan off-sesongilla liikkeellä, mutta juopuneita reppureissaajia oli oikeastaan vain Kutan yöelämässä. En tiedä, onko tilanne pahempi kuumimpana sesonkiaikana. Voin suositella kyllä tätä sadekauden alkua. Suomessa on huonot ilmat, Balilla on halvempaa ja vähemmän turisteja, ravintoloissa on rauhallista ja hinnoissa tinkimisvaraa enemmän eikä satunnaiset sateet ainakaan itseäni haitanneet.

   Reply
 • Ansku BCN
  13 joulukuun, 2015 at 4:22 pm

  Näyttää ja kuulostaa paratiisilta! Voisin kuvitella, että meikäläisille sopisi tämä saari. Biletys ei kiinnosta yhtään ja toisaalta liian rauhallinen menokin on tylsää. Ja toki mangot suoraan puusta ovat parhautta :).

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:38 am

   Aika rauhallista tuollakin oli, mutta jos ei halua olla ihan hiljaisuudessa, niin kumppanin/ kaveriporukan kanssa voisi olla ihan kiva paikka. Muakaan ei erityisemmin kiinnosta biletys, joten oli rentouttavaa, kun känniset britti/aussiteinit loistivat poissaolollaan.

   Reply
 • Stacy Siivonen
  13 joulukuun, 2015 at 4:39 pm

  Kuulostaa tosi kivalta paikalta ja kuvatkin välittävät sitä tunnelmaa. En lainkaan epäile, että joku voisi jämähtää tuonne pitemmäksikin aikaa, vuosiksikin. Minä, tosin, olen levoton ja veri vetää muualle. On aina hienoa tavata kohteliaita ihmisiä. Niillä on, niin kuin Amerikassa sanotaan ”class”, eli sivistyneitä. Minä en kyllä haluaisi kuunnella mitään suomalaista bändiä ollessani kaukomailla. En haluaisi kuunnella niitä Suomessakaan. Sinällään tietysti kiva, että Suomi näyttäytyy muunakin kuin räntäsateisena rasistijunttilana ulkomailla.

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:37 am

   Oli tosiaan kiva paikka. Se kun on ollut jo näin kauan pois Suomesta (noin yhdeksän kuukautta), alkaa vähän kaipailemaan Suomi-nostalgiaa, suomalaista ruokaa ja musiikkia erityisesti.

   Reply
 • Terhi / Muru Mou
  13 joulukuun, 2015 at 5:52 pm

  Aijai, kuulostaa hyvältä!! Ollaan oltu nyt kuukausi Thaimaassa ja poikaystäväni, joka ei ole täällä päin maailmaa koskaan käynyt, on jo ihan kyllästynyt tähän turismin kamaluuteen. Lähdetään Thaimaasta ajateltua aikaisemmin, Malesian kautta ehkä Balille, ja tämä vinkkin rauhallisesta paikasta tuli tarpeeseen. Kiitos! 🙂

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:35 am

   Hei, hieno homma! Olen kanssa suunnitellut Malesiaa ehkä ensi vuonna, kun olen siitä kuullut niin paljon hyvää. Seuraankin sitten teidän postauksia sieltä.

   Reply
 • Venla / Breezes from my Atlas
  13 joulukuun, 2015 at 6:57 pm

  Mikä paratiisi, kuvatkin näyttää just siltä, että aika on pysähtyny kokonaan. Ei siis mikään ihme, että joillakin lomailu Gili Airillä on vähän venähtäny. 😀 Kiva jos toi on tollanen välimuoto kaikista saarista, eli sieltä varmaan löytyy lähes jokaselle jotakin.

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:34 am

   Luulen, että jokaiselle löytyy todellakin jotakin ja aina voi vaihtaa saarta muutamalla eurolla, jos tuntuu, että kyseinen paikka ei nappaa. Nuo oli vielä aika turistisia saaria, eli varmasti Indoneasian alueelta löytyy jopa melkein omia yksityisiä saaria, joilla saakin sitten olla todella rauhassa.

   Reply
 • Veera Bianca
  13 joulukuun, 2015 at 10:59 pm

  Äääää kääk ihanaa! Ihan täydellinen paratiisi! Etenkin nuo ihanat smoothiet syöpyi silmiini täällä harmaassa Töölössä. Olen pitkään miettinyt Gilien koluamista, ehkä vihdoin ensi vuonna on vaan välttämätön pakko. Mitenköhän tuolla voisi viipyä vähän pidempään? 😮

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:33 am

   Turistiviisumilla pääsee ilmaiseksi 30 päiväksi ja sitten siihen voi hakea paikan päältä pidennystä, että sinne vaan! Muistaakseni ihan Gili Airillakin oli jotain toimistoja, jotka hoiti viisumin jatkoja. Smoothiet ja hedelmä- ja vihannesmehut oli aivan ihania tuolla, kun kaikki tehtiin paikallisista tuoreista hedelmistä. 🙂

   Reply
 • Jenni / Globe Called Home
  13 joulukuun, 2015 at 11:11 pm

  Mä mietin, että mistä tuo Gili on niin tutun kuuloinen… mutta sain juuri pari päivää sitten luettua Eat Pray Loven, ja siinähän puhutaan juuri Gili Menosta. 🙂 Kelpais kyllä mullekin tuo illan istuminen rantabaarissa Haloo Helsinkiä kuunnellen! Erityisesti tuo ”maailman toisella puolen” on biisi, joka kolahtaa ja kovaa.

  Reply
  • Sandra
   14 joulukuun, 2015 at 5:31 am

   Se on yksi bändin parhaista biiseistä! Olen itsekin lukenut kyseisen kirjan, mutta ei jäänyt siitä Gili Menoa mieleen. Se on varmasti myös oikein kunnollinen rauhan tyyssija.

   Reply
 • Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  14 joulukuun, 2015 at 1:23 pm

  no ooh – nyt alkaa seesteisyyttä ja paratiisitunnelmaa todellakin välittyä x

  Reply
 • anna-kaisa
  14 joulukuun, 2015 at 5:19 pm

  Kukkien loistosta ja hiljaisista hiekkapoluista välittyi kyllä ihanan paratiisimainen tunnelma! Itsellenikin on paratiisi juurikin tuon kaltainen saari – muistuttaa kuvien perusteella Andamaanien Neil-saarta tai Malesian Tiomania – tai toisaalta myös pienet vuoristokylät. Hienoja kuvia olit osannut ottaa ja valita postaukseen! Pidin myös tekstin tunnelmoivasta sävystä!

  Reply
 • Jenni / Unelmatrippi
  14 joulukuun, 2015 at 6:54 pm

  Näyttääpä kivan rauhalliselta – ja jotenkin kyllä myös tosi thaimaalaiselta (nuo rannalla olevat ”sohvat” ja ihanat, tuoreet hedelmät varmaan toivat mieleen muistoja Thaimaan-reissuilta). 🙂 Tuolla olisi joskus kiva käydä. Meillä oli vähän harkinnassa Gili Air maailmanympärimatkalla, mutta se sitten pudotettiin lopulta pois. Jollain toisella reissulla siis!

  Reply
 • Kohteena maailma
  14 joulukuun, 2015 at 10:23 pm

  Tämän postauksen perusteella tuo Gili Air sopisi näistä saarista itselleni viikon mittaiselle vierailulle. En usko, että sen enempää hermoni kestäisi oravanpyörästä irtautumista ja tarvitsisin jo monenlaista aktiviteettiä. Mutta näyttää tämä kyllä upealta paikalta!

  Reply
 • Miffa
  14 joulukuun, 2015 at 11:00 pm

  Oi että, iskee matkakuume kun näitä kuvia kattoo. Bali on yks sellasista kohteista, mihin haluaisin suht lähitulevaisuudessa matkustaa, mutta en oo pahemmin ehtinyt kohteeseen perehtyä. Heheh, kertoo varmaan jotain tästä tietämättömyydestä, että oon kuvitellut Gilin olevan vaan yksi saari ja mietin postauksen alussa, että hetkonen, eikös Gili ollut juuri se bilemesta. Mutta juu, oon tainnut kuulla juttuja lähinnä tuosta Trawangista 😀 Kiitti siis pienestä sivistyksestä 🙂

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 6:17 am

   No, en itsekään tiennyt Gileistä mitään ennen matkaani, joten sulla oli paremmat lähtötiedot. Yleensä muutenkin otan enemmän selvää kohteesta joko vasta paikan päältä tai vasta sitten, kun matka on jo varattu :D.

   Reply
 • Tanja/Levoton Matkailija
  15 joulukuun, 2015 at 10:07 am

  Onpa ihanan ja rauhallisen näköinen paikka! En muista Gili saarista koskaan ennen kuulleeni, tosin Indonesian saarien tietämykseni ei ole sieltä parhaimmasta päästä 😛

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 6:16 am

   En itsekään tiennyt Gileistä mitään ennen kyseistä matkaa!

   Reply
 • Annika | Travellover
  15 joulukuun, 2015 at 6:11 pm

  Kuvista päätellen saari on hyvin samanlainen kuin Gili T, jolla olimme Balilta viime kesänä. ALkuun ajattelin tulleeni nuorisohelvettiin, mutta se ajatus meni todella pian ohi. Sielläkin sai olla aivan rauhassa, jos niin halusi. Vaikka ensimmäiset tunnit halusin lähteä saman tien pois, lähdön hetkellä jo kaipasin takaisin.

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 6:16 am

   Itse en käynyt Gili T:llä ollenkaan, mutta voin kuvitella, että varsinkin näin off-sesongilla siitäkin välittyy samanlainen rauhallinen tunnelma. 🙂

   Reply
 • salaine
  15 joulukuun, 2015 at 8:35 pm

  Nyt kuulosti siltä, että voisi kadehtia. Ihanalta tuntuva ajatus, että voisi vain unohtua johonkin vastaavaan paikkaan kuukausiksi….

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 6:15 am

   Niinpä! Jos johonkin unohtuisin, niin tuonne! 🙂

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  16 joulukuun, 2015 at 6:52 am

  Ihanaa… Mä olin Gili T:llä useita vuosia sitten. Lähtisin uudestaankin. Paitsi että toivoisin, ettei se mies kenen kanssa oli pientä lomaromanssin pikasta olisi töissä siellä. 😉 Mutta ehkäpä Meno tai Air voisi olla tällä kertaa kohteena. Tosin tällä hetkellä ei oo kyllä suunnitelmissa palata Balille lähivuosina, joten saattaa jäädä vain muistoihin nämä saaret mun osalta. 🙂

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 9:06 am

   Hah! Olin myös baarissa, jonka omistaja esitteli entisiä suomalaisia lomaromanssejaan, joiden kanssa hän oli edelleen Facebook-kaveri. Se oli sellaista, että ”tuo tyttö tulee saarelle kerran vuodessa ja silloin ollaan yhdessä, mutta kun hän lähtee, niin nainen unohtuu saman tien”. 🙂

   Reply
 • Elämää ja Matkoja
  16 joulukuun, 2015 at 11:31 am

  Ihanaa, että löysit oman paratiisisi, näyttää ja kuulostaa aivan täydelliseltä paikalta rentoiluun.
  Kaakkois-Aasia ei ole minua liiemmin houkutellut, Balia lukuunottamatta. Kiitos tästä vinkistä, josko tie vielä joskus veisi niihin maisemiin pienen arkipaon merkeissä!

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 2:06 pm

   Suosittelen, erityisesti juuri noita Gilejä!

   Reply
 • Kiira / Lifelong adventure
  16 joulukuun, 2015 at 5:45 pm

  Voi että, näyttää ihanalta! Tämä postaus tulikin sopivaan rakoon, sillä meidän pitäisi näinä päivinä lyödä lukkoon huhtikuun Aasian-suunnitelmat. Bali ja Malesia kiinnostaisi kovasti, täytyy ottaa Airista ja Gili Trawanganista vielä vähän lisätietoja 🙂

  Reply
  • Sandra
   16 joulukuun, 2015 at 9:41 pm

   Kiva, jos sait tästä inspiraatiota :). Hyvää Aasia-reissua teille!

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  17 joulukuun, 2015 at 9:04 pm

  Tuon on pakko olla hyvä paikka, kun siitä kuulee pelkkää hyvää. Näyttää ja kuulostaa hyvin seesteiseltä paikalta, joka olisi ehdottomasti mun listalla, jos tuonne suunnalle eksyy. Mutta vetääkö toi heppa oikeasti tuktukia? 😀 Kaikkea sitä näkee.

  Reply
 • Teea | Curious Feet
  17 joulukuun, 2015 at 9:10 pm

  Ikävä tuoreita hedelmiä! Kävimme Gili T:llä muutama vuosi takaperin. Meno ja Air jäivät valitettavasti välistä, mutta jälkimmäinen voisi tulla kyseeseen joskus tulevaisuudessa. Nähtäväksi jää :).

  Reply
 • Lotta Watia | Unagidon
  17 joulukuun, 2015 at 10:38 pm

  Oh, trooppisia kukkia, hedelmiä, valkoista hiekkarantaa ja turkoosia merta – kyllä vain kelpaisi mustaakin mustemman kaamoksen keskellä! Näyttää paikalta, jossa viihtyisi. Balista olen kuullut paljon hyvää ja mielelläni vielä joskus suuntaan tuonnekin suunnalle. 🙂

  Reply
  • Sandra
   21 joulukuun, 2015 at 1:42 am

   Olen vähän epäuskoisena seurannut Suomen viimeaikaisia ilmoja (tänään juttelin isän kanssa, että siellä on märkää, sateista ja 11 astetta lämmintä!), joten uskon, että lämpö ja valo houkuttelee.

   Reply
 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  18 joulukuun, 2015 at 4:21 pm

  No eikö ollutkin aikamoinen paratiisi! En kummastele itsekään niitä ihmisiä, jotka tuonne jumiutuvat ja hyvin saattaisin itsenikin kuvitella moiseen joukkoon. Saaren elämänrytmi on jotenkin niin leppoisa ja tunnelma välitön, ja saaren hiljaisemmalla puolella pääsee tarvittaessa niitä vähäisiäkin massoja karkuun. Hienoa, että löysit paikkasi saarelta, ja kiitos linkkauksesta! 🙂

  Reply
  • Sandra
   21 joulukuun, 2015 at 1:41 am

   Kiitos teille, kun vinkkasit Facebookissa tuosta paikasta. Ilman teidän blogipostauksia olisi varmaan jäänyt tuo paikka välistä 🙂

   Reply
 • Heidi / Maailman äärellä
  19 joulukuun, 2015 at 8:41 pm

  Oi, näyttää ihan minun paikalta. Harmi, ettemme Balin reissulla yhdistäneet matkaan Gilejä! Ensi kerralla sitten…

  Reply
  • Sandra
   21 joulukuun, 2015 at 1:39 am

   Ehtiihän sinne sitten myöhemmin. Onpahan syy tulla uudestaan! 😀

   Reply
 • Virpi/ Täynnä tie on tarinoita
  20 joulukuun, 2015 at 12:02 pm

  Kuulostaa täydelliseltä paikalta! Ja ihania nuo kuvat!

  Reply
  • Sandra
   21 joulukuun, 2015 at 1:38 am

   Oli kyllä oikein kiva paikka 🙂

   Reply

Leave a Reply