Menu
Malta

Gozon saari: miksi en käynyt täällä aikaisemmin?

Aina välillä Maltalla sisimmässäni herää kaipuu rauhallisen luonnon keskelle, pois liikenteen melusta ja pölystä.

”Mene Gozolle”

Miten monta kertaa olenkaan kuullut tämän sekä paikallisten että vuosia saarella asuneiden suusta. Tosiaan kahdeksan kuukautta se kesti ennen kuin sain aikaiseksi vierailla naapurisaarella, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Maltasta. Aina eteen tuli jotain muuta: huono ilma, väsymys tai muut aktiviteetit. Ne tekosyiksi kutsutut.

IMG_1256 IMG_1297 IMG_1302

Kunnes viime viikonloppuna päätin, että tuumasta ei tarttuisi toimeen kukaan muu kuin minä. Sliemasta bussi 222 vei suoraan Cirgewwaan, josta lautta kuljetti Gozolle. Aikatauluja on varsin runsaasti ja Maltan puolelta saa vain kävellä suoraan lauttaan. Lippu takaisin (noin 4.5 euroa) ostetaan sitten vasta paluumatkalla Gozolta. Lautta kesti noin puolisen tuntia, ja paatilta löytyi kahvila ajan kuluksi. Piipahdin toki myös kannelle ihailemassa kimmeltävää merta ja nauttimassa merituulen tuoksusta. Siinä tuulen löyhytellessä hiuksiani tunsin jotain, mikä oli samalla tuttua ja sellaista, jota en ollut tuntenut aikoihin. Tunne oli kuin kylään tullut vanha ystävä, jota ei ollut nähnyt vuosiin. Ilmassa oli aavistus seikkailun tuntua ja sitä kutkuttavaa riemunkaltaista iloa, joka nousee, kun on matkalla kohti tuntematonta.

IMG_1194

IMG_1231 IMG_1263 IMG_1301

Gozon satamasta suuntasin Victoriaan, saaren pieneen idylliseen pääkaupunkiin. Kuljeskelin kaupungin vanhoilla kujilla, ihastelin lukuisia jäätelömyymälöitä eikä aikaakaan, kun olin eksyttänyt itseni Citadelin keskiaikaiseen linnoituskaupunkiin. Astuin sisään porteista ja edessäni kohosi valtava katedraali ja ympärillä kaikui kirkonkellojen kumina. Nousin ylös näköalapaikalle ja ihastelin ympärilläni avautuvaa maisemaa: pieniä kyliä, jotka oli ripoteltu vehreän maaseudun keskelle; kallioisia rantoja, jotka olivat kuin helminauha saarta koristamassa ja tietenkin äärettömyyteen jatkuvaa merta. Kävelin ympäriinsä kerran niin eläväistä kaupunkia, josta nykyään löytyy ravintoloita, museoita ja jopa vanha vankila. Edelleen kaksi perhettä asustelee muinaisen kaupungin alueella, ja ikään kuin todisteeksi tuosta jostain muurien suojasta kaikui kukon kieunta.

IMG_1210 IMG_1213 IMG_1258IMG_1264

IMG_1243

IMG_1270

Auringon värjätessä muurit oranssinkeltaisiksi oli tullut aika lähteä majapaikkaani toiseen kaupunkiin. Nopean bussimatkan jälkeen saavuin Xlendiin, joka oli pieni entinen kalastajakylä meren rannalla. Kulijn läpi rantakadun ravintoloiden ja jatkoin eteenpäin pitkin merenrantaa ja edelleen pientä polkua pitkin ylös, ylös ja yhä ylemmäs, kunnes alla ei ollut muuta kuin pudotus kallioilta alas lainehtivaan mereen. Aurinko oli jo laskenut ja ympärillä oli se maaginen sininen hetki juuri ennen pimeän tuloa. Siellä istuin keskellä sinisyyttä, aivan kuin maailman laidalla. Missään ei ollut ihmisiä, mistään ei kuulunut liikenteen ääntä. Oli vain minä,  meri ja kaupungin valot.

IMG_1281 IMG_1283 IMG_1273 IMG_1276

Näiden taianomaisten ohikiitävien hetkien vuoksi kannattaa matkustaa. Ei ole upeampaa kuin se silmänräpäyksen mittainen hetki, jolloin tavanomainen muuttuu ihmeelliseksi.

Joten en voi sanoa muuta kuin: ”Mene Gozolle”.

16 Comments

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA
  3 huhtikuun, 2018 at 12:21 pm

  Yllättävän pitkään on mennyt, ennen kuin kävit Gozossa ekan kerran. Maltan naapuri oli kyllä omaan makuuni erittäin ihana ja teki kivaa vaihtelua Maltan ahtauteen verrattuna käydä sielläkin tasaisin väliajoin, silloin kun asuin kesän siellä. 🙂

  Reply
  • Sandra
   7 huhtikuun, 2018 at 6:21 am

   Niinpä! Talvella ei innostanut käydä, mutta nyt keväällä oli ihana päästä sinne. Ja voi että, tykkäsin ja voisin asuakin siellä, jos vain töiden puolesta olisi mahdollista 🙂

   Reply
 • sari/matkalla
  4 huhtikuun, 2018 at 5:14 pm

  Näyttää kivalta! Hyvä että vihdoin sinne sait aikaiseksi mennä. Mikäköhän siinä on, kun joku juttu on joskus niin vaikeaa saada aikaiseksi?

  Reply
  • Sandra
   7 huhtikuun, 2018 at 6:23 am

   Ainakin täällä on se, että julkisilla on ajatuksen tasolla niin työlästä mennä minnekään. Itse kärsin myös matkapahoinvoinnista, ja bussimatkat ovat aina pientä kärsimystä 😀

   Reply
 • Mikko | Shangri-la.fi
  6 huhtikuun, 2018 at 8:07 am

  Tosi moni suosittelee Gozoa hyväksi vastapainoksi Maltan kiireisestä tunnelmasta pakoon. Me ollaan katseltu reissua Maltalle kesäksi, joten laitetaan Gozo hautumaan mieleen jos Malta rupeaa tuntumaan reisussa turhan ahtaalta.

  Reply
  • Sandra
   7 huhtikuun, 2018 at 6:56 am

   Suosittelen ehdottomasti. Kesällä Gozollakin saattaa olla aika paljon väkeä, mutta Maltalla erityisesti Sliema ja St Julians ovat jo hyvin tukkoisia ja rannat täynnä ihmisiä.

   Reply
 • Tiia/ReiseReise
  6 huhtikuun, 2018 at 9:40 am

  Gozo oli kyllä kiva! Ja tuo merimatka ihana, varsinkin kuuman bussimatkan jälkeen. Itse tein Hop on Hop off -bussikiertueen saarella, koska aikaa ei ollut kuin yksi päivä.

  Reply
  • Sandra
   7 huhtikuun, 2018 at 6:57 am

   Sama homma, tein sen bussirundin tokana päivänä ja sillä näki aika hyvin saaren kokonaisuudessaan.

   Reply
 • Sofia / Project Forever
  6 huhtikuun, 2018 at 3:04 pm

  Mä tykkäsin kanssa Gozosta paljon, ehkä jopa enemmän kuin itse Maltasta. Jos olisin sen etukäteen tiennyt niin olisin ehdottomasti halunnut olla yön yli Gozolla, syksyllä käytiin siellä vain päiväseltään. Tuo lauttaliikennöinti oli tosi kätevä, mutta puolentoistatunnin (!) bussimatka Vallettasta Cirkewwaan oli aika hirveä. 😀

  Reply
  • Sandra
   7 huhtikuun, 2018 at 6:59 am

   Haha, mä vihaan näitä busseja. Itsellä kävi vielä sellainen, että bussi hajosi kesken matkaa ja päädyin sitten ottamaan taksin satamaan. Ei jaksanut enää, kun oli matkattu jo yli tunti ja sitten bussi ei päässyt enää liikkeelle yhdeltä pysäkiltä. Bussi oli myös niin täynnä, että moni joutui seisomaan ja itse istuin matkalaukkutelineen päällä. Malta. Mela. 😀

   Reply
 • Katariina / Raidallisia retkiä
  7 huhtikuun, 2018 at 7:36 am

  Minä asun Pohjois-Italiassa keskikokoisessa Brescian kaupungissa ja minäkin kaipaan välillä rauhaa ja luontoa. Välillä kujat ja kaikkialla olevat rakennukset ja ihmiset ahdistavat. Täällä ei sentään ole juurikaan turisteja. Voin kuvitella millaista on saarella, joka on myös turistien suosiossa. Huh huh. 😅 Muistan vuosia sitten Maltalla käyneenä, miten ahdasta siellä voi olla. Ihanaa, että löysit rentoutumiseen sopivat paikan!

  Reply
  • Sandra
   14 huhtikuun, 2018 at 1:29 pm

   Kiitos kommentista :). Tiedän kyllä täysin, mistä puhut. Ahtaat kujat autoineen ja ihmisineen ärsyttävät välillä. Täällä talvi- ja kesäaikaan eron huomaa varsin hyvin, turistien määrä moninkertaistaa ihmiset kaduilla. Joten oli mukava päästä vaihteeksi luonnon joukkoon.

   Reply
 • Katariina | Lomaluumu
  7 huhtikuun, 2018 at 9:20 am

  Oijoi, Malta kiinnostaisi. Gozo näyttää kivalle, pakko käydä, kun Maltalle suuntaa 🙂

  Reply
  • Sandra
   14 huhtikuun, 2018 at 1:30 pm

   Juu suosittelen ehdottomasti!

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  15 huhtikuun, 2018 at 10:30 pm

  Tänään viimeksi mietin Gozoa kesälomakohteeksi eikä tämä postaus reissukuumetta sinne ainakaan vähentänyt!

  Reply
  • Sandra
   22 huhtikuun, 2018 at 4:16 pm

   Tätä paikkaa voin suositella. Ja sitten vain käymään pääsaarella, niin avot! 🙂

   Reply

Leave a Reply