Menu
Australia / Motivoivat postaukset

Haastattelu Utain-lehdessä

Snapchat-tiliäni seuraavat ehkä tietävätkin, kun kerroin noin viikko sitten, että minua pyydettiin haastatteluun Tampereen yliopiston journalistiopiskelijoiden Utain-lehteen. Haastatteluun etsittiin mieluiten Tampereella asuvaa suomalaista, joka olisi lähtenyt working holiday -viisumilla Australiaan ja päätynyt tekemään työtä, joka ei ole yhtään hänen omaa alaansa. Suuri osa Australiassa olevista reppureissaajista on taustaltaan kohtuullisen nuoria, 18 – 22 -vuotiaita, joten välttämättä sitä omaa alaa ei ole ehtinyt edes muodostua. Itse olen kuitenkin jo kypsemmästä päästä, korkeakoulusta valmistunut ja jo työelämässä ollut, joten minulla oli kenties jonkin verran kerrottavaa tästä Suomi- ja Aussi-elämän välisestä kuilusta. Tähän kuiluun olisi hyvä jokaisen wh-viisumilaisen varautua, sillä kohtuullisen harvinaista on, että tällä viisumilla pääsee tekemään oman alansa töitä tai ainakaan sillä organisaatiotasolla, mihin on kotimaassa tottunut. Jutussa keskitytään farmitöihin, jotka ovat kuitenkin ehkä enemmän ”se pakollinen paha”, joka on suoritettava toisen vuoden viisumin saamiseksi ja valtaosa wh-viisumilaisista tekee muun ajan aivan muita töitä.

Jutussa kerrotaan myös hiukan alkuperäisistä syistäni lähteä Australiaan. Aikoinaan Suomessa elämä tuntui liian ennalta kirjoitetulta ja pystyin jo oikeastaan näkemään, minne olen menossa. Työ, uralla eteneminen, asunnon ostaminen, auto, koira, lapsia, kesämökki, eläke ja niin edelleen ja tuo perinteinen elämän malli ei tuntunut riittävän tyydyttävältä. Halusin olla vapaa ja huoleton, nähdä maailmaa ja elämää oman kuplani ulkopuolella  ja kokeilla asioita, joita en Suomessa kokisi. Lähdin ja se on vienyt minut sinne, missä nyt olen. Takaisin Australiaan.

Jos sinua kiinnostaa siis lukea juttu, voit käydä katsomassa sen tästä linkistä. Juttu löytyy sivulta 9. En tiedä, miksi siihen on valittu kuva, jossa minulla on silmät kiinni, mutta joo, menkööt.

2 Comments

 • annanodelays
  27 syyskuun, 2016 at 3:33 am

  Kävin lukemassa tuon artikkelin, kun itsekin Tampereelta valmistunut KTM ja vieläpä FM, ja nyt täällä Ausseissa tehnyt ties minkälaisia duunarihommia 😀 Tuo oli niin tuttua, mitä kerroit wh-reissaajien kohtelusta. Puhuttiin kaverin kanssa, että jos jotakuta kiinnostaa saada tietää miltä meksikolaisista USA:ssa tai miltä vaan alaskatsotulta vähemmistöstä tuntuu, niin tervetuloa vaan tänne Australiaan. Ei näitä kokemuksia tietenkään voi verrata, toiset joutuvat elämään koko elämänsä syrjittynä, mutta saa kuitenkin edes pienen aavistuksen siitä, miltä tuntuu, kun sinua pidetään vähän tyhmänä ja alempiarvoisena ihmisenä. Toisaalta ehkä se tekeekin hyvää meille valkoisille kokea tämä tunne edes jossain 🙂

  Reply
  • Sandra
   30 syyskuun, 2016 at 5:47 am

   Ai oikeasti! Ei ole tullutkaan toista vastaavalla koulutuksella vastaan (Muuttolintu-blogia kirjoittavan Annan lisäksi). Täytyykin heti katsastaa blogisi.

   Mulle tää on ollut tosi silmiäavaava kokemus ja tiedostamattomasti huomaan suhtautuvani myös Suomessa asuviin maahanmuuttajiin erilailla kuin ennen. Ehkä isommalla kunnioituksella kuin aiemmin, kun voin kuvitella, miten vaikea on yrittää pärjätä vielä Suomen kaltaisessa maassa suomen kielellä, kun itsekin välillä saa niellä vähän ärsytystä, vaikka itse on valkoinen, paikallisen näköinen ja puhuu sujuvaa englantia.

   Reply

Leave a Reply