Menu
Pohdinnat / Ruotsi / Suomi

Hulluja nuo suomalaiset – mistä ruotsalainen yllättyy?

Terveisiä taas täältä Suomenmaalta. Ruotsista ollaan palattu ja reissusta on selvitty ehjänä. Ihan päälimmäisenä matkasta polttelee astetta erilaisempi postausaihe. Meitä suomalaisia usein kiinnostaa, mitä meistä ajatellaan maailmalla, ja ehkä jotenkin erityisesti, mitä meistä ajatellaan Ruotsissa. Suomella on Ruotsiin varsinainen viha-rakkaus-suhde, joka kilpistyy jääkiekon MM-kisojen aikana. Ruotsi on vähän sellainen ärsyttävän onnistunut maa, lintukoto, jossa ihmiset ovat hitusen verran nätimpiä tai ainakin omaavat paremman rusketuksen. Onneksi sentään niillä on ongelmia maahanmuuttajien kanssa – muuten kaikki olisi liian hyvin.

Ruotsin suhde Suomeen on mielestäni tietyllä tavalla hyväntahtoisempi. Toki on niitä stereotypioita jurosta, alkoholiin taipuvaisesta kansasta, mutta pääasiassa suomalaisista ajatellaan suhteellisen hyvää. Kenties tämäkin johtuu osittain siitä, että maa on saanut sen 60-luvun jälkeen aikamoisen annoksen muita maahanmuttajia, ja yhtäkkiä Volvon tehtaalla työskentelevä Suomi-Petteri näyttäytyykin sangen harmittomana. Kuitenkin jos katsotaan stereotypioiden taakse, suomalaisista tiedetään Ruotsissa varsin vähän.

Mitä nyt esimerkiksi tämä K-raudan mainos leikittelee stereotypioilla. Ps. Youtubesta löytyy myös parodiavideoita tästä, jos kiinnostaa astetta rajummat stereotypiat.

Kyselinkin tuossa ruotsalaiselta kaveriltani, mistä asioista hän on kaikista eniten yllättynyt Suomessa ja suomalaisissa. Vastaukset menivät mielestäni aika hyvin nappiin, vai allekirjoitatteko samat jutut meistä suomalaisista?

Yllätys numero 1: suomalaiset tietävät Ruotsista paljon

Tiedämme kieltämättä paljon enemmän Ruotsista kuin ruotsalaiset tietävät meistä. Lähes jokainen suomalainen on käynyt Ruotsissa ja maa on tullut tutuksi vähintään pakollisten ruotsin opintojen kautta. Suomalainen osaa usein nimetä Ruotsin pääministerin, isoimmat kaupungit, kuninkaalliset, Tukholman tärkeimmät nähtvyydet, kansallisruoat ja erottaa toisistaan Tukholman ja Skånen murteet. Kyllä suomalainen tietää, että Uppsala on yliopistokaupunki tai että Malmössä on ollut levotonta tietyillä asuinalueilla. Mitä faktoja ruotsalainen tietää Suomesta? Öö, no, pääkaupunki on Helsinki ja siellä on kylmä. Jeps.

Ruotsalaiselle oli myös yllätys, miten iso asema ruotsin kielellä on edelleen Suomessa. ”Ihanko oikeasti siellä on kadun nimet molemmilla kielillä?” – Ainakin joissain kaupungeissa, kyllä. ”Ja poliisiautossa lukee ’poliisi’ ja myös ’polis’, ihan kuin pelkästä poliisista ei tajuaisi, mistä kyse?” – Juu, ja seitsemän vuotta on pitänyt itsekin opiskella ruotsia yliopistotasolla asti, vaikka ensimmäistä kertaa kielestä oli työelämässä hyötyä Maltalla.

Yllätys numero 2: suomalaiset eivät ole niin hiljaisia kuin luullaan

Jotenkin ruotsalaisella oli se mielikuva, että Suomessa ihmiset ja asiakaspalvelu olisi todella juroa ja vain se ihan pakollinen sanottaisiin. Yllätys olikin sitten aika melkoinen, kun joka paikassa palvelu oli hymyilevän ystävällistä ja kaikki vastaantulijat puhuivat hyvää englantia. Erityisesti mieleen jäi Tampereella Plevnan ravintolassa palvellut tarjoilijatyttö, joka osasi esitellä panimon erikoisoluet ruotsiksi. Muutenkin suomalaisista oli jäänyt mieleen odotuksia välittömämpi, puheliaampi ja ystävällisempi kuva.

Yllätys numero 3: itä ja länsi yhdistyy Suomessa

 

Monet ruotsalaiset ajattelevat, että Suomi on lähes kuin Ruotsi. Toki yhteiskunta monessa suhteessa onkin hyvin pohjoismaalainen ja jaamme pitkälti samanlaiset arvot. Yllätyksenä tuli kuitenkin Venäjän vaikutuksen näkyminen Suomessa, ristiriitainen suhde venäläisiin ja venäläisyyteen sekä erot läntisen ja itäisen Suomen välillä. Jotenkin Suomessa ei aina hirveästi arvosteta venäläisyyden ja idän vaikutuksia, mutta itse pidän tätä idän ja lännen yhdistelmää mielenkiintoisena ja kerron siitä mielelläni ulkomaalaisille. Из России с любовью <3

Yllätys numero 4: täällä ollaan rehellisesti pikkuisen outoja

Suomalaiset ovat kenties ruotsalaisia enemmän sinuja oman outoutensa kanssa. Ruotsalainen pudistelee päätään, kun suomalainen järjestää eukonkantokisoja, saappaanheittoa tai suohiihdon maailmanmestaruuskisoja. Suomalainen sanoo todennäköisemmin, mitä ajattelee eikä hissuttele mielipiteidensä kanssa, ettei kukaan vain mitenkään loukkaantuisi. Täällä ollaan ehkä aavistuksen verran selkeämmin omia ittejään. Niin hyvässä kuin pahassa.

 Yllätys numero 5: Sisu vs. lagom

Lagom tarkoittaa ’kohtalaisesti’, ’sopivasti’, ’juuri sopivan verran jotakin’ ja se kiteyttää mielestäni aika paljon sitä, mitä ruotsalaisuus on. Hieronta on kivaa, kun se tuntuu jonkin verran; saunassa on kivaa, kun lämpö on miellyttävä ja leipä vain maistuu hyvältä, kun siinä on pienen pieni ripaus sokeria ja samalla mukava pehmeys sen olematta höttöä. Suomessa leivän kuuluu olla mainoslausetta lainatakseni ”kovaa kuin elämä”. Sata-asteisessa saunassa istutaan vaikka hammasta purren ja heitetään vielä lisää löylyä. Ja hieronnan nyt pitää tuntua, että siitä on jotain hyötyä. Ja parhaat karkit saavat irvistämään. Suomessa vaikeus jalostetaan joksikin ylevämmäksi ja kestämisestä tehdään lähes taidetta ja nautintoa.

Suomi voi sittenkin olla aikamoinen yllätysten maa.

Menikö tämä yhden ihmisen analyysi teistä yhtään kohdilleen? Mitä yllättävää ulkomaalaiset vieraanne ovat oppineet Suomesta?

2 Comments

  • Jerry / Pako Arjesta
    23 lokakuun, 2018 at 12:26 pm

    En ehdi pidempää kommenttia raapustamaan, mutta tosi hauska postaus :)! Ja oli pakko naurahtaa tuossa loppuvaiheessa tuolle ”hieronnan pitää tuntua, että siitä on jotain hyötyä”, koska tulin juuri äsken hierojalta ja ajattelen aina tuolla tavalla xD. Siitä on usein rentoutuminen kaukana, kun enemmänkin pidätellään huutoja ja kyyneliä :P. Ollaan me suomalaiset aika jees loppujen lopuksi.

    Reply
    • Sandra
      24 lokakuun, 2018 at 6:03 am

      Toivottavasti tuli edes paikat kuntoon :D. Ollaanhan me aika kivoja 🙂

      Reply

Leave a Reply