Menu
Ura ja opiskelut

Journalistiikan opiskelu Tampereella: toinen vuosi takana

Ajattelin, että nyt olisi pitkästä aikaa hyvä tilaisuus tehdä välitilinpäätös opinnoista Tampereen yliopiston journalistiikan tutkinto-ohjelmassa. Toinen opiskeluvuosi lähenee loppuaan, takana ovat (hieman aiheetta) pelätyt käytännön kurssit sekä tietenkin poikkeusolot, joiden aikana opiskelu on ollut varsin erilaista.

Onko joku hakemassa Tampereelle journalistiikkaan tänä keväänä? Jännittääkö?

Käytännön kurssit

Tampereen yliopistossa journalistiikan toinen vuosi on erityisen käytäntöpainotteinen. Tänä vuonna kurssit oli toteutettu uudella tavalla työpajatyyliin. Ensimmäisellä käytännön kurssilla meillä oli tieto-, kertomus- ja keskustelutyöpajat. Tietotyöpajassa kirjoitettiin kolme artikkelia sekä tehtiin yksi katugallup ja yksi kyselytutkimus, joita käytettiin pohjana artikkeleissa. Kertomustyöpajassa tehtiin yksi pidempi reportaasi sekä parityönä yksi henkilöhaastattelu, johon artikkelin lisäksi kuvattiin video. Voit käydä katsomassa oman tekeleeni tästä. Keskustelutyöpajassa kirjoitettiin tiedeaineistoon perustuva analyysi sekä tehtiin radioon 20 minuutin asiantuntijahaastattelu. Lisäksi välitöinä oli pieniä lisätehtäviä, kuten taustahaastattelu, kirjallisuuskatsaus ja ”lyhytelokuva”.

Kurssiin sisältyi myös luentosarja, jota varten istuttiin luennolla ja kirjoitettiin oppimispäiväkirja. Lisäksi kurssiin kuului tieteellinen esseetyöpaja, jossa keskusteltiin tieteellisistä artikkeleista ja kirjoitettiin oma tieteellinen essee. Koko kurssista sai 10 opintopistettä, mikä mielestäni oli hieman liian vähän työmäärään nähden. Muutenkin journalistiikassa omasta mielestäni irtoaa huonosti opintopisteitä suhteessa kurssilla tehtävään työhön.

Toisessa käytännön kurssissa (jonka toteutus muuttui hieman koronan vuoksi) olemme opetelleet ohjelmointia, talouden ja tilastotieteen perusteita sekä tehneet pienen analyysin onnistuneesta ja epäonnistuneesta tiedettä hyödyntäneestä lehtiartikkelista. Tämä kurssi on vaatinut ohjelmoinnin kotitehtävien suorittamista, kolmen talouden/tilastotieteen tehtävän tekemistä (käytännössä noin yhden lehtiartikkelin mittaiset tekstit per kerta) sekä yhden parin kolmen sivun analyysin kirjoittamista. Tästä saa viisi opintopistettä.

Sivuaineet

En käynyt ensimmäisenä vuotena ollenkaan sivuaineopintoja, ja nytkin olen aika jäljessä niiden kanssa. Tampereen yliopistossa on vapaa sivuaineoikeus, minkä ansiosta kukin opiskelija voi rakentaa omasta tutkinnostaan mielenkiintoisen yhdistelmän. Itse olen päätynyt yhteen ”hyödylliseen” sivuaineeseen ja yhteen puhtaasta kiinnostuksesta otettuun sivuaineeseen. Ensimmäinen on politiikan tutkimus ja toinen kirjallisuustiede, joka supermielenkiintoista ja yleisivistävää. Siis pääsen lukemaan kaunokirjallisuutta ja keskustelemaan siitä, voiko olla parempaa.

Ensi vuonna haluan käydä myös testimielessä muutaman viestinnän (entinen puheviestintä) kurssin, sillä ehkä kuitenkin viestintä on enemmän oma juttuni, ei niinkään journalistiikka ja toimittajuus. Tästä lisää ehkä myöhemmin.

Olen tavallaan jäljessä opinnoissa

Parista kurssista vielä puuttuu suorituksia, mutta tämän kevään jälkeen opintopisteitä pitäisi olla 125. Olisin voinut opiskella paljon nopeammin ja tehokkaammin, mutta en vain ole viitsinyt ja töiden teolta ehtinyt. Lisäksi pidin alkuvuodesta kahden kuukauden vapaan ja reissasin Euroopan, Aasian ja Australian puolella. En myöskään aio tehdä opintoihin pakollisena kuuluvaa harjoittelua tänä kesänä, vaan siirrän sen jonnekin parempaan aikaan.

Ensi vuonna aion puristaa puuttuvat opintopisteet, tehdä kandin ja pakollisen harjoittelun ja sitten miettiä jotain ihan muuta.

Mitkä on fiilikset?

Edelleen fiilikset on ihan hyvät, vaikka en tiedä, tuleeko itsestä ”isona” koskaan journalistia. Opinnot ovat olleet yllättävän käytäntöpainotteisia, eli larppaamme käytännössä oikeita toimittajia häiriten ihmisiä ja asiantuntijoita. Välillä jotkin yhteisistä kokoontumisista ovat täysin turhia ja saman asian olisi voinut hyvin hoitaa etänä muutamalla powerpoint-kalvolla. Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin ollut tyytyväinen opintojen laatuun ja toteutukseen. Monessa kohtaa olen joutunut menemään epämukavuusalueelle esimerkiksi tekemällä gallupia kadulla äänityslaitteiden kanssa ja ottamaan kontaktia tuntemattomiin ihmisiin.

Mielestäni on myös ollut todella hyvä, että olemme opiskelleet pienen pintaraapaisun ohjelmointia ja tilastotieteen ja talouden alkeita, ja näitä pitäisi mielestäni sisällyttää opintoihin entistä enemmän.

Miksi hain opiskelemaan?

Moni pähkäilee varmaan parhaillaan pääsykokeita ja yliopistoon pääsyä. Itse päädyin hakemaan opiskelemaan journalistiikkaa, sillä olen aina ihaillut erityisesti ulkomaantoimittajia ja sota- ja kriisialueilla työskenteleviä toimittajia. Olen ollut lapsesta asti todella utelias ja tiedonhaluinen ja halunnut oppia kaikesta jotain. Ja minulle toimittaja on aina näyttäytynyt ihmisenä, jolla on valtavan hyvä yleissivistys ja perusymmärrys monesta asiasta. Tulen myös hyvin ihmisten kanssa toimeen ja pääsen juttuun myös tuntemattomien kanssa. Kirjoittaminen on myös ollut itselleni aina lähellä sydäntä, ja olen aina halunnut tehdä kirjoittamista tavalla tai toisella työkseni.

Lue mietteitä ensimmäisen opintovuoden jälkeen.

Hain opiskelemaan Tampereelle, kun asuin vielä Australiassa. Pääsykokeisiin luin samalla, kun reissasin Perthistä Broomeen. Muistan, miten ärsyyntynyt olin, kun jouduin välillä istumaan samassa minibussissa olevien australialaisten vieressä, koska australialaiselle on mahdotonta olla hetkeäkään hiljaa, vaikka selvästi yritin viestiä haluavani opiskelurauhaa. Samalla bussi pomppi kuoppaisilla teillä ja lukeminen sai melkein oksentamaan. Pääsykokeisiin menin loppujen lopuksi aika takki auki: en ollut tietenkään käynyt Vostokin valmennuspäivässä enkä ollut edes käynyt tutkimassa aiempien vuosien pääsykokeita. Koe olikin yllättävän soveltava, enkä ollut osannut tähän varautua ollenkaan.

Olin kuitenkin iloisesti yllättynyt, kun pääsin ensiyrittämällä sisään! Ja uskomattomalta tuntuu myös se, että vuoden päästä olen jo melkein valmis kandi. Kaksi vuotta on hurahtanut ihan liian nopeasti.

Jos joku pohtii journalistiikan opintoja Tampereella, autan mielelläni kaikissa kysymyksissä 🙂

No Comments

    Leave a Reply