Menu
Australia

Kaikki vinkkini Working holiday -vuosille

Vaikka lähdin Australiasta jo reilu vuosi sitten, edelleen blogini Australia-aiheiset postaukset ovat suosittuja. Muistan erittäin hyvin itsekin, miten yritin vimmatusti hakea mahdollisimman paljon tietoa ja inspiraatiota ennen ensimmäistä working holiday -seikkailua. Minkä kokoinen rinkka on hyvä? Tarvitsenko rokotuksia? Paljonko rahaa pitäisi olla mukana? Kaikki oli uutta ja ihmeellistä, ja moni asia tuli opittua vasta paikan päällä kantapään kautta. Siksi ajattelin, että ehkä jollekin voisi olla hyötyä, että kasaan kaikki Australia postaukseni nyt samaan paikkaan linkkien kera.

Inspiraatio

IMG_6060 (1) IMG_8951 IMG_8004-1

Uskon vahvasti siihen, että jokainen meistä on vastuussa omasta onnellisuudestaan ja siitä, mihin päättää elämässään mennä. Jos me itse emme ole johtamassa omaa elämäämme ja istumassa ajurin paikalla, varmasti aiemmat sukupolvet, ympäröivä yhteiskunta tai joku muu tekevät sen puolestamme. Se, että haluaa seurata omaa sydäntään, vaatii välillä vaikeitakin päätöksiä ja riskinottoa, mikä voi ulkopuolisen silmissä näyttää järjettömältä. Valitettavasti suuri osa ihmisistä ei ikinä oikeasti pysähdy miettimään, mitä todella elämältään haluaa, vaan moni tyytyy toimimaan äidinmaidossa opitun mallin mukaan tavalla, jolla kuvittelee, että elämän vain ”kuuluu” mennä. Ei, minusta elämän ei ”kuulu vain mennä”, vaan se pitäisi elää täysillä, voimakkaasti, kuluttavasti, intohimoisesti!

 

Ennen matkaa

IMG_7718 IMG_7608

Muistilista

 • Tein oikein kunnon muistilistan asioista, mitä tehdä ennen matkaa. Jälkikäteen sanoisin, että Ausseissa en tarvinnut suosituskirjettä pankista enkä koulu- tai entisiä työtodistuksia, sillä maassa pelataan enemmän suosittelijoilla.

Viisumit

 • Yksi ensimmäisistä jutuista on tietenkin viisumeiden hakeminen. Tärkeimmiksi vinkeiksi sanoisin, että: 1. hae viisumi ennen kuin ostat lennot 2. hae viisumi virallisilta immin sivuilta, älä käytä välittäjää 3. 95 % tapauksissa saat viisumipäätöksen automaattisen hyväksynnän kautta nopeasti sähköpostiin – jopa niin nopeasti, että hyväksyntä voi mennä ohi. 4. pakollisen kansallisen asepalveluksen suorittaminen ei haittaa, mutta tämän raportoiminen vie viisumipäätöksen todennäköisesti ihmistarkasteluun ja pidentää hyväksymisaikaa. 5. Kiireisin aika on ennen vuoden vaihdetta.
 • Kun haet ensimmäisen vuoden viisumia, sinun on oltava Australian ulkopuolella. Kun haet toisen vuoden viisumia ja jos olet Australiassa hakuhetkellä, sinun on oltava Australiassa myöntöhetkellä. Jos olet Aussien ulkopuolelle hakuhetkellä, sinun on oltava ulkopuolella myöntöhetkellä.
 • Voit lukea omasta hakuprosessistani tästä ja sitten ilosta, kun viisumi saapui.

Rinkat ja pakkaaminen

 • Usein kysytään, minkä kokoinen rinkka on hyvä. Itselläni oli 58 litran rinkka, joka riitti ihan ok. Tässä lisää rinkkojen ostosta.
 • Ja tässä vinkkejäni siitä, mitä pakata mukaan Ausseja varten.

Rokotukset

 • Mietin pitkään menenkö perusrokotesuojalla vai otanko suositellun Japanin aivokuumerokotuksen. Kyllä ihan perusrokotteilla selviää sanoisin näin jälkikäteen.

Lennot

 • Tunnelmia pitkältä lennolta ja maahantulosta

Raha

Toinen wh-vuosi

Paikan päällä

Australian eri kaupungit

IMG_8138 IMG_5126 IMG_3613

Melbourne

Sydney

Muita kaupunkeja

 • Townsville – tykkäsin kovasti
 • Mission Beach oli ihana rauhan tyyssija
 • Cairns ei ollut suurin suosikki
 • Hobarts oli kuin pohjoismaalainen kaupunki
 • Adelaiden parhaat palat ovat mielestäni keskustan ulkopuolella
 • Perth oli myös oikein kiva tuttavuus

 

Kulttuurierot

Nähtävyydet

IMG_7692-001 IMG_7670

Työn haku

IMG_46951 IMG_4794

Jälkiviisautta

IMG_6244

Toivottavasti tästä yhteenvedosta oli hyötyä. Toki vastailen mielelläni myös muihin kysymyksiin, jos vain osaan! Ensimmäinen vuosi starttasi tosiaan jo 2015, joten moni asia on ehtinyt muuttua. Onneksi valtaosa asioista on pysynyt samana ja toivottavasti omista kokemuksistani on hyötyä tai inspiraatiota muille.

2 Comments

 • Anni | Rajatapaukset
  2 heinäkuun, 2018 at 10:47 am

  Wau! Tuota listaa kun lukee niin todellakin välittyy se fiilis että olet ehtinyt kokemaan aivan älyttömän paljon kaikkea kahden vuoden aikana. Working holiday taitaa minulta jäädä tekemättä, koska en halua luopua Suomen työpaikastani, mutta Australiaan on kyllä ehdottomasti joskus vielä päästävä!

  Reply
  • Sandra
   7 heinäkuun, 2018 at 5:25 am

   Kyllä sitä lomallakin ehtii, kunhan vain valitsee tarkoin, mitä ja missä haluaa olla :). Oli upea kokemus ja olen iloinen, että pääsin tuon näkemään.

   Reply

Leave a Reply