Suomi

Kasvislounas, yrttipuutarha ja jokinäkymät – Frantsilan Kehäkukka on Hämeenkyrön helmi

elokuu 23, 2020
Frantsila Kehäkukka

Tänä kesänä en ole halunnut lähteä ulkomaille koronatilanteen vuoksi, joten olen ottanut tavoitteeksi tutkia Suomea niin paljon kuin mahdollista. Olen parhaillaan viikon mittaisella road tripillä, jonka ensimmäinen etappi ansaitsee aivan oman postauksen. Siskoni vinkkasi käymään Hämeenkyrössä sijaitsevassa Frantsilan Kehäkukassa, ja se oli sopivasti matkan varrella Tampereelta Vaasaan. Kyseessä on viehättävä vuonna 1875 rakennettu entinen koulurakennus, joka sijaitsee Pappilanjoen rannalla. Pihapiiriissä kasvaa kymmeniä eri yrttejä ja koristekasveja, jotka ovat näytteitä niistä yrteistä, joista Frantsila on tunnettu.

Myös näkymä joelle elokuisena kesäpäivänä sai mielen lepäämään.

Frantsila joki Pappilanjoki Frantsila

Jos yrttipuutarhassa ja jokinäkymissä ei vielä ole riittävästi syytä lähteä 30 minuutin ajomatkalle Tampereelta Hämeenkyröön, kahvilan kasvisruokalounas tekee sen. Sunnuntaina lounasjono kiemurteli pitkälle myymälän puolelle, mutta jonottaminen palkittiin. Buffet-pöytä oli täynnä maistuvaa, kotitekoista kasvisruokaa (ei vegaani). Punajuuripihvit ja itsetehnyt pehmeät rieskamaiset leivät saivat hyväksyviä nyökkäyksiä ja myhäilyä. Jos tunnet jonkun, jonka mielestä kasvisruoasta ei tule täyteen, Frantsilan sunnuntai-lounas on hyvä paikka aloittaa “käännytys”. Itse olin yhden ison lautasellisen jälkeen niin täynnä, että edes hintaan kuulunut jälkiruoka ei mahtunut. Kannattaa myös maistaa ruoan jälkeen haudutettua yrttiteetä!

Lounas Frantsila

Tiedän, ei mikään esteettinen kuva! Oli niin kova nälkä, että oli pakko ruveta syömään heti.

Jos ei tee mieli lounasta, kahvila tarjoaa myös suolaisia piirakoita ja makeita leivonnaisia. Isak kehui kovasti vegaanista mustikkapiirakkaa ja ihmetteli sen edullista hintaa. Kannattaa myös tutkia myymälän valikoimaa, josta löytyy Frantsilan tuotteiden lisäksi esimerkiksi lähialueen suklaata ja ekokosmetiikkaa.

Viikon Suomi-reissulle ei olisi voinut kuvitella parempaa aloitusta kuin istua ihaillen jokimaisemia ja syöden koko loman parasta lounasta. Itse en ollut kuullutkaan tästä paikasta, vaikka Frantsilan tuotteet olivat ennestään tuttuja. Varmasti tullaan toiste!

Oletko itse kuullut paikasta?

Verkkosivut: https://frantsilankehakukka.fi/

Sijainti: Yrjö-Koskisentie 1, 39100 HÄMEENKYRÖ (noin 35 km Tampereelta)

Avoinna: Myymälä ja kahvila: joka päivä klo 10–18. Lounas joka päivä klo 11–15. Lounaan hinta ma-la 10,90 €, su (ja pyhäpäivät) 15,50 €

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  elokuu 23, 2020 at 10:51 am

  En ollut kuullut paikasta, mutta täytyy pitää mielessä, kun tuolla päin liikkuu. Viihtyisän näköinen paikka.

  • Reply
   Sandra
   elokuu 23, 2020 at 3:50 pm

   Oli tosi kiva! Kannattaa yrittää ajoittaa itsensä lounasaikaan 🙂

 • Reply
  Esmeralda / Esmeraldan eetos
  elokuu 25, 2020 at 4:28 pm

  Olen ajanut tästä ohi muutaman kerran ja käyttänyt kyllä heidän hyviä tuotteitaan, mutta yhä on kokematta vierailu paikan päällä. Jokin pidempi kurssi, joita siellä järjestetään, olisi kiva. Toivottavasti viimeistään ensi kesänä!

  • Reply
   Sandra
   elokuu 27, 2020 at 8:14 am

   Joo, siellä tosiaan järjestetään kursseja myös! Mutta ihan pelkästään lounaalla kannattaa poiketa.

 • Reply
  Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  elokuu 26, 2020 at 1:58 pm

  Ihana Frantsila! <3 Olen täällä joskus pari vuotta sitten kesällä käynyt ja tykkäsin kovasti. Silloin emme pysähtyneet syömään, vaan pelkästään paikkoja katselemaan ja jotakin ostamaan mukaan, mutta olisi ihanaa ensi kerralla nauttia jokin herkullinen vegaanileivos tms. Ne kun ovat aina ihan erityistä herkkua siksi, ettei vegaaneja edelleenkään palvella ihan joka paikassa. Tuo mustikkapiiras meni heti korvan taakse muistiin seuraavaa visiittiä varten! 🙂 Kaunis paikka ehdottomasti tämä.

  • Reply
   Sandra
   elokuu 27, 2020 at 8:15 am

   On todella kaunis! Lounas ei ollut täysin vegaaninen (ainakin juustoa ja maitopohjaisia kastikkeita bongasin), mutta siitäkin varmaan löytyy joitakin vegaanisia vaihtoehtoja jos kysyy. 🙂

 • Reply
  Periaatteen Nainen
  elokuu 28, 2020 at 12:49 pm

  Tuo on kiinnostanut jo tovin ja nyt taikasana “buffet” kyllä tehosi lisää! Olisipa auto, tulisi helpommin lähdettyä kun voisi yhdistellä useamman lähimatkailukohteen kerralla.

  • Reply
   Sandra
   elokuu 31, 2020 at 7:26 pm

   Totta, auto oli meilläkin ihan ehdoton. Nyt koronakeväänä ostin elämäni ensimmäisen auton, 700 euroa maksoi ja on kyllä autovanhus maksanut jo itsensä takaisin 🙂

 • Reply
  Aila ja Juha
  elokuu 29, 2020 at 12:20 pm

  Täytyy tunnustaa, että en ole tiennyt paikasta. Isovanhempani olivat kotoisin Hämeenkyröstä, ja pari kertaa sukujuhlissa käyty, mutta nyt taisi tulla hyvä syy palata sukujuurille. Kiitos hyvästä jutusta ja komeista kuvista!
  Juha

  • Reply
   Sandra
   elokuu 31, 2020 at 7:27 pm

   Kiitos kommentista Juha. Tämä oli oikein mukava paikka, suosittelen erityisesti kauniilla ilmalla.

 • Reply
  Noora / Seikkailumielellä
  elokuu 30, 2020 at 5:42 pm

  Frantsila on nimenä tuttu ja tiesin, että siellä jonkinlaista matkailutarjontaa on, mutta tämähän täytyykin pistää oikein käyntilistalle! Ehkä täytyy kuitenkin odotella vierailun kanssa ensi kesään, että näkee nuo kukkaistutukset täydessä loistossaan 🙂

  • Reply
   Sandra
   elokuu 31, 2020 at 7:27 pm

   Joo silloin kannattaa mennä. Kauniilla ilmalla on ihana istua terassilla ja katsella joelle 🙂

 • Reply
  Hannamarielina
  syyskuu 1, 2020 at 5:11 pm

  Vaikuttaa niin kiinnostavalta paikalta! En ollut kuullut paikasta, Frantsila kyllä muuten brändinä tuttu.

  • Reply
   Sandra
   syyskuu 6, 2020 at 8:22 pm

   Sinne sitten joku kerta 🙂

Leave a Reply

Instagram