Menu
Australia

Kun korkeat odotukset ylittyvät: Wilsons Prom

Kun matkustat, kohtaat paikkoja, joita muita reissaajat kehuvat. Australiassa tällaisia ovat esimerkiksi Sydney, Magnetic Island, Byron Bay ja Frazer Island. Sitten on olemassa niitä paikkoja, joita paikalliset suosittelevat käymisen arvoiseksi. Paikkoja, joista et ole välttämättä kuullut koskaan tai joihin ei kenties kärrätä päivittäin bussilasteittain turisteja. Ne ovat paikkoja, joita matkatoimistot eivät tyrkytä ensimmäisenä. Ne ovat hieman liian kaukana päivätretkeksi, eivätkä riittävän kaupallisia suuren ihmismäärän yöpymistarpeisiin. Niissä ei kenties ole kunnollista matkamuistomyymälää, josta aasialaisturisti voisi ostaa pehmolelukoalan ja avaimenperän muistoksi eikä riittävän laadukasta ravintolatarjontaa kansainvälisen asiakaskunnan tyydyttämiseksi.

Niissä on luonto. Ja se on kaikki, mitä tarvitaan.

IMG_8356 IMG_8363 IMG_8366 IMG_8367-001

Melbournessa asuva serkkuni ja tämän mies ovat jo yli vuoden kehoittaneet minua menemään Wilsons Promontoryyn eli tuttavallisesti Promiin, joka on luonnonpuisto noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Melbournesta. Olen ehtinyt tutkia lähialueita jo jonkin verran ja käynyt muun muassa Mornington Peninsulassa, Yarra Valleyssa, Phillip Islandilla, Mount Dandenongilla ja Sorrentossa (lue aiempi postaukseni, mitä tekemistä Melbournen ulkopuolelta löytyy), mutta Wilsons Prom oli aina jäänyt välistä. Sunnuntai-iltana serkkuni kuitenkin soitti ja kertoi, että he olisivat menossa perheen kanssa luonnonpuistoon ja kysyi, halusinko lähteä mukaan. Ja koska olen päättänyt olla spontaanimpi ja sanoa useammin ”kyllä”, lähdin mukaan. Onneksi.

IMG_8348 IMG_8336 IMG_8333 IMG_8330

Päivän aluksi suuntasimme naisten kanssa Squeaky Beachille, joka on nimensä mukaisesti tunnettu hohtavan valkoisesta hiekasta, joka päästää pienen vinkuäänen, kun sillä kävelee. Kyseessä on todella kaunis ranta, joka vetää ehdottomasti vertoja Great Ocean Roadin rannoille tai Wineglass Baylle Tasmaniassa. Vesi on rannalla matalalla, joten pitää kahlata aika pitkälle, kunnes vesi on riittävän korkealla uimiseen. Lisäksi ainakin eilen aallot olivat kohtuullisen isot ja virtaukset kovat, joten uiminen oli hieman haastavaa. Vesi oli kylmää, mutta menin silti, ja se kannattaa joka kerta. Sivuhuomautuksena on sanottava, että valkoinen hiekka hohtaa auringonvaloa, joten suojaus kannattaa.

Todelliset henkeäsalpaavat maisemat odottivat rannan jälkeen.

IMG_8349 IMG_8325 IMG_8351 IMG_8356 IMG_8364 IMG_8363 IMG_8372 IMG_8390 IMG_8391 IMG_8385 IMG_8387

Rannan jälkeen pysäköimme vierailijakeskuksen pihaan. Visitors Centeriltä alkaa erimittaisia vaellusreittejä, joiden varrella saa pysähtyä monta kertaa haukkomaan henkeään. Olin kuullut, että Wilsons Prom on hienoa aluetta, mutta en silti osannut odottaa puuston takaa avautuvaa merimaisemaa, vihreitä metsiä, korkeita vuoria ja muuta luontoa, jotka toi elävästi mieleen Tasmanian tai jopa Taru Sormusten Herrasta tai Avattaresta muistuttavat maisemat. Haluaisin ehdottomasti tulla ajan kanssa puistoon uudelleen, lähteä parin päivän vaellukselle ja yöpyä leirintäalueella. Näin koulujen kesäloma-aikaan yöpymismahdollisuuksia ei käytännössä ole, vaan kaikki on varattu loppuun noin vuotta etukäteen.

Australia yllättää kerta kerran jälkeen. Vaikka luulet tuntevasi lähialueet ja nähneesi jo turruttavan paljon upeita maisemia, kulman takaa voi löytyä jotain, joka saa henkesi salpautumaan ja hymyn nousemaan korviin asti. Kuuntele siis paikallisia. Kun saat tilaisuuden lähteä paikkaan, josta et ole ennen kuullut, lähde. Mene myös sinne, minne massat eivät vielä mene. Tai lähde vain jonnekin, pidä silmäsi auki ja löydä upeutta ympäriltäsi.

17 Comments

 • Anna | Muuttolintu.com
  10 tammikuun, 2017 at 8:30 am

  Wilson’s Prom on kyllä ehkä jopa oma suosikki Melbsin lähistön kohteista, vaikka onhan ne muutkin upeita. Jos vaan ehdit niin suosittelen ehdottomasti lähtemään vielä vaellukselle! Oispa ihanaa jos itsekin ehtisi Wilson’s Promiin vielä tänä vuonna, mutta voi olla ettei ehditä.

  Reply
  • Sandra
   10 tammikuun, 2017 at 9:59 am

   En osannut odottaa, että se olisi noin hieno. Mietin, että olisin lähtenyt Tasmaniaan tekemään vielä Overland Trackin, mutta nyt kun näin tuon Promin, niin sekin houkuttelee. Maisemat upeat ja onhan se aika paljon lähempänä ja halvempi (oppaan kanssa Overland Track on 2000 aud).

   Reply
  • Sandra
   10 tammikuun, 2017 at 9:59 am

   En osannut odottaa, että se olisi noin hieno. Mietin, että olisin lähtenyt Tasmaniaan tekemään vielä Overland Trackin, mutta nyt kun näin tuon Promin, niin sekin houkuttelee. Maisemat upeat ja onhan se aika paljon lähempänä ja halvempi (oppaan kanssa Overland Track on 2000 aud).

   Reply
 • reissaaja1
  16 tammikuun, 2017 at 1:15 pm

  Aivan ihania maisemia! Kuvan perusteella voin jo melkein tuntea valkoisen hiekan varpaideni välissä. 🙂

  Reply
  • Sandra
   22 tammikuun, 2017 at 6:37 am

   Oli aivan ihana paikka.

   Reply
 • Katja/jumalainenseikkailu
  17 tammikuun, 2017 at 3:29 pm

  Mitä kiviä! Mulla on kauhea pakkomielle jännittäviin kiviin 🙂

  Reply
  • Sandra
   22 tammikuun, 2017 at 6:23 am

   Myös Tasmaniassa näin samanlaisia. Olen lapsesta asti ollut hulluna kiviin 😀

   Reply
 • Ella - Matkalla kaiken aikaa
  21 tammikuun, 2017 at 6:23 pm

  Oih, ihanaa! Tuota voisi ehdottomasti harkita, kun suunnataan sinne päin maailmaa. Vaeltajana ja luontohulluna etsin aina paikkoja, jotka eivät ole liian suosittuja, ja saisi seikkailla luonnossa rauhassa.

  Reply
  • Sandra
   22 tammikuun, 2017 at 12:40 am

   Uskon, että tykkäisit tuosta! 🙂

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  22 tammikuun, 2017 at 9:42 am

  Onpa upea paikka! Ja nää paikat on yleensä parasta, nimittäin ne suositut päiväretkikohteet eivät vaan tavoita samaa tunnelmaa kaikkine ihmisineen ja palveluineen kuin nämä pienet salaisuudet. Ja spontaaniutta pitäisi itsekin alkaa harjoittaa enemmän!

  Reply
  • Sandra
   29 tammikuun, 2017 at 7:47 am

   Oli kyllä ihana paikka 🙂

   Reply
 • Hanneli/ duunireissaaja
  22 tammikuun, 2017 at 10:31 am

  Korkeiden odotusten ylittyminen on ihan parasta, ja usein niistä hetkistä syntyy parhaita reissumuistoja. Upea paikka.

  Reply
  • Sandra
   29 tammikuun, 2017 at 7:46 am

   Niin oli ehdottomasti 🙂

   Reply
 • Jenni
  25 syyskuun, 2017 at 2:34 pm

  Hei!
  Olen matkustamassa Australiaan, ja etukäteen paikkoja bongaillessani löysin Wilsons Promontoryn blogisi kautta. Merkitsin sen listalle, ja nyt kun aloin suunnitella reittiä, en löydäkään kunnon karttaa. parkweb.vic.gov.au -sivulla on kyllä reitit nimetty, mutta osaatko sanoa mistä kannattaisi lähteä etsimään karttaa?

  Reply

Leave a Reply