Menu
Australia / Matkat / Ura ja opiskelut

Kuuntele Down Under -podcastia

Sen verran pitää tulla mainostamaan, että olen tässä viime viikot työstänyt podcastia elämästä Australiassa Working Holiday -viisumilla. Podi keskittyy omiin vinkkeihini ja kokemuksiini, mutta siinä pääsevät ääneen myös muut suomalaiset, jotka ovat päätyneet asumaan Australiassa.

Tämä podcast on osa journalistiikan opintojen työelämäkurssia. Kyseessä on itse asiassa koko opintojeni viimeinen kurssi, jos kandiseminaaria ei lasketa! Näin pikällä sitä jo ollaan! Podcastin tekeminen on minulle täysin uutta, ja on ollut yllättävää huomata, miten paljon työtä ja pientä säätöä kaikki vaatii töiden ja muiden opintojen ohella. Olisi tosi kiva, jos haluat kuunnella.

Ensimmäisen jakson voit kuunnella täältä.

Ensimmäisessä jaksossa kuullaan, miksi ylipäätään päädyin lähtemään maailman toiselle puolelle. Miksi juuri Australia? Miksi tuo maa oli tehnyt minuun niin suuren vaikutuksen?

Podcastille löytyy myös Instagram-sivut nimellä @downunderpodi.

Mitä podcastin tekoon on kuulunut?

Lisää Aussijuttuja löydät podin Instagram-sivuilta @downunderpodi.

Tähän työelämäkurssiin kuuluu se, että tein ensin muutaman sivun alkusuunnitelman projektistani sekä sen toteutuksesta. Sen jälkeen käsikirjoitin jaksot (ainakin yksi jakso on vielä käsikirjottamatta) ja äänitin ne radion välineillä. Sitten seuraa se lempivaihe eli editointi, jossa säädän äänentasot oikeiksi ja leikkaan turhia tilkesanoja pois. Lopuksi joka jaksosta pitää tehdä vielä litteroitu tekstiversio uuden yhdenvertaisuusdirektiivin mukaisesti.

Podcastia varten on pitänyt myös suunnitella ns. ”kanavatunnukset” eli jinkut eli se musiikki, joka kuuluu alussa, siirtymissä ja lopussa. Olen myös pohtinut yhtenäistä visuaalista ilmettä, tehnyt Instasivut ja editoinnut kuvia. Lopuksi tästä projektista pitää kirjoittaa kymmenen sivun raportti, jossa pohdin oppimiani taitoja, suhteutan niitä aiheesta oppimaani akateemiseen tutkimukseen ja pohdiskelen eettisiä kysymyksiä. Tästä saan 5 opintopistettä – ainakin toivottavasti!

Tämä on ollut kyllä ihan hurjan kiva ja opettavainen aluevaltaus. Olen jo hieman miettinyt, että jos syksyllä päädyn muuttamaan Ruotsiin, niin pitäisikö jatkaa podcastia sitten elämästä Ruotsissa. Mitä mieltä olet?

Mitä juttuja sinä kuulisit mieluiten podcastissa?

 

 

14 Comments

 • Mari/Kodinvaihtaja
  16 toukokuun, 2021 at 2:43 pm

  Ilmannmuuta podcastiä Ruotsista. Kuuntelen podcastejä Iphonella ja sen podcasteistä ei löytynyt tätä podcastiäsi. Australiassa asuvien suomalaisten No Worries kuuluu suosikkeiheni, toinen pitäjistä opiskelee myös toimittajaksi ja mielestäni näkyy myös podcastin laadussa.

  Reply
  • Sandra
   28 toukokuun, 2021 at 11:10 am

   Se on muuten myös hyvä podcast! Heillä on vielä se etu, että oikeasti ovat paikan päällä Australiassa, niin saa jotenkin eri tunnelmaa siihen.

   Ei muuten löydy mistään Applen iTunesista yms, vaan nyt toistaiseksi ainoastaan Soundcloudista. Kun kiireet helpottavat, haluan saada jaksot vielä helpommin löydettäväksi mm. Spotifyihin.

   Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  17 toukokuun, 2021 at 12:28 am

  Täytyypä kuunnella! Australiaan kun olen tykästynyt itsekin. ja kodinvaihtajan tavoin, minäkin kannustan jatkamaan tätä Ruotsista. Hmm.. mitä tulee noihin opintopisteiden määrään, niin ehkä 5 opintopistettä on varmasti tullut helpommallakin saatua, mutta helppo uskoa, että on ollut opettavaista ja mukavaa!

  Reply
  • Sandra
   28 toukokuun, 2021 at 11:08 am

   On kyllä, tämä oli opintojen vika kurssi, niin ihan hauska oli lopettaa tällaiseen projektiin.

   Reply
 • Anne | Elämää Nomadina
  18 toukokuun, 2021 at 1:35 pm

  Kiva kuulla elämästä Australiassa! Ja paljon tuttuja tuntemuksia oli tuossa ekan jakson pohjustuksessa siitä, miksi teit irtioton ja lähdit. Mekin ollaan tehty Elämää Nomadina -blogin rinnalle muutaman jakson verran podcastia, ja sen tekeminen tosiaan on opettavaista ja hauskaakin, vaikka oman äänen kuunteleminen on aina jotenkin outoa. Me ei olla varsinaisesti käsikirjoitettu jaksoja etukäteen, vaan menty enemmän fiilispohjalta, mutta se kyllä helposti johtaa sivuraiteille eksymiseen, vaikka jonkinlainen teema toki jaksoissa onkin.

  Reply
  • Sandra
   28 toukokuun, 2021 at 11:08 am

   Toi on niin totta, varsinkin jos tekee toisen ihmisen kanssa. Pitääkin kuunnella teidän podia myös 🙂

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  19 toukokuun, 2021 at 8:46 pm

  Onnittelut uudesta aluevaltauksesta ja menestystä podcastille! Mielenkiintoinen opintoihin liittyvä juttu ja kiinnostavaa oli lukea podcastin taustoja. Itsellä on suunnitteilla parikin eri podcastia, mutta aikaa ei ole toteuttaa niitä ainakaan vielä. Katsotaan, mitä maailma tuo sen suhteen tulleessaan…

  Australiasta oikeastaan kiinnostaa kaikki. Aionpa siis kuunnella muutaman jakson, vaikka podcasteja yleisesti ottaen aika vähän seuraan. Olen kirjallisuuden dinosaurus eli siksi pitäisi itsekin tehdä podcast 😀

  Reply
  • Sandra
   28 toukokuun, 2021 at 11:07 am

   Niissä on yllättävän paljon työtä, jos ainakin tekee siten, että ei vain kaverin kanssa höpöttele jostain aiheesta. Mielenkiinnolla seuraisin sun podia, ainakin blogitekstit on vakuuttaneet 🙂

   Reply
 • Veera Kinnunen
  23 toukokuun, 2021 at 7:55 am

  Oo, podcast! Onnittelut. 🙂 Pitää ottaa tämä kyllä kuunteluun. Australia on itselle täysin tuntematonta aluetta, mutta kiinnostaa kovasti. Kiva aihe podcastiin!

  Reply
  • Sandra
   28 toukokuun, 2021 at 11:06 am

   Kiitos! Tämä on tosiaan vaan kurssityö, mutta ihan kiva harjoitella uutta aluevaltausta. 🙂

   Reply
 • Sunna
  23 toukokuun, 2021 at 12:42 pm

  Mahtavaa saada podimeininkeihin mukaan ihmisiä, joita kiinnostaa myös journalistinen näkökulma, ja vieläpä näin mielenkiintoisesta aiheesta. Moni tykkää vain höpötellä mahdollisimman pitkiä jaksoja minimieditoinnilla ja toivoo, että kuulijoita kiinnostaa rönsyilevä sekoilu 😀 Pitääpä laittaa heti lenkkikuuntelulistalle. Ruotsissa elämisesta kertominen olisi varmasti kiinnostavaa monessakin mielessä, eniten siksi, että se on monille suomalaiselle tavallaan rinnakkaistodellisuutta.

  Reply
  • Sandra
   28 toukokuun, 2021 at 11:05 am

   Oi kiva kuulla Sunna! Tässä podissa ei ole ehkä niin vahvana journalistinen näkökulma, mutta olen töissä tehnyt mm. sijoitusaiheista podcastia, joka tulee ulos syksyllä. Mutta joo, pyrin pitämään jaksot kohtuullisen mittaisena ja ne on editoitu.

   Jos muuten kiinnostaa tieteelliset tutkijahaastattelut, myös niitä löytyy mun tekemänä Tutkain ja Kuuntele tutkijaa -haulla Soundcloudista. Esimerkiksi jos ilmastonmuutos kiinnostaa, mun mielestä ihan mielenkiintoinen keskustelu löytyy antroposeenista.

   Reply
 • Tia
  2 kesäkuun, 2021 at 9:59 am

  Mahtavaa, että palattuani blogiisi löysin podisi! Mietin juuri ennen tälle sivulle päätymistä, että missä olisi kuunneltavassa muodossa hyvää ja informatiivista sisältöä Australiassa eloon ja sinne matkustamiseen liittyen. Varmasti kuuntelen kaikki jaksot  Vaikka täällä Suomessa on ihana kesä vasta edessä, löydän taas itseni haaveilemasta elosta muualla maailmalla. Haaveilen ikuisesti pidemmästä visiitistä tai jopa muutosta Australiaan, mutta näin 30-vuotiaana WH-viisumi ei enää (tai ainakaan toistaiseksi) ole mahdollinen. Samaistuin vahvasti podissa kuvailemaasi kaipuuseen päästä näkemään ja kokemaan jotain muuta. Olen tuntenut niin ihan pienestä asti, mutta en ole toiminut asian suhteen (jos max. 4vko lomareissuja mm. Australiaan ei lasketa). Tällä hetkellä on elämässä on kuitenkin vakituisen työn lisäksi jatko-opinnot, juuri ostettu oma asunto, koira, puoliso, onhan näitä (teko)syitä paikalleen jäämiseen. Vielä joskus…! 😉

  Reply
  • Sandra
   6 kesäkuun, 2021 at 5:52 pm

   Voi kun kiva, että kommentoit! Ja toivottavasti podista löytyy jotain kiinnostavaa, myös No worries -podcast kannattaa laittaa seurantaan, jos elämä ausseissa kiinnostaa. Toivottavasti pystyt toteuttamaan matkahaaveesi ainakin joku päivä. Nyt sulla on kieltämättä monta paikallaan pitävää tekijää, mutta kun polte yltyy riittävän kovaksi, niin kyl sen asunnon saa vuokralle ja työt ja opinnot joustaa.
   Jos Australiaan ei working holiday -viisumilla enää pääse, ainakin Uuteen-Seelantiin pääsee vielä suomalaiset 35-vuotiainakin wh-viisumilla. Eli vielä todellakin joskus 😉

   Mutta voin niin samaistua tunteeseen, kun varsinkin näin koronan aikana on pitänyt pysyä paikallaan. Mulla myös kova polte nyt ja varmaan syksyllä otan sellaisen matalan kynnyksen muuton Ruotsiin 😀 Edes jotain ”uutta ja eksoottista”

   Reply

Leave a Reply