Nyt olemme palanneet takaisin Tampereelle viiden viikon Ruotsin matkaltamme. Takana on myös ensimmäiset kaksi lentoa neljä- ja viisikuukautisen vauvan kanssa. Ja hengissä on selvitty! Etukäteen ainakin itseäni jännitti aika paljon lentäminen vauvan kanssa, mutta onneksi kaikki meni suurin piirtein hyvin. Tässä postauksessa ajattelin jakaa hieman omia kokemuksiani ja vinkkejäni lentämiseen vauvan kanssa. Toivottavasti tästä on hyötyä tuoreille vanhemmille, jotka ovat samassa tilanteessa.
Lue, miten sujui ensimmäinen laivamatka vauvan kanssa.
Vauvan ensimmäinen lento
Antonin ollessa neljä kuukautta lensimme omalta kotikentältä Tampereelta Air Balticilla Kööpenhaminaan, josta jatkoimme vielä junalla Etelä-Ruotsiin. Viiden viikon jälkeen teimme saman reitin toiseen suuntaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut matkata ensin junalla Helsinki-Vantaalle ja jatkaa sieltä lentäen Tukholmaan ja vaihtaa siellä pienempään koneeseen Kallingen lähikentälle. Meistä kombinaatio yksi lento + yksi junamatka kuulosti helpommalta, joten teimme sitten näin. Lisäksi lento Tampereelta Kööpenhaminaan kesti vain vajaa pari tuntia. Lohdutimme itseämme sillä, että jos vauva sattuisi itkemään, onneksi lento ei sentään olisi pitkä.
Tsemppasin itseäni myös sillä, että yleensä ihmiset ovat kohtuullisen ymmärtäväisiä, jos vain muutaman kuukauden ikäinen vauva itkee ja vanhemmat tekevät parhaansa vauvan rauhoitteluun. Aina ihan pienen kanssa eivät kuitenkaan mitkään keinot auta.
Lentäminen vauvan kanssa – omat vinkit
Jos on mahdollista vaikuttaa lentoaikoihin, valitsisin lennot, jotka ovat mukavaan aikaan päivällä. Meidän menolentomme oli puolenpäivän tienoilla ja paluulento noin kahden aikaan iltapäivällä. Yritin aluksi ajoittaa vauvan päiväunia lennon ajaksi, mutta molemmat lennot olivat sen verran myöhässä, ettei se oikein toiminut. Koska lennot olivat keskellä päivää, eivätkä esimerkiksi kuudelta aamulla, en stressannut vauvan itkua ja mahdollista muiden matkustajien häiritsemistä niin paljon.
Tietenkin pieni vauva saattaa lennolla itkeä. Paineenvaihtelu voi aiheuttaa kipua korvissa, moottorin äänet voivat pelottaa ja uusi ympäristö voi muutenkin olla jännittävä. Kannattaakin itse pysyä mahdollisimman hyväntuulisena ja rauhallisena, sillä vauva vaistoaa, jos vanhemmat ovat jännittyneitä. Tästä syystä on mielestäni parempi olla hyvissä ajoin kentällä ja varata siirtymiin kunnolla aikaa.
Nousun ja laskun aikana vauvaa kannattaa syöttää. Nieleminen saattaa nimittäin auttaa siihen, etteivät korvat mene lukkoon. Vauvalle saa tuoda lennolle mukaan nestemäisiä ruokia sen verran, mitä vauva lennolla tarvitsee. Vauvan ruokaan eivät siis päde 100 ml nesterajoitukset. Meillä oli mukana sekä äidinmaitoa ja pari pikkupurkkia korviketta varalta. Myös avaamattomia soseita saa viedä sekä esimerkiksi kuumaa vettä (johon voi sekoittaa jauhemaista korviketta).
Vauvalle kannattaa varata tekemistä ja kiinnostavaa katseltavaa lennon ajaksi. Olin pakannut mukaan muutamia leluja sekä vauvan lempikirjoja. Myös koneen katselu, käsinojan siirtäminen, pöydän avaaminen, ikkunasuojuksen avaaminen ja sulkeminen voivat kiinnostaa hetken. Aktiviteetteja kannattaa esitellä yksi kerrallaan ja tuoda uusi juttu vasta, kun vauva on totaalisen kyllästynyt edelliseen. Mukaan matkustamoon kannattaa tietenkin pakata myös pari vaihtovaatekerrastoa, jos sattuu puklu- tai pissavahinkoja. Kannattaa myös suosia kerrospukeutumista, kun lämpötila lennolla usein muuttuu hiostavasta viileäksi.
Me emme tuoneet vauvalle rattaita, vaikka sen olisi saanut ottaa ilmaiseksi ruumaan Air Balticin lennolla. Tästä syystä suosittelen ehdottomasti etureppua, jossa vauvaa on helppo kantaa lentoasemalla. Tämä jättää itselle kädet vapaaksi ja vauva saattaa jopa ottaa päiväunet repussa. Meillä ei vauva kotioloissa viihdy kantorepussa ollenkaan, mutta lentoasemalla hän kelpuutti sen hyvin.
Mitä maksaa vauva lennolla?
Yleisesti alle kaksivuotias lapsi kulkee lennolla maksutta, lentoverojen hinnalla vai vain 10 % hinnalla aikuisen lippuhinnasta. Air Balticilla Anton taisi maksaa 20 euroa suuntaansa. Tähän hintaan ei sisälly vauvalle omaa paikkaa, vaan hän kulkee toisen vanhemman sylissä. Hintaan sisältyi kuitenkin maksuton enintään 10 kilon painoinen ruumaan menevä matkalaukku sekä kokoontaitettavat matkarattaat. Nämä vaihtelevat kuitenkin lentoyhtiön mukaan, joten kannattaa tarkistaa lipun sisältö varausta tehdessä.
Pientä hämmennystä aiheutti itselleni se, että minun nimeni oli lyhennetty hassusti lipussa, kun Isakin ja Antonin nimet näkyivät täydellisenä. Tästä syystä esimerkiksi Air Balticin etuohjelma ei antanut rekisteröidä pisteitä tästä lennosta, sillä etuohjelmassa oleva (koko) nimeni ja lipussa oleva nimi eivät vastanneet toisiaan. Aloin jo epäillä, aiheutuisiko tästä jotain ongelmaa kentällä, joten päädyin soittamaan Air Balticin asiakaspalveluun. Pääsin yllätyksekseni heti läpi ja kuulin, että nimeni lyhennys johtui vain siitä, että vauva oli merkattu matkustamaan minun kanssani. Stressasin siis turhaan, mutta halusin varmistaa asian.
Miten vauvan ensimmäinen lento sujui?
Onneksi vauvan ensimmäinen lento oli sen verran lyhyt, että kaikki sujui oikein kivasti. Ensimmäisellä lennolla vauva itki, kun nousimme koneeseen, mutta tämä johtui vain siitä, että hän oli kovin väsynyt. Vauva nukahtikin jo ennen kuin kone lähti liikkeelle ja nukkui liki koko lennon ajan. Toisella lennolla vauva oli pääasiassa hereillä. Muutamina hetkinä hän meinasi hermostua, mutta aktiviteetin, loruttelun ja ruoan yhdistelmä teki tehtävänsä. Pääasiassa vauva oli siis tyytyväinen ja iloinen lentojen ajan, eivätkä korvatkaan tuntuneet vaivaavan. Tuntui todella kivalta saada käytävän toisella puolella ja edessä istuvilta matkustajilta kehuja, miten kivasti vauva oli lennolla. Tämä oli nyt tietenkin vain tuurista kiinni näin pienen vauvan kohdalla, mutta pienet kehut tuntuivat kuitenkin huojentavilta.
Toivottavasti tästä postauksesta oli jotakin hyötyä muille, jotka ovat matkaamassa lennolla ensimmäistä kertaa pienen vauvan kanssa. Maaliskuussa meillä olisi tiedossa pidempi lento Italiaan, joten saa nähdä, miten selviydymme tästä.
10 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
2 helmikuun, 2023 at 10:16 amOli kyllä upeat maisemat paluumatkalla! Vaikka itselläni ei lapsia olekaan, uskon että tässä oli useampia hyviä vinkkejä! Tuo erityisesti on muuten hyvä vinkki, että 100 ml nesterajat eivät päde, itse en ainakaan olisi sitä tiennyt!
Sandra
17 helmikuun, 2023 at 6:38 amNo kiva, jos oli uutta tietoa. Jostain kuulin myös, että sitten kun lapsi on yli 2-vuotias, häntä periaatteessa koskisi aikuisten nesterajoitukset, mutta tästä on ilmeisesti vaihtelevia käytäntöjä.
Eveliina / Reissukuume
6 helmikuun, 2023 at 9:01 amKiva kuulla, että teidän ensimmäiset lentokokemukset vauvan kanssa olivat positiivisia 🙂 Tästä saa moni vanhempi varmasti vinkkejä ensimmäiseen lentomatkaan vauvan kanssa!
Sandra
17 helmikuun, 2023 at 6:38 amKiitos, kiva kuulla 🙂
Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
11 helmikuun, 2023 at 11:18 amHauskaa, mekin lensimme pojan kanssa ensimmäistä kertaa, kun hän oli 4kk vanhaa. Turusta Gdanskiin.
Ihmiset voivat olla yllättävän ilkeitä pienten lasten vanhemmille, siihen malliin, että mikä pakko oli lähteä reissuun vauvan kanssa, olisitte pysyneet kotona. Onneksi sellainen sattui meille vain kerran. Yleensä kanssamatkustajat kestivät hyvin pojan hetkellisiä harmistumisia nousussa ja laskussa 🙂.
Minä olen tietysti kuullut sen neuvon, että vauvaa pitää syöttää nousun ja laskun aikana. Se ei meillä sillä reissulla onnistunut lainkaan, koska vauva ei syönyt korviketta eikä käyttänyt tuttia (pojan oma päätös, ei meiän 😏) ja ympärillä oli niin paljon kaikkea mielenkiintoista. Joten parkku pääsi pariin otteeseen.
Meillä oli mukana sekä rattaat että rinkka (poika siirtyi jo rattaisiin silloin, kun se oli siihen sopivaa mallia).
Vauva oli hereillä sekä meno että paluulennolla, kun meiän vauva ei ollut niitä nukkuvia tyyppejä. Siinä iässä hän nukkuin kahden vajaan tunnin päikkärit päivässä.
Vaikka omasta vauva-arjesta on kulunut jo 10 vuotta, näitä postauksia on aika kivaa lukea. Kiitos, kun jaoit kokemuksiasi!
Sandra
17 helmikuun, 2023 at 6:55 amTosi kurja, että olette saaneet tuollaisen kommentin. Pitäisikö pienen lapsen kanssa linnoittautua kotiin kymmeneksi vuodeksi, kysynpä vaan! Luulen kanssa, että meidän nyt 6kk vanha tyyppi on jo sen verran kiinnostunut ympärillä olevista asioista, että ei välttämättä jaksa rauhoittua.
Sonja | FIFTYFIFTY
11 helmikuun, 2023 at 12:10 pmMeillä oli myös eka lento 6 kk vauvan kanssa tammikuussa, matka-aika oli tosin paljon pidempi kun lennettiin Lanzarotelle. Kaikki meni yl odotusten, vauva asui aika paljon tissillä ja sitten oli just paljon puruleluja ja kiinteitä. Nekin olivat yksi ohjelmanumero meillä. 😀
Sandra
17 helmikuun, 2023 at 6:56 amLuinkin jutun teidän Lanzaroten lomasta. Vaikutti onnistuneelta. Meillä ei oikein enää malta olla tissillä paitsi jossain pimeässä huoneessa :D, mutta noi purulelut ovat nyt ehdottomasti uusi ohjelmanumero.
Paula - sateenmuruja
11 helmikuun, 2023 at 5:45 pmMinulla ei ole lapsia (eikä siten ole ollut vauvojakaan, heh), mutta ihailen kovin vanhempia, jotka reissaavat pienten lastensa kanssa! Yksi ystäväni lensi Euroopasta Etelä-Afrikkaan alle 1-vuotiaansa kanssa. Lento meni hyvin, mutta totta kai noin pitkällä matkalla pääsee vauvalta itku jos toinenkin – äiti taisi sitten tarjota drinkit lähellä istuville ja kaikki olivat tyytyväisiä. 🙂
Sandra
17 helmikuun, 2023 at 6:23 amHei olipa hauska idea! Toki ei mitenkään pakollista, mutta tuollaisella varmasti ilahduttaa vieressä istuvia. Niin sitä haluaa edes jollain tavoin pitää kiinni omista intohimon kohteista ja matkustaminen on ainakin itselleni yksi niistä. Lapsi saa tulla mukaan ja sitä kauttahan sitä oppii sitten olemaan tuollaisissa uusissa tilanteissa.