Menu
Malta

Löytyykö Maltalta vihreää?

Malta on yksi kivinen ja karu saari. Mitenköhän monta kertaa omasta suustani on päässyt vastaavat sanat? Lause on periaatteessa totta. Kivistä rannikkoa, kivitaloja, kivimuureja ja kallioita riittää silmän kantamattomiin, mutta samalla vihreät puistot, saatikka tuuheat metsiköt loistavat poissaolollaan. Jotain suomalaista korpimetsäläisyyttä taitaa minustakin löytyä, sillä aina välillä sieluni kaipaa humisevien mäntyjen ja sammalmettäiden pariin, pois kaiken tähän kellertävän kiven keskeltä. Mutta kyllä täältä Maltaltakin vihreää löytyy, jos vain osaa etsiä ja saapuu oikeaan aikaan.

IMG_0855 IMG_0871 2 IMG_0837

Pari päivää sitten lähdin itse asiassa Instastoryn innoittamana pienelle retkelle Golden Bayn ja Ghajn Tuffieha Bayn tuntumille. Bussi 225 huristi sinne kätevästi suoraan Sliemasta, eikä matkaankaan kulunut kuin maltalaisittain vaivaiset 40 minuuttia. Golden Bay on todella suosittu ranta kesäaikaan, mutta ilokseni tällä kertaa sinne ei ollut eksynyt kovinkaan paljon väkeä, joten rannalla oli mukavan väljää. Ei toki niin väljää, mihin olen tottunut Australiassa, mutta Euroopan mittakaavassa tilaa riitti.

IMG_0821 IMG_0825 IMG_0829 IMG_0835

Rannalta aloitin pienen kipuamisen läpi kallioiden Ghajn Tuffiehan tornille, josta avautui varsin mahtavat maisemat turkoosina kimmeltävän meren yli. Vieressä sijaitsee pieni puistikko, Gaia Peace Grove, joka on omistettu niin oliivin viljelystä kertomiseen kuin muutamien rauhantyötä tehneiden ihmisten muistamiseen.

IMG_0841 2 IMG_0842 2 IMG_0848 IMG_0839

Tämän jälkeen oli aika suunnata alas Ghajn Tuffieha Bayn rannalle ja siitä alkavalle pienelle saarekkeelle. Välillä piti pysähtyä hieraisemaan silmiään, että oliko sitä oikeasti Maltalla. Ympärillä näkyi ruohoa, pensaita, jopa kukkia. Kyllähän paikalliset ja täällä pitkään asuneet tiesivät kertoa, että talvisin saaresta tulee paljon vihreämpi, mutta silti olin ollut epäileväinen.  Viimeistään nyt epäilykset saivat kyytiä! Aurinko paistoi, mukana oli eväät, meri oli turkoosi ja luonto mykistävä. Mikäs siinä oli ollessa.

IMG_0858 2 IMG_0861 IMG_0859 2 IMG_0857 2

IMG_0867 IMG_0854 IMG_0869

Eli vastauksena kysymykseen, kyllä Maltalta löytyy vihreää! Suosittelen lämpimästi luonnosta nauttiville kyseistä Golden Bayn liepeille suuntautuvaa pientä retkeä – ainakaan maisemien puolesta ette tule pettymään! Ja te paikalliset, osaatteko vinkata muista vastaavista paikoista? Mielellään käyn vapaapäivinä näkemässä saaren eri osia mahdollisimman paljon!

IMG_0874 IMG_0865

IMG_0868 IMG_0877 2 IMG_0876 3

PS. Jos haluat seurata ihan tavallista arkeani Maltalla, minut löytää Instasta nimimerkillä sandranenonen ja Snapistä nimellä sandra.nenonen 🙂 

14 Comments

 • Sisko / Hieman_vino
  15 tammikuun, 2018 at 3:06 pm

  Kieltämättä upeat maisemat! Jokin aika sitten luin erään postauksen siitä, miten tylsä paikka Matla on. Tämä juttusi taas antaa täysin päinvastaisen kuvan. 🙂

  Reply
  • Sandra
   18 tammikuun, 2018 at 7:30 pm

   Hah, kiitos! Välillä Malta voi vaikuttaa hieman tylsältä, mutta kyllä täältä löytyy yllättävän paljon tekemistä näin pieneen pinta-alamäärään nähden.

   Reply
 • Katariina | Lomaluumu
  15 tammikuun, 2018 at 8:18 pm

  Oho, en olisi kuvitellut Maltalla näyttävän tuolta. Jotkin kuvat ovat kuin vieraalta planetalta 😀 Ja toden totta, vihreääkin näyttää löytyvän!

  Reply
  • Sandra
   18 tammikuun, 2018 at 7:31 pm

   Malta saattaa yllättää, jopa itsenikin välillä. Toivottavasti pääsen pian tutustumaan Gozon saareen, josta olen myös kuullut hyvää 🙂

   Reply
 • Martta / Martan Matkassa
  16 tammikuun, 2018 at 7:38 am

  Malta on ollut pitkään toivelistallani ja mietin kuumeisesti pitäisikö sinne varata viikon reissu vai riittääkö pelkkä risteilypäivä? Nuo maisemat ovat kyllä upeita ja kiva bonus, jos siellä voisi käydä patikoimassa. Milloin Maltalle kannattaa matkustaa? Matkailisin mieluiten vähän sesongin ulkopuolella, toiveena kuitenkin valoa ja lämpö 🙂 Täytyypä käydä kurkkaamassa sinun muitakin postauksia, varsinkin kun Australia on ollut pitkään haaveenani.

  Reply
  • Sandra
   18 tammikuun, 2018 at 7:32 pm

   Kiitos kommentista. Malta varmaan jakaa hieman mielipiteitä, mutta kyllä viikoksi löytyy tekemistä. Itse menisin ehkä varovaisesti ensin, risteilypysähdyksen aikana ehtii nähdä pääkaupungin ainakin, mutta en usko, että ehtii luontoa tutkimaan suuremmin. Luulisin, että huhtikuu-toukokuu voisi olla kivaa aikaa, vaikka silloin en ole vielä täällä ollutkaan.

   Reply
 • Anita / My Tiny Travel Journal
  16 tammikuun, 2018 at 10:53 am

  Makoilin tuolla Golden Bayn rannalla hirmuisessa helteessä viime elokuussa, ja silloin oli vähän enemmän väkeä.:D Emme ystäväni kanssa edes harkinneet helteessä kiipeämistä tuonne tornille. Olihan Malta kesällä kuuma ja vähän kuivahko, mutta ei mielestäni tylsä. Jännää nähdä nyt näissä kuvissa tuo vihreys ja kukat! Viereinen Gozon saari on vielä vehreämpi, ja Cominon saren Sininen Laguuni aivan mahtava paikka lillua lämpimässä vedessä. Mulla on blogissa useampi juttu Maltalta näistä, jos kiinnostaa!

  Reply
  • Sandra
   18 tammikuun, 2018 at 7:34 pm

   Kiitos vinkistä, täytyy ehdottomasti käydä vilkaisemassa. Erityisesti tuo Gozolla käynti kiinnostaisi nyt, joten ehkä se on ensi kuussa vihdoinkin edessä. Itse en jaksanut helteillä hyvä kun kaupassa käydä, joten ei ihme, ettei kiipeily innostanut tuolloin 😀

   Reply
 • Marianne/Heavy Metal Traveler
  19 tammikuun, 2018 at 3:51 pm

  Ihania kuvia, ja kivaa vaihtelua tavallisille Malta-kuville. Näin talven keskellä on mukava nähdä noin vihreää!

  Reply
  • Sandra
   27 tammikuun, 2018 at 6:59 am

   Niin, piti oikein hieraista silmiä 🙂

   Reply
 • Terhi
  19 tammikuun, 2018 at 9:33 pm

  Kävin Maltalla pääsiäisenä ja silloin kyllä löytyi vihreätäkin. Erikoista oli, että jotkut ”ruohomatot”oli maalattu asfalttiin vihreällä maalilla.

  Reply
  • Sandra
   27 tammikuun, 2018 at 6:59 am

   Eikä? Haha, vain Maltalla 😀

   Reply
 • Anne/ Matkahetket
  20 tammikuun, 2018 at 1:48 pm

  Kivoja kuvia! Näyttää tosiaan löytyvän vihreää ja kukkasiakin Maltalta. En ole saarella koskaan käynyt, mutta kiinnostaisi kyllä.

  Reply
  • Sandra
   27 tammikuun, 2018 at 7:02 am

   Nyt kannattaa tulla, kun on kulttuuripääkaupunkivuosi!

   Reply

Leave a Reply