Menu
Australia / Elämä Melbournessa

Maailman katolla – Eureka Skydeck

Kun pelkästä sisäänpääsystä veloitetaan 19 dollaria aikuiselta, niin ajattelin jättää menemättä. Vaikka miten kyseessä oli Melbournen korkein rakennus, josta avautuvat näkymät kaupungin ylle ja kauas merelle, niin en silti ollut valmis maksamaan hissimatkasta ja siitä, että pääsisin tuijottelemaan kaupunkia lukuisten kiinalaisten kanssa. Kun kuitenkin sain lahjaksi Melbournen Attraction Passin, jolla pääsen tutustumaan viiteen vapaavalintaiseen nähtävyyteen Melbournen keskustassa ja lähialueilla, käynti Skydeckissä alkoi kummasti kiinnostaa enemmän. Luin netistä, että maanantai on viikon rauhallisin päivä ja kun sattui olemaan kauniin kirkas sää, päätin lähteä katsomaan auringon laskemista Eurekan korkeuksista.

IMG_6210

Eureka Skydeck valmistui kohtuullisen hiljattain, vuonna 2006 ja oli valmistumisensa aikoihin maailman korkein asuintorni. Rakennuksessa on nimittäin pääasiassa asuntoja, enkä osaa yhtään sanoa, millaisissa sfääreissä vuokrat liikkuvat tuossa Melbournen keskustan maamerkissä (todennäköisesti silti vähemmän kuin Töölössä ;)). Rakennuksen nimi ei suinkaan tule ”Heureka”-huudahduksesta, vaan se on saanut nimensä Eureka Stockaden mukaan, joka oli kapinallinen Victorian kultaryntäyksen aikana. Rakennuksen keltainen kruunu symboloi kultaryntäystä ja punainen viiva kapinan aikana vuodatettua verta. Nykykaupunkilaiselle ja turistille rakennus on hyvä maamerkki, jonka avulla tietää aina suurinpiirtein, missä kohtaa kaupunkia liikkuu.

IMG_6236

IMG_6247

Hissillä noustiin 88 kerrosta ylöspäin ja nopeasti oltiin huipulla. Odotin, että ylhäällä olisi ollut joku tyylikäs cocktail-baari, mutta sisustus ja tunnelma oli kuin elokuvateatterin yleisissä tiloissa. Kiinalaisia, perheitä, turisteja, sausage rollseja ja meat pieta. Massoille suunniteltua ja vähän rahastuksen makua. Ylhäällä pystyi ostamaan vielä erillisen pääsyn lasitasanteelle, josta näkee suoraan jalkojensa alla vilistävät kaupungin kadut. En kokenut tätä rahan arvoiseksi, sillä ulos pääsi ilmaiseksikin ihmettelemään. Kun aurinko alkoi laskea, varasin hyvän paikan ikkunan äärestä ja päädyin seurailemaan näytöstä, kun auringon valo himmenee ja kaupungin valot ottavat vallan. Ja olihan se aika vaikuttavaa.

IMG_6262

IMG_6265

IMG_6291

IMG_6296

IMG_6280

IMG_6307

IMG_6312

IMG_6324

IMG_6332

IMG_6333

IMG_6341

IMG_6342-001

IMG_6342

IMG_6346 (1)

IMG_6354

IMG_6401

Jälkeenpäin käynti oli mielestäni pääsylipun arvoinen. En kävisi itse tuolla päiväsaikaan, vaan nimenomaan silloin, kun aurinko laskee. Jos mielii saada hyvät paikat, auringonlaskupuolelle kannattaa mennä istumaan jo hyvissä ajoin, sillä muutamat penkit viedään äkkiä. Olihan se hieman uskomaton tunne maalaistytölle Juupajoelta katsella Melbournen miljoonakaupungin valoja ja vilinää ja ehkä hieman nipistää itseään, että täälläkö minä ihan oikeasti olen. Vuosi on mennyt älyttömässä hujauksessa ja Melbourne on nihkeästä alusta huolimatta vienyt sydämen lopullisesti. Enää muutama hassu viikko ja palaan takaisin Suomeen, mutta syksyllä palaan takaisin tähän upeaan kaupunkiin.

Ja se on nyt sitten oikeasti virallista, kun se on blogissa kerrottu. Seikkailut Australissa eivät jää tähän!

4 Comments

 • Eero Nenonen
  22 helmikuun, 2016 at 11:49 pm

  Mahtava kuvasarja, vähän samaa koettu siellä, Rialto Towerista!
  Sitten vaan tänne käymään..Salokunta calling..

  Reply
  • Sandra
   23 helmikuun, 2016 at 7:22 am

   Jees, kohta nähdään! :D. En malttais enää odottaa.

   Reply
 • sim
  23 helmikuun, 2016 at 12:29 am

  Hienot kuvat! Samaa mieltä että Eureka Toweriin kannattaa mennä auringonlaskun aikaan (valitettavasti se ei aukea tarpeeksi aikaisin auringonnousua näkemään) – yksi hyvä vaihtoehto on myös maksaa $5.50 lisää niin ylös pääsee kahdesti samana tai seuraavana päivänä, jos haluaa ihailla maisemia sekä päivällä että auringonlaskun myöhemmin.

  Se uloke, The Edge, ei tosiaan mielestäni ole $12 lisädollarin arvoinen. Ideana ihan hauska, mutta ainakin kun itse siellä kävin joku vuosi sitten, kopin lasi ei ollut mitenkään kristallinkirkasta vaan vähän sumeaa. Kaiken huipuksi Edge:ssä valokuvaus on kielletty(!), joten senkin puolesta kannattaa jätttää väliin..

  Rialto Tower:issa oli tosiaan toinen hyvä näköalatasanne, mutta se suljettiin 2009 – nykyään siellä on huipulla ravintola.

  Pitääpä vielä muuten mainita että muutaman vuoden päästä Eureka Tower ei enää olekaan Melbournen korkein rakennus; lähistölle on rakenteilla Australia 108 joka nousee valmistuttuaan (vuonna 2020) reilu 25 metriä Eureka Toweria korkeammalle. Sinne tosin ei ole tulossa yleisölle avointa näköalapaikkaa, joten Eurekan Skydeck toimii jatkossakin parhaana näköalapaikkana.

  Reply
  • Sandra
   23 helmikuun, 2016 at 7:21 am

   Kiitos näistä lisätiedoista. Onneksi en siis maksanut ekstraa Edgestä, jos kerran kuvatakaan ei saanut. :O.

   Reply

Leave a Reply