Menu
Yleinen

Malta vs. Australia – ensimmäisen viikon mietteet

Nyt ollaan sitten oltu viikko Maltalla. Aika on mennyt ihan yhdessä hujauksessa, kun on koko ajan kaikkea uutta. Uusi työ vie normaalisti vähän aikaa omaksua, ja sitten kun mukaan lasketaan vielä kokonaan uusi asuinmaa, eläminen toistaiseksi hostellissa ja jopa 35 asteen ilmat, niin täytyy sanoa, että veto on ollut vähän pois. Olen kuitenkin saanut hommattua itselleni salijäsenyyden paikallisen Hiltonin salilta, johon kuuluu hyvinvarusteltu kuntosali, monipuolisesti eri tunteja, squash-salin käyttö sekä sisäuimallas, spa ja sauna-alueiden käyttö sekä olen jo sopinut muuttavani omaan huoneeseen, joka vapautuu elokuun alussa. Siihen asti on sinniteltävä hostelleissa, ja luulenkin, että kun pääsen omaan kämppään, kotiutuminenkin lähtee kunnolla käyntiin.

Koska tuoreessa muistissa on vielä muuttaminen Australiaan, en voi olla tekemättä jatkuvasti vertailuja Maltan ja Australian välillä. Kyseessähän on täysin kaksi eri valtiota eri puolilla maailmaa, mutta silti mieli automaattisesti rekisteröi eroja, vaikka eiväthän nämä paikat kovin vertailukelposia ole. Toinen on 400 000 asukkaan saari ja turistikohde eteläisessä Euroopassa ja toinen iso manner eteläisellä pallonpuoliskolla. No, silti tässä tulee näin viikon kattavalla kokemuksella mielipiteitäni asumisesta kummassakin maassa.

Ilmasto

Australiassa asuin pääasiassa Melbournessa, jossa lämpötilat vaihtelevat vuodessa noin 45 – 5 asteen välillä, mutta talvisinkin saatetaan hyvin pysyä siinä 15 asteen hujakoilla. Myös päivien välillä lämpötilojen vaihtelu voi olla huimaa. Toisena päivänä voi olla 35 astetta, ja sitten illalla tunnet fyysisesti, miten yhtäkkiä tulee cool change, ja aamulla heräät 16 asteiseen ilmaan. Melbournessa lämpimätkin päivät ovat sellaista kuivaa kuumuutta, jota on helpompi sietää. Maltalla on toistaiseksi ollut vain kostean kuumaa, jolloin tulee hikoiltua koko ajan ja fiilis on nihkeä, ja tämä olotila muistuttaa enemmän sitä, mitä koin esimerkiksi Broomissa Australiassa. Molempien maiden koleista talvista ja surkeasta eristyksestä olen kuullut manauksia, joten saa nähdä, mitä minulla on edessä. Tällä hetkellä en malta odottaa syys-lokakuuta, kun ilmat alkavat viiletä (hostellihuoneessani on meinaan 34 astetta iltaisinkin).

Tässä tilanteessa siis ilmaston puolesta pisteet menee Australialle, mutta eihän viikon jälkeen voi sanoa mitään varmasti.

Työelämä

Reitti töihin

Maltalle muutto oli siinä mielessä helpompaa, että minulla oli jo työpaikka valmiina, kun taas Australiassa jouduin hakemaan sen vasta paikan päältä. Suurin ero omalla kohdallani näiden maiden välillä on se, että Australiassa jouduin viisumini vuoksi tyytymään ns. huonompiin ja matalapalkkaisimpiin töihin suhteessa paikalliseen väestöön, kun taas Maltalla ansaitsen huomattavasti yli keskipalkan ja saan tehdä siistiä sisätyötä. No, on silti lisättävä, että Australiassa on sen verran korkeampi palkkataso, että tekemällä noin 25 – 30 tuntia viikossa niitä alimman palkkatason töitä tienasin silti saman kuin täällä tekemällä töitä 40 tuntia viikossa. Erona Suomeen molempia maita yhdistää se, että täällä ei niin katsota koulutusta ja aiempaa työkokemusta, vaan ollaan joustavampia siinä, millaisia taustoja ihmisillä on. Täällä painaa enemmän se, että tekee työnsä kunnolla ja on se hyvä tyyppi.

Tällä saralla pisteet menevät Maltalle, koska työtehtävät ovat kuitenkin mielekkäämpiä ja mielenkiintoisempia kuin Australiassa. Toki tässä on suurimpana syynä se, että toisessa EU-maassa voin työskennellä vapaasti, kun Australiassa en saanut kuin viisumin, jossa oli rajoitettu voimassaolo- ja työntekoaika, mikä sulki pois monia mahdollisuuksia.

Ihmiset

Hieman varovaisesti lähden kirjoittamaan tätä osiota, koska en tunne vielä kunnolla yhtäkään paikallista. Yleisfiilis on kuitenkin se, että Australiassa on hieman positiivisempi vire kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä. Täällä Maltalla esimerkiksi ruokakaupan kassat voivat olla avoimen tympääntyneitä eikä kannata koettaa mitään ”Hi, how are you today?” –fraaseja, siitä ei saa muuta kuin kulmakarvojen kohottelua. Toki täällä on mukavia ihmisiä sekä asiakaspalvelussa että muualla, mutta ehkä ihmiset näyttävät selvemmin todellisen tunnetilansa. Olen myös huomannut, että kun ihmisiin tutustuu hieman paremmin, ystävällisyys tuntuu lisääntyvän. Australiassa asiat menivät jopa ehkä toisinpäin: mitä paremmin ihmisiin tutustui, sitä enemmän he kertoivat myös negatiivisista jutuista ja näyttivät negatiivisia tunteita. Ehkä voisi siis sanoa, että Australiassa tuo positiviisuus on  pinnallista, jopa osittain valheellista, mutta silti itse tykkään vaan siitä ja monesti itselleni ainakin huonompikin päivä kääntyy paremmaksi, kun ympäriltä tulee niin paljon iloista jutustelua.

Pisteet Ausseille.

Netti

Ei liene yllätys blogiani lukeneille, mitä mieltä olen Australian nettiasioista: kallista, hidasta, rajoitettua käytön mukaan. Maltalla voin käyttää suomalaista liittymääni ja työpaikalla, ravintoloissa, hostelleissa ja kuntosalilla on käytössä rajaton ja nopea wifi.

Pisteet Maltalle.

Luonto

Kissapuisto Sliemassa

Oma kokemukseni Maltasta perustuu oikeastaan vain Sliemaan ja lähialueisiin, mutta luonto on aika välimerellisen kuivaa, eikä vihreää näy juurikaan. Toisaalta kaikki on rakennettu aika täyteen eikä luonnolle tunnu olevan tilaa missään. Toki meri on kaikkialla, vaikka rannat tässä osassa saarta eivät ole kummoisia. Kaipaankin Australiasta lukuisia puistoja, hyviä lenkkimaastoja, vihreyttä, luonnonpuistoja, papukaijoja ja upeita tyhjiä rantoja. Australiassa tilaa riittää, toisin kuin Maltalla, jolloin koko kaupunkikuva on väljempää ja pilvenpiirtäjienkin keskeltä löytyy tilaa erilaisille vihreille keitaille.

Pisteet Australialle.

Ruoka ja juoma

 

Australiassa on mieletön valikoima eri maiden keittiöitä, laatu on korkeaa ja ruokakaupat hyvinvarusteltuja. Hanavettä voi juoda huoletta. Oma viinituotanto takaa hyvän valikoiman paikallisia viinejä, tosin eurooppalaisten tai muiden maiden viinivalikoima on suppeampi. Perinteinen australialainen ruoka (grilliruoat, meat pies, sausage rolls yms), eivät ole mitään ihmeellistä, mutta silti loistavia etnisiä tai fuusio-ravintoloita löytyy pilvin pimein.

Maltalla olen törmännyt kohtuullisen vähän isoihin ruokakauppoihin. Enemmänkin löytyy pieniä kioskeja (jotka tosin kutsuvat itseään supermarketeiksi) tai keskikokoisia ruokakauppoja. Paikalliseen palkkatasoon nähden hinnat ovat täällä kohtuullisen korkeita, sillä iso osa on tuontitavaraa. Vihannesten ja hedelmien laatu ei ole lähelläkään sitä, mitä se on Australiassa ja homeisia ja ylikypsiä yksilöitä löytyy runsaastikin. Myöskään luonnollisesti lihavalikoima ei ole mitään sellaista kuin Australiassa. Maltan eduksi on toki sanottava, että edullista viiniä löytyy niin joka ravintolasta kuin pienimmästäkin kioskista, joten kuivin suin ei tarvitse olla. En ole vielä ehtinyt testata paikallista keittiötä, mutta luulen, että kaikki jänispadat ja muut paikalliset herkut maistuvat kyllä paremmin kuin hyvin.

 

Pisteet menevät Australialle.

Eipä liene yllätys, että Australia nyt on ehkä suosikkimaani maailmassa, joten ehkäpä se rakkaus näkyy pienenä puolueellisuutena Australian hyväksi. Malta onkin vähän sellainen villi kortti, jonne olen tullut työn perässä hetken mielijohteesta, kun taas Australia oli pitkän aikavälin unelma, jossa olen käynyt jo kuusi kertaa. Mutta voin silti jo viikon kokemuksen jälkeen sanoa, että viihdyn täällä Maltalla, ja viihtyminen lisääntyy päivä päivältä. Toisin kuin Australia, ei tämä ole maa, jossa voisin kuvitella asuvani koko elämäni, mutta kyllä täällä ainakin viikon kokemuksen jälkeen voi sanoa, että vuoden päivät tulen pärjäämään.

 

19 Comments

 • Teea | Curious Feet
  25 heinäkuun, 2017 at 11:16 am

  Mukavaa, että elo siellä on lähtenyt hyvin käyntiin. Onko tarkoituksesi siis työskennellä siellä vuoden verran? Tsemppiä kuumuuteen!

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2017 at 9:09 am

   Kiitos Teea! Juu, vuoden verran ajattelin täällä olla, tehdä töitä, kokeilla uutta ja toivottavasti saada vähän rahaa säästöön. Sitten jossain vaiheessa palaan tekemään kandiopintoja Suomeen.

   Reply
 • Marimente
  25 heinäkuun, 2017 at 11:48 am

  Tosi mielenkiintoista lukea ekan viikon havainnoistasi Maltalla! Tuo ilmankosteus vaikuttaa niin paljon säätilaan: tultiin juuri takaisin Etelä-Italian Pugliasta, johon olin varautunut että paistutaan siellä kuin KFC:n kanat 😀 Vaan eikä mitä, tuntuu että Venetsian kostean kuumiin keleihin verrattuna Puglian kuivuudessa pystyi silti hengittämään paremmin kuin täällä.
  Mulla muistuu joulukuiselta Maltan reissulta ruoasta parhaiten mieleen pastizzit ja ftira-pizzat, niitä suosittelen! 🙂 Tsemppiä sopeutumiseen!

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2017 at 9:07 am

   Joo, tuo ilmankosteus tekee niin paljon tähän lämpötilaan, ettei tosikaan. On pakko kyllä alkaa testata paikallisia herkkuja ihan ensi tilassa. Oon yrittänyt välttää noita piiraita, kun ne on niin rasvaisia (saan vatsakipua), mutta ehkä jos sen söisi vähitellen 😀

   Reply
 • Emilia Alexandra / Enkeleitä hiuksissani
  25 heinäkuun, 2017 at 5:48 pm

  Ihanaa lukea sun Maltahöpötyksiä taas!<3 Oon myös miettinyt monesti toukokuisen maltareissun jälkeen, että voikun löytäis sieltä jonkun duunipaikan ja vois vaan muuttaa! Niin ihana saari<3 Toivottavasti sopeudut pian kunnolla 🙂

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2017 at 9:06 am

   No tänne vaan sitten. Täällähän on kaiken maailman paikkoja auki, on kielikurssihommia tai töitä kasinoilla ja vaikka mitä. Mäkin kävin vaan Skypessä haastattelut ja oli työpaikka odottamassa, kun tulin saarelle :).

   Reply
 • Tuijja
  27 heinäkuun, 2017 at 11:22 am

  Heippa!

  Oon lukenut sun blogia nyt epäsäännöllisen säännöllisesti reilu vuoden verran. Ja nyt kun aloit puhumaan Maltasta oli pakko tulla tänne hehkuttamaan. Olin itse vuonna 2015 työharjoittelussa kaksi kuukautta Maltalla. Työskentelin maan johtavassa turvallisuusalan firmassa ja työpaikka työkavereineen, sekä Malta itsessään teki muhun lähtemättömän vaikutuksen. About vuosi sitten olin siellä pari viikkoa ihan vaan lomalla, kun kyseisen firman johtaja meni naimisiin ja minäkin sain kutsun häihin. Tuntui silloin kun astui lentokoneesta ulos, että ihan kuin olisi kotiin tullut.

  Aikoinaan silloin, kun sinne ensimmäisen kerran menin koin aika ison kulttuurishokin, jotka kesti lähemmäs kaksi viikkoa. Ikävä Suomeen oli jäätävä, ja tuntui etten löytänyt mitään positiivista koko Maltasta. Tämä varmaan riippunee myös siitä, että oli elämäni ensimmäinen ulkomaanmatka ja vielä yksin plus, että kielitaitoni oli surkea (sitä lähdin sieltä ensisijaisesti hakemaan). Mutta sitten, kas kummaa. Kotiuduin ja kulttuurishokki oli hirveämpi kun palasin takaisin Suomeen. Onhan Malta pieni maa, mutta sitäkin suurempi sydän sillä on. Paljon jäi tuon kahden kuukauden aikana vielä näkemättäkin ja korvailin puuttuvia palasia sitten viime vuoden lomareissullani. Tänä vuonna olisi tarkoitus tulla sinne päin jälleen kerran.

  Olet aivan varmasti lukenut vaikka ja mistä, että mitä kannattaa siellä tehdä vapaa-aikana, mutta annan täällä ääneni turistirysistä Blue Grottolle, Blue Lagoonille, Gozon saarelle , St. Peter’s Poolille, ja ei turistirysistä paikallisille markkinoille, festareille sun muille järjestetyille tapahtumille. Esimerkiksi Birkirkarassa on jokaisen viikon keskiviikkona (vai oliko se tiistai?), sekä perjantaina paikallisten pienet markkinat. Tavaraa löytyy jäätävän halvalla! Laukkuja, kenkiä, vaatteita, käyttötavaraa (pesuaineet, keittiövälineet jnejne), ruokaa. Mutta, vinkkinä noihin paikallisten markkinoihin, että shampoita, yms muita nesteitä ei kannata markkinoilta ostaa. Purkissa saattaa olla täysin eri tavaraa, kun mitä pullo antaa ymmärtää, plus, että laimentavat paljon esim. pesuaineita vedellä ennen myyntiä, jotta saavat isommat voitot. En aluksi itse uskonut, kun työpaikaltani varoiteltiin, mutta opin senkin sitten itse kantapään kautta.. 😀 … Ja sitten jos tämä bilettäminen kiinnostaa, niin tosiaan se Paceville!…

  Ravintoloista annan ääneni Mamma Mialle, joka löytyy Msidasta, Msidan poliisiaseman läheisyydestä, Xatt -bussipysäkin vierestä (jos vaan suinkin on vielä pystyssä). Sekä The Avenuelle, joka löytyy Pacevillen läheisyydestä, Triq Pacevillelta.

  Huhhuh, taisin vähän innostua. :D…

  No mutta, minäpä jään seurailemaan sua tänne blogin puolelle, sekä instagramiin. Oikein antoisaa seikkailua!

  Reply
  • Sandra
   28 heinäkuun, 2017 at 5:45 pm

   Moi Tuijja ja mielettömästi kiitos kaikista näistä vinkeistä. En olisi ilman sua saanut vihiä esimerkiksi noista markkinoista – ehdottomasti täytyy käydä ne katsastamassa joku vapaapäivä. Samoin tuo Grotto ja Vallettan kaupunki on ihan seuraavina to do -listassa.

   Voin kyllä samaistua sun tuntemuksiin. Alussa olin vähän skeptinen, että onkohan tämä nyt niin mieletön paikka (varsinkin kun vertailin niin paljon Australiaan), mutta nyt pari päivää on jo tuntunut tosi kotoisalta ja onnekkaalta, kun saa tehdä töitä tällaisessa paikassa. Työkaverit on mielettömän kivoja ja pikku hiljaa alkaa löytymään omia suosikkipaikkoja. Odotan kanssa kovasti, että pääsen muuttamaan omaan kämppään (tai omaan huoneeseen) ja pääsen tästä ainaisesta rinkkaelosta eroon. Kyllä tästä väliaikainen koti tehdään!

   Ihanaa, jos jäät seurailemaan ja mielellään otan vastaan kaikkia vinkkejä, joita sulla on antaa!

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  31 heinäkuun, 2017 at 7:57 pm

  Heh, kaksi niin erilaista kohdetta, että ei niitä pitäisi oikein edes vertailla! 😉 Ei vaan, hauska postaus. Katsotaan rakastutko ajan kuluessa Maltaan yhtä lailla kuin Australiaan. Teet tilannekatsauspostauksen vuoden päästä, ehkä maat pääsisivät jo tasapisteisiin. 😀

  Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  1 elokuun, 2017 at 8:53 pm

  Melko erilaisia kohteita kyllä asua 🙂 Pakosti sitä varmasti vertailee, vaikkei välttämättä edes pitäisi 🙂 Tsemppiä Malta eloon ja kuumuuteen 😀 Täällä Suomessa ei sitä ongelmaa ole 😀

  Reply
  • Sandra
   5 elokuun, 2017 at 8:03 pm

   Mulla kyllä tulee ikävä noita Suomen kelejä! Täällä nyt 37 ja tappavan kuumaa! Ulkona on mahdotonta olla ollenkaan, mutta toivottavasti helteet menee pian ohi 😀

   Reply
 • Janni / Lentopelko
  2 elokuun, 2017 at 9:58 am

  Kiva postaus, vaikkakin kyse niin erilaisista paikoista. 😀 Tietysti niitä mielessään silti vertailee. Oispa itsekin tollasta rohkeutta, että Skypehaastattelun perusteella lähtisi jollekin työpätkälle ulkomaille. Ehkä sitten joskus!

  Reply
  • Sandra
   5 elokuun, 2017 at 8:01 pm

   Niin ei näitä oikein voi vertailla… Mutta oli paljon helpompaa kuin lähteä Australiaan ilman töitä :D. Ja maitojunan reitti oli huomattavasti lyhyempi ja edullisempi myös 😉

   Reply
 • Suunnaton
  3 elokuun, 2017 at 10:25 am

  Hauska postaus! Kannatan Merin ehdotusta seurantavertailusta 🙂
  Mitä kautta löysit työpaikan Maltalla?

  Reply
  • Sandra
   5 elokuun, 2017 at 7:47 pm

   Kiitos. Pikkuserkkuni on samassa firmassa töissä ja hän vinkkasi paikasta 🙂

   Reply
 • Sofia
  4 elokuun, 2017 at 4:32 pm

  Hauska vertailu! Tosin en ole käynyt vielä kummassakaan maassa, mutta Maltalle on syyskuulle lentoliput varattuna 🙂 Australia haaveissa sitten joskus…

  Reply
  • Sandra
   5 elokuun, 2017 at 7:41 pm

   Oi, uskon, että syyskuu on paras kuukausi olla täällä. Ainakin pidempään olleet kehuu juuri niin! Ihanaa matkaa 🙂

   Reply
 • Ira/Coconuts & Good Vibes
  5 elokuun, 2017 at 10:22 pm

  Kiinnostava vertailu! 🙂 Ausseissa viettänyt 2 viikkoa aikanaan (pakko päästä kyllä sinne takaisin), Maltalla en ole vielä käynyt. Tosiaan muuttoa sinne haaveillut, ja nyt onkin todella mielenkiintoista lukea sinun kokemuksia sieltä! Innolla seuraan blogiasi!

  Reply
  • Sandra
   6 elokuun, 2017 at 6:37 pm

   Jaa, mielenkiintoista kuulla. Miksi Maltalle? Yritän siis kertoa elämästä täällä muuttajan näkökulmasta, niin toivottavasti saat jotain vinkkejä elämiseen, jos joskus päädyt tänne 🙂

   Reply

Leave a Reply