Menu
Hyvinvointi / Matkat

Matkustaminen raskaana – omat vinkit ja kokemukset

Ihan aluksi sellainen disclaimer, että kaikki tässä postauksessa esitetyt asiat perustuvat vain omiin kokemuksiini. Konsultoi aina terveydenhuollon ammattilaisia ja vakuutusasioissa alan asiantuntijoita, jos sinulle on ajankohtaista matkustaminen raskaana.

No niin, ja sitten asiaan. Matkustaminen raskaana herätti ainakin itselläni paljon kysymyksiä. Mitä jos jotain ikävää tapahtuu kesken matkan? Mahdunko vanhaan uimapukuuni? Uskallanko juoda paikallista vesijohtovettä? Kysymyksiä pompahteli mieleen jatkuvasti ja Google kävi ajoittain kuumana. Tästä syystä ajattelin koostaa tämän postauksen, jossa kerron omista kokemuksistani matkustamisesta raskaana.

Itse olin raskausaikana Ruotsissa kahdesti, Tanskassa, Kanariansaarilla, Latviassa ja Liettuassa. Lisäksi teimme muutamia reissuja Suomessa. Ennen matkoja googlettelin tietoja raskaana matkustamisesta, koska vaikka raskaus ei normaalitilanteissa ole este reissaukselle, kannattaa muutamia perusjuttuja ottaa huomioon. Jokainen odottaja on myös yksilö. Itselläni oli onneksi helppo raskaus, johon ei kuulunut juurikaan pahoinvointia, liitoskipuja tai vastaavaa. Ennen matkan varaamista kannattaakin ottaa oma yksilöllinen tilanne puheeksi neuvolahenkilökunnan kanssa, sillä jotkin perussairaudet tai kohonnut riski raskauskomplikaatioihin voivat olla este matkustamiselle.

Milloin matkustaa raskaana?

Teneriffalla raskausviikolla 13 saimme tietää vauvamme sukupuolen <3

Matkustusajankohtaan vaikuttavat ainakin raskauden vaihe, lentoyhtiöiden rajoitukset, sikiöiden lukumäärä ja oma vointi. Jokaisella lentoyhtiöllä on hieman eri säännöt siihen, mihin asti raskaana voi matkustaa ilman lääkärintodistusta ja mihin asti voi matkustaa ylipäätään. Esimerkiksi Finnairilla tarvitsee lääkärintodistuksen yli 6 tunnin lennoille, kun raskaus on yli 32 viikkoa. Lentäminen on Finnairilla sallittua viikolle 35+6 asti, kun kyseessä on yli 2 tunnin lento ja viikolle 37+6 asti, kun kyseessä on enintään 2 tunnin lento. Moni muu lentoyhtiö vaatii lääkärintodistuksen jo viikolla 28. Rajat ovat alemmat kun kyseessä on monikkoraskaus.

Oma vointi on tietenkin subjektiivinen kokemus. Karkeasti sanottuna moni kärsii ensimmäisen kolmanneksen aikana väsymyksestä ja pahoinvoinnista. Toinen kolmannes on usein helpointa aikaa ja viimeisellä kolmanneksella iso vatsa alkaa aiheuttaa sitten ongelmia selän yms. kanssa. Itselläni matkustus ajoittui ensimmäisen kolmanneksen lopusta kolmannen kolmanneksen alkuun. Itse voin todella hyvin raskausaikana. Ainoastaan selkäsäryt vaivasivat viimeisellä matkalla, joka ajoittui muistaakseni noin viikon 28 tienoille. Kun aloitin äitiysloman kuukausi ennen laskettua aikaa, olo oli jo sen verran väsynyt, että ulkomaanmatkalle en olisi enää lähtenyt. Itse suosittelisin varaamaan matkat mieluummin lyhyellä varoitusajalla, koska vointi ja oireet muuttuvat niin yksilöllisesti raskauden edetessä.

Swedish Gate

Näillä viikoilla minulla oli jo selvä raskausmaha, mutta sen sai vielä takilla piiloon.

Raskauden vaiheesta sanoisin, että matkoja ei kannata varata viikon 10 tienoille, jolloin otetaan verinäytteet sikiöseulontaa varten. Ultraäänitutkimukset tehdään noin viikoilla 12 (niskapoimu-ultra) ja viikoilla 20 (rakenneultra), jolloin kannattaa myös olla maisemissa. Ja jos sattuisi niin ikävästi, että ultrissa paljastuisikin jotain ikävää, en myöskään varaisi matkaa etukäteen ihan ultraäänitutkimusten jälkeiseen aikaan. Sokerirasitukset tehdään myös aina tietyillä viikoilla, mutta se vaihtelee sairaanhoitopiirien ja omien sukurasitteiden mukaan. Itse kävin rasituksessa loppuraskaudessa, mutta niissä on enemmän jouston varaa kuin ultraäänitutkimuksissa.

Minne matkustaa raskaana?

Lyhyesti sanottuna raskaana voi tietenkin matkustaa ihan minne vain. Välttäisin kuitenkin ainakin esimerkiksi maita, joissa zika-viruksen tai malarian riski on korkea. Itse olin varovainen ja pysyttelin ihan vain Euroopassa ja sellaisissa maissa, joiden julkisen terveydenhuollon taso on sen verran hyvä, että voisin hyvillä mielin saada siellä hoitoa (tai jopa synnyttää). Kannattaa myös huomioida, että esimerkiksi Maltalla on sen verran tiukka aborttilainsäädäntö, että raskautta ei keskeytetä edes äidin henkeä uhkaavissa tilanteissa. Pieni riski tietenkin, että näin kävisi, mutta tällaiset yksityiskohdat on hyvä tiedostaa. Kunkin maan suosittelema rokotussuoja kannattaa tietenkin olla kunnossa.

EU- ja ETA-maissa suomalaiset voivat saada akuuttia hoitoa sairauden, raskauden tai synnytyksen takia samoilla ehdoilla kuin maan kansalaiset. Hoidon kustannukset voivat maasta riippuen tulla osittain tai kokonaan maksettavaksi omasta kukkarosta. Siksi en voi korostaa liikaa matkavakuutuksen tärkeyttä. Tarkista myös oman vakuutusyhtiön ehdot raskauden ja mahdollisen synnytyksen kulujen korvattavuudesta. Ne voivat sisältyä normaaliin matkavakuutukseen tai niille voi ostaa lisäturvan. Itse hankin omalta vakuutusyhtiöltä syntymättömän lapsen matkavakuutuksen, joka maksoi noin 20 euroa. Ota matkalla mukaan myös oma neuvolakortti (englanniksi jos saa) ja eurooppalainen sairasvakuutuskortti.

Matkustaminen raskaana – omat vinkit

Air Baltic Tampere–Riika

Varhaisen aamun lennot eivät olleet ihanteellinen vaihtoehto, mutta onneksi kyseessä oli vain lyhyt lento.

Ihan ensimmäinen oma vinkkini on yrittää tehdä matkustamisesta mahdollisimman mukavaa. Suosisin lentoja miellyttäviin kellonaikoihin, jos vain mahdollista, ja varaisin riittävästi aikaa siirtymiin. Mieluummin viettäisin lentoasemalla lennon jälkeen mukavasti yhden ekstratunnin kahvilla ja reissupullalla kuin juoksisin laukkujen kanssa stressissä aikaisempaan junaan kohti keskustaa. Varaisin myös lennoilta käytäväpaikan, jotta pääsisin jaloittelemaan ja käymään riittävän usein vessassa. Ja käy vessassa aina kun voit, vaikka edellisestä kerrasta olisikin vain tunti. Better safe than sorry. Lennoilla käytä tukisukkia ja mahdollisimman vähän kiristäviä housuja. Käsittääkseni lentoyhtiöissä raskaana oleva ei saa istua hätäpoistumistiepaikoilla, joten niitä paikkoja ei kannata varata.

Toinen asia, mitä en voi korostaa tarpeeksi on se, että varaa mukaan evästä! Normaalioloissa pystyisin siirtämään nälän tunnetta vaikka kahvilla, mutta raskaana nälkä on kuin fyysistä kipua, kun koko mieli ja elimistö viestii, että nyt on saatava ruokaa selviytymiseen (vaikka siis olisit syönyt kolme tuntia sitten). Pähkinät, kuivatut hedelmät, eväsleivät, proteiini- ja eväspatukat, hedelmät – ota mukaan kaikkea. Vettä unohtamatta tietenkään. Ota mukaan myös särkylääkkeitä ja Rennietä närästykseen. Voi hitsi, miten olisin sitä tarvinnut liettualaisten rasvaisten ruokien jälkeen!

Tällaiset ylikypsät liharuoat koin turvalliseksi raskaana matkustaessa

Tällaiset ylikypsät liharuoat koin turvalliseksi raskaana matkustaessa.

Hyvä hygienia on entistä tärkeämpää. Käsidesiä kannattaa lotrata ja pestä käsiä tavallista tarkemmin. Tietenkin myös raskausajan ruokarajoitukset tulee ottaa huomioon. Itse noudatin matkoillakin Ruokaviraston raskausajan ruokarajoituslistaa, mutta osa odottajista seuraa sitten vielä kohdemaan omia suosituksia. Jos olin epävarma joistain annoksista, otin vain ruokaa, jonka tiedän olevan kypsää, kuten kanaa tai porsasta tai sitten valitsin kasvisvaihtoehdon.

Vaatteissa menisin mukavuus edellä, ainakin mitä tulee kenkiin. Raskaana kävely muutenkin voi väsyttää, joten pidä lepotaukoja riittävän usein. Kaikkia nähtävyyksiä ei tarvitse kiertää yhden päivän aikana, ja voi olla ihan ok jättää vaikka ravintolaillallinen väliin ja vain levätä ilta hotellissa. Varaisin myös majoituksen hyvällä sijainnilla, jotta kesken päivää pääsee ottamaan vaikka päikkärit. Ole myös armollinen itsellesi. Nyt ei tarvitse jaksaa samalla tavalla kuin aiemmin. Extreme-kokemusten ja tiukkojen reissupäivien aika tulee varmasti taas uudestaan. Kuuntele itseäsi ja kehosi viestejä, jolloin matkustaminen raskaana on miellyttävää sekä sinulle että sitä kautta vauvallesi.

Onko sinulla lisää vinkkejä matkustamiseen raskaana? Jaa ihmeessä omat kokemuksesi kommenteissa!

14 Comments

  • Heli Junno
    18 elokuun, 2022 at 5:27 pm

    Paljon onnea pienokaisen johdosta!

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 9:52 am

      Voi kiitos Heli!

      Reply
  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra
    19 elokuun, 2022 at 8:21 am

    Kiitos paljon mielenkiintoisesta postauksesta! Vaikka raskaana matkustaminen ei ole minulle enää ajankohtaista, uskon että monille tämä info voi olla tarpeen.

    Itsekin matkustin raskaana ollessani, muistaakseni viikoilla 16 ja 22. Ja vaikka raskauteni oli myös aika helppo, niin pysyttelin Euroopassa. En olisi jaksanut kovin pitkiä lentoja joka tapauksessa, joten valitsimme lyhkäisiä matkoja Puolaan ja Saksaan.

    En itse muista, että minulla olisi pakottavaa nälkää, mutta kun olen raskauden aikana lihonut 20 kiloa, ilmeisesti silti söin koko ajan 🙂 Onneksi ne kilot ovat karisseet pois nopeasti synnytyksen jälkeen.

    Silloin joskus raskausvaatteita ei Suomesta saanut helposti (Helsinkiä lukuun ottamatta), niin matkustaessa se tuotti päänvaivaa. Onneksi Puolassa oli jo silloin kokonaisia kauppoja raskaana oleville, joissa vaatteet olivat vieläpä toimistokelpoisia. Muuten olisin joutunut ylisuuriin verskoihin koko raskauden ajaksi.

    Moni asia oli minulle uutta. En tullut ajatelleeksi ihan kaikkia yksityiskohtia. Muistan kuitenkin tutkineeni lehtiyhtiöiden rajoituksia aika tarkkaan, koska ne vaikuttavat matkustamiseen ratkaisevasti.

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 9:55 am

      Kiva, kun jaoit oman kokemuksesi. Voin kompata noiden raskausvaatteiden suhteen. Itsekin olen töissä vain improvisoinut omien vaatteiden kanssa – löysät mekot ja väljät kauluspaidat ovat olleet paljon käytössä. Netistä olen jotain löytänyt.

      Ja hei, mahtavaa että pääsit nopeasti raskauskiloista eroon. Sama on nyt itsellä edessä, nyt vielä noin kolme ja puoli kiloa pudotettavaa vanhoihin mittoihin. 😀

      Reply
  • Eveliina / Reissukuume
    22 elokuun, 2022 at 9:32 am

    Olipas mielenkiintoinen postaus! Ja vaikkei aihe olekaan itselleni ajankohtainen, niin muhun iskee aina juuri nämä omakohtaiset kokemukset – ja kirjoitukset niistä 🙂

    Niin ja suuren suuret onnittelut pienokaisesta ♥

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 9:56 am

      Voi kiitos! <3

      Reply
  • Ne Tammelat
    23 elokuun, 2022 at 2:17 pm

    Erinomaisen hyviä vinkkejä ja moni näistä toimii ihan kaikenlaiseen matkailuun. Meillä ainakin välipalat sekä käsidesit nykyään aina matkassa 🙂

    Paljon onnea sinne ja ihanaa, että matkustelut raskausaikana menivät hyvin!

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 9:57 am

      Kiitos paljon <3 Ja välipalojen voima on voittamaton!

      Reply
  • Terhi
    23 elokuun, 2022 at 2:59 pm

    Vaikka lapsieni syntymistä on jo vuosikymmeniä 🙂 niin muistan kyllä tunteen kun oli huono olo josta pelasti vain oikeanlainen syöminen tai kun oli raskasta istua joka asennossa. Hyviä vinkkejä raskaana oleville, ja onnentoivotukset sinulle vauvasta toivoo viisikuukautisen vauvan isoäiti.

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 9:57 am

      Voi kiitos ja samoin onnea myös isoäidille <3

      Reply
  • Cilla Maria Travel
    25 elokuun, 2022 at 11:36 am

    Onnea perheenlisäyksestä! Uusi tieto tuo, että syntymättömälle vauvalle voi hankkia oman matkavakuutuksen 🙂

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 9:58 am

      Kiitos paljon <3

      Reply
  • Elina / elinanmatkalaukussa
    26 elokuun, 2022 at 3:41 pm

    Voi, onnea pikkuisesta! <3 Tässä tuli paljon uutta, hyviä vinkkejä seuraaville odottaville! Ite olin varannut matkat jo ennen raskautta ja tuurilla ne osui nipin napin sopivaan aikahaarukkaan raskaudessa 😀 Tässä omia kokemuksia; https://www.elinanmatkalaukussa.fi/2017/07/miten-onnistui-matkat-raskaana/.html Keskiraskaus on ihanan huoletonta aikaa matkustaa! Toisen lapsen kohdalla elettiin jo korona-aikaa, joten ei tullu sillon matkustettua muutakuin autolla Norjaan.

    Reply
    • Sandra
      27 elokuun, 2022 at 10:00 am

      Kiitos paljon <3 Kiva, kun jaoit omat kokemukset myös, koska kun jokaisen raskaudet (ja matkakohteet) ovat niin erilaisia, niin kiva saada tähän kommenttikenttään lisälinkkejä sellaiselle, joka etsii aiheesta tietoa 🙂

      Reply

Leave a Reply