Menu
Ruotsi

Me muutetaan Ruotsiin!

Artikkelikuvassa on Isakin kotikaupungista löytyvä patsas Utvandrarmonumentetjoka kuvaa eteläruotsalaisia, jotka muuttivat pois maasta 1800-luvulla. Miespatsas katsoo merelle ja uuteen tulevaisuuteen, ja nainen katselee kaihoisasti taakse jäänyttä kotia. 

 

Otsikossa jo se suurin sitten olikin. Huh, jännittävää! Me aiotaan muuttaa Ruotsiin.

Ajatus alkoi muotoutua koronatalven aikana. Sisimmässä alkoi kyteä sellainen pieni palava liekki, sellainen kutkuttava uuden vaiheen tarve. Seikkailun palo, tuntemattoman kutsu. Kyllä te tiedätte. Se tunne kasvoi kasvamistaan, kunnes kirkas ajatus lopulta iskeytyi tajuntaan yhtä itsevarmasti kuin kasvin orastava verso nousee maasta keväällä.

Miksen lähtisi Ruotsiin?

Elämän kokeileminen Ruotsissa on oikeastaan erittäin looginen askel tässä vaiheessa. Jos joku ei tiedä, poikakaverini Isak on kotoisin Ruotsista. Olemme nyt asuneet Suomessa journalistiikan opintojeni ajan, mutta pian nekin ovat loppusuoralla. Ja vaikka Isak on sinnikkäästi treenannut suomea, uskon, että kuitenkin minulla helpompi olla maahanmuuttajana Ruotsissa. Sitä paitsi haluan kovasti oppia puhumaan ruotsia sujuvasti ja kivalla riikinruotsalaisella aksentilla (vaikka varmasti kuulostan muiden korvaan selkeästi suomalaiselta :D)

En ole halunnut tehdä tarkkoja suunnitelmia lähdön suhteen, koska kaikki on vielä auki. Voi myös hyvin olla, että ajatus muuttamisesta typistyykin vain hieman pidennetyksi lomamatkaksi ja palaan kotiin sillä kuuluisalla maitojunalla. Eikä sillä sitten ole mitään väliä, koska eihän sitä etukäteen voi tietää, mikä on oma juttu tai mikä maa tuntuu omalta.

Olemme alustavasti suunnitelleet, että lähtisimme sitten, kun meillä kummallakin on toiset koronarokotukset, mikä tarkoittaisi syyskuun puoliväliä. Tiedän myös sen, että olen tulossa joulusesonkiin töihin Suomeen, joten ensimmäinen pyrähdys Ruotsissa olisi ainakin omalla kohdallani vain pari kuukautta. Aion pitää asunnonkin täällä odottamassa.

Minne sitten menisimme?

Tätä kysymystä minulta on kysytty eniten. Rehellisesti sanottuna ei harmainta aavistusta! Varmasti aluksi suuntaisimme vain Isakin kotiseudulle, Blekingen lääniin aivan eteläiseen Ruotsiin, ja tuolta tukikohdasta käsin me sitten miettisimme mukavaa kaupunkia. Vaikka Tukholma on todella ihana vierailukohde, en usko, että viihtyisin siellä asumassa. Mielestäni esimerkiksi Göteborg olisi jo paljon kivempi – tai sitten jokin vielä pienempi paikka. Ainakaan vielä ei tarvitse miettiä sopivaa paikkaa työmahdollisuuksien puolesta, koska itse suunnittelen kirjoittavani kandia syksyn ajan. Toivon ja uskon vahvasti, että yliopistolta löytyy joustoa ja saan osallistua seminaareihin etänä.

Aika takki auki ja ilman suunnitelmia tässä mennään. Mutta hei, viimeistään tämä koronapandemia on opettanut, että elämässä voi tulla yhtäkkiä jotakin aivan yllättävää eteen, jolloin jo tehdyt suunnitelmat heittävät häränpyllyä. Tämä olisi neljäs kerta, kun muutan ulkomaille, ja joka kerta se on entistä helpompaa ja teen suunnitelmia vähemmän. Ruotsi on maana kuitenkin niin tuttu ja turvallinen, että tämä on melkein sama kuin muuttaisi Turkuun 😉

Jännää on silti, hyvällä tavalla! Otan mielelläni suosituksia vastaan kivoista kaupungeista.

 

 

 

 

22 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  18 heinäkuun, 2021 at 4:08 pm

  No ei muuta kuin kovasti onnea ja tsemppiä sinne uusien haasteiden kanssa! Tuntuu muuten, että kaikki tuttuni, jotka ovat Ruotsiin muuttaneet, ovat myös maassa viihtyneet. Uskon, että sinäkin viihdyt siellä oikein hyvin!

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:43 am

   Voi kiitos kannustuksesta! Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja onneksi Suomi on varsin lähellä 🙂

   Reply
 • Laura Linnea
  18 heinäkuun, 2021 at 10:07 pm

  Välkommen till Sverige! Me muutettiin tänne viime lokakuussa, eli keskellä pandemiaa, ja oli muuten myös mun neljäs muutto ulkomaille. Eli tutun kuulonen postaus, heh. Tää muutto on ollut myös paljon aiempia kivuttomampi, mutta onpa niihin kulttuurieroihin tullut silti törmättyä, ihastuttaa ja vihastuttua. Mutta Ruotsi on kyllä ihana paikka asua. 🙂 Me asutaan Tukholmassa, joten kaupunkivinkkejä en osaa antaa – itse rakastan tätä kaupunkia niin paljon, että on vaikea kuvitella muuttavansa muualle!

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:45 am

   Aah, tack så mycket! Täytyykin ottaa nyt sun blogi tarkemmin seurattavaksi, sillä esimerkiksi kulttuurieroista ja muutenkin kokemuksista ruotsinsuomalaisena on kiinnostavaa lukea. Mukava kuulla, että olet viihtynyt ja kyllähän Tukholma on aika kiva.

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  19 heinäkuun, 2021 at 8:39 am

  Oho, no nyt oli sellainen ylläri, että piti ihan tulla lukemaan yksityiskohdat tästä myös. Mutta kuulostaa loogiselle. Jään jännityksellä odottelemaan seikkailujasi Ruotsissa ja sitä, minnepäin sitten asetutte. Ruotsi on toisaalta sen verran lähellä, että voi lähteä pikaisemminkin käymään Suomessa mitä toiselta puolelta palloa. Kaikkea hyvää syksyn suunnitelmiin!

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:46 am

   Voi kiitos paljon Paula! Tämä ajatus kypsyi tässä koronan aikana, kun tuli oltua liikaa samoissa nurkissa. Nyt Suomea on koluttu myös matkailumielessä, joten ihan hauskaa nähdä muitakin ympyröitä. Jännityksellä itsekin odotan syksyä!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  19 heinäkuun, 2021 at 7:11 pm

  Onnea matkaan! Mekin muutimme kauan kauan sitten Ruotsiin, mutta tilanteessa, jossa työpaikat ja asunto olivat valmiina – ja tiedossa, että (miehen) pesti kestää rajallisen ajan, eli palaamme Suomeen sen jälkeen. Tuo rajallisuus toi 1,5 vuoden reissuun tietynlaisen turistimeiningin, ihan positiivisesti. Viihdyimme silloin Tukholmassa (lähiössä), mutta taitaa tosiaan Tukholma tätä nykyä olla vähän erilainen kaupunki kuin 80-luvun alussa.
  Onko teillä ruotsin kieli hallussa? Meillä oli sen verran, että saatoimme työskennellä ruotsiksi ja kohentuihan se siitä sitten. Ilman sitä olisi kyllä saattanut jossain määrin tuntea itsensä ulkopuoliseksi työyhteisössä.

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:49 am

   Kiitos! Näin muistelinkin, että jostain luin, että tekin asuitte Ruotsissa aikoinaan. Eipä varmaan Tukholma ollut huono tuolloin 80-luvulla, saattoi ehkä (?) olla Suomeen verrattuna vielä glamöröösimpi. Joo, mun poikakaveri on ruotsalainen ja olen itse kirjoittanut pitkän ruotsin ylioppilaskirjoituksissa – mutta toki 15 vuotta sitten! Pärjään siis ihan jees, mutta toivon, että kielitaito karttuu.

   Reply
 • Terhi
  19 heinäkuun, 2021 at 11:09 pm

  Onneksi olkoon sopeudut varmasti nopeasti, onhan sinulla jo miehesi kautta sukulaiset ja kaverit Ruotsissa. Minäkin asuin nuorena Tukholmassa, olisin voinut jäädäkin sinne.

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:49 am

   Aah, kiinnostavaa, miten moni kommentoineista on asunut tai asuu parhaillaan Ruotsissa. Onneksi on jo jotain sosiaalisia verkostoja vaalmiina.

   Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  20 heinäkuun, 2021 at 8:55 pm

  Onneksi olkoon! Ihan varmasti kaikki menee kuten on tarkoitettu!

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:49 am

   Kiitos, tähän täytyy luottaa!

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  21 heinäkuun, 2021 at 12:02 pm

  Jännittäviä uutisia! Tsemppiä siis tulevaan ja heja Sverige! 🙂 Ei varmasti ole kovinkaan vaikea sopeutua Ruotsiin varsinkin kun on paikallinen puoliso. Göteborg on vissiin kyllä tosi kiva kaupunki. Jännä nähdä, minne asetutte.

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:51 am

   Kiitos paljon. Joo, Göteborg vaikuttaa ihan kivalta, ja siellä asuu ainakin poikakaverin veli tyttöystävänsä kanssa. Itseäkin vähän jännittää, että mihin sitten lopulta päädytään 😀

   Reply
 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  23 heinäkuun, 2021 at 4:25 pm

  Hyvältä kuulosta.. Elämässä kannattaa (tekisi mieli sanoa pitää) tehdä erilaisia juttuja ja kokeilla myös elämistä eri puolilla. Muuten ei voi tietää, missä viihtyy parhaiten ja mikä maa/asuinpaikka on se itselle kaikkein sopivin. Ja mihinkäänhän ei tarvitse ryhtyä sillä ajatuksella, että se on lopullista. Jos ei viihdy, aina voi palata. Ei ole olemassa maitojunia, on vain kokemusjunia 🙂

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2021 at 9:52 am

   Hei, olipas kivasti sanottu! Näin juuri ajattelen itsekin, että elämässä pitää kokeilla avoimesti monenlaista. Ja voihan olla, että jonkin ajan päästä tulee taas Suomeen, mutta sehän ei haittaa ollenkaan. 🙂

   Reply
 • Katja / Pinkkis
  24 heinäkuun, 2021 at 10:29 pm

  Ihanaa että uskallat lähteä jos vähänkään siltä tuntuu että olisi oikea ratkaisu!
  Eihän se tarvi tarkoittaa automaattisesti sitä että sinne sitten on jäätävä, vaan tehdä päätöksiä sitä mukaa mikä milloinkin hyvältä tuntuu.
  Mukavia suunnitteluhetkiä uuden kanssa!

  Reply
  • Sandra
   2 elokuun, 2021 at 6:37 am

   Kiitos! Tällainen elämänasenne sopii itselle, mitä sitä liikoja pohtimaan ja pähkäilemään 😀

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  25 heinäkuun, 2021 at 8:51 pm

  Onnea uuteen alkuun Ruotsissa, sitten kun se päivä koittaa! Göteborg olisi varmasti kiva asuinkaupunki, aika Tampereen oloinen omasta mielestäni. Eteläinen Ruotsi on kaunista aluetta, joten eiköhän teille sieltä mukava kotikaupunki löydy! Ystad ja Halmstad on tietysti omia suosikkeja 🙂

  Reply
  • Sandra
   2 elokuun, 2021 at 6:36 am

   No Göteborg ei ole huono, itsellänikin asuu siellä sukulaisia. Katsotaan, mihin päädytään 🙂

   Reply
 • Arja
  25 heinäkuun, 2021 at 9:37 pm

  Onnea uusiin suunnitelmiin! Se onkin ihan parasta, kun saa lähteä miettimään uutta ja toteuttamaan parhaita paloja!
  Löydätte varmasti mukavan paikan teille kokeilla eloa Ruotsin puolella.
  Onnea matkaan!

  Reply
  • Sandra
   2 elokuun, 2021 at 6:35 am

   Kiitos kovasti! Innolla itsekin odotan, mihin päädytään. 😀

   Reply

Leave a Reply