Menu
Australia / Elämä Melbournessa

Melbourne Cup – laukkakisoissa

There was barely standing room on the lawn and many ladies were unable to find a seat for the whole day. The Paddock was overcrowded to excess and the Hill was simply a mass of human beings. It has reached a stage now that almost everyone in Melbourne goes to the Spring racing.

– Australasian Newspaper (1871)

Pari päivää sitten Victorian osavaltiossa oli peräti virallinen vapaapäivä, jotta jokainen kynnelle kykenevä pääsisi todistamaan yhtä vuoden sosiaalisesti suurinta pippaloa – Melbourne Cupin laukkakisoja. Kyseessä on oikeastaan monen päivän kestävä karnevaali, joka huipentuu Emirates Melbourne Cup -päivänä, joka osui tämän viikon tiistaille. Hevoset, kisatunnelma, vedonlyönti, sosiaalinen seurustelu ja näytilläolo, pukeutuminen ja näyttävät hatut tekevät päivästä mielenkiintoisen niin turistille kuin paikallisillekin. Ympäri Australian järjestetään omia varjotapahtumia, mutta ne ainoat oikeat laukkakisat kisataan Melbournessa. Ja minähän halusin paikalle.

IMG_5436

Reppureissaajabudjetilla ei ollut oikein mahdollisuutta panostaa asuun niin paljon kuin olisin halunnut, mutta onneksi olin jo Cairnsista hankkinut tapahtumaan sopivan punaisen mekon ja kultaisena kimaltelevat korkkarit. Vaikka muutamia housupukuja näkyi naisilla, on mekko kuitenkin se klassinen valinta kyseiseen päivään. Maksimekko ei ehkä päivätapahtumaan ole kaikkein sopivin, vaan varman päälle pukeutuja valitsee (+/-) polvimittaisen mekon. Hattu tai näyttävä hiuskoriste on ehdoton ja sen kävin hankkimassa erikseen päivää varten.

IMG_5440 IMG_5448 IMG_5464 IMG_5463 IMG_5453

Nättejä asuja tuli ihailtua päivän aikana, mutta muutamia yliavonaisia ja tai juuri takapuolen peittäviä mekkoja tuli kauhisteltua. Päiväksi sattui hyvä ilma, joten parasta oli viettää se nurmikolla istuen piknik-tyyliin. Itse asiassa halvimmalla, general admission -lipulla (75 dollaria) ei päässyt edes näkemään kisoja livenä muuten kuin oven vierestä vilkuilemalla. Heittämällä tiskiin enemmän rahaa olisi saanut seisoma- tai istumapaikkoja, samppanjalounaan ja vaikka mitä, mutta itse tyydyin tuohon halvimpaan vaihtoehtoon. Mikäs siinä oli ollessa. Istuessa auringossa seuraten kisoja isolta screeniltä, juoden drinkkejä, katsellen ihmisiä ja kuunnellen dj:n pyörittämää musiikkia.

IMG_5449 IMG_5458

Täytyihän sitä sitten itsekin laittaa vähän rahaa vedonlyöntiin. Asiaan tarkemmin perehtynyt voi tehdä vaikka minkälaisia sekoituksia ja veikata vaikka neljä ensimmäiseksi tulevaa hevosta ja niiden sisäisen järjestyksen, mutta itse päädyin veikkaamaan voittajaa kivannimisen hevosen perusteella. En laittanut likoon kuin 5 dollaria, joten häviö ei kaataisi budjettia. Ja arvatkaa, miten kävi? Tietenkin juuri se kivanniminen heppa laukkasi voittoon ja koko pihanurmi raikui varmaan keskustaan asti, kun kenellekään ei käynyt selväksi, että suomityttö oli voittanut. 50 dollaria, mutta voittanut kuitenkin.

Tässä vielä jännitetään, jos voitto tulisi.

Tässä vielä jännitetään, jos voitto tulisi.

Vähän ajan päästä oli helppo tuuletella

Vähän ajan päästä oli helppo tuuletella

Päivä oli todella kiva ja hyväntuulinen. Ehdottomasti parasta hyvällä ilmalla ja isolla porukalla, jonka kanssa voi levittäytyä nurmelle piknik-eväiden ja skumpan kanssa (omia juomia ei saa tuoda alueelle), veikata vähän hevosia, ihastella ja ihmetellä muiden asuvalintoja ja ottaa ilolla irti kaikki australialaisesta tapahtumasta, jossa yhdistyy niin brittiläiset vanhat perinteet (ensimmäinen kisa laukattiin 1861) kuin nykyaika muotinäytöksineen, dj:ineen ja snapchattailyineen.

Seuraavan päivän puheenaiheet olivat seuraavat:

 • Paras uutinen: ensimmäistä kertaa naisjockey voitti pääkisassa ja todellakin vastoin ennakko-odotuksia
 • Suurin floppi: Eräs nuorehko naisosallistuja oli ajautunut sanasotaan poliisin kanssa ja tönäissyt miespoliisin kumoon pensaaseen. Saattoi pikkuisen nolostuttaa naista, kun videopätkää tapahtuneesta toitotettiin seuraavan päivän uutisissa siten, että nainen oli täysin tunnistettavissa kuvista.

3 Comments

 • katareissaa
  6 marraskuun, 2015 at 11:52 am

  Harmi, etten oo ollut Melissä kisojen aikaan, kuulostaa niin hauskalle tapahtumalle! Ja onnee voitosta! Hauska kuulla, et toikin taktiikka voi tuottaa tulosta 😀

  Reply
  • Sandra
   8 marraskuun, 2015 at 10:44 pm

   Mulla ei ikinä ikinä käy tuuri missään, niin olin ihan shokissa, kun voitto tuli!
   Oli hauska tapahtuma ja oon mielissään, kun tuli käytyä.

   Reply
 • freya
  30 marraskuun, 2016 at 9:12 am

  Hello,

  I wanted to inquire about buying advertising on your

  Gaming/ general news/study/ Gambling /sports betting websites.

  Correct me if this is the wrong email Address for this subject.

  I work for a marketing agency affiliated to Gambling/ general news/ study
  industry and I am currently looking to buy text / blog posts or articles on your
  quality site with a link page.

  If that’s something you would do Let me know your offer and I am more than
  willing to discuss further details. Also,

  your response is much appreciated.

  Thank You,

  Warm Regards,

  Freya,

  skype: freya graham

  Reply

Leave a Reply