Menu
Australia

Miksi Melbourne on vuodesta toiseen maailman eläväisin kaupunki?

Melbourne, yksi sydämeni kaupungeista, on napannut itselleen maailman eläväisimmän kaupungin tittelin seitsemän vuotta peräkkäin? Siinä missä Sydney hurmaa ensikävijän, päältäpäin maltillisempi Melbourne voi vaikuttaa äkkiä nähdyltä. Mistä Melbournen suosio johtuu ja miksi haaveilen taas uudesta reissusta Victorian osavaltion pääkaupunkiin?

Monikulttuurisuus

11138553_10205313016958673_4319397236829341342_n

Melbourne on kulttuurien sulatusuuni, ja kaupungista löytyy esimerkiksi maailman suurin kreikkalaiskeskittymä Kreikan ulkopuolella. Ensin tulivat brittiläiset, joita seurasivat muut eurooppalaiset ja myöhemmin aasialaiset ja intialaiset. Maahanmuuttajat toivat mukanaan oman ruokakulttuurinsa, tapansa ja juhlansa, ja tästä kaikesta melbournelaiset saavat nauttia tänä päivänä. Federation Squarella järjestetään harva se päivä eri kulttuurin juhlapäivän kunniaksi erilaisia tapahtumia, ja sinne kerääntyvät sankoin joukoin kaikki. Ihan sama vaikket olisi kuullutkaan kyseisestä juhlapäivästä aiemmin – juhla on aina juhla. Melbournelaiset ovat yleensä hyvin avoimia tutustumaan uuteen ja nauttivat täysin rinnoin kaikesta hauskanpidosta.

Kulttuurin ja urheilun mekka

IMG_5233

Melbourne on Australian kulttuurin ja urheilun pääkaupunki. Näyttelyitä, taidetta, musikaaleja ja teatteriesityksiä löytyy niin klassisen taiteen puolelta kuin myös kaduilta ja kujilta. Hosier Lane on alati eläväinen kuja, joka muuttaa muotoaan päivittäin, kun uudet graffitit koristavat seiniä. Melbournella on jopa oma Eiffel-torninsa, joka löytyy Arts Centren luota. Myös katusoittajien ja -taiteilijoiden taso on jotain aivan muuta, mihin olet tottunut kotona. Nimittäin saadakseen esiintymisluvan soittajien on käytävä ensin esiintymässä testiraadin edessä, joka päättää, onko taiteilija riittävän kyvykäs Melbournen kaduille.

Myös urheilun ystävä pääsee nauttimaan maailmanluokan jännityksestä, kun Melbourneen kokoontuvat niin jalkapallon, kriketin, hevosurheilun kuin formulamaailman tähdet.

Kujat täynnä elämää

IMG_8152

Melbournen pääkadut ovat ehkä hieman tylsähköjä, mutta syrjäisiltä kujilta voi putkahtaa yhtäkkiä vaikka mitä helmiä vastaan oli kyse sitten ravintolasta, yökerhosta tai kahvilasta. Usein elämä ulottuu myös katujen yläpuolelle, ja kaupunki on tunnettu lukuisista kattoterasseistaan. Juuri tämä yllätyksellisyys on yksi Melbournen salaisuus. Jatkuvasti putkahtelee uusia mielenkiintoisia paikkoja, kaupunki elää, kehittyy, muuttuu.

Julkinen liikenne

Melbournessa on keskustassa ilmainen ratikka, jonka ansiosta keskusta-alue on helppo ottaa haltuun. Turistin kannattaa hypätä ratikkaan numero 35, joka kiertää free tram zonen ympäri ja samalla kuulet kaiuttimista tietoa ympärilläsi olevista nähtävyyksistä.

Eläväiset lähiöt

IMG_8136

Siinä missä monessa kaupungissa lähiöt ovat vain paikkoja, joihin ihmiset tulevat nukkumaan ja perheet vetäytyvät tila-autojen ja trampoliinien luokse, Melbournessa tilanne on toisin. Eri kaupunginosilla ja lähiöillä on vahva oma persoonallisuutensa, kaikkea hienostuneesta hipsteriin. Joten ei muuta kuin juna tai ratikka alle ja tutkimaan!

Puistot

IMG_7501

Melbournessa löytyy väljyyttä, jota tuovat esimerkiksi lukuiset puistot keskustassa ja sen laidoilla. Niihin voi tulla rauhoittumaan, syömään eväitä työpäivän lomassa, piknikille, treenaamaan tai muuten vain hengailemaan. Kesäisin Botanic Garden hiljentyy auringonlaskun aikaan ulkoilmaelokuvateatteriksi, jonne voi tulla omien eväiden, viinin ja vilttien kanssa.

Muutenkin luontoa löytyy, kun lähtee kaupungin ulkopuolelle. Great Ocean Road on päiväretkellä saavutettavissa, ja lähettyviltä löytyy muun muassa Yarra Valleyn viinialue sekä Mt Dandenongin metsät.

IMG_5621

Kahvi

Baristojen keskuudessa sanotaan, että kuuden kuukauden kokemus Melbournessa vastaa kuutta vuotta muualla. Täällä kahvi otetaan tosissaan, ja se on hyvää. Ei ole yllätys, että täällä käytettiin maailman ensimmäistä espressokonetta. Testaa australialaisten kehittämiä omia kahvilaatuja, flat whitea ja long blackia. Äläkä missään nimessä mene Starbucksiin!

Elämä on hyvää, helppoa ja yllätyksellistä

IMG_4214 IMG_5228

IMG_5344

Tarvitaanko sitä edes muuta? Maailmanluokan ravintolatarjonta, turvallisuus, kohtuullisen hyvin toimiva julkinen liikenne, monikulttuurinen katukuva, mahdollisuudet kulttuuriin, urheiluun, liikuntaan ja kaikinpuolin hyvään elämään. Mielenkiintoiset kirjakaupat, sisustusliikkeet ja vaateputiikit yhdessä kuuluisien merkkien kanssa. Kaupunki, jossa et ikinä tiedä, mitä uutta löydät seuraavan kulman takaa, jossa et koskaan tiedä, mikä tapahtuma, esitys tai mielenilmaus ulkona on tällä kertaa. Melbourne yllättää, ihastuttaa, hurmaa – ehkä hitaasti, mutta varmasti. Tästä syystä Melbourne on täynnä ihmisiä, jotka suhtautuvat intohimoisen palavalla rakkaudella kotikaupunkiinsa, ja kyllä, minusta tuli yksi heistä.

 

6 Comments

 • Anna / Muuttolintu.com
  21 huhtikuun, 2018 at 10:08 am

  Miulla on ihan hullu ikävä Melbourneen! On se vaan maailman paras kaupunki <3 Siellä on vaan niin hyvä asua, kaikki toimii! Ne kujat ja just se yllätyksellisyys ja tietynlainen hipsterimäisyys tai miksi sitä nyt kutsuiskaan, ihanat kahvilat ja ravintolat.. Vielä ennen kun lähdettiin, mietin että oon vähän kyllästynyt siihen, mutta kyllä nyt on eri ääni kellossa kun on asustellut pitkin Aasiaa vähän aikaa.

  Reply
  • Sandra
   22 huhtikuun, 2018 at 4:19 pm

   Hahaaa! Voin kuvitella! Kyllähän tää Maltakin oli pieni shokki Australian toimivuuden jälkeen, mutta uskoisin, että Aasiassa ollaan monessa paikassa vielä enemmän toimimattomuuden keskellä. Tätä postausta kirjoittaessa tuli kyllä niin ikävä, että huh huh!

   Reply
 • Kaisa / Mutkia Matkassa
  27 huhtikuun, 2018 at 4:45 am

  Kuulostaa ihanalta! Kiinnostavaa lukea pohdintaa kaupungista siellä elämisen kannalta eikä vain matkailijan näkökulmasta. Tunnelmia on vaikea välittää, mutta tästä välittyi hyvät vibat! 😀

  Reply
  • Sandra
   28 huhtikuun, 2018 at 6:45 am

   Voi kiitos! Hyvä jos onnistuin välittämään tunnelmia! Kannattaa myös katsastaa Annan Muuttolintu-blogi, jossa on paljon juttua Melbournesta.

   Reply
 • Rosa
  28 huhtikuun, 2018 at 8:44 pm

  Kiinnostavia yksityiskohtia tästä kaukaisesta kaupungista. Esimerkiksi keskustan ilmainen ratikka kuulosti huikealta. Kahvihammasta alkoi välittömästi kolottamaan kun kerroit baristoista. Hienoa kuulla, että melbournilaiset juhlivat rinta rinnan eri kulttuurien juhlia. Sitä olen vähän odotellut tulevaksi tänne Suomeenkin, että avoimemmin juhlisimme tänne muuttaneiden juhlia. Toistaiseksi vain amerikkalaiset juhlat ovat lyöneet läpi ja nekin kaupallisista syistä. Olen käynyt vain Sydneyssä ja sielläkin pikaisesti, joten koko Australia on minulle vieras.

  Reply
  • Sandra
   4 toukokuun, 2018 at 4:55 pm

   Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi, että Suomessa aika hitaasti on lämmetty muiden kulttuurien (paitsi amerikkalaisen) juhlille. Toki meillä ei ole niin suurta maahanmuuttajaväestöä. Välillä jossain näkee juhlittavan pakkasjuhlaa tai kiinalaista uutta vuotta.

   Sydney on ihana, mutta suosittelen ehdottomasti myös Melbournea. Ja jos vain mahdollisuus, niin kannattaa yrittää viettää siellä hieman pidempään ja tehdä retkiä myös kaupungin ulkopuolelle. 🙂

   Reply

Leave a Reply