Menu
Australia

Mitä maksaa eläminen Australiassa?

Raha. Asia, joka kiinnostaa ihmisiä aina. Mitä mikäkin maksaa ulkomailla ja erityisesti se, miten jollakin on varaa matkustaa tai elää normista poikkeavaa elämää. Toisaalta yllättävän moni unelmoi kotonaan ulkomaille muuttamisesta, mutta ei ymmärrettävästi uskalla ottaa taloudellista riskiä ja lähteä. Onko unelman toteuttaminen kuitenkaan niin kallista? Asun itse Australian toiseksi suurimman kaupungin, Melbournen, ydinkeskustassa. Myönnettäköön, että Australia ei ole mikään halpa maa, mutta miten kallista täällä oikeastaan on? Onko elämä loppujen lopuksi kalliimpaa kuin Suomessa? Olen tätä postausta varten kirjannut koko marraskuun menoni sentin tarkalleen, ja nyt kerron ihan suoraan, miten paljon rahaa pitää olla, jotta täällä voi elää tavallista arkea.

VUOKRA

IMG_8132

Asun keskustassa Melbournessa kahden makuuhuoneen ja kahden kylpyhuoneen asunnossa, joka on jaettu minun ja kolmen muun tytön kesken. Vuokrataso täällä on lähtökohtaisesti Suomea korkeampi, joten kimppa-asuminen vielä kolmekymppisenäkin on varsin yleistä. Asunto sijaitsee lähellä suuria ruokakauppoja, Melbourne Centralin ostoskeskusta ja Queen Victoria Marketia. Asun 16.kerroksessa, josta avautuu upeat maisemat kaupungin ylle. Koko kerrostalo (vai pitäisikö sanoa pilvenpiirtäjä, kun tässä on 32.kerrosta) on vasta vähän aikaa sitten valmistunut, joten puitteet kodinkoneineen ja huonekaluineen ovat kohtuullisen tuliteriä. Rakennukseen kuuluu kaksi poreallasta sekä elokuvahuone. Kämpässä on koko asunnon käsittävä parveke, jolla on vähintäänkin siedettävää ihmetellä aamulla auringon nousemista pilvenpiirtäjien takaa ja ihailla kuumailmapalloja, jotka lentävät joka aamu kaupungin yllä. Maksan vuokraa kahden viikon välein ja siihen sisältyy kaikki kulut, eli sähkö, rajaton netti ja vesi.

Vuokra on 160 dollaria viikossa. Maksan tosiaan 320 dollaria kahdessa viikossa, ja tähän kuukauteen on mahtunut kolme 320 dollarin vuokranmaksua. Joulukuussa maksan siis vain kaksi maksuerää.

Marraskuussa vuokraan on mennyt 960 dollaria eli 677 euroa. 

RUOKA

IMG_7086 thumb_IMG_6728_1024

Ruoassa en mene millään reppureissaajan ruokavaliolla eli tonkkaviinillä, nuudeleilla ja tonnikalalla. Pyrin syömään terveellisesti ja ostan kaupasta, mitä mieli tekee. Koen syöväni paremmin kuin Suomessa, sillä ruokavaliooni kuuluu runsaammin vihanneksia ja hedelmiä, kuten tuoreita mangoja, papaijaa tai kermaisia avocadoja. Suomessa syön aivan liian usein naudan jauhelihaa tai broilerinsuikaleita, kun taas täällä lautaselta löytyy karitsaa, valkoista kalaa tai lohta, pihviä tai broilerinfileitä. Säästän sillä, että yritän pääasiassa tehdä itse ruokani, vaikka ravintolatarjonta Melbournessa onkin mielettömän houkutteleva. Esimerkiksi töihin teen lähes aina eväät, enkä monen australialaisen tavoin käy hakemassa sushia tai täytettyä patonkia lähikuppilasta. Kasvikset ja hedelmät haen torilta ja lihat pyrin ostamaan isommissa erissä ja tarvittaessa pakastamaan ylimääräiset. Välillä kuitenkin käyn ulkona syömässä, mutta nuo kerrat rajoittuvat yhteen tai kahteen kuukaudessa.

Marraskuussa ruokaan on mennyt 391 dollaria eli 275 euroa. 

LIIKKUMINEN

IMG_8136

Koska asun kaupungin keskustassa, pääsen kävellen kaikkialle, mihin oikeastaan tarvitsen päivittäin päästä. Melbourne on siitä ihana kaupunki, että täällä ratikka on ydinkeskustassa ilmainen, joten voin huoletta huristella sillä töihin ja takaisin. Jos haluan mennä ydinkeskustan ulkopuolelle, kuten kuvassa näkyvälle Brighton beachille, vilautan Myki-korttiani junassa, bussissa tai ratikassa. Käyn aina tarvittaessa lataamassa kortilleni arvoa, jolla sitten makselen matkat. Yhdensuuntainen matka taisi olla 3,90 dollaria.

Marraskuussa olen ladannut kortilleni 20 dollaria eli 14 euroa.

PUHELIN JA NETTI

Tässä maassa edullinen ja rajaton mobiilidata on tuntematon käsite ja rahaa saa palamaan halutessaan kunnolla, mikäli mielii katsoa tuntitolkulla videoita puhelimella. Itselleni parhaaksi olen kokenut Optuksen liittymän, joka maksaa 2 dollaria päivältä, mikäli päivässä käyttää mobiilidataa tai soittaa tai lähettää tekstiviestin. Jos ei käytä mitään, rahaa ei mene. Minulle tämä vaihtoehto on paras, sillä kuka nyt enää puhelimella soittaa tai lähettää tavallisia viestejä ja voin käyttää vuokraan kuuluvaa wifiä kotona ja ilmaista wifiä töissä.

Marraskuussa olen ladannut puhelimeen 30 dollaria eli 21 euroa. 

HARRASTUKSET

IMG_7793

Omat harrastukset ovat vähän köykäisen puoleiset (paitsi jos tällaisia kuvassa näkyviä retkiä lähialueille lasketa harrastuksiksi) ja lukisin ainoaksi harrastuksekseni tämän blogin lisäksi kuntosalilla käynnin. Moneen keskusta-asuntoon kuuluu asukkaille ilmainen kuntosali, mutta minulla sellaista ei ole. Asuinrakennuksen alakerrasta löytyy kuitenkin kuntosali vaikkakin maksullinen sellainen. Pidän erittäin kätevänä sitä, että voin ottaa vain hissin pohjakerrokseen ja olen heti 24/7 avoinna olevan kuntosalin edessä.

Maksan kuntosalista 73,45 dollaria kuukaudessa eli noin 52 euroa.

MUUT HUVITUKSET

thumb_IMG_6721_1024

Tähän sisältyy vaatehankinnat, baarissa käynnit ja muut enemmän tai vähemmän tarvittavat ostokset. Tässä kuussa kävin IKEAssa hankkimassa pohjoismaalaisia jouluherkkuja (glögiä ja piparitaikinaa muun muassa) sekä kävin pari kertaa baarissa. Vaatteita ei ole tullut ostettua.

Huvitteluun meni 73,54 dollaria eli 52 euroa.

Yhteensä koko kuukaudessa rahaa paloi 1548 dollaria eli 1091 euroa.

Tästä voisi oikeastaan vähentään yhden viikon vuokran 160 dollaria, sillä marraskuulle sattui kolme vuokranmaksua, jotka tosiaan lankeavat kahden viikon välein.

Mitään ylimääräisiä isompia hankintoja ei ole tähän kuukauteen mahtunut, mutta harvemmin niitä Suomessakaan oli. Rahankulutus Australiassa on itseasiassa aikalailla samaa luokkaa, mitä elämiseen meni itselläni Suomessa kuukaudessa.  Toisaalta Suomessa asuessani meitä oli kaksi ihmistä jakamassa kulut, mikä vaikuttaa hieman laskelmiin. Koen kuitenkin, että elämänlaatuni on täällä huomattavasti parempaa. Voin syödä parempaa ruokaa, lähteä vapaapäivinä rannalle tai luonnonpuistoihin, alkoholi on halvempaa ja asun miljoonakaupungin ydinkeskustassa, jossa on sykettä, kulttuuria, tekemistä ja kahvila- ja ravintolatarjontaa sen verran, että voisin mennä varmaan loppuelämäni joka päivä uuteen ravintolaan eivätkä ne loppuisi kesken. Toisaalta täällä jaan asunnon muiden ihmisten kanssa, eikä omaa yksityisyyttä ole samalla tavoin kuin Suomessa. Viihdyn kuitenkin oikein hyvin tässä kimppa-asunnossa, sillä seuraa saa aina, kun haluaa. Toisaalta, jos taas suomi-minäni kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta, voin ihan hyvin vetäytyä omaan yksinäisyyteeni läppärini kanssa.

no, millä tämä eläminen sitten maksetaan, häh?!

Ihan työn tekemisellä. Kun Australiassa tekee töitä, huomaa, että täkäläisellä palkalla on mielestäni ihan hyvä ostovoima. Tuntimääräni viikkoa kohti vaihtelevat, mutta pyörivät siinä noin 30 tunnin tienoilla.  Joka tapauksessa teen töitä huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, mikä myös nostaa elämänlaatuani. Eikä ole mitään joka-aamuisia auton lasien kuuraamisia, ei räntäsateita, ei jatkuvaa pimeyttä, ei pahaa automaattikahvia, vaan leppoisia, usein nauruntäytteisiä päiviä rentojen työkavereiden kesken, vaikka kyllä töitäkin ihan tehdään ja kiirettäkin on.

Suomessa ei yleensä puhuta palkasta suoraan, mutta itse en ole täällä mitään uraa tekemässä ja voin ihan suoraan sanoa, mitä viivan alle jää. Saan varmaan australialaisittain pientä palkkaa, mutta se pyörii jossain 3000 – 3600 dollarin välimaastossa vähän riippuen siitä, montako viikkoa kuukauteen mahtuu. Marraskuussa olen saanut palkkaa 3536 dollaria eli 2493 euroa. Tästä on jo vähennetty verot. Eli helpolla elämällä, helpolla työllä ja vähemmillä työtunneilla saan täällä säästöön huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Kuulostaako mahdottomalta? Joistain asioista on ehkä joustettava ja tietyistä mukavuuksista luovuttava, mutta itse olen onnistunut nostamaan elämänlaatuani monilta osin käyttämättä enempää rahaa kuin Suomessa asuessani.

Olisiko tässä yksi syy lähteä, jos joku haaveilee arjesta ulkomailla?

24 Comments

  • Linda
    29 marraskuun, 2016 at 1:43 pm

    Oho palkan suurus vähän yllätti, melkeen 20h suomessa enemmän töitä viikossa ja palkka verojen jälkeen monta sataa pienempi 😀 Jaatko siis huoneesi jonkun kanssa kun on vaan kaksi makuuhuonetta?

    Reply
    • Sandra
      29 marraskuun, 2016 at 2:22 pm

      Juu, ei ole omaa huonetta, mutta olen jo tottunut jakamaan tilan jonkun kanssa, kun oikeastaan viimeiseen viiteen vuoteen olen harvoin nukkunut yksin.

      Reply
  • Anne
    29 marraskuun, 2016 at 4:20 pm

    No juu, mulle oma tila tai sen puute on ratkaiseva. Vähintään oma huone pitäisi olla. Riippuu niin kämppisten elämäntyylistä, miten jaksaa sopeutua kimppa-asumiseen. Toisten jälkiä en halua siivota, mutta en myöskään tykkäisi jos tiskit/ruoat/vaatteet/kylppäri olisivat aina vähän miten sattuu.

    Vertailun vuoksi: asun Kyproksella omassa asunnossa, kulut keskimäärin 800€/kk. Tähän sisältyy auton ylläpito! 🙂

    Reply
    • Sandra
      29 marraskuun, 2016 at 9:16 pm

      Oma huone maksaa ydinkeskustassa noin 250 dollaria viikko täällä ja heti vähän kauempana on halvempaa. Itse preferoin ydinkeskustassa asumista ja tykkään, kun on kämppiksiä, joiden kanssa jutella. Voisin kuvitella asuvani Suomessakin kämppisten kanssa, mutta omalla huoneella.

      Reply
  • Meidän matkassa / Monna
    29 marraskuun, 2016 at 5:33 pm

    Mielenkiintoinen postaus ja juurikin sitä suuntaa mitä olen laskeskellut että Ausseissa menisi per kuukausi 🙂 Me niin toteutetaan tää vielä!! Australia on aivan ihana maa, onneksi päästään ensi toukokuussa roadtrippailemaan Brisbanesta Cairnsiin<3

    Reply
    • Sandra
      29 marraskuun, 2016 at 9:17 pm

      Loistavaa! Yksi suosikkialueistani Ausseissa :). Varmasti tulee hyvä reissu.

      Reply
  • Anna | Muuttolintu.com
    29 marraskuun, 2016 at 10:46 pm

    Toivottavasti tää inspiroisi useampia lähtemään <3 Itse en kyllä mitenkään selviäisi Melbournessa asumisesta syömällä ulkona vaan kerran tai kaksi kuussa 😀 Itsellä tulee syötyä ulkona yleensä se pari kertaa viikossa, tai vähintään kerran. Ja olishan se nyt rikos olla täällä syömättä kahden dollarin sushirullia! 🙂

    Reply
    • Sandra
      30 marraskuun, 2016 at 4:24 am

      No mä aina kuolaan sun ruokasnäppejä, niin se riittää mulle. Varmaan jatkossa tulee enemmän syötyä ulkona, nyt ei vaan ole jostain syystä ollut hinkua.

      Reply
  • Miia
    30 marraskuun, 2016 at 11:06 am

    Kuvittelin Australiassa asumisen paljon kalliimmaksi, mutta uskon että saman verran rahaa menee yhtälailla Suomessa pääkaupunkiseudulla kuukaudessa. Asuminen siellä tuntuu olevan kallista, mutta muuten kuulostaa kulut hyvin kohtuullisilta! 🙂

    Reply
    • Sandra
      30 marraskuun, 2016 at 9:37 pm

      Asuminen on kallista. Oma huone jaetussa kämpässä keskustassa maksaa helpostikin 250 dollaria viikossa eli noin 175 euroa, oma kämppä vielä enemmän. Muuten mun mielestä moni asia on täällä halvempaa. Toinen kalliimpi juttu on matkustaminen, esimerkiksi ostin yhdensuuntaisen lennon kahden kaupungin välillä ja maksoin melkein 300 euroa. Tuolla saisi jo pakettimatkan Turkkiin lentoineen ja hotelleineen.

      Reply
  • Jani
    30 marraskuun, 2016 at 11:26 pm

    Kiitos tästä info paketista 🙂

    Reply
    • Sandra
      2 joulukuun, 2016 at 10:34 pm

      Eipä mitään, kiva kuulla, jos tästä oli hyötyä! 🙂

      Reply
  • Mira
    1 joulukuun, 2016 at 12:47 am

    Australia on listalla yhtenä vaihtoehtona seuraavaksi määränpääksi ☺ Lähditkö Melbourneen töiden perässä vai haitko töitä vasta paikan päälle muutettuasi? Töiden saanti ulkomaalaisena vähän askarruttaa.

    Reply
    • Sandra
      2 joulukuun, 2016 at 10:34 pm

      Tulin maahan working holiday -viisumilla ja etsin töitä vasta paikan päältä. Ensimmäiseksi tein 3,5 kuukautta töitä vihannesfarmilla, jonka ansiosta sain tulla maahan vielä toiseksi vuodeksi. Noin kuukaudessa olin päässyt alkuun ja saanut auton, pankkitilit, veronumerot, liittymät sekä työpaikan. Toisena vuonna meni oikeastaan reilu päivä ja olin saanut työpaikan. Tuuri kävi!

      Reply
  • Sussu
    1 joulukuun, 2016 at 8:21 pm

    Moikka!

    Kiitos taas kivasta postauksesta – tuosta sai tosi hyvän kuvan, mitä eläminen sillä maksaa. Onko sinulla muuten jo Australian jälkeiset suunnitelmat selvillä? Vai oletko jäämässä Australiaan? Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä sinulla on seuraavaksi suunnitelmissa. 🙂

    Reply
    • Sandra
      2 joulukuun, 2016 at 10:33 pm

      Kiitos kovasti :). Ei ole vielä selvillä, mutta kohta pitäisi alkaa miettiä. Lennot on tosiaan Suomeen toukokuun alusssa, että siihen asti on ainakin aikaa. Äkkiä kuitenkin ollaan jo 2017 puolella ja pitäisi alkaa tosissaan miettiä!

      Reply
  • Maria
    2 joulukuun, 2016 at 9:16 am

    Luin tämän sun postauksen ja aikasemmin jo tuon töiden saaminen Australiassa. Mulla ei ainakaan pistänyt silmään että olisit missään vaiheessa maininnut siitä että nämä perustuu SUN kokemuksiin. Sama töiden hakemisessa. Mulla on samaan aikaan samoja kokemuksia mutta sitten myös aivan täysin eriä, myös mitä mun kavereilla.. Niin ehkä sun kannattais mainita että nää on vaan sun kokemuksien perusteella 😀 ja halvalla saat asua noin keskustassa!! Tuntuu muutenkin että melbournessa taitaa vuokrat olla ihan hitusen edullisempia kun Sydneyssä

    Reply
    • Sandra
      2 joulukuun, 2016 at 10:29 pm

      Moikka ja kiitos kommentista!

      Kun kirjoitin siitä, mitä maksaa eläminen Australiassa, sanoin: ”Olen tätä postausta varten kirjannut koko marraskuun menoni sentin tarkalleen, ja nyt kerron ihan suoraan, miten paljon rahaa pitää olla, jotta täällä voi elää tavallista arkea.” Eli koko postaus perustui omiin menoihini, joten oletan tästä, että lukija ymmärtää, että kyseessä ovat omat kokemukseni. Moneen kertaan kerroin myös, miten itse preferoin asua, mitä syödä ja mitä harrastan, joten siten on sanomattakin selvää, että erilaisilla asuintavoilla, ruokatottumuksilla ja harrastuksilla rahaa menee eri määrä. 🙂

      Kun kirjoitin siitä, miten löytää töitä wh-viisumilla, postauksen alussa sanoin näin: ”Kokemukset ovat omiani, ne ovat kärjistyksiä ja niiden tarkoitus on auttaa muita samassa tilanteessa olevia.” :).

      Ehdottomasti Melbourne on Sydneytä edullisempi ja itselläni kävi mielestäni vielä tuuri tämän asunnon kanssa.

      Reply
  • Rosa
    2 joulukuun, 2016 at 11:49 am

    Hyvä info-paketti! Jäin kuitenkin miettimään, et millasta duunii teet? Koulutusta vastaavaa, asiakaspalveluu vai millasta? Oon alustavasti miettiny muuttamani jossain vaiheessa ettimään omaa koulutusta vastaavaa duunii, joten kiinnostais tietää tuloista eri aloilla.

    Reply
    • Sandra
      2 joulukuun, 2016 at 10:18 pm

      Mun wh-viisumilla on vähän hankala saada oman alan hommia, mutta oon tehnyt kaikenlaista duunarihommaa myyntityöstä, asiakaspalveluun, vihannestenpoimintaan ja siivoukseen.

      Reply
  • Mervi
    5 tammikuun, 2018 at 10:33 am

    Hei, vieläkö kirjoitat blogia? Oli kiva kirjoitus sinulta. Onko Melbournen lähellä mahdollista työskennellä myös jossain farmilla, vai olitko silloin jossain muualla Australiassa? Mielenkiinnosta vain kyselen, kun poikani on lähdössä Melbourneen maanantaina ja joku duunipaikka pitäisi saada…

    Reply
    • Sandra
      5 tammikuun, 2018 at 8:47 pm

      Hei Mervi! Vastaan vielä täällä :). Kirjoittelen edelleen blogia uudessa osoitteessa http://www.thepresentisperfect. Toivottavasti eksyt sinnekin, vaikka en enää seikkaile Australiassa.

      Työskentelin farmilla pohjoisessa Queenslandissa. Pojallasi tulee varmasti upea seikkailu Australiassa, Melbourne on oma suosikkikaupunkini ja tämä on paras aika vuodesta mennä sinne säiden puolesta 🙂

      Reply
  • Noora
    28 tammikuun, 2018 at 8:43 pm

    Hei, luen kirjotustasi vasta nyt ja mietiskelen, että paljon Australiass amahtoi maksaa ravintola ruoka Suomeen verrattuna. Ite lähdössä sinne ja mietiskelen paljon kannattaa ravintola ruokiin varata rahaa 🙂

    Reply
    • Sandra
      3 helmikuun, 2018 at 9:17 am

      Moikka Noora! Anteeksi myöhäinen vastaus! Ausseista löytyy ruokaa edullisesti, sushirullat lähtevät noin 1.5 euron hinnasta ja parilla kolmella tulee vatsa täyteen. Lounasta saa noin reilu kymmenellä dollarilla, mutta all- you-can -eat (kuten monet Suomen lounaat) ovat harvinainen käsite. Kalliimmissa paikoissa lounaat noin 20 dollarin luokkaa. Illallinen on noin 20 – 30 dollaria ei-kalliissa paikassa. Viini Suomen hinnoissa.

      Reply

Leave a Reply