Pakkaamisen kanssa moni tuskailee jo ihan tavallisella matkallakin. Ongelma saattaa paisua kuitenkin ihan toisiin eksponenttilukemiin, kun on tarkoitus olla poissa kokonaisen vuoden verran. Mitä ihmettä ottaa mukaan, jos on tarkoitus reissata pitkin ja poikin valtavaa Australian mannerta, elää rannalla surffaten, bilettää Sydneyn keskustassa, tehdä mahdollisesti töitä farmilla ja seuraavana hetkenä melbournelaisessa ravintolassa? Tavallisella matkalla joudut yleensä kuljettamaan matkatavaroita vain kodin, lentokentän ja hotellin väliä, mutta work and holiday -vuoden aikana pääset kirjaimellisesti raahaamaan koko maallista omaisuutta mukanasi hostellista toiseen, kaupungista toiseen ja julkisesta liikennevälineestä toiseen. Miten tästä selviää? Mitä pakata mukaan, jotta mukana on kaikki tarpeellinen, mutta ei yhtään enempää?
Pakkaamisen perusperiaatteet
Ennen kuin alat suunnitella pakkaamista, pidä mielessäsi seuraavat periaatteet:
- Less really is more
- Pakkaa ensin mielestäsi kaikki välttämätön. Ota siitä puolet pois, niin olet suurin piirtein siinä määrässä, missä pitäisi
- Et ole menossa kehitysmaahan. Australiasta saa kaikkea ja enemmänkin. Et tarvitse mukaasi valtavaa jättipakkausta vartalovoidetta ja aurinkorasvoja eri vahvuuksilla, sillä kaikkea tätä perustavaraa saa ostettua paikan päältä ja usein Suomea halvemmalla.
- Australiassa tulee ostettua lisää vaatteita, joten jokaista lempipaitaa ei tarvitse rahdata Suomesta.
- Moni ajattelee lähettävänsä postin kautta paketilla ylimääräisiä vaatteita Suomeen. No, itse en ole tätä tehnyt, mutta mitä olen kuullut kokemuksia, niin se on kallista lystiä, kestää kauan ja koko prosessi on enemmän tai vähemmän fingers crossed ja herran haltuun -hengessä toteutettua.
- Jos aiot mennä farmille töihin ja ajattelit tuoda vanhat mökkivaatteesi ja kumisaappaat jo Suomesta mukaan, älä vaivaudu. Jos ja kun saat joltain farmilta töitä, saat työnantajalta listan, mitä varustusta saat talon puolesta ja mitä joudut itse hankkimaan. Tarvittava vaatetus vaihtelee ilmaston, farmin, poimittavan tuotteen ja omien työtehtäviesi mukaan, joten Suomesta ei kannata tuoda mitään. Osta tarvittavat vaatteet Australiasta pelastusarmeijan tai vastaavan kirpputorilta mahdollisimman halvalla ja heitä pois, kun farmiaikasi on täynnä.
- Älä tuo mitään, mitä et raaski heittää pois. Vuoden aikana tulet käyttämään pitkälti samoja vaatteita, tunkemaan niitä rinkkaan ja rinkasta pois ja pesemään niitä lukemattomia kertoja. Älä siis ota mukaasi kalleimpia ja rakkaimpia vaatteitasi.
Tämän listan voi siis kiteyttää yhteen perusperiaatteeseen: ota mahdollisimman vähän tavaraa mukaan.
Mitä sitten pakata mukaan?
- Pakolliset ja tärkeimmät: Passi (joka on voimassa vähintään 6 kk reissun jälkeen), lompakko, luottokortti (tai useampia), vakuutuskortti, tunnukset verkkopankkiin, kännykkä ja sen latausjohto. Aurinkolasit. Korvakuulokkeet.
- Hostelleissa arvoon arvaamattomaan nousevat korvatulpat ja unimaski.
- Haluamasi muu elektroniikka: läppäri, tabletti, kamera ja niiden latausjohdot. Tarvitset myös adapterin.
- Henkilökohtainen kosmetiikka ja muut aivan välttämättömimmät hygieniatuotteet.
- Vapaavalintaisena saattaisin ottaa mukaan tulostettuja englanninkielisiä CV:itä ja mahdollisesti muita tärkeitä papereita. Kansio kaikille vuoden aikana kertyville papereille on hyvä olla mukana.
- Alusvaatteet ja sukat. Kaikesta muusta poiketen itse ottaisin näitä enemmän mukaan, koska silloin sinun ei tarvitse maksaa hostellien pesukoneiden ja kuivausrummun käytöstä koko ajan.
- Bikinit tai uimapuku naisilla/uimashortsit miehillä. Oikeasti yhdet (!) riittävät ja ota sellaiset, jotka pysyvät aallokossa päällä.
- Pyyhe ei todellakaan ole itsestäänselvyys hostelleissa, joten toisin oman mukanani. Paras on vähän tilaa vievä ja nopeasti kuivuva retkipyyhe. Itselläni on ihan loistava ”turkkilainen hamam-pyyhe” (en tiedä, onko tämä nyt ihan virallinen nimitys ko. pyyhkeelle, mutta joku kutsui tätä sillä nimellä), joka on iso, ohutta materiaalia ja menee älyttömän pieneen tilaan ja on kevyt. Sitä voi myös käyttää tyyliin vilttinä piknikillä, jos niikseen on.
- Lämpimät vaatteet: Pitkät housut (yhdet farkut riittää, ota mahdollisimman monikäyttöisen väriset), pitkähihainen paita (yksi riittää), villapaita tai fleece-takki ja lämpimät sukat. Talvisin sisällä on kylmä ja se kylmyys on luihin ja ytimiin menevää kylmyyttä, josta ei ole pakotietä. Melbournessa ja Tasmaniassa tarpeelliseksi tuli tuulta pitävä hupullinen ulkoilutakki. Talvisin australialaiset pitävät ihan toppatakkia, mutta itselleni riitti tuo tuulelta suojaava Northfacen takki ja alla oli pitkähihainen paita ja fleece-takki. Kun tulin Suomeen, oli talvi, joten selvisin tuolla takilla myös lentokentältä kotiin. Jos aiot paeta talvea pohjoiseen, takki ei tosiaan ole välttämätön. Iso kaulaliina on hyvä ja sitä voi käyttää tarvittaessa tyynynä tai vilttinä.
- Kesävaatteet: Shortsit (yhdet riittää), pari t-paitaa tai toppia. Näitä tulee ostettua paikan päältä kuitenkin lisää. Joku lippis tai muu hattu on myös hyvä olla suojaamassa auringolta.
- Kengät: sandaalit (yhdet), tavalliset kävelykengät (esim. Converset) ja yhdet vähän siistimmät kengät, joilla voi mennä ulos syömään ravintolaan ja esimerkiksi hakemaan töitä ravintolasta (esim. mustat ballerinat)
- Yhdet siistimmät housut (mustat housut/farkut) ja siistimpi paita. Moneen ravintola-alan hommaan vaadittiin all black -vaatetus.
- Vapaavalintaisia: treenivaatekerrasto, treenikengät sekä rennot ja mukavat ”kotivaatteet”, joita voi pitää vaikka hostellilla tai lentokoneessa.
- Tietenkin matkalaukku tai rinkka. Lisäksi päiväreppu tai -laukku on myös hyvä olla mukana.
- Tästäkin tulee jo ihan hirveästi tavaraa. Huh huh.
Mitä ostin paikan päältä?
- Australiasta tuli ostettua mustat housut H&M:ltä ja niitä tarvitsin sitten töissä ja työnhaussa Melbournessa.
- Ostin kesämekon, jota tuli käytettyä aika paljon arkisin
- Ostin yhden hienomman mekon bileiltoja ja mm. Melbourne cupin laukkakisoja varten. Niihin ostin myös hiuskoristeen.
- Ostin korkkarit ja pikkulaukun laukkakisoihin, mutta muuten niitä ei tullut kovin paljon käytettyä.
- Hyväksi hankinnaksi muodostui myös erillinen kovalevy, johon pystyi lataamaan elokuvia ja tv-sarjoja (Australian rajallisella wifillä ja mobiilidatalla Netflixin katsomisesta voi vain haaveilla).
- Sitten tuli osteltua periaatteessa ”turhia” vaatteita, mutta kyllä sitä vuoden aikana kaipasi vaatekaappiin piristystä. Ja kyllä soimasin itseäni jokaisesta tavarasta aina, kun raahasin rinkkaa ja laukkua mukanani.
Kaipasinko Suomesta mitään, mitä ei saanut Australiasta?
- Irtokarkkia
- Maitorahkaa
Eli sanoisinko, että lähes kaikkea saa Australiasta, joten voit huoletta jättää osan hankinnoista sinne.
Loppuun vielä pieni pakkaamisvinkki, josta saattaa olla hyötyä. Kun saavut Australiaan, joudut täyttämään maahantulokortin, jossa kysytään, mitä tavaroita ja tuotteita olet tuomassa maahan. Moni on saanut traumoja Australian rajalla -ohjelmasta ja pelkää, että jos laittaa ruksin väärään kohtaan, edessä on vähintäänkin karkoitus, kymppitonnin sakot ja kaksi vuotta vankeutta. Kyseessä on ihan rutiinipaperi ja ruksaa ihan huoletta rehellisesti. Jos olet epävarma jostain kohdasta, ruksaa kyllä. Siinä on vähän epäilyttävästi esimerkiksi saman kohdan alla kysymys, jossa tiedustellaan, tuotko maahan lääkkeitä (/huumeita eli käytetään sanaa drugs), aseita, ammuksia ja kaikkea muuta tällaista ”rikollisen” kuuloista. Koska mulla oli särkylääkkeitä, ruksasin kyllä. Toin karkkia, joten ruksasin ’kyllä’ myös elintarvikkeisiin. Tulliviranomainen kysyi vain, että mistä maasta olen ja mitä lääkkeitä tuon. Vastasin, että Suomesta ja tuon särkylääkkeitä ja lisäksi ruoasta suklaata ja karkkia ja asia oli sillä selvä. Aiemmilla kerroilla laukkuni on kuitenkin avattu ja tarkistettu ja siltä varalta olisi hyvä, jos on pakannut elintarvikkeet, lääkkeet, urheilukengät (ne saatetaan tutkia, ettet tuo pohjissa mukanasi multaa, joka voi sisältää Australian luonnolle vieraita siemeniä yms.) paikkaan, josta ne löytää helposti, esimerkiksi rinkan sivutaskuihin.
Vielä ihan viimeiseksi kannattaa toistaa mantran lailla: ”Less is more”.
Itse suuntaan alle kolmen viikon päästä Australian toiselle vuodelle ja jos haluat seurata elämääni ja arkeani siellä, voit tykätä blogini Facebook-sivuista ja löytää minut Instragrammista ja Snapchatista nimimerkin sandra.nenonen takaa.
Autan mielelläni kaikissa kysymyksissä, joten ota ihmeessä yhteyttä joko blogin kommenttiboxissa, sosiaalisen median kanavissa tai sähköpostilla sandra.thepresentisperfect@gmail.com. Kannattaa katsoa myös Australian suomalaiset Facebook-ryhmä, josta löytää vastauksia moniin reppureissaajia koskettaviin kysymyksiin. Myös ihan Google ja Australian hallituksen sivut ovat hyviä paikkoja tiedonhakuun.
8 Comments
sim
6 syyskuun, 2016 at 2:15 amTervetuloa takaisin!
Maitorahkaa muuten löytää nykyään varsin yleisesti Aldeja myöten, joten suomikaipauslista lyhenee entisestään 😉
Sandra
6 syyskuun, 2016 at 8:58 amTotta muuten! Mä kaipasin erityisesti niitä skyr-tyyppisiä rahkoja, jotka maistuu hyviltä mutta joissa on silti vähän kaloreita (ja makeutusainetta osassa). Mutta eipä tässä oikein mitään erityistä kaivattavaa ole, mitä ei Ausseista saa.
Anna
22 syyskuun, 2016 at 5:03 amHeh, itsellä just päinvastainen pakkaamistaktiikka: laukku täyteen vaan kaikkea, ettei tarvitsisi ostaa mitään uutta. Kaikesta vaatteista, joita olen mukanani tuonut, olen valmis myös luopumaan. On toiminut hyvin 🙂
Sulla on hyvä lista mukaan otettavista tavaroista, mutta lisäisin siihen vielä oman lukon hostellin lokeroita varten. Toki se ei ole kallis, vaikka sen joutuisikin paikan päällä ostaan.
Luin äsken postauksesi levottomuudesta. Oot kyllä saanut niin hyvin kuvailtua ne fiilikset, joiden kanssa olen itsekin kamppailut koko elämäni ajan. Kiitos!
Sandra
22 syyskuun, 2016 at 8:49 pmKiitos! Kiva kuulla, että muissa ihmisissä löytyy samaa levottomuutta.
Hyvä huomio tuo lukko, eipä tullut mieleen, kun en sitä itse käyttänyt, mutta ehdottomastihan se olisi hyvä olla. Eikä sellaista viitsi lähteä ensimmäisenä iltana metsästämäänkään 🙂
Sunna
27 lokakuun, 2016 at 10:11 amKiitos hei näistä! Vaikken suuntaakaan Ausseihin, Väli-Amerikassa tarvii useamman kuukauden reissulla varmaan aika samat romut. Vaikeinta on olla ylivarustautumatta, vaikka vanhana partiolaisena tietää, kuinka raskaalta se rinkka sitten selässä tuntuu.
Odotan kyllä jo aika innolla sun postauksia reissun päältä, nostattaa omaakin kuumetta!
Sandra
27 lokakuun, 2016 at 10:39 pmHei, kiva kuulla, että tästä on hyötyä! Ihan loistavaa reissua sulle, kuulostaa aikamoiselta seikkailulta! 🙂
Susanna
27 huhtikuun, 2018 at 12:01 amMoikka! Lista vaikutti oikein järkevältä ja siitä varmasti hyötyä pakkauksessa. Kysyisin vielä suositusta rinkan koosta? Kuinka iso sulla oli mukana?
Sandra
17 kesäkuun, 2018 at 10:49 amMoikka ja anteeksi myöhäisestä vastauksesta. En tätä vanhaa blogia seuraa enää niin aktiivisesti :).
Mulla oli muistaakseni 55 litran rinkka ja riitti Ok käsimatkatavararepun kanssa 🙂