Moni tuskin tietää kovin paljon tästä pienestä saaresta keskellä Välimerta. Kun sain kuulla saaneeni työpaikan Maltalta, myönnän, että jouduin Googlen avulla täyttämään montakin aukkoa yleissivistyksessä. Mikä on Maltan pääkaupunki, mitä kieltä siellä puhutaan, millaista on maltalainen ruoka? En tiennyt noista mitään. Ja koska harva muukaan tietää kovinkaan paljon Maltasta ennen ensimmäistä lomamatkaansa tänne, kieltämättä mahdollisuus pettymyksille on suuri. Tässä postauksessa listaan omasta mielestäni Maltan vahvuuksia ja heikkouksia, jotka koskettavat niin lomalaista kuin tänne pidemmäksi ajaksi muuttanutta.
Kuvat Dingli Cliffseiltä
Elinkustannukset
Voit odottaa, että ulkona syöminen ja erityisesti juominen on halvempaa kuin Suomessa
Voit odottaa, että maksat asumisesta lähes saman kuin Helsingissä, mikäli haluat asua Sliemassa tai St Juliansissa
- Positiivista:
- Ulkona syöminen ja juominen on edullisempaa kuin Suomessa. Ravintola-annokset keskihintaisessa turistiravintolassa ovat noin 10 – 20 euroa. Olut maksaa noin pari euroa, lasillinen viiniä noin 3 euroa ja kokonaisen pullon saa helpostikin 15 eurolla. Kahvi on noin 1.5 euroa.
- Alkoholi on kaupoissa huomattavasti Suomea edullisempaa. Iso olut on 1.5 euroa ja pullo keskihintaista viiniä noin 5 euroa.
- Negatiivista:
- Majoittuminen on kohtuullisen kallista. Vuokrat ovat korkeat ulkomaalaisten suosimilla alueilla, samoin muut asumiseen liittyvät kulut, kuten sähkö ja netti. Hotellien hinnat ainakin Slieman alueella ovat korkeahkot. Maksat helposti keskihintaisesta hotellista 800 euroa viikossa. Esimerkiksi St Paul’s Bayn alueella löytää edullisempia hotellivaihtoehtoja
- Asumisen kustannuserot ovat valtavat eri puolilla saarta. Asunto ei-turistialueella voi maksaa 700 euroa kuussa ja samanmoisesta voidaan pyytää Sliemassa 1250 euroa kuussa. Vastikään uutisoitiin, että yksiön hinta on täällä nyt ylittänyt kuukausittaisen minimipalkan.
- Ruoka kaupoissa ei ole huomattavasti Suomea edullisempaa, ainakaan hedelmät ja vihannekset ja maitotuotteet
Tarjonta
Voit odottaa, että syöt vatsasi täyteen kohtuuhinnalla
Tämä ei ole varsinainen shoppailijan paratiisi
- Ravintolat: Paras valikoima St Juliansin, Slieman ja Valletan alueella. En ole vielä syönyt Maltalla yhdessäkään todella huonossa paikassa, mutta en toisaalta missään superhyvässäkään. Kaukana ollaan Melbournen kunnianhimoisesta tekemisestä mielestäni ravintoloiden tarjonnan suhteen. Annokset ovat kuitenkin lähtökohtaisesti isoja ja nälkä lähtee. Paljon pastaa, pitsaa, hampurilaisia sekä erilaisia liha/kala/kana-vaihtoehtoja yhdessä ranskalaisten/lohkoperunoiden ja salaatin/vihannesten kanssa. Eli no, sellaista tuttua ja turvallista perusruokaa, mutta ei kovin innovatiivista.
- Paikallisia erikoisuuksia, kuten kania, ravioliruokia, pastizzeja yms. saa monesta paikasta
- Alkoholi: Maltalla on omaa viinintuotantoa, mutta se on suppeahkoa eikä mitenkään erityistä. Kuitenkin italialaisia, ranskalaisia ja portugalilaisia viinejä on hyvin saatavilla. Pienimmästäkin kulmakioskista saa alkoholia.
- Shoppailu: Sliemassa löytyy vaatekauppoja Pointin ostoskeskuksesta ja Ferryn alueelta. Samoin Valletassa on vaatekauppoja ja muun muassa paikallisia koruliikkeitä. Kansainvälisistä merkeistä tykkään erityisesti Zarasta ja Bershkasta, mutta silti valikoima on mielestäni aika suppea.
- Jäätelö, kahvit, herkut: Kaikki hyvää ja edullista
- Ruokakaupat: Sliemassa ja St Julianssissa isoimpia ruokakauppoja ovat Scottsit ja Tower Parks, joista löytyy hyvä valikoima eri tuotteita. Hieman syrjemmässä sijaitsee muutamia Lidlejä. Kuitenkin esimerkiksi Vallettassa ei ole tällä hetkellä yhtäkään isoa hyvinvarusteltua ruokakauppaa. Kauppojen aukiolo ainakin sunnuntaina on suppea.
Sää
Sää on hyvä, paitsi joulu- ja tammikuussa. Keskikesällä on kuumaa.
- Yksi Maltan parhaita puolia on 300 aurinkoista päivää vuodessa. Toukokuu, kesäkuu ja syyskuu ovat säiden puolesta miellyttävimmät. Elokuu oli tänä vuonna tuskaisen kuuma. Nyt loka-marraskuussa on ollut muutama myrskypäivä, mutta pääasiassa ilmat ovat olleet 20 – 25 asteen välillä ja vesi on ollut riittävän lämpimää uimiseen.
- Talvella on odotettavissa kostean viileää ilmaa. Erityisesti taloissa on kuulemma kylmää, mutta onneksi olen tähän jo tottunut Australiassa.
Luonto
Voit odottaa karua ja kivikkoista saarta, joka on rakennettu täyteen. Vesi on kaunista, kirkasta ja turkoosia.
- Positiivista: Vesi on kaunista, kirkasta ja turkoosia. Maltalla on upeita kallio- ja luolamuodostelmia. Muutamia hiekkarantoja löytyy
- Negatiivista: Saari on kohtuullisen karu. Vihreää ei ole kovin paljon, vaikkakin muutamia puistoja löytyy. Saari on rakennettu kohtuullisen täyteen, joten koskemattomia alueita ja luonnonpuistoja on villeissä unissa hieman kärjistäen.
Ihmiset
Joidenkin mielestä maltalaiset ovat Euroopan rasistisinta kansaa, lyhyen pulskeita pikkusieluisia rahanahneita nilkkejä, jotka ajavat huoletta humalassa. Mikään ei tapahdu ajallaan, mikään ei toimi ja koko ajan hoetaan vain ”mela, mela”, mikä tarkoittaa melkein mitä tahansa, vähän kuin ”no worries” Australiassa. Toisten mielestä maltalaiset ovat välimerellisen ystävällisiä, kielitaitoisia ja leppoisan mukavia ihmisiä, jotka moikkaavat hyvät huomenet rantakadulla. Joten ehkä tämä pitää vain itse kokea ja rakentaa oma mielipiteensä.
Yhteenveto
Maltassa on puolensa. Elämä on yksinkertaista, ilmat ovat hyvät, meri on kaunis ja elämän pienet ilot ovat edullisempia kuin Suomessa. Välillä taas pieni, kivinen saari tööttäilevineen autoineen kyllästyttää. Tämä paikka jakaa varmasti mielipiteitä. Ei vain ihmisten välillä, vaan jopa pelkästään omassa mielessä, joka on varovaisesti kallistunut sille kannalle, että ihan mukavaa täällä on. Tämä paikka on ristiriitainen, rosoinen, rikas historialtaan ja erikoinen luonteeltaan. Ehkä vähän niin kuin minä.
8 Comments
Suvi
2 marraskuun, 2017 at 2:20 pmEi nyt millään pahalla, mutta eiköhän se kuulu ihan yleissivistykseen tietää, mikä on Maltan pääkaupunki (opin sen jo ala-asteella) tai mitä kieltä siellä puhutaan. No, meitä reissaajia on moneen junaan..
Sandra
2 marraskuun, 2017 at 5:13 pmKyllä varmasti kuuluu, ja toki Euroopan pääkaupungit tuli ala- ja yläasteella opeteltua. Oli päässyt nuo opit kuitenkin unohtumaan, joten oli aukko yleissivistyksessä tuossa kohtaa. Ei kannata tuollaisen perusteella tuomita toisia kuitenkaan :).
Nomadi
2 marraskuun, 2017 at 3:26 pmHyvä analyysi, yhdyn melkein kaikkiin pointteihisi. Itse huomaan täällä kaukana poissa jo suorastaan kaipaavaani Maltaa, ajatus sinne paluusta tuntuu hyvältä 😏
Sandra
2 marraskuun, 2017 at 5:16 pmNiinkin Jännästi voi jopa käydä. Kun katselee Suomen lämpötiloja, niin ei ole sinnekään ikävä ja varmaan tulen itsekin kaiholla muistelemaan tätä aikaa.
Hanna
2 marraskuun, 2017 at 4:25 pmMoni mainitsemistasi asioista tuli elokuun Maltan matkalla havaittua. Ilma silloin oli todella kuuma! Tosin nyt marraskuun pikkupakkasilla sitäkin muistelee kaiholla 😉 Ruokakaupassa ei ollut mitään samanlaista ahaa-elämystä edullisista hinnoista, kuten esimerkiksi Espanjassa. Turistialueen ravintoloista ei löytynyt mieleenpainuvia makuelämyksiä eikä paikallista ruokaa oikein markkinoitu erityisemmin. Toisaalta mitään varsin negatiivisiakaan fiiliksiä ei Malta saanut aikaan, joten sanoisin että loppufiilis lähtiessä oli aika neutraali. Hirveää hinkua takaisin Maltalle ei tullut, mutta toisaalta olisin valmis antamaan sille uudenkin mahdollisuuden vuosien kuluessa, tosin muuna ajankohtana kuin elokuussa 😀 Oma katsaukseni saaresta viikon matkalla (Valletta, St Paul’s Bay ja Sliema) oli kuitenkin loppupeleissä niin suppea, että en tiedä voiko sen perusteella oikein tuomita? Lisäksi kuumuus rajoitti merkittävästi innostusta lähteä tutkimaan vaikkapa lähisaaria.
Sandra
5 marraskuun, 2017 at 4:54 pmSilloin oli tuskaisen kuuma! Syys- ja lokakuu on ollut paljon mukavampaa. Ruoka ei todellakaan ole kaupassa halpaa, eikä mitään erityisempiä makuelämyksiä ole tullut mieleen.
Ei ole sellainen paikka, johon tulisin uudestaan kerta toisensa jälkeen. Ei todellakaan mikään Australia. Mutta toistaiseksi ihan ok. Mukavaa elämää täällä voi viettää 🙂
Sofia
2 marraskuun, 2017 at 5:01 pmMä niin komppaan sitä että Malta jakaa mielipiteitä. Mun mies ei tykännyt Maltasta yhtään, vaikka hän on yleensä se jonka vaatimustaso on todella matala. Mä taas en vielä kuukausi reissustakaan osaa sanoa että tykkäsinkö vai en, sillä Maltassa oli aspekteja josta tykkäsin ja sitten taas semmoisia joista en pitänyt. Kiva oli käydä ja kokea saari itse, mutta tuskinpa sinne enää kuitenkaan tulen palaamaan. 🙂
Sandra
5 marraskuun, 2017 at 4:52 pmMulla muuttuu monta kertaa päivässä mielipide. Tykkään jostakin kovasti, ja osa asioista kyllästyttää. En siis yhtään ihmettele sunkaan vaihtelevaa mielipidettä.