Menu
Australia

Miten lihoin working holiday -vuonna 10 kiloa?

Australia. Terveellisiä avocado-toasteja, surffausta, raikasta ulkoilmaa. Onko sinullakin tämä mielikuva? Ajatteletko, että working holiday -vuosi voisi olla uuden terveellisen elämän alku ja sysäys kunnon kohottamiselle? Toki se voi olla juuri tätä. Tai sitten voit tehdä kuin minä, ja lihoa vuoden aikana kymmenen kiloa. Miten ihmeessä näin pääsi käymään, ja miten voit itse pysyä kunnossa working holidayn aikana? Tässä oma kertomukseni, kuvien kanssa.

Farmilla kiinteytyy

Kuva ennen farmia

Tässä olen juuri, kun tulin Australiaan

Kun saavuin Australiaan, taisin painaa noin 60 kiloa. Paino ei tietenkään itsessään kerro mitään, vaan kehonkoostumus on se, mikä merkitsee. Joka tapauksessa ensimmäinen kuukausi meni kotioloissa tätini luona Melbournessa, mutta kuukauden jälkeen siirryin fyysisen työn pariin farmille.

Farmilla ruskettuneena

Otin aluksi farmilla olon kuntokuurina: kävin juoksulenkeillä, tein kehonpainotreenejä ja joogasin työpäivien jälkeen. Työ oli myös fyysistä, vaikka olin vain pakkaamassa vihanneksia. Minun tehtäväni oli usein olla stacker, joka pinoaa laatikoita lavoiksi liikkuvassa kuorma-autossa. Laatikkojen paino vaihteli vihanneksen mukaan, mutta oli enimmillään 25 kiloa. Mutta kun tunnin aikana pakkasimme noin tuhat kiloa tavaraa, voitte laskea, mikä määrä kulki käsieni läpi päivien aikana.

Joka toinen päivä olin yksin pakkaamassa squashia eli omanlaistaan kurpitsaa. Aluksi isot astiat kurpitsaa kaadetaan vesisäiliöön. Siitä vihannes eteni liikkuvalla pöydällä, josta samalla erottelin ne laadun ja kuuden eri koon mukaan laatikoihin. Kun laatikko oli tasan tietyn kilomäärän, pinosin ne lavoille. Satunnaisesti poimin ja pakkasin myös chiliä.

Farmilla huomasin nopeasti, että voin oikeastaan syödä niin paljon ja mitä vain haluan, eikä se näy missään. Myös illat tuli juotua usein ja biletettyä toisilla farmeilla. Farmin jälkeen meillä oli loppupunnitus, ja painoin 65 kiloa. Näytin kuitenkin fitimmältä ja ruskettuneelta kuin ennen farmille tuloa.

Epäterveelliset elämäntavat jäivät

Farmityö muuttui makoiluun rannalla ja hostellissa, mutta huonot ruokatottumukset jäivät. Muutenkin mieli oli usein maassa, ja sitä tuli lääkittyä pizzalla, suklaalla ja viinillä. Hain melkein joka ilta illalliseksi Dominos-ketjun pizzan. Eipä ihme, että parin kuukauden jälkeen melkein pyörryin, kun astuin puntarille. Paino oli noussut yli kymmenen kiloa, eikä peilistä katsonut ollenkaan samannäköinen naama.

Jotain oli siis tehtävä. Toisena Australia-vuonna liityin kuntosalille ja kävelin päivittäin noin tunnin verran töihin. Työni myös oli aika fyysistä siivoustyötä. Lihakset kyllä kasvoivat.

Oli kuitenkin yllättävän vaikea päästä pois herkuttelun kierteestä. Niinpä usein pari päivää pystyin syömään terveellisesti, mutta aina iltaisin sorruin sipseihin, suklaaseen ja viiniin.  Piti oikeastaan matkustaa takaisin Suomeen, jossa pääsi taas terveellisemmästä rytmistä kiinni. Huonoa elämäntyyliä oli kuitenkin jatkunut jo niin pitkään, että takaisin farmiajan kuntoon pääseminen oli vaikeaa. Näin 32-vuotiaana muutokset eivät tapahdu enää kovin helposti.

Älä tee kuin minä

Tässä ohjeeni siihen, miten pysyä ruodussa working holidayn aikana. Lue myös aiempi postaukseni siitä, miten pysyä kunnossa reissatessa.

  • Pidä kiinni treenirutiineistasi. Vaikka reissatessa kuntosalilla käynti olisi hankalaa, juoksulenkit, uiminen ja kehonpainolla tehtävä treeni ei maksa mitään.
  • Monessa kaupungissa on ilmaisia ulkoilmasaleja, joihin voi pysähtyä treenaamaan
  • Kaupungeissa on myös treenikeskuksiin ilmaisia free trial -viikkoja, joita voi hyödyntää. Myös esimerkiksi Grouponin kautta voi saada edullisesti ostettua salijäsenyyksiä muutamiksi kuukausiksi.
  • Anytime Fitness oli siinä mielessä hyvä kuntosali, että heillä oli keskuksia ympäri Australiaa. Yhdellä jäsenyydellä pääset käymään missä tahansa kuntosalissa. Tämä sopii loistavasti working holidayn reissaavaan elämäntyyliin.
  • Osta vaaka, jos olet jossain pidemmän aikaa. Paino ja sen lisääntyminen ei kerro kaikkea, mutta se kertoo jotain.
  • Tee itse ruokaa niin paljon kuin mahdollista. Australiassa on loistavat valikoimat tuoreita paikallisia hedelmiä ja vihanneksia. Myös liha on edullisempaa kuin Suomessa.
  • Kaupoissa lihan korvikkeita ei ole samassa määrin saatavilla kuin Suomessa. Tofua, papuja, linssejä yms löytyy kyllä, mutta kaurakermat ja härkikset voi unohtaa. Isoissa kaupungeissa kasvissyöjälle ja vegaanille on loistavia ravintolapaikkoja.
  • Asennoidu mahdolliseen farmityöhön kuntokuurina.
  • Juhliminen ja hauskanpito kuuluu working holiday -vuoteen. Älä silti tee kuin minä, ja jatka sitä kokonaista vuotta. Ellet ole onnekas ja 19-vuotias nuori, jolla aineenvaihdunta toimii. Kaikissa muissa tapauksissa ilottelu kertyy varmuudella vyötärölle.

Tässä hieman henkilökohtaisempi postaus niistä oman working holidayn ei-niin-hyvistä puolista. Silti en vaihtaisi vuosia mihinkään, kiloista huolimatta. 

20 Comments

  • Elina Marjaana Travel Blog
    10 marraskuun, 2019 at 5:23 pm

    Mahtavaa kun kirjoitit aiheesta vinkkien kanssa! Olen kokenut ihan saman, kun olin vaihdossa Jenkeissä. En muista tarkalleen kuinka monta kiloa tuli lisää, mutta en yhtään ihmettele niiden tuloa, kun välipalaksi syötiin suklaakeksejä ja joka paikkaan mentiin autolla. 🤭 Onneksi kokemuksesta oppii ja muilla jaksoilla ulkomailla on tajunnut käydä myös salilla/lenkillä.

    Reply
    • Sandra
      12 marraskuun, 2019 at 4:27 pm

      Olen kuullut kanssa, että moni lihoo eritoten Jenkeissä autolla liikkumisen ja epäterveellisen ruoan suhteen. Varsinkin, jos on ollut ns. isäntäperheissä, joissa ei voi itse vaikuttaa ruokavalioon. Nooh, ei vuosi huonoilla tavoilla ole niin vakavaa, jos palaa takaisin vanhoihin tottumuksiin.

      Reply
  • Terhi
    10 marraskuun, 2019 at 8:13 pm

    Kuulostaa tutulta. Näin kävi minullekin kun nuorena tyttönä työskentelin ravintolassa Tukholmassa. Kaikki mahdolliset herkut olivat koko ajankäden ulottuvilla. Siinä sitten itsehillintää tarvittiikin, että sai ne kilot häviämään.

    Reply
    • Sandra
      12 marraskuun, 2019 at 4:28 pm

      Uskon, ja noihin tapoihin jää helposti ”koukkuun”. Ravintolassa en voisi olla ollenkaan töissä, vaan maistelisin varmaan koko ajan kaikkea.

      Reply
  • Teija / Lähdetään Taas
    10 marraskuun, 2019 at 8:53 pm

    Pidemmillä matkoilla on niin helppo kerätä ylimääräisiä kiloja. Tuohan on se kaikista pahin, että se herkuttelu jää päälle. Ei tarvitse olla pitkäkään matka, kun herkuttelu jää kotioloissa päälle ja kiloja kertyy sitten kotona lisää. Ja toden totta, vuosi vuodelta asiaan täytyy kiinnittää enemmän ja enemmän huomiota, kun ei ne kilot enää noin vaan katoakaan loman jälkeen.

    Reply
    • Sandra
      12 marraskuun, 2019 at 4:30 pm

      Sehän se. Tuntuu, että ennen viisi kiloa suhahti jonnekin ja nyt kaikki tekee kotinsa tuohon vyötärölle. Onneksi samalla paineet olla ”tikissä” on paljon pienemmät kuin kymmenen vuotta sitten 😀

      Reply
  • Stacy Siivonen
    11 marraskuun, 2019 at 7:52 am

    Aika kova duuni. Minä kannoin Kaliforniassa hiekkaa sankoissa kaivoksella. Työpäivän jälkeen tuntui, että kädet ovat venyneet sankkojen kantamisesta. Aineenvaihdunta saattaa kuitenkin äksyillä helpostikin niin, että kymmenen kiloa tulee nopeasti. Minulla painoa on yli sata kiloa enemmän kuin sinulla, joten on tosi huomattava ongelma.

    Reply
    • Sandra
      12 marraskuun, 2019 at 4:31 pm

      Tuo työ kuulostaa huomattavasti rakemmalta kuin minun. Ei mikään ihme, jos käsissä ”hiukan” tuntui.

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    14 marraskuun, 2019 at 5:09 pm

    Lisätään vaikeuskerrointa, eli määritellään reissaaminen todellakin reissaamiseksi, jossa siirrytään paikkakunnalta toiselle muutaman päivän välein, ja asutaan hotelleissa.
    Ok, hyvällä tuurilla niissä voi olla kuntosali, tosin pääosa kuntoilusta tulee tehtyä kävellen. Mutta tosi kuumassa sekin voi jäädä vähemmälle. Silloin voi yrittää uimista.
    Hotelliaamiaisilla voi yrittää panostaa hedelmiin – jos luottaa maan ja hotellin hygeniatasoon.
    No, onneksi nämä reissut, meillä ainakin, tapaavat olla max 5 viikkoa, joten ei siinä ajassa ihan 10 kiloon pääse, jos ei ihan sitä tavoitteeksi aseta 🙂

    Reply
    • Sandra
      19 marraskuun, 2019 at 6:34 pm

      Ensimmäisenä vuotena tosiaan asuin koko vuoden hostellissa, joten se teki liikkumisen ja säännöllisen elämän haastavammaksi. Mutta lyhyt loma on todellakin loma, ja silloin saa vähän herkutella. Itsellä ei kuumassa tee usein mieli syödä yhtä paljon, joten kesäisin ja kuumissa maissa paino usein laskee muutamalla kilolla.

      Reply
  • Anna | Muuttolintu.com
    15 marraskuun, 2019 at 9:37 am

    Itse aikoinaan onnistuin myös vähän lihomaan Working Holiday -vuonna siitä huolimatta, että tein töitä ryhmäliikunnanohjaajana hulluja tunteja viikossa. Hyvä osoitus siitä, että ruokavalio on tärkeämpää kuin liikunta. Ruoka oli takeawaytä ja stressillä oli varmaan myös osuutta asiaan. Onneksi onnistuin palaamaan terveelliseen ruokavalioon sitten jossain vaiheessa. Useimmille se vuosi on aika iso irtautuminen normaalista elämästä, joten ei ole varmaan yhtään epätavallista jos heilahtaa paino johonkin suuntaan. Veikkaisin, että se useimmilla siitä tasoittuu viimeistään sitten, kun palaa kotiin ja pääsee kiinni normaaleihin, tuttuihin rutiineihin. Joten oma viesti Wh-vuodeksi lähteville varmaan olisi se, että älä stressaa painosta, vaan nauti elämästä 🙂

    Reply
    • Sandra
      21 marraskuun, 2019 at 6:56 pm

      Joo, näinpä! Mielenkiintoista, että sullakin paino nousi vaikka elit niin aktiivisesti. Uskon, että elämänmuutoksen aiheuttama stressi ja uusi ympäristö on myös sellainen, joka saa painon jumahtamaan.

      Nyt on kovassa yrityksessä päästä takaisin prior-Australia-tilaan 😀

      Reply
  • Periaatteen Nainen
    15 marraskuun, 2019 at 10:48 am

    Mä lihon aina kun olen pidempiä aikoja Suomen ulkopuolella; vaihto-oppilasvuonna 30 kiloa (voi kyllä!) ihan muutamassa kuukaudessa, Väli-Amerikan kierroksella 15 kiloa ja ekana Espanjan talvena taisi tulla parissa kuukaudessa kuusi kiloa. Onneksi tiedän, että kroppa myös palautuu kun pääsen Suomeen ja takaisin kiinni rytmiin.

    Reply
    • Sandra
      21 marraskuun, 2019 at 6:57 pm

      Vau, tuo on jo paljon! Onneksi sulla on sitten sentään niin, että paino liikkuu alaskin vastaavasti. Itse olen toisenlainen, ja kroppa tottuu tosi nopeasti nykytilaan, josta on vaikea liikauttaa (ainakaan alaspäin).

      Reply
  • Sannahof // Unelmamaja
    17 marraskuun, 2019 at 1:08 am

    Voin samaistua siinä määrin, että ollessani vuoden vaihto-oppilaana Brasiliassa, palasin Suomeen 10 kiloa painavampaa. Vaikka tarjolla oli ihania hedelmiä, surffasin, kävin salilla jne, niin silti kiloja kertyi, kun melkein kaikkialle kuljettiin autolla ja ruoka oli aika heavya. Silti kilot on tosi pieni paha näissä kokemuksissa.

    Reply
    • Sandra
      21 marraskuun, 2019 at 6:58 pm

      Joo, näinhän se on, että kokemukset niistä jää kuitenkin päälimmäisenä mieleen.

      Reply
  • Lotta-Maaria / delfiininselassa
    17 marraskuun, 2019 at 9:57 am

    Reissun aikana treenirutiinin pitäminen on kyllä vaikeaa! Mulla kulkee nykyään joogamatto mukana, mutta esim. edullisissa budjettimajoituksissa ei viime reissulla ollut edes tilaa mihin levittää sitä 😅 Australia on jäänyt kyllä mullekin mieleen siitä, että ravintoloissa tuli syötyä epäterveellisesti. Varmaan juuri itse kokkailu olisi paras idea 😊

    Reply
    • Sandra
      21 marraskuun, 2019 at 6:59 pm

      Onneksi hostelleissa pystyy edes jotenkin tekemään itse ruokaa. Joogamatto voisi toimia ainakin sellaisissa kohteissa, joissa on lämmintä ja voi mennä vaikka rannalle joogailemaan yhdessä aamuauringon kanssa. Netissä vielä on hyviä joogavideoita, joita voi laittaa pyörimään (itse en saa tehtyä kunnon treeniä ilman jotain käskevää ohjaajaa) 🙂

      Reply
  • Kia Ansio
    18 marraskuun, 2019 at 2:38 pm

    Kiva, erilainen postaus!
    Hyödyllisiä vinkkejä, joita aion käyttää hyväkseni omalla Australian wh-reissulla 🙂
    Laitoin sinulle muuten yhden kysymyksen s-postin kautta juuri, blogistasi inspiroituneena!
    Ihanaa syksyn jatkoa 🙂

    Reply
    • Sandra
      19 marraskuun, 2019 at 6:32 pm

      Kiitos Kia! Vastasinkin sinulle sähköpostilla, ja toivottavasti se auttoi edes vähän <3. Tsemppiä!

      Reply

Leave a Reply