Vaikka tämä blogi keskittyy pitkälti matkustamiseen, sivuan välillä muitakin elämääni koskettavia aiheita ja pohdintoja niiden ympärillä. Viime aikoina ajatukset ovat olleet paljon töihin liittyvissä teemoissa – olenhan jo kohta hitto vie 35-vuotias ja jo pidempään kaivannut uudenlaisia haasteita ja jonkinlaista järkeä töiden suhteen. Nyt useamman vuoden ajan olen sukkuloinut täyspäiväisten yliopisto-opintojen ja oman toiminimen kautta tekemieni eri hommien välissä, ja vaikka se on ollut vaihtelevaa, innostavaa ja kannattavaa (ei ole tarvinnut elää täysin opiskelijabudjetilla), on se samalla ollut hetkittäin aika uuvuttavaa. Ikinä ei ole oikein kunnollista vapaata iltaa, jolloin jokin tekemätön homma ei koputtelisi alitajunnassa.
Viimeisimmät viisi kuusi vuotta olen kerryttänyt takataskuuni unohtumattomia kokemuksia maailmalta. Olen kolunnut käytännössä koko Australian mantereen ja Maltan saaren ja viime aikoina viettänyt pitkiä aikoja Ruotsissa. Olen opiskellut, juhlinut, testannut kaikkea uutta, tavannut satoja uusia ihmisiä ja venyttänyt mukavuusalueeni rajoja. Vaikka en vaihtaisi näitä kokemuksia mihinkään, ovathan nämä valinnat tehneet CV:stäni aikamoista sillisalaattia. Tänä aikana olen esimerkiksi ollut hotellisiivoojana, myynyt suklaata, krikettiradioita, omega3-tabletteja ja lippuja legendaariseen, jo nyt kuopattuun Rodeo-yökerhoon, toiminut Content Managerina, esiintynyt prinsessapuvussa tapahtumissa, tehnyt sisällöntuotantoa eri yrityksille, ollut harjoittelijana radiossa ja kesätöissä kaupungin konsernihallinnon alaisuuteen kuuluvassa yksikössä ja niin edelleen. Monia näistä hommista olen tehnyt yhtäaikaisesti.
Kun sen tässä luettelee, niin onhan tuo aika hullua.
Samalla sitä eksyy joskus LinkedIniin tutkimaan vanhojen koulukavereiden hommia – ja kieltämättä tuolloin iskee pieni vertailukipuilu! En silti vaihtaisi mistään hinnasta sitä matkaa, jonka olen kulkenut siihen, että olen pikku hiljaa päässyt rakentamaan omannäköistä työuraa. Vaikka matka on ollut mutkia täynnä, koko ajan on menty oikeaan suuntaan.
Löydä punainen lanka
Vaikka oma työura olisi ollutkin aikamoista hullunmyllyä, siitä pystyy kuitenkin tunnistamaan jonkinlaisen punaisen langan. Olen liki kaikissa hommissa päässyt käyttämään joitakin vahvuuksiani, jotka omasta mielestäni ovat ihmisten kanssa toimiminen, kirjoittaminen tai laajemmin viestintä ja kansainvälisessä ympäristössä työskentely.
Ei ole maailmanloppu, jos CV:ssäsi ei näy nousujohteista uraa samalla toimialalla. Paitsi ehkä joidenkin vanhanaikaisten rekrytoijien mielestä. Ehkä olet tehnyt samantyylisiä tehtäviä hyvin erilaisissa yrityksissä. Ehkä olet edennyt horisontaalisesti eri osaamisalueelta toiseen. Tai ehkä pystyt tunnistamaan joitakin taitoja ja vahvuuksia, joita olet kerryttänyt eri tehtävissä. Kyllä se punainen lanka siellä on, jos vain osaa katsoa riittävän tarkasti. Työuran koherenssia voi rakentaa myös niiden taitojen kautta, joita olet päässyt ilmentämään eri tehtävissä.
Tunnista arvosi ja motivaatiotekijäsi
Viime vuosina itseäni on ohjannut paljon työpaikkojen valinnassa omat työhön liittyvät arvot ja motivaatiotekijät. Mikä omissa työtehtävissä saa innostumaan? Mikä tuntuu kaikista palkitsevammalta? Ainakin omalla kohdallani on viime vuosina ollut tärkeää työn joustavuus ja osittainen mahdollisuus tehdä hommia missä ja milloin vain oman aikataulun mukaan. Itselleni on tärkeää myös se, että pääsen oppimaan uutta ja että päivissä on riittävästi vaihtelua. Myös työkaverit ja ilmapiiri työpaikalla ovat todella tärkeitä tekijöitä. Mieti, että vietät noin kolmasosan aikuiselämästäsi töissä. Jos käytät noin 40 tuntia viikossa odottaen viikonloppuja ja lomia, onko siinä mitään järkeä? Omasta mielestäni mikään palkka ei ole sen arvoinen, että vietät sunnuntain vatsakivussa miettien tulevaa työviikkoa. Mieti siis, mikä on sinulle elämässä tärkeintä ja mikä saa sinut motivoitumaan. Niistä lähtökohdista voi lähteä etsimään sopivaa työpaikkaa.
Oman työn tuunaus
Aina ei tarvitse kiikuttaa irtisanomisilmoitusta työnantajalle, jos omat tehtävät tuntuvat puuduttavilta. Itselläni on hyviä kokemuksia siitä, että olen kertonut esimiehelle, millaisia töitä tykkäisin tehdä enemmän. Pomot eivät aina ole ajatustenlukijoita. Tässä tapauksessa sain jakaa työaikani uudelleen 50 % vanhoja töitä tehden ja 50 % niitä enemmän mielekkäitä töitä tehden. Tyytyväisyys kasvoi valtavasti. Taisin saada jonkin pienen palkankorotuksenkin samalla!
Sama periaate koskee mielestäni työaikojen ja -tapojen muokkausta. Monet pohdiskelevat pitkään, uskaltavatko ehdottaa lyhyempää työaikaa tai vaikka osittaista etätyötä. Kannattaa! Siinä ei menetä mitään, mutta työn mielekkyys voi kasvaa kohisten.
Varmista selusta
Vaikka liputan täysillä työn ilolle ja innostuksen tärkeydelle, olen silti realisti. Työ kuin työ on välillä puuduttavaa, arki on arkea kaikkialla. Joskus pitää tinkiä unelmahommista, koska pitää saada laskut maksettua. Eivät ne hotellisiivoojan hommat olleet Australiassa mitään suurinta herkkua, mutta niillä maksoin ruoat, vuokran ja kaikki huikeat matkat ja retket. Eri homma oli aika monella reppureissaajalla, jotka tulivat Ausseihin tavoitteena löytää koulutustaan vastaavaa siistiä toimistotyötä. Parissa kuukaudessa säästöt olivat huvenneet, töitä ei löytynyt ja tuloksena oli kotiinpaluu katkerana ja australialaisten syyttäminen rasismista, kun he palkkasivat mieluummin paikallisia. Joskus pitää tinkiä ja joskus pitää tyytyä. Kulman takana voi odottaa jotain parempaa.
En suosittelisi esimerkiksi yrittäjäksi hyppäämistä ilman säästöjä tai varmoja asiakkaita. Muutenkin kannatan aina tietyn taloudellisen takapuskurin kerryttämistä. Se antaa suurimman ja ehkä yhden tärkeimmistä vapauksista elämässä. Mahdollisuuden sanoa ”ei”. Mahdollisuuden lähteä pois ja haistattaa pitkät esimerkiksi toksiselle työyhteisölle.
Ole ylpeä omista kokemuksistasi
Välillä olen kohdannut työhaastatteluissa ihmisiä, jotka katsovat asioita niin inside the box, etteivät pääse yli yhtään poikkeavammasta työkokemuksesta. Olen kuullut, että kolme vuotta (töissä) ulkomailla on ”aukko CV:ssä”. Olen ollut haastatteluissa, joissa etsitään tismalleen samoja hommia tehnyttä ihmistä. Eräässä haastattelussa työnantaja oli jopa sitä mieltä, että hakijan pitää olla käyttänyt uusimpia Microsoft Windowsin Office -ohjelmia, kun ne ”ovat niin hankalia verrattuna aiempaan versioon”. Ei siis kelvannut, että edellisessä paikassa oli ollut Macbookin vastaavat ohjelmat. Erityisesti valitettavasti Suomessa tuntuu joskus siltä, että työnhaussa painotetaan juuri tismalleen mätsäävää aiempaa työtä ja siihen sopivaa koulutusta. Kun taas omasta mielestäni esimerkiksi korkeakoulututkinto alalta kuin alalta on aika hyvä indikaattori jonkinlaisesta oppimiskyvystä. Tietenkin tiettyä erityisosaamista vaativat alat ovat erikseen.
Joten mitä siitä, että oma työkokemukseni on aikamoista sillisalaattia. Olen tehnyt paljon, olen kokeillut erilaisia hommia ja aina yrittänyt tehdä jotakuinkin parhaani. Tunnen paljon ihmisiä monelta eri alalta, ja viimeisimpinä vuosina kaikki hommat olen saanut verkostojen kautta. Kannattaa olla ylpeä omasta osaamisesta, eikä kauheasti uhrata aivosolukkoa sille, mitä mieltä muut ovat.
4 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
13 maaliskuun, 2022 at 3:41 pmTuo on kyllä monesti täysin totta, että sitä irtisanomisilmoitusta ei välttämättä tarvitse toimittaa, jos toivoo erilaisia tehtäviä. Todella monissa työpaikassa se varmaan on jopa lähtökohta, että samoissa tehtävissä ei oltaisi ikuisuutta, vaan osaamisen karttuessa myös tehtävät muuttuvat. Tuotakin tulee usein vastaan, että työhaastattelussa vaaditaan tismalleen samoja hommia. Toisaalta, jos hakijoita on useita kymmeniä, niin varsin vaikea valintaakin on tehdä, kun erinomaita hakijoita on useita.
Sandra
16 maaliskuun, 2022 at 2:01 pmTotta, ja tavallaan ymmärrän, että uuden ihmisen rekrytointi ja perehdyttäminen on työläs prosessi, joten halutaan varmistaa, että tulisi tehtyä mahdollisimman varma valinta.
Pauliina
1 syyskuun, 2022 at 8:00 pmPaljon samanlaista pohdintaa urasta kuin itsellä ollut myös vuoden verran! Itse tähän 27 ikävuoteen asti suoritin elämää ns. normitavalla, eli nousujohteisella uralla käytännöllisissä tehtävissä, mutta nyt sain viimein tarpeekseni ja haluan alkaa elää itseni näköistä elämää. Tietty realismi mukana!
Alunperin eksyin blogisi pariin working holiday juttuja selaten, sillä halusin löytää pakkaus ja muita vinkkejä pian alkavaa Uuden-Seelannin working holiday aikaa varten 🙂 Vinkeistä on ollut suuresti hyötyä ja olen pohtinut aloittaisinko itse Uuden-Seelannin reissusta pitämään matkablogia, sillä aika vähän löysin suomenkielistä tekstiä working holiday ajasta siellä! Toki asiat oppii itse matkan varrella, mutta itse olen ainakin saanut vahvistusta ajatukselleni lähteä working holiday viisumilla matkaan kun luin postaukseksi paljonko rahaa suurinpiirtein voi mennä ja totesin että oma rahatilanteeni on ihan ok 🙂
Sandra
3 syyskuun, 2022 at 9:50 amMoikka Pauliina ja kiitos, kun jaoit omaa tarinaasi. Aika samanlaiselta kuulostaa, itse olin 27-vuotias, kun päädyin tekemään ison loikkauksen kohti tuntemattomampaa elämää. Ihan mahtavaa, että olet menossa wh:lle Uuteen-Seelantiin – ja uskon, että pärjäät varmasti! Ala ihmeessä pitämään blogia tai vlogia aiheesta. Toki varmasti Insta ja Tiktok on hyviä kanavia myös, mutta ainakin itse olen huomannut sen, että monilla omilla blogiostauksilla on paljon pidempi elinkaari, kun ihmiset löytää teksteihin vuosienkin jälkeen.
Mulle oli pitkään haaveissa myös wh Uudessa-Seelannissa, mutta ensin oli uudet opinnot yliopistossa ja sitten korona. Sitten tulinkin raskaaksi ja täytin 35 eli mulle tuo haave ei ole enää mahdollinen. Kannattaa siis mennä ja lähteä! Mulla oli aikoinaan työpaikan kautta mentori, joka sanoi, että mun pitää astua ajurin paikalle omaan elämään ja se sai mut sitten tekemään päätöksen lähteä Ausseihin. Se päätös on tuonut eteen uusia ja uusia seikkailuja, enkä ainakaan itse kadu hetkeäkään.
Upeaa matkaa! 🙂