Menu
Suomi

Naantali kesällä 2022 ja ”maailman parhaat vohvelit”

Tutustuminen uusiin kotimaan kaupunkeihin jatkuu myös kahden koronakesän jälkeen, vaikka bensan hinnat ovat ainakin meillä hillinneet ajeluintoa. Nyt halusin kuitenkin, että ruotsalainen poikakaverini Isak näkisi jonkin uuden paikkakunnan, ja päätimme hurauttaa Naantaliin. Itselleni Naantali oli tuttu lähinnä vierailulta Muumimaailmassa joskus yli 20 vuotta sitten. Olikin siis jo aika ottaa selvää, mitä muuta kaupungilla olisi tarjota.

Naantalin nähtävyydet

Naantali on suloinen kesäkaupunki, joka on Muumimaailman ohella tunnettu muun muassa vanhasta kaupungista. Naantalin puutalokorttelistoa kannattaa kierrellä pitkin ja poikin. Matkalla mahtuu muutamia kiinnostavia putiikkeja, vaikka tarjonta onkin paljon pienempi kuin esimerkiksi vanhassa Raumassa. Vielä aamuisella tunnelma oli mukavan uinuva, mutta varmaan iltaa kohden matkailijoita on huomattavasti enemmän.

Vanha Naantali Muumimyymälä Vanha Naantali ja sekatavarakauppa

Vanhassa kaupungissa kiertelyn voi päättää vierasvenesatamaan, jonka varrelta löytyy useampi ruokapaikka. Odotin, että heinäkuisena lauantaina kauniina ilmana ravintolat olisivat jo lounasaikaan täynnä, mutta mitä vielä. Ihmisiä oli paikalla vain kourallinen. Keksin tähän pari selitystä. Ehkä kotimaanmatkailu ei jaksa enää innostaa, vaan veri vetää ulkomaille. Tai sitten naapurikaupunki Turussa järjestetyt keskiaikaiset markkinat vetivät väen pois Naantalista. Oli väkeä tai ei, saariston luonto on upeaa ihailtavaa ja satama-alueella kannattaa kierrellä ja kävellä kaikessa rauhassa.

Vierasvenesataman takana sijaitsee Naantalin kirkko, joka rakennettiin aikoinaan katolilaiseksi birgittalaisluostariksi. Kirkko on rakennettu jo vuonna 1460–1480-luvuilla, mikä tekee siitä yhden Suomen vanhimmista kirkoista. Vierailuaikanani kirkossa oli hautajaisten muistotilaisuus, joten en päässyt näkemään rakennusta sisältä.

Naantali Kirkko

Naantalissa sijaitsee myös presidentin kesäasunto Kultaranta, jonka upeaan puutarhaan järjestetään tutustumiskierroksia. Lue lisää kierroksista tästä.

Testissä maailman parhaat vohvelit

Lounasaika läheni ja oli aika etsiä pientä täytettä kurisevaan mahaan. Bongasin vierasvenesatamasta kyltin maailman parhaista vohveleista ja astuin sisään suloiseen kahvila-ravintola Amandikseen, jossa toimii myös ihanalta näyttävä boutique hotelli. Amandiksen omassa keittiössä valmistuvia vohveleita saa sekä makealla että suolaisella täytteellä.

Amandis Naantali Naantali ja kahvila Amandis

Amandis vohvelit Naantali

Päädyin itse testaamaan skagen vohvelia (15,90 €), johon kuului kaksi pientä vohvelia, katkarapuja, uppomuna ja lämpimiä porkkanoita salaatin kera. Isak valitsi Nutella-vohvelin (n. 12,90 €). Maistoin molempia, ja totesin olevani enemmän suolaisen vohvelin ystävä. Skagen oli täytteenä oikein hyvä, mutta ei tässä ehkä vielä maailman parhaan vohvelin titteliä saatu. Oikein passeli vohveli kuitenkin ja voisin syödä uudestaan.

Piipahdus Turussa

Kun kerran Naantalista ajaa Turkuun noin 20 minuutissa, päätimme tietenkin piipahtaa myös tuossa kenties Suomen kivoimmassa kesäkaupungissa. Itselläni ei ollut harmainta aavistusta, että Turussa oli samaan aikaan Keskiaikaiset Markkinat. Joen rannan molemmat puolet olivat täynnä myyntikojuja ja ihmisiä oli valtavasti. Vanhan Suurtorin alueella myytiin keskiaikaishenkistä ruokaa, kuten porsasta vartaassa sekä erilaisia käsitöitä. Monet olivat pukeutuneet teeman mukaisesti, ja hetkittäin torilla pääsi seuraamaan pieniä näyteltyjä hetkiä keskiaikaisesta elämästä.

Aurinko porotti hetkittäin jopa pilvettömältä taivaalta, joten emme jaksaneet kierrellä Turussa paria tuntia pidempään. Noin kolmen tienoilla iltapäivällä suuntasimmekin KFC:n kautta kohti Tamperetta.

Pysähdyspaikat välillä Tampere–Turku

Kun kerran autolla ollaan liikkeellä, yritän mahdollisuuksien mukaan bongailla kiinnostavia pysähdyspaikkoja kaupunkien välillä. Tampere–Turku/Naantali-väli on aika tylsähköä maisemien puolesta, mutta pari hauskaa stoppia teimme silti. Menomatkalla pysähdyimme aamuteelle Pahkapirttiin, joka on perinteikäs jo vuodesta 1981 pyörinyt hirsikahvila Loimaan tietämillä. Heti aamusta tuoreen pullan tuoksu leijaili vitriinistä, ja vähän jäi harmittamaan, että päädyimme vain juomaan teet sateen ropistessa tunnelmallisesti ulkona.

Toinen pysähdys oli paluumatkalla lapsuuden suosikkikohteeseen Urjalan makeistukkuun. Tukussa hyllyt pursuavat karkkia, keksejä, limuja ja muuta herkkua. Itselleni tarttui mukaan karkkipussi, inkiväärin ja metsämarjan makuiset limsat ja Isakille ehkä maailmankaikkeuden pienin tikkari :D.

Sellainen oli meidän pikainen pyrähdys Naantalissa ja Turussa. Saa ehdotella muita kivoja pikkukaupunkeja!

Lue lisää vinkkejä Suomen lomalle:

16 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  8 heinäkuun, 2022 at 7:40 am

  Naantali tosiaan on oikein kiva kesäkaupunki ja itse tykkään vanhasta kaupungista nimenomaan aamuisin, jolloin se on vielä varsin rauhallinen. Naantalissa käydessä kannattaa muuten pitää mielessä myös Rakkaudenpolku, jota kulkemalla pääsee Kuparivuoren kalliolle katsomaan merimaisemia.

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:45 am

   Oi, tuo jäi nyt kokematta. Ensi kerralla sitten!

   Reply
 • Ismo for Takeoff
  10 heinäkuun, 2022 at 11:34 pm

  Olipa hauska lukea vanhasta opiskelukaupungistani Turusta ja hineosta kesäkaupungista Naantalista. Tuo skagen-vohveli näytti tosi hyvältä, mutta hinta kieltämättä on aika, heh, suolainen. Turun Keskiaikamarkkinat on hauska tapahtuma ja aika moni tuttukin on siellä töissä tai vapaaehtoisena mukana. Turun ravintolatarjonta on muuten myös varsin hyvä, seuraavaa retkeä ajatellen. Ja ruotsalainenhan on noilla kulmilla melkein kuin kotonaan! Yhdessä kuvassa näkyvä vanhan pääkirjaston julkisivukin on kopioitu Tukholman ritarihuoneesta 🙂

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:44 am

   Isak varmaan aina vähän haaveilee, että muutettaisiin Tampereelta länsirannikolle :D. Mietinkin, että voisin tehdä itse kotona tuon skagen-vohvelin, kun tykkäsin makumaailmasta. Hinta oli kieltämättä korkea!

   Reply
 • Anne | Elämää Nomadina
  11 heinäkuun, 2022 at 12:03 pm

  Myös minun edellinen Naantalin-vierailu ajoittuu jonnekin hamaan menneisyyteen, ja varmaan silloin Muumimaailma oli se tärkein juttu, joten hyvin voisi joskus Suomi-vierailulla piipahtaa uudemman kerran tutustumaan kaupunkiin paremmin. Yleensä vaan käydään kevättalvella, jolloin oikein muut kuin hiihtokohteet eivät ole parhaimmillaan, ja monet kesällä niin ihanat kaupungit näyttäytyvät lähinnä masentavina 😀 Vaan eiköhän tässä joskus taas päästä reissaamaan kesäisessä Suomessakin.

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:43 am

   Sinulla on sitten aika sama väli Naantalin vierailussa kuin itselläni. Kyllä, Suomessa vain muutama Lapin kohde on parhaimmillaan talvella, suurin osa kaupungeista on aika masentavia 😀

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  12 heinäkuun, 2022 at 12:19 pm

  Naantali toimii kyllä niin pienemmille kuin isoimmillekin turisteille, eli kaikille löytyy jotain! Turkuun olemme joskus puolivahingossa eksyneet noille keskiaikaviikoille vaikka ruuhkaiset tapahtumat eivät yleensä meitä innosta, mutta onhan tuossa jotain vähän aidompaakin mukana, etenkin tuossa miljöössä.

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:42 am

   Kyllä, ihan hauska tapahtuma, vaikken samasta syystä itsekään varta vasiten menisi. Miljöö on todellakin täydellinen.

   Reply
 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  13 heinäkuun, 2022 at 1:53 pm

  Nyt alkoi tekemään mieli vohveleita, pitäisiköhän jostain metsästää tälle pävälle vohveleita? Naantaliin ei kyllä tänään enää ehdi. 😀 Naantali on kyllä kiva kesäkohde, siellä voisikin käydä pyörähtämässä jossain mutkassa tänä kesänä.

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:41 am

   Vohvelit ovat parhautta!

   Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa
  13 heinäkuun, 2022 at 9:44 pm

  Naantali on kyllä tosi kaunis kesäkaupunki! Kävin pari kesää sitten ja ihastuin! Söin myös tuossa samassa vohvelipaikassa ja muistaakseni otin sillon makean version 😀 Nam! Ehkä lähivuosina pääsee takaisin Naanantaliin, kun käydään uudestaan muumimaailmassa.

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:40 am

   Välillä mietin, että olisi kiva jonkun lapsen varjolla päästä itsekin käymään tuolla Muumimaailmassa 😀

   Reply
 • Katja / Pinkkis
  14 heinäkuun, 2022 at 7:36 am

  Naantali ON ihana kesäkaupunki! Nuorempana sielä tuli hypättyä harva se vuosi, nyt edellisestä vierailusta taitaa olla jo 7 vuotta, ainakin 6. En muista millään ravintolan nimeä, mutta jossain ravintolassa käytiin edellisellä vierailulla ja oli kyllä mahottoman hyvät sapuskat! Sielä rannassa sekin oli.
  Tänä vuonna oli tarkoitus viedä amerikkalainen kaveri sekä Naantaliin että Turkuun, mutta ei taideta keretä kun niin paljon muitakin paikkoja mihin hän haluaa.

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:40 am

   Itsellekin tuli liki 20 vuotta Naantali-vierailujen välillä, joten ehtii sitä ensi kesänäkin 🙂

   Reply
 • finintirol
  15 heinäkuun, 2022 at 6:28 am

  Kiitos mukavasta lukumatkasta ja idyllisistä kuvista tuttuihin ympäristöihin. Asuin noilla kulmilla yli kymmenen vuotta ja allekirjoitan kirjoittamasi ”Turun olevan kenties kivoin kesäkaupunki”. Mielestäni se ja sen ympäristö on upeaa paikkaa kesällä. Mainittakoon vaikka Turun saaristo ja autoilijallekin mahdollinen reitti. Tie Turusta Paraisten kautta Korppooseen tarjoaa hienoa saaristomaisemaa ja kesäisiä fiiliksiä. Siltä tieltä voi poiketa vaikka upeaan Paraisten Porttiin vaikka ei veneellä liikkuisikaan. Siellä, kun kiipeää ravintolan taakse olevalle kalliolle niin aukeaa yksi kauniita Saaristomeren maisemia.

  Naantali on Turkua lähellä ja sehän on kesäinen paikka. Fiskarsiinkin on lyhyt matka. Tuosta vähäisestä Naantalin ihmismäärästä ja mietinnästäsi, jotta ovatko Turussa tai ulkomailla tuli mieleen eilinen työkaverini kertoma uutinen. Etelä-Tiroli eli pohjoisin Italia miettii parhaillaan jopa turistien pääsyn rajoittamista alueelle. Siellä on kuulemma nyt liikaakin turisteja. Meillä on vaimon kanssa toiveena mennä merenrantaan elokuun puolivälissä, mutta näyttää varaustilanne kyllä sellaiselta, jotta ennätysruuhkia saattaa olla tiedossa. Hinnatkin ovat joissakin aikaisemmin käymissämme hotelleissa yli kaksinkertaisia. Pitänee ehkä lähteä Naantaliin meren rantaan:)

  Reply
  • Sandra
   26 heinäkuun, 2022 at 6:39 am

   Kiitos vinkeistä Turun seudulle! Listassa tuli monta uutta paikkaa. Todellakin moni on varmasti suunnannut nyt kesällä ulkomaille, onhan niistä lentokenttien ruuhkistakin uutisoitu paljon. Ymmärrän kyllä, että moni haluaa nyt lähteä rajojen taakse parin koronakesän jälkeen.

   Reply

Leave a Reply