Oletko lähdössä matkalle Pargaan? Onnittelen loistavasta kohdevalinnasta, kyseessä on kaunis, tunnelmallinen pieni kaupunki aivan Kreikan mantereen länsirannikolla. Pienestä koostaan huolimatta Pargan lähettyvillä on mukavasti tekemistä, joten viikon lomalla tuskin tulee aika pitkäksi. Pargalta tehdään päivän kestäviä matkoja Albaniaan, ja omasta matkastani kirjoittelin erillisessä postauksessa. Myös Korfun saari on mukavan lähellä ja kuuleman mukaan Korfun venetsialaistyylinen kaupunki on nähtävyys itsessään. Pargan lähellä sijaitsee myös muun muassa Meteoran luostarit sekä Nekromanteionin temppeli ja Acheron-joki. Myös Pargan keskustan tuntumassa riittää tekemistä pariksi päiväksi, ja tässä postauksessa pureudun tarkemmin näihin nähtävyyksiin ja vinkkeihin.
Rannat
Pargassa on periaatteessa neljä rantaa. Sataman tuntumassa sijaitsee Krioneri ja Piso Krioneri ja näiden lähettyvillä ovat parhaat ravintolat ja ostostarjonta. Rannat eivät ole kovin isoja, joten sesonkiaikana on hyvä tulla varaamaan oma rantatuolinsa hyvissä ajoin aamupäivällä. Vesi on aika matalaa ja kuvassa näkyvälle Panagian saarelle pystyy uimaan tai kahlaamaan. Saarella sijaitsee kaksi Neitsyt Marialle omistettua luostaria.
Valtos on rannoista suurin ja sen äärellä on parhaat vesiurheilumahdollisuudet. Ranta sijaitsee satamasta katsoen suurehkon vuoren takana. Kipuamista on jonkin verran, mutta kulkemaan pääsee päällystettyä tietä ja monessa kohtaa myös portaita pitkin. Oma hotellini oli Valtoksen rannan puolella, joten keskustaan jouduin kulkemaan aina vuoren laelle ja laskeutumaan alas. Valtoksen rannalla muutama ravintola, minimarket ja iltaisin aukeaa tunnelmallinen Tango Club -drinkkibaari.
Suosikkirantani oli rauhallinen Lichnos Beach. Yhtenä aamuna päätin lähteä vaeltamaan ja kiipeämään suuren vuoren yli Lichnosin rannalle. Parin tunnin retkeilyn jälkeen pääsin kaikkeni antaneena perille ja kastauduin helpottuneena viileään veteen. Lichnosin hiekka oli kohtuullisen hienoa ja rantatuolit olivat ilmaisia. Rannalla oli pari ravintolaa, mutta muuten muita palveluita ei ollut runsaasti lähettyvillä. Lichnosilta pääsi takaisin satamaan (toki matkan voi taittaa myös toisinpäin) kuvassa näkyvällä venetaksilla, joka tarjosi kelpo kyydin neljän euron hintaan. Suosittelen!
Vaeltaminen
Mäkisen luontonsa ja kauniiden oliivilehtojensa ansiosta Parga on myös loistava kohde muutaman tunnin mittaisille vaelluksille. Kaupungista voi ostaa vaelluskarttoja, jos on ammattimaisemmalla meiningillä liikenteessä. Itse aloitin helpolla noin kahden tunnin vaelluksella Valtosin rannalta Lichnos-rannalle parin vuoren yli. Matkan varrella nousin ensin ylös läpi kauniiden oliivilehtojen ja metsäpolkujen. Näkymät alas vuorelta olivat mahtavat. Yhteenkään käärmeeseen en törmännyt, mutta kuulin muilta, että he olivat tavanneet niitä loikoilemassa auringon lämmittämillä kivillä. Varovaisuutta siis mukaan!
Ensimmäisen vuoren päällä oli pieni luostari, jossa oli parhaillaan menossa kreikkalainen juhlaseremonia. Jo kaukaa kaikuin ortodoksimunkkien laulu. En päässyt selvyyteen, juhlittiinko siellä häitä vai hautajaisia vai mitä, sillä en viitsinyt mennä nuuskimaan liian läheltä. Sen verran rohkenin kuitenkin kysyä, oliko Lichnos-rannalle vielä pitkä matka. Todella pitkä kuulemma (tämä ei paljon rohkaissut, sillä luulin, että luostarin luota olisi enää pelkkää alamäkeä rannalle). Näin ei todellakaan ollut.
Lähdin liikkeelle jo kohtuullisen aikaisin aamulla, mutta silti toukokuussa lämpötila oli ehtinyt nousta tukahduttavan kuumaksi. Onneksi olin varannut vettä riittävästi mukaan, mutta hölmönä olin jättänyt aamupalan väliin. Raskas nousu olisi vaatinut energiaa, joten söin viimeiset mantelit, jotka vielä löysin lentomatkan jäljiltä pussin pohjalta. Onneksi oli edes ne! Myös hattu olisi ollut hyvä idea suorassa auringonpaisteessa, mutta keksin sitoa rantamekkoni pään suojaksi. Mahdoin olla aikamoinen näky vastaantulijoiden mielestä! Hikinen suomalainen turistityttö Gina Tricon rantamekko pään ympärillä hoipertelemassa metsäpolkua pitkin :D.
Onneksi selvisin kauniille Lichnosin rannalle ja pääsin viettämään siellä rentoa lepopäivää. Heti ensimmäiseksi pulahdin viileään veteen. Seuraavaksi kiiruhdin ravintolaan aamiaiselle ja voi, miten tukeva munakas tekikään hyvää!
Oliiviöljymuseo
Pargan alue on tunnettu oliivinviljelystä ja -öljystä. Aivan keskustassa on Paragaea-niminen oliiviöljyn valmistuksesta ja historiasta kertova museo, jonne järjestetään opastettuja kierroksia. Museon yhteydessä on myös kauppa, josta voi ostaa monipuolisia oliiviöljystä valmistettuja tuotteita aina perinteisistä extra neitsyt -öljyistä erilaisiin ihonhoitotuotteisiin. Tässä voi siis olla hyvä tulijaisvinkki kotiin vietäväksi. Itselläni kävi huono tuuri museon kanssa. Toisena päivänä paikka oli juuri menossa kiinni, joten minut käännytettiin ovelta pois. Toisena päivänä museossa oli tutustumassa kreikkalainen koululaisryhmä, jolloin he toivottivat tulemaan toisena päivänä. Museo jäi siis minulta väliin, kun en viitsinyt enää kolmatta kertaa vaivautua paikalle.
Satama ja keskustan alue
Puolikaaren muotoisen sataman ympäriltä löytyy runsas valikoima erinomaisia ravintoloita. Kuten usein Kreikassa, myös Pargassa ruoka on aivan ihanaa. Testasin joka päivä eri ravintolaa ja söin muun muassa paikallista miekkakalaa, moussakaa, kreikkalaista salaattia, kleftikoa ja viininlehtikääryleitä sekä tietenkin tsatsikia jokaisen ruoan kanssa. Suosittelen ehdottomasti maistamaan Gemini-ravintolassa lampaasta tehtyä kleftikoa, joka oli niin hyvää, että melkein silmäkulmat kostuivat. Hieman sataman ulkopuolella oli myös aivan loistava leipomo-kahvila, josta sai muhkeita kakkuja ja paikallisia leivoksia todella edullisesti.
Sataman ympäristössä löytyvät parhaat ostospaikat, jotka koostuvat pääasiassa turistitavaroista avaimenperineen, varvastossuineen ja magneetteineen. Muutama vaatekauppa näytti myös löytyvän katukuvasta. Mikään shoppailupaikka Parga ei kuitenkaan ole, vaan shoppailurahat kannattaa säästää kenties sitä Korfun päiväretkeä varten (tai minun laillani käyttää vain herkutteluun).
Venetsialainen linnoitus
Sataman ja Valtos-rannan erottavan vuoren huipulla sijaitsee venetsialainen linnoitus. Linnoitus oli tärkeä puolustettaessa Pargan kaupunkia maalta ja mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Aikanaan Parga sijaitsi linnakkeen kohdalla, mutta tarinan mukaan paimen löysi Neitsyt Marian ikonin luolasta läheltä rantaa kahdesti, mitä pidettiin merkkinä siirtää kaupunki lähelle rannan tuntumaa. Näin myös tapahtui, ja nykyään linnoitus on valitettavan huonossa kunnossa ja sen on annettu ränsistyä. Luonto on jälleen näyttänyt voimansa ja ottanut vallan linnoituksesta, joka oli kerran niin vaikea ihmisen valloittaa. Pääsy linnakkeelle on ilmainen, joten ylös vuorelle kannattaa ehdottomasti kavuta. Korkealta avautuu myös upeat maisemat Pargan yli, mikä on paras syy vieralla kerran niin vaikuttavan linnoituksen raunioilla.
Hotelli
Otin Pargaan vain edullisen äkkilähdön ja valitsin halvan huoneistohotellin. Yövyin Villa Apollossa, joka sijaitsi Valtos-rannan puolella, mutta noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä rannasta. Satamaan kesti kävellä rauhallisesti vajaa puoli tuntia. Hotelli koostui vain kahdeksasta huoneesta, eikä siellä ollut mitään lisäpalveluita saatika ravintolaa. Tien toisella puolella oli minimarket, josta sai kätevästi haettua aamupalatarpeita, joten en sen kummempaa kaivannut. Villa Apollon asukkaat saivat käyttää viereisen hotellin uima-allasta, mutta itse en välitä altaalla makoilusta ja tämä jäi minulta testaamatta. Huone oli vaatimaton ja ensimmäisenä iltana se tuntui huonosti siivotulta ja kuluneelta. Kai totuin siihen jo viikossa, eikä loppuaikana esimerkiksi suihkuverhon mustat homepilkut vaivanneet yhtä paljon kuin aluksi. Paras paikka hotellissa oli puutarha ja parveke, josta pääsi ihailemaan appelsiini- ja sitruunapuita sekä vuoria. Koko hotellin pyörittämisestä vastasi yksi sympaattinen nainen, jonka kanssa kävimme pitkän ja mielenkiintoisen keskustelun elämästä Suomessa ja Kreikassa, maiden välisistä eroista, perheestä ja muista elämän tärkeimmistä asioista. En ehkä seuraavalla kerralla ottaisi samaa hotellia, vaikka ihan lämpimät muistot tuostakin paikasta jäi!
Nyt on aika laittaa pakettiin Pargan matka ja jäädä odottelemaan seuraavaa reissua. Elokuussa on sitten vuorossa Kroatia ja Split ja Dubrovnik! Sitä odotellessa!
2 Comments
Maarit Johanna
22 heinäkuun, 2014 at 8:24 amTodella kauniita kuvia ja hyviä vinkkejä! Vaelluspolut on aina kiinnostavia ja haluaisin myös nähdä tuon oliiviöljymuseon 🙂
sandra
22 heinäkuun, 2014 at 5:44 pmKaveri kehui tuota museota ja kertoi hankkineensa kaikki tuliaiset sieltä. Itseä kismitti kaksi turhaa reissua, joten jäi museo väliin.
Huomasin vaeltaessa, että kunnossa olisi kohentamisen varaa, kun jaksoin hädin tuskin kivuta yhdensuuntaisen matkan Valtokselta Lichnos-rannalle. Tapasin matkalla hollantilaisen 50-kymppisen pariskunnan, jotka kertoi menneensä sen kevyesti edestakaisin. :O