Menu
Australia

Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen working holiday -vuotta Australiassa

Jälkiviisaus on viisauksien typerin laji. Kun lähdin kahdeksi vuodeksi working holidaylle Australiaan, moni asia tuli eteeni tyystin uutena ja ne oli opittava kantapään kautta. Yllättävää oli myös se, ettei tuohon aikaan löytynyt kovinkaan montaa blogia, joissa olisi suomen kielellä kerrottu kaikista pienistä yksityiskohdista, joita Australian wh-vuosina voisi tulla eteen.  Ja niinhän siinä kävi, että ennen reissua ja varsinkin reissun päällä tuli stressattua asioita, jotka paljastuivatkin yllättävän helpoiksi. Toisaalta osaan asioita ei osannut varautua yhtään, vaan erilainen todellisuus iskeytyi vasten kasvoja vasta paikan päällä. Kokemus kuitenkin opettaa ja ensimmäisen vuoden jälkeen oli yllättävän helppoa selviytyä toisena vuotena. Ehkäpä joku voi oppia näistä asioista.

IMG_5126

Ennen matkaa – näistä on turha stressata

 • Kannattaako viisumi hankkia matkatoimiston, kuten Kilroyn kautta? Mielestäni ei. Viisumi kannattaa hakea Australian maahanmuuttoviraston virallisilta sivuilta, hostellit varata hostelworldista ja tarvittavat byrokratiat hoitaa paikan päällä parissa tunnissa.
 • Rokotukset? Ihan perusrokotesuoja riittää, vaikka virallisilla rokotesivuilla suositellaan Japanin aivokuumerokotusta. Tuo on älyttömän kallis rokotus eikä mielestäni tarpeellinen, ja koin että itselläni meni siinä rahat hukkaan (mutta toki mielenrauhasta voi haluta maksaakin).
 • Tarvitsenko suosituskirjeen pankista pankkitilin avausta varten? Et. Riittää, että marssit pankkiin passin kanssa.
 • Tarvitsenko suosituskirjeen vuokranantajalta asunnon vuokraamista varten? Jos kyseessä on tavallinen backpackerien yhteiskämppä, et tarvitse.
 • Toimivatko Suomen kortit Australiassa? Kyllä itselläni toimi kortit moitteettomasti. Kannattaa olla varalta pari luottokorttia.
 • Tarvitsenko todistuksen varallisuudestani maahanmuuttoviranomaisia varten? En ole koskaan kuullut, että sitä on kysytty keneltäkään suomalaiselta.
 • Tarvitseeko minun tulostaa viisumipaperia maahanmuuttoviranomaisia varten? Ei, he näkevät sen passistasi. Toki tuskin siitä on haittaa.
 • Tarvitseeko minulla olla paluulippu? Ei tarvitse.
 • Tarvitsenko työ- tai koulutodistuksiani? Mitä todennäköisimmin et.
 • Pakkaanko nyt oikeita asioita? Pakkaa ainakin adapteri ja hieman lämpöisiä vaatteita. Vaikka unohtaisit nämä ja kaiken muun, kaikea saa ostettua Australiasta.

IMG_3613

Ennen matkaa – hoida nämä kuntoon

 • Suomalaiset wh-viisumilaiset pääsevät Medicaren piiriin. Tarvitsenko siis vakuutusta? Ota silti vakuutus. Ambulanssikyydit eivät kuulu Medicare-korvauksiin ja niistä saattaa tulla useiden tuhansien lasku.
 • Mikä on halvin matkavakuutus vuodelle? Oman kilpailutuksen jälkeen päädyin ottamaan OP Pohjolan Eurooppalainen -vakuutuksen ja siihen pidennyksen. Tämä oli ehdottomasti edullisin kilpailuttamistani vaihtoehdoista, mutta valitettavasti he ovat tämän jälkeen muuttaneet hinnoittelua.
 • Kuinka kauan passini tulee olla voimassa? Kannattaa ihan kaiken varuiksi pitää huolta, että passi on voimassa reilusti matkan jälkeen. Aika moni on päätynyt jatkamaan ensimmäistä wh-vuotta vielä toisella vuodella, joten tulee todella paljon helpommaksi, jos passisi on voimassa yli kaksi vuotta.
 • Tarvitsenko mukaan CV:itä? Nämä saa tulostettua myös Australiasta, mutta voisin suositella ottamaan mukaan englanninkielisiä CV:itä tulostettuina.

IMG_8545

Paikan päällä – näistä on turha stressata

 • Saanko kavereita? Saat, missään ei ole helpompi tutustua muihin kuin hostellielämässä Australiassa.
 • Minulla ei ole vakituista osoitetta – minne tilaan TFN-numeron? Tilaa se hostellin osoitteella. Varsinaisen numeron saa tietoonsa myös soittamalla.
 • Miten saan puhelinliittymän? Marssi ruokakauppaan tai operaattoriliikkeeseen ja osta liittymä.
 • Mikä liittymä on paras? Telstra ja se on myös kallein. Itselläni oli Optus ja pelasi ihan ok.
 • Riittääkö englanninkielentaitoni? Riittää. Australiassa on totuttu ihmisiin, jotka puhuvat englantia toisena tai kolmantena kielenään.

IMG_8021

Paikan päällä – hoida nämä kuntoon

 • Koska kannattaa hoitaa farmityö alta? Sanoisin, että mahdollisimman pian. Kunnollisen farmin löytymisessä ja sesongin aloittamisessa saattaa mennä aikaa, ja jossain tapauksissa kolme kuukautta paisuu yli viideksi kuukaudeksi.
 • Miten löydän hyvän farmin? Lue Australian maahanmuuttoviraston ajantasaiset ohjeet toisen vuoden viisumin edellytyksistä. Varmista, että farmi täyttää ne. Lue myös tämä vanha postaukseni aiheesta.
 • Miten ehkäisen, etten joudu huijauksen kohteeksi? Oli kyse sitten auton ostosta, farmityöstä tai asunnon vuokrauksesta, huomioi, että et ole enää Suomessa etkä pelaa Suomen säännöillä. Epätoivoisia ja tietämättömiä backpackereita huijataan tai vähintäänkin käytetään hyväksi. Ota asioista selvää, googleta, kysy muiden reppureissaajien kokemuksia, etsi paikka google streetviewsta äläkä maksa kenellekään mitään etukäteen koskaan. Tee sopimukset kirjallisena ja pidä tallessa palkka- ja muut kuitit.
 • Mikä on ok palkka? Farmityöstä sinun on saatava lain määräämää minimipalkkaa. Toki tämä pätee muuhunkin työhön, mutta jos ollaan rehellisiä, iso osa hospitality-sektorilla saa palkan tiskin alta, cash-in-hand. Alimpia palkkoja, joita olen kuullut on 12 dollaria tunnilta, mutta itse en suostuisi missään nimessä alle 17 dollarin. Itse sain palkkaa myyntityöstä 21 dollaria tunti ja siivouksesta 23 dollaria tunti ja tiimiesimiehenä noin 25 dollaria tunti.
 • Haluan ostaa auton. Mitä ottaa huomioon? Ensinnäkin autoja myyvät sekä yksityiset (gumtree) että autoliikkeet. Halvat autot ostetaan yleensä yksityisiltä. Australian halpa ei ole sama kuin Suomen halpa auto. Siinä missä Suomessa voi ostaa kelpopelin muutamalla satasella, saa Australiassa helposti pulittaa 3000 dollaria. Eri osavaltiossa on eri säännöt autojen rekisteröintiin ja katsastukseen, joten ostamalla tietyn osavaltion kilvissä olevan auton voi kikkailla edukseen jonkin verran. Omista kokemuksistani olen kertonut tässä postauksessa. 
 • En ymmärrä verotuksesta mitään. Paljonko maksan veroa? Maksat veroa riippuen työnantajastasi. Jos työnantajasi on rekisteröitynyt yritykseksi, joka palkkaa wh-viisumilaisia, maksat 15 % 37 000 tienattuun dollariin asti. Jos työnantajasi ei ole rekisteröitynyt, maksat 32.5 %.
 • Täytyykö minun tehdä veroilmoitus? Kyllä. Uusi verovuosi alkaa heinäkuussa, jonka jälkeen voit tehdä veroilmoituksen ja se tulee tehdä lokakuuhun mennessä.
 • Mikä on super? Super on eläke, johon olet oikeutettu. Voit avata super-tilin joko pankissa tai voit esimerkiksi hankkia ammattijärjestön superin. Työnantajasi maksaa siihen eläkettä, jonka saat pois, kun olet lähtenyt Australiasta ja viisumisi on umpeutunut.
 • Kannattaako tehdä töitä majoitusta vastaan? Varsinkin monet hostellit tarjoavat mahdollisuutta tehdä töitä majoitusta vastaan. Kannattaa selvittää kunnolla homman kannattavuus itsellesi. 21 tuntia työtä viikossa ja palkkioksi saat jakaa huoneen viiden muun ihmisen kanssa ei kannata pidemmän päälle. Jos sinulle maksettaisiin tuo summa palkkana, se riittäisi hyvin vuokraan (jaetussa tai omassa) huoneessa oikeassa kämpässä.
 • Sairastuin ja tarvin lääkäriä. Mitä teen? Ota mukaan Medicare-kortti ja marssi paikkaan, jossa on bulk billing. Toisaalta jos sinulla on matkavakuutus ja kyseessä on matkasairaus tai -tapaturma tai bulk billing -paikkoja ei ole lähistöllä, mene tavalliselle yksityiselle Medicare-kortin kanssa. Saat heti Medicaresta korvauksen ja maksat itse väliin jäävän summan, jonka voi hakea pois vakuutuksesta. Itse kävin kaksi kertaa yksityisellä, joka maksoi noin 100 dollaria ja sain siitä 37 dollaria Medicare-vähennyksen. Lääkkeet ja loppusumman sain takaisin vakuutuksesta.

IMG_7892

Paluun jälkeen – hoida nämä kuntoon

 • Tuleeko minun maksaa veromätkyt? Kyllä itse maksaisin pois, sillä luulen, että maksamattomuudesta voi jäädä merkintä rekisteriin, mistä voi olla haittaa tulevaisuudessa.
 • Miten siirrän rahat Australian pankkitililtäni Suomeen? Käytä Transferwisea.
 • Miten haen superit takaisin? Mene Aton sivuille ja täytä siellä tarvittava kaavake, johon täytät super-tilisi tiedot.
 • Miten lopetan pankkitilin Suomesta käsin? Tili kannattaa lopettaa vasta, kun et saa mitään rahaa Australiasta. Ensin siirrät kaikki rahat yhdelle tilille verkossa ja siirrät potin suomalaiselle tilille esimerkiksi Transferwisen kautta. Tämän jälkeen laitat verkkopankissa tai soittamalla viestiä pankkiisi ja sanot, että et ole enää palaamassa Australiaan ja tilisi on tyhjä, joten pankkisi mitä todennäköisemmin mielihyvin sulkee tilisi.

Varmasti jäi vielä monen monta pientä juttua vaille vastausta, mutta toivottavasti joku saa näistä vähän vinkkiä.

Ja jos joku vielä pohtii, kannattaako tällainen working holiday -mahdollisuus käyttää, niin voin lämpimästi suositella! En ole päivääkään katunut lähes kahta Australiassa vietettyä vuotta. Menetin itse sydämeni kokonaan tuolle upealle maalle ja kannan mielessäni ikuisesti kokemuksia, joita en olisi saanut, jos olisin jäänyt Suomeen. Vaikka ulkomaille muuttoon liittyi monia pieniä järjesteltäviä asioita ja huolenaiheita, silti seikkailu kokonaisuutena oli kaiken vaivan arvoinen.

30 Comments

 • Natw
  13 maaliskuun, 2018 at 12:44 pm

  Suosituskirjettä suosittelisin kyllä kaikille jos joutuu menemään leaselle. Ilman vuokrahistoriaa (2 edellistä kämppää) Australiassa on vaikea saada kunnon kotia

  Reply
  • Sandra
   17 maaliskuun, 2018 at 7:54 am

   Kyllä olet oikeassa, jos päätyy vuokraamaan ihan ”oikean kunnon kämpän”. Sitten nämä reppureissaaja-asunnot ovat olleet ainakin oman kokemuksen mukaan asia erikseen.

   Reply
 • Julie
  19 maaliskuun, 2018 at 10:51 am

  Ihanaa kun jaksat tehdä näin asiapitoisia postauksia, joista löytyy vastaus kaikkiin kysymyksiin erittäin selkeästi 😀 Tsemppaa ihan mielettömästi mua sekä varmasti monia muita joilla WH-reissu häämöttää edessä.

  Sellainen kysymys olisi, että Ausseihin saavuttuasi siirsitkö heti rahaa Suomi-tililtä uudelle australialaiselle accountille, vai käytitkö alkuun Suomi-tiliä ja kerrytit sitten töiden palkkatuloja aussi-tilille?

  Kiitos vielä paljon sun huippuhyödyllisestä blogista! <3

  Reply
  • Sandra
   24 maaliskuun, 2018 at 6:36 am

   Moikka Julie! Sori kun vastaan näin myöhään, on ollut töissä kiirusta, ettei ole ehtinyt blogia vilkaisemaan :D. Tein juuri noin eli käytin aluksi suomi-tiliä ja sitten palkat kerrytin aussi-tilille ja käytin sitten sitä. Taisin muutaman satkun dollareita laittaa Aussi-tilille heti tilin avaamisen yhteydessä, mutta muuten elin vielä suomi-tilin kautta pari ekaa kuukautta. :). Kiva kuulla, jos blogista on hyötyä!

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  20 maaliskuun, 2018 at 7:13 pm

  WH ei omalle kohdalle ole enää ajankohtainen, mutta näistä vinkeistä on varmasti apua niille, jotka moista suunnittelevat. Australia sen sijaan kiinnostaa ja viimeistään kahden vuoden päästä olisi tarkoitus lähteä sille suunnalle lomailemaan. Jännä muuten, ettei kaksi vuotta sitten blogeista löytynyt ohjeita wh:a suunnitteleville. Kahdessa vuodessa asiat muuttuneet 🙂

  Reply
  • Sandra
   30 maaliskuun, 2018 at 6:18 am

   Silloin kun itse suunnittelin reissua, löysin enemmän blogeja, joissa kerrottiin vain elämästä Ausseissa (”sitten me mentiin saksalaisten tyttöjen kanssa roadtripille ja oli heti ekana päivänä auto hajosi…”), mutta ne oli enemmän päiväkirjamaisia juttuja, ei niin faktoja.

   Toivottavasti on ollut porukalle hyötyä jonkin verran 🙂

   Reply
 • Rosita - Matkaopas Vapauteen
  24 maaliskuun, 2018 at 3:11 am

  Hei Sandra, hyvin olit tiiviisti koostanut näitä toistuvia peruskysymyksiä ja huolenaiheita 🙂 Meidän kokemus tuosta välitysfirman kautta kämpän vuokraamisesta oli kyllä melkonen paperinpyöritysshow, mieluummin suoraan yksityiseltä. Auton ostoista me taas aateltin ihan päinvastoin, että paljon halvempaa ausseissa 😛 Ostettiin 3 autoo 500-1300 $, kaikki pelitti ihan hyvin, tosin tota halvinta huollettiin muutamalla satkulla ja myytiin se lopulta pois 900 $:lla. Ja tuo kallein auto meni muutaman käyttökuukauden jälkeen lähes romuttamokuntoon siinä kengurukolarissa. Jees, mutta eniveis hyvä tietopaketti tämä. Mehän lähettiin aikanaan sillä tyylillä, että kunhan nyt päästään maahan, niin aletaan sitten selvittään asioita, eli ihan takki auki 😀

  Reply
  • Sandra
   30 maaliskuun, 2018 at 6:20 am

   Haha, takki auki -mentaliteetti voi olla sekin välillä ihan hyvä :D. Siis miten ihmeessä te olette löytäneet noin halpoja autoja?! Siis ihan halvimmat ajokelpoiset mitä Melbournen läheltä silloin löydettiin oli jotain parin tonnin luokkaa (toki etsittiin wagon-malleja). No, monesta asiasta viisastuneena, jatkossa on helpompi taas tehdä samat jutut uudestaan 🙂

   Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  24 maaliskuun, 2018 at 4:30 pm

  Oikein hyvä ja informatiivinen pläjäys Ausseista haaveileville. 🙂 Terveisin myös eräs joka niin mielellään pakkaisi kimpsut ja kampsut ja muuttaisi kengurumaahan edes hetkiseksi. <3

  Reply
  • Sandra
   30 maaliskuun, 2018 at 6:21 am

   Voi uskon, että viihtyisit! Siellä saa aikaa kulumaan, kun nähtävää riittää. Onneksi turistiviisumeita saa helposti kolmeksi kuukaudeksi!

   Reply
 • Simo Ikävalko
  24 maaliskuun, 2018 at 7:31 pm

  Näit on aina mielenkiintoista lukea! Ja helpompi uskoa kyseenalaistamatta kuin vastaavat jutut vaikka jossain Suomi24:ssa, niitäkin on tullut luettua. 😀 Ei-niin-yllättäen näyttäisi aika nätisti pärjäävän pitkälle jo ihan maalaisjärjelläkin!

  Reply
  • Sandra
   30 maaliskuun, 2018 at 6:22 am

   Kyllä, juuri näin. Toki nämä on niitä omia kokemuksia ja jollekin on oikeasti voinut sattua se suomi24:ssa kerrottu kauhutarina. Mutta uskon, että 99.5 % maalaisjärki riittää 🙂

   Reply
 • Annukka // Ikkunalla
  25 maaliskuun, 2018 at 5:01 am

  Olen paljon pohtinut, että olisiko aika jatkaa matkaa Suomesta ja Austraalia on yhtenä vakavasti harkittavana vaihtoehtona. WorkingHoliday ei enää ole mahdollinen, mutta en tiedä miten muuten muuttaminen Austraaliaan onnistuisi. Oleskelulupaa varten ilmeisesti tarvitsisi olla jo työpaikka valmiina…

  Reply
  • Sandra
   30 maaliskuun, 2018 at 6:26 am

   Australiaan muuttaminen on mahdollista (jos ei ole wh-viisumia): 1. opiskeluviisumi 2. parisuhdeviisumi 3. työviisumi, eli työpaikka sponsoroi sinulle paikan 4. independent-viisumi: olet niin kuumaa kamaa Australian valtion mielestä, että he haluavat sinut maahan.

   Näistä opiskeluviisumi on helpoin, mutta opinnot kalliita, toki joitain pilipali-kurssejakin on. Joka tapauksessa kukkaron nyörejä pitää avata oli kyse mistä tahansa viisumiluokasta.

   Reply
 • Didi
  4 lokakuun, 2018 at 9:54 am

  Kiitos!

  Reply
  • Sandra
   6 lokakuun, 2018 at 6:57 am

   Eipä mitään 🙂

   Reply
 • Mikkis
  14 lokakuun, 2018 at 7:10 pm

  Hei, erittäin antelias teksti joka vastasi moniin kysymyksiini, kiitos. Mulla tulee vain yksi kysymys mieleen siitä, kun olen kuullut että WH-viisumilla saisi maksimissaan työskennellä vain 6kk samalla työnantajalla, kuka tätä rajoittaa, ja onko siihen mitään poikkeuksia? Onko siis ollenkaan mahdollista työskennellä samalle työnantajalle enempää kuin tämä määräaika?

  Reply
  • Sandra
   15 lokakuun, 2018 at 4:44 am

   Kiitos kommentistasi Mikkis! Olet ihan oikeassa, että tuo 6 kk sääntö on olemassa. Tätä rajoittaa Australian valtio, koska wh-viisumin tarkoituksena on periaatteeussa matkustella ja tehdä satunnaistöitä, joten he kokevat, että yli 6 kk pätkä ei sovi siihen. Siihen on kuitenkin poikeuksia – tiukkia – mutta on. Esimerkiksi jos olet jossain projektissa, joka on todella riippuvainen sun työpanoksesta, niin saat anoa työskennellä projektin loppuun. Mutta jos työnantajalla on useita rekisteröityjä yrityksiä, monet kiertää sääntöä siten, että siirtyy virallisesti toisen yrityksen listoille, mutta jatkaa samassa toimipaikassa.

   Reply
 • Aurora
  16 lokakuun, 2018 at 5:24 am

  Hei! Suunnittelen matkaa Australiaan Working Holiday viisumilla ja työnhaku mietityttää. Onko helppo saada töitä?

  Reply
  • Sandra
   16 lokakuun, 2018 at 6:14 am

   Moi Aurora! Riippuu tuurista, paikkakunnasta ja ihmisestä. Itse sain tokana vuotena hommia parissa päivässä neljännestä paikasta, josta kysyin. Mutta oli oltava valmis tekemään mitä tahansa. Isoissa kaupungeissa löytyy paljon hommia baareista ja ravintoloista, joten jos on kokemusta tarjoilusta yms., niin se on hyvä. Sitten farmeilta löytyy myös töitä, mutta niiden takia pitää sitten reissata maalle :).

   Olen kyllä kuullut, että jotkut ovat etsineet useammankin kuukauden töitä tuloksetta. Riippuu siis persoonasta ja ihan tuurista, miten töitä löytää. Sanoisin, että Ausseissa kuitenkin ulkomaalaisen on paljon helpompi työllistyä kuin Suomessa 🙂

   Reply
 • Kimmo
  8 tammikuun, 2019 at 7:33 pm

  Hei Sandra ja kiitos infopläjäyksestä! Mielenkiintoista luettavaa.

  WHV kiinnostaa itseäni kovasti, mutta haluaisin toteuttaa tämän ”kaupunkimaisemmin” kuin monilla ehkä on tapana. Kuinka yleistä on lähteä kyseisellä viisumilla Australiaan, etsiä mukava kaupunki jossa viihtyy ja etsiä oman alan töitä, eli jättää väliin hostellielämän ja farmityöt? Ns. siistiä sisätyötä olisin hakemassa, jos sinne päädyn.

  Reply
  • Sandra
   10 tammikuun, 2019 at 9:58 am

   Moikka! Kiitos, hyvä jos oli hyötyä. Siis todellakin on mahdollista toteuttaa ”kaupunkimainen” WH (toki toiseen vuoteen oikeuttavat työpäivät tulee tehdä isojen kaupunkien ulkopuolella). Ei välttämättä ihan yleisin vaihtoehto, mutta erityisesti englanninkielisistä maista tiedän pari, jotka tulivat maahan, tekivät oman alan töitä hyvällä palkalla ja vuokrasivat oman (kimppa)kämpän. Itsekin toisen vuoden aikana asuin vain kaupungissa, olin vuokralla ja en juurikaan yöpynyt hostelleissa. En tehnyt oman alan töitä, mutta muuten tilanne olisi ihan normaali. Siistiä sisätyötä voi kyllä saada. En tiedä alaasi, mutta voi hyvin saada esimerkiksi office assistant, myyjä, hotellin respa yms tyylisiä töitä.

   Jos olet kova ammattilainen, vaikkapa koodari, tämänkin työn teko voi onnistua. Tuollaisissa ns. paremmissa hommissa on se vain, että WH-viisumilla saa tehdä 6 kk yhdelle työnantajalle, joten ymmärrettävästi monet firmat eivät halua palkata kattavaa perehdytystä vaativiin hommiin, kun työntekijä lähtee kuitenkin.

   Eli hyvin on mahdollista 🙂

   Reply
 • Maija
  26 toukokuun, 2019 at 3:22 pm

  Moikka! Muistatko, kauanko sinulla kesti saada wh-viisumi?

  Reply
  • Sandra
   1 kesäkuun, 2019 at 8:10 am

   Moikka! Sain ensimmäisen wh-viisumin noin parin tunnin kuluessa hakemuksesta ja toisen viisumin 15 minuutissa. Kannattaa katsoa sähköpostista ja mygovista, onko viisumi jo tullut :). Varsinkin tokassa viisumissa saattaa kestää useampi viikkokin, jos joudut tarkistukseen.

   Reply
 • Sandra Ikävalko
  29 toukokuun, 2019 at 12:21 pm

  No nyt oli kattava tietopläjäys, kiitos kaima! Lisäksi jäin miettimään, miten hait töitä Ausseissa? Laitoitko jo etukäteen spostia/soititko firmoihin jotka kiinnostivat, vai menitkö vain paikan päälle kyselemään? Minkä alan töitä teit siellä ollessasi? Minkä hintainen tuo wh-viisumi oli ja kuinka kauan sen hakemisessa kesti? Iski kyselyikä ja himo lähtee reissun päälle 😁

  Reply
  • Sandra
   1 kesäkuun, 2019 at 8:14 am

   Kiitos Sandra! Hain töitä farmeilta ihan sähköpostilla, mutta sitten Melbournessa kiersin paikasta toiseen CV:n kanssa. Tein töitä farmilla, hotellissa, hostellissa ja pienessä B&B-paikassa. Hain töitä myös ravintolasta tarjoilijana, mutta en saanut paikkoja ilman aiempaa kokemusta. Sitten tein myös töitä radioiden myyjänä :D, tämän paikan sain ihan sähköisen työnhakulomakkeen kautta.

   Tein siis ihan kaikkea hommaa, mitä vain löytyi: siivousta, farmityötä, myyntityötä, jopa työtä majoitusta vastaan. En ollut nirso yhtään ja heti, kun oli yhdestä paikasta suosituksia, seuraava homma irtosi helpommin. WH-viisumi maksoi muistaakseni noin 350 euroa, ja sain sen melkein heti sähköpostiin. Mutta on hyvä varautua siihen, että saamisessa voi kestää useita viikkojakin.

   Ihan mahtava juttu ja ehdottomasti kannattaa suunnata seikkailulle Australiaan! Yksi elämäni parhaita päätöksiä!

   Reply
 • Susan
  4 kesäkuun, 2019 at 10:10 pm

  Hei! Olen lähdössä aupairiksi Australiaan ja minua mietityttää mm. veroasiat. Tiedätkö onko pakollista maksaa veroa, kun palkka on enemmänkin taskurahaa eikä summat ole kovin suuria?

  Ja ainiin kiitos postauksesta, oki hyödylllinen!

  Reply
  • Sandra
   5 kesäkuun, 2019 at 6:51 am

   Hei Susan! Olet ilmeisesti menossa maahan wh-viisumilla. Tuolla viisumilla maksat 15 % veroa kaikista tuloista 37 000 australian dollariin asti. Sinun tulee myös hakea veronumeroa eli TFN:ää ja host-perheesi tulee rekisteröityä Australian verovirastoon wh-viisumilaisen palkkaajaksi. Jos heillä on ollut au paireja aiemmin, he todennäköisesti tietävät tämän.

   En tiedä, onko au paireilla ollut käytäntönä saada tuo taskuraha pimeästi oikeasti, mutta en tietenkään suosittele tätä vaihtoehtoa – voi tulla sekä sinulle että isäntäperheelle ongelmia :). Tämä verotushomma on muuten muuttunut 2017 vuonna, ja oli ennen erilainen. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ajantasaiset verotussäädökset 🙂

   Tässä linkit, joita katsoin:

   https://www.ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Coming-to-Australia/Working-holiday-makers/

   https://www.aupairworld.com/en/au-pair-programs/australia/general-conditions

   Tsemppiä Australiaan ja au pair -hommiin!

   Reply
 • Aada
  13 kesäkuun, 2019 at 5:01 pm

  Moikka!

  Olen itse lähdössä Elokuun puolessa välissä WH viisumilla Ausseihin. Joudun kuitenkin myös uusimaan passin viisumin hankkimisen lisäksi ja mietin että kerkeänköhän mä nyt lähteä silloin kuin suunnitteöin? Koska luin, että viisumin myöntämisessä saattaisi mennä jopa 47 päivää ja uuden passin tulemisessahan kestää myös. Mitä tuohon viisumoprosessiin kuuluu ja kauanko sen myöntämisessä sulla kesti?

  Reply
  • Sandra
   16 kesäkuun, 2019 at 5:23 pm

   Moikka Aada! Uusi passi kannattaa hankkia mahdollisimman pian ja sitten kun sen saat, niin sitten hakea viisumia. Viisumi kannattaa hakea suoraan Immin sivuilta (https://www.australia.gov.au/index) ja heti,kun saat passin. Viisumin saamisessa meni mulla vain pari tuntia, koska ilmeisesti mun tapaus meni läpi ns. automaattihyväksynnällä. Sitten taas silloisella matkakumppanilla kesti muistaakseni viisi viikkoa, ilmeisesti kun hän oli vaihtanut nimeään ja käynyt armeijan. Jos olet oleskellut yli 3 kk tuberkuloosin riskimaassa, saatat joutua toimittamaan keuhkokuvat, jolloin aikaa tuhraantuu siihenkin.

   Uskon kuitenkin, että ehdit vielä! 🙂

   Reply

Leave a Reply