Menu
Pohdinnat / Yleinen

Paljonko matkabloggaajan pitää matkustaa?

Olen tässä jo noin reilu nelisen vuotta pitänyt blogia, joka tituleeraa itseään matkablogiksi. Kylmä fakta lienee kuitenkin se, että itseasiassa matkustelen huomattavasti vähemmän kuin monet matkabloggaajakollegani. Käytyjen maiden lukumäärä ei ole hipomassa sataa – hyvä jos yli 20 maan ollaan menty! Myöskään eksoottisuudella ja jännityksellä en voi ratsastaa, vaan maiden joukossa on pääasiassa sangen perusturvallisia länsimaita, kuten Ruotsi, Viro, Saksa ja Kreikka.

 

Tämän vuoden matkasaldo on ollut seuraava: helmikuussa kävin Berliinissä, toukokuussa Pariisissa, kesäkuussa tein ratsastusreissun Islantiin. Viikon päästä lähden Kööpenhaminaan ja siitä Etelä-Ruotsiin. Piste. Matkustussaldona viisi maata, joista ainoastaan Ranska oli itselleni uusi kohde. Tällä määrällä ei paljon maabongareita vakuuteta, saatika edes sitä peruspirkkoa, joka kenties tulee matkablogien pariin hakemaan inspiraatiota omille reissuilleen. Välillä mietin, miksi jotkut edes blogiani lukevat :D.

Toki yhdenkin reissun ympärille saa rakennettua useampia postauksia. Voi fiilistellä ja suunnitella matkaa, kirjoittaa päiväkirjamaisesti jokaisesta päivästä, antaa ravintola- ja hotellivinkkejä, kuvailla nähtävyyksiä ja jakaa vielä kotiinpaluun tunnelmia. Sitten on lisäksi kotimaanmatkailu, aivan kelpo matkustamisen muoto sekin, josta saa runoiltua postauksen jos toisenkin. Sen lisäksi matkailun ympärille voi rakentaa paljon yleistä rupattelua. Voi kirjoittaa pakkaamisesta, viisumeista, reissupersoonasta ja jopa testata kotikeittiössä ulkomailla maistettuja ruokalajeja.

Toisaalta olen näiden vuosien aikana muuttanut ulkomaille ja asunut Australiassa ja Maltalla. Toki tästä kokemuksesta ammentaa paljon sisältöä matkablogiin ja joitakin lukijoita saattaa kiinnostaa ulkosuomalaisen kokemukset ja sopeutuminen uuteen kotimaahansa. Olen lisäksi pyrkinyt tutustumaan uusiin asuinmaihini ja niiden kulttuureihin mahdollisimman perinpohjaisesti, mikä sekin lienee yhtenä syynä vähäiseen matkustamiseen muissa maissa. En itse koe mitään painetta pelkästään blogin vuoksi matkustaa, vaan teen tätä puhtaasti harrastuksesta ja omasta halusta. Silti fakta on se, että en loppujen lopuksi matkusta niin paljon. Voinko silti kutsua itseäni matkabloggaajaksi?

Kuulisin mielelläni muiden kokemuksia ja mielipiteitä tästä. Paljonko teidän mielestänne matkabloggaajan tulee matkustaa?  Riittääkö vain kotimaanmatkailu? Entä ulkomailla asuvat, riittääkö heidän kohdallaan pelkkä oman arjen ja ulkosuomalaisuuden ilmiöiden raportointi?

42 Comments

  • Mira
    6 elokuun, 2018 at 4:17 pm

    Minusta on monta eri tapaa matkustaa.. Ei ole pakko käydä kaikkia maita läpi ja bongata enemmän maita kuin jollain toisella. Itsekkin matkabloggailen vaikka maita ei niin paljon ole käytynä mutta monia vuosia asunut eri maissa, tällä hetkellä asuttuja maita 4 ja yli 10 vuoden ajalta. Käyn paikoissa jotka kiinnostaa minua en siellä missä muut käyvät. En edes yritä kerätä maita listaan.. Joskus matka tietämys voi olla paljon syvempi paikoista joissa käynyt monta kertaa kuin monesta eri paikoista joissa nopeasti vain piipahti..eli jatka vaan bloggaanista älä mieti mitä muut ajattelee😊😎

    Reply
    • Sandra
      7 elokuun, 2018 at 10:18 am

      Kiitos Mira! Kaikilla on monia tapoja matkustaa. Jotkut kerää maita ja käynniksi riittää vaikka vain rajanylityspaikan ylittäminen. Toiset menee samaan kohteeseen monta kertaa ja osa matkailee jotenkin siltä väliltä. Itse olen tykännyt kanssa mahdollisuudesta asua maassa jonkin aikaa, jolloin pääsee kulttuuriin ja paikkoihin enemmän sisälle :).

      Jatka myös samaan malliin kuten itsestä parhaalta tuntuu!

      Reply
      • Mira
        7 elokuun, 2018 at 12:26 pm

        Kiitos! Maasta saa ihan eri kuvan kun siellä asuu ja ympärillä on ne ihan normi rutiinit. Myös tapaa ihmisiä eri tavalla ja heiltä oppii paljon juuri kulttuurista ja niistä oikeista jutuista ei siitä mitä opas sanoo😉😉 mutta joskus tietty ihan kiva vaan myös piipahtaa eri paikoissa😊

        Reply
        • Sandra
          10 elokuun, 2018 at 5:27 am

          Totta! Aina ei ole mahdollisuutta olla pidempään yhdessä kohteessa. 🙂

          Reply
  • Alex
    7 elokuun, 2018 at 5:47 pm

    Ilman muuta voit kutsua itseäsi matkabloggaajaksi – ei se katso matkojen määrää tai sitä ovatko matkat kotimaan tai ulkomaan matkoja. Mielestäni blogia, jossa pääpaino postauksista käsittelee matkailua voi kutsua matkablogiksi. Ulkosuomalaisena elämisestä on minun silmissäni yksi alalaji matkablogeista, ja minusta on ollut kiinnostavaa lukea Maltan arjesta.
    Mikä on on ’matkustaa paljon’ on suhteellista ja osittain katsojan silmissä. Tosiasia on, että useimmat meistä matkabloggaajista eivät ole koko ajan matkalla, vaikka matkablogeista ehkä saattaa saada sen kuvan kun matkoja jaottelee useampiin postauksiin.
    Jatka samaan tyyliin Sandra (mutta nyt ilmeisesti siis Suomen kamaralta)!

    Reply
    • Sandra
      10 elokuun, 2018 at 5:28 am

      Kiitos! Tämä oli lohduttavaa kuulla. Aina se oma arki uudessa kotimaassa ei ole edes omasta mielestä niin eksoottista ja mielenkiintoista, että siitä viitsisi blogiin kirjoittaa. Hyvä kuulla, jos se silti kiinnostaa. Valtaosalla matkabloggaajista on kuitenkin se päivätyö, joka rajoittaa aika paljon reissaamista.

      Reply
  • Emmi H
    8 elokuun, 2018 at 11:05 pm

    Minä luen sun blogia, koska oot hyvä kirjoittamaan ja itselle ajankohtainen ”ulkosuomalais-twisti” sekä matkat kiinnostavat 🙂 Kyllä minä laskisin sut matka- (tai ulkosuomalais-) bloggaajaksi!

    Reply
    • Sandra
      10 elokuun, 2018 at 5:30 am

      Voi kiitos Emmi! Kiva, että jaksat lukea ja toivottavasti jaksat edelleen, vaikka olen nykyään Suomessa 🙂

      Reply
  • Suunnaton
    12 elokuun, 2018 at 8:17 am

    Mun mielestäni ei ole merkitystä sillä, kuinka paljon matkabloggaaja matkustaa. Matkablogin määrittelee ennemminkin sen sisältö: kunhan blogissa käsitellään pääsääntöisesti matkailua, lasken sen matkablogiksi. Yhtälailla matkajutut voivat liittyä kotimaanmatkailuun tai ulkomailla asumiseen, etenkin silloin jos ulkosuomalaisuutta käsittelee ennemminkin ympäristön kuin esimerkiksi päivän asukokonaisuuksien näkökulmasta.

    Reply
    • Sandra
      13 elokuun, 2018 at 7:49 am

      Totta, näin itsekin ajattelen. On myös monia bloggaajia, jotka miellän matkabloggaajiksi, mutta joilla on välillä muutakin juttua blogissa (kuten Veera Bianca). Tämä on itsestäni vain positiivista ja auttaa näkemään bloggaajan ihmisenä paremmin.

      Reply
  • Maarit Johanna
    12 elokuun, 2018 at 12:30 pm

    Muistaakseni oon itsekin kirjoitellut samoista kysymyksistä pohdintoja aikaisemmin ja tullut siihen tulokseen, että kirjoitan matkablogia silloin kun matkustan ja jos ihmisillä minun jutut kiinnostaa niin kiva! Monesti alkaa vain itseään ärsyttämään kun alkaa vertailemaan omaa blogiaan niihin, jotka käyvät eksoottisissa kohteissa ja/tai jatkuvasti ulkomailla, kun itsellä ei tule niin paljon. Ei pysty matkustamaan 12 x vuodessa. Kun suunnittelin eka kertaa reissua vain siksi, että olisi jotain kirjoitettavaa, tajusin että ei matkailua välttämättä harrastusblogissa kannattaisi harrastaa vain blogin takia vaan blogia reissujen takia. Niin, ja oon huomannut, että oman blogin suosituimpia postauksia ovat olleet Tallinnasta, Rovaniemestä ja Tampereesta kertovat! Ettei bloggaajana tarvis ees mennä kauas jos haluaa lukijoita😎

    Reply
    • Sandra
      13 elokuun, 2018 at 7:50 am

      Kyllä mä myös sut miellän matkabloggaajaksi, vaikket niin koko ajan ole ulkomailla. Olet sellainen Lapin asiantuntija (ja Islannin ja muun pohjoisen myös). Huomasin muuten itsekin, että oma postaukseni Tampereesta on yksi suosituin 😀

      Reply
  • sari / matkalla lähelle tai kauas
    12 elokuun, 2018 at 1:11 pm

    Miten määritellään matkabloggaaj? Onko matkabloggaaja vain henkilö, joka on käynyt yli 50 maassa ja matkustaa koko ajan? Mielestäni ei. Mutta Tuon voisi nostaa ihan keskustelun aiheeksi yleisellä tasolla. Itse teen tänä vuonna kuusi matkaa, en siis sen enempää. Ja pitäisikö? Kai niistäkin voi kirjoittaa. Ja sitten päälle kotimaa. Mielstäni maiden määrällä ei ole mitään tekemistä onko matkabloggaaja vaiko ei. Eikä maabongauksellakaan. Jos käyt useasti samoissa maissa voisi sanoa sinua näiden maiden asiantuntijaksi. Jaksamista blogisi pitäämiseen!

    Reply
    • Sandra
      13 elokuun, 2018 at 7:51 am

      Kyllä mielestäni kuusi matkaa on keskivertoa matkailijaa enemmän. Meillä kaikilla on toki erilaiset lähtökohdat, rahallinen tilanne, työt, opiskelut, jotka rajoittaa tai mahdollistaa matkustamista. Kotimaan jutuista saa myös paljon aineistoa (ja lukijoita).

      Reply
  • Jonnahah / Allergic to Kiwi blog
    13 elokuun, 2018 at 7:18 am

    Komppaan edellisiä, matkustamista on monenlaista ja sanoisin, että tärkeintä on into ja halua dokumentoida kokemuksiaan. Ainakin itselle matkablogin pitämisessä hauskinta on se, että kuvat tulee kunnolla käytyä läpi ja menneitä matkoja voi palata fiilistelemään myöhemminkin, kun ne ovat blogissa tallessa.

    Reply
    • Sandra
      13 elokuun, 2018 at 7:53 am

      Totta! Aloitin aikoinaan bloggaamisen vain omaksi päiväkirjaksi ja sitä se edelleen vähän on. Luulen myös, että asuminen parissa eri maassa on tehnyt musta tietynlaisen jos ei nyt asiantuntijan, mutta keskivertoa tietävämmän ko maan kulttuurista ja reissumahdollisuuksista. Silläkin on arvoa 🙂

      Reply
  • Jenna / Huge passion for life
    13 elokuun, 2018 at 6:29 pm

    Yllä on hyviä kommentteja, mutta sanottakoon vielä, että tärkeintä on halu jakaa kokemuksiaan käymistään paikoista ja omilta reissuilta. Sullahan on ollut vaikka kuinka paljon reissujuttuja pintaa syvemmältä jaettavaksi, kun olet asunut ulkomailla. Kyllä ne vaan kiinnostaa 🙂

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:21 am

      Kiva kuulla Jenna. Kyllähän sitä paikallisena näkee arkea hieman erilailla kuin lyhyellä lomalla. Kenties satunnainenkin reissaaja löytää joistakin postauksista vinkkejä 🙂

      Reply
  • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
    14 elokuun, 2018 at 3:42 am

    Ei matkabloggaajalle ole mitään määritelmää. Meitä on erilaisia kuin on lukijoitamme. Onneksi matka voi olla maailmanympärireissu tai sitten päiväretki naapurimaakuntaan. Jokaiselle postaukselle löytyy varmasti oma kohderyhmänsä. Olen huomannut, että suurimmat lukijamäärät ovat niillä ihan tavallisilla matkajutuilla Tallinnaan, Suomen kaupunkeihin tai Espanjan Aurinkorannikolle. Suurin osa matkaavasta kansasta on kuitenkin aika kaukana Amzonin viidakoiden vaelluksista 🙂

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:22 am

      Olen itsekin huomannut, että ihan tavallinen vinkkipostaus Tampereesta sai paljon katsojia. Itsekin tykkään lukea kohteista, jotka ovat omaa itseäni lähempänä. Ei pitäisi siis asettaa rimaa liian korkealle.

      Reply
  • Anni | Rajatapaukset
    14 elokuun, 2018 at 11:01 am

    Ihan hyvää pohdintaa, minäkin olen kyllä sitä mieltä että ei se matkustamisen laatu ole se matkabloggaajan määrittävä tekijä. Kaipa sitä voisi matkablogia kirjoittaa vaikka Suomesta poistumatta! Itse ainakin valitsen lukemani blogit aiheen sekä tekstin ja kuvien laadun perusteella, en sen mukaan että kuka nyt on kokenein reissaaja ja käynyt kaikissa maailman maissa. Mutta myönnän kyllä että välillä sitä tahtomattaan alkaa vertailla omia matkojaan ja blogiaan ja mitä lie kaikkea vähän turhankin paljon muiden menoon vaikka oikeasti pitäisi vaan keskittyä siihen omaan juttuun. Yritän pysyä siinä lähtökohdassa että olen itse blogini tärkein yleisö ja jos minä olen tyytyväinen niin hitot siitä mitä muut ajattelee.

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:24 am

      Tuo on aika hyvin sanottu, että itse on blogisi tärkein yleisö. Aika monet bloggaajat (eivät ehkä niinkään me matkabloggaajat niin paljon) kirjoittavat juttuja ehkä jo enemmän lukijoille kuin itselleen. Kaikki on kovin suunniteltua ja jopa laskelmoitua. Mulla ei ole mitenkään maailman suurin lukijamäärä, mutta teen tätä sopivan löysin rantein. Ehkä juuri siitä syystä olenkin jaksanut kirjoitella nelisen vuotta jo.

      Reply
  • Ne Tammelat
    15 elokuun, 2018 at 6:40 am

    Samoissa fiiliksissä pyörittiin alussa, kun matkablogia perustimme, että riittävätkö reissumäärät ja uskaltaako tässä itseään matkabloggariksi kutsua. Mutta tylsäähän se olisi, jos kaikkien blogit ja reissut olisivat samanlaisia. Minusta on vaan rikkaus, että tästä porukasta löytyy niin erilaista väkeä. Eilen totesin jälleen kerran hattaraskumpan äärellä, että matkabloggaajilta saa parhaat ideat eri kohteisiin 🙂

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:26 am

      Muistan kun te aloititte ja tykkäsin heti kovasti, että matkablogikenttään ilmestyi uudenlainen tulokas. Ja juuri näin! Paljon olen saanut esimerkiksi ravintolavinkkejä muilta matkabloggaajilta.

      Reply
  • Pirkko / Meriharakka
    15 elokuun, 2018 at 7:01 am

    Minimireissumäärää ei taida olla – tai ehkä sittenkin siinä mielessä, että minusta reissukokemusten, joista kirjoittaa pitää olla aika tuoreita, eli jos ei kotoaan mihinkään liikahda puoleen vuoteen, niin ehkä sen voisi sitten jo sanoa olevan liian vähän matkabloggaajalle. Mutta voi se ”liikahtaminen” tapahtua kotimaassakin ja ihan lähiseudullakin, ei kai sitä matkaa ole määritelty missään, että sen pitää olla ulkomaan matka.

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:27 am

      Itse olen samoilla linjoilla, että kokemusten pitäisi olla kohtuullisen tuoreita. Ainakin kirjoittajana itse en jaksa enää muistella mitään monen vuoden takaisia reissuja.

      Te olette kyllä yksi eniten reissaavista suomalaisista matkabloggaajista, ja katson teidän matkamääriä syvällä kunnioituksella 🙂

      Reply
  • Elsa/Hakunamalife
    15 elokuun, 2018 at 2:55 pm

    Mielenkiintoista pohdintaa, jota on itsekin olen uutena bloggaajana käynyt paljon mielessäni läpi😊 niinkuin monet muutkin kommentoijat, olen myös sitä mieltä, että käydyt maat tai matkustusmäärä vuodessa ei määritä matkabloggaajaa, vaan enemmän se, että postausten pääpaino on matkustusaiheessa ja siihen taas voi olla miljoona eri näkökulmaa.

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:32 am

      Matkustamisen ympärille saa todellakin mahtumaan monta erilaista näkökulmaa. Meitä bloggaajia on paljon eri juniin niin sanotusti :D.

      Reply
  • Paula - Viinilaakson viemää
    17 elokuun, 2018 at 7:06 am

    Mielenkiintoinen aihe jota itsekin mietin viime vuonna aika paljon. Viime vuonna siksi, että olin raskaana enkä siksi matkustanut yhtä paljon kuin normaalina vuonna. Tosin tulin siihen tulokseen, että blogin sisältö on tärkein, ei se, että joka viikko on matkalla. Kokemuksiahan voi ammentaa monelta eri kantilta ja myös menneisyydestä. Esimerkiksi itse sitten kirjoitin myös raskaana matkustamisesta ja lähialueiden paikoista kun en kauemmaksi päässyt. Nekin ovat jollekin muulle kaukana 🙂 Pikaiset matkat jäävät usein myös vähän pinnallisemmiksi verrattuna siihen, jos viipyy kauemmin jossakin. Silloin voi syventyä alueeseen tarkemmin.

    Huomaan että muillakin on aika lailla saman kaltaisia ajatuksia.

    Reply
    • Sandra
      17 elokuun, 2018 at 8:34 am

      Blogi elää aika paljon oman elämäntilanteen mukaan. Jotkut putoavat ehkä kyydistä pois, joitakin voi tulla lisää. Itse sain paljon lukijoita Australia-aikoina, mutta osa on varmasti lähtenyt muuhun kelkkaan.

      Varmasti raskaana matkustaminen kiinnostaa monia lukijoita, sillä kovat reissaajat ovat usein hyvässä lapsentekoiässä myös :).

      Reply
  • Periaatteen Nainen
    17 elokuun, 2018 at 6:20 pm

    Mun mielestä on ollut mahtava kehityssuunta, että matkablogeissa on reissattu enenevissä määrin kotimaassa – tai ainakin alettu raportoida niistä paikallisistakin kohteista. Omatkin matkajutut pitäytyvät hyvin pitkälti Espanjassa sillä alueella, missä asumme, ja mietin jo valmiiksi mihin kategoriaan blogi kuuluu jos palaamme pysyvästi Suomeen…

    Reply
    • Sandra
      20 elokuun, 2018 at 8:40 am

      Itsellänikin on hieman hakusessa blogin suunta tällä hetkellä, joten ymmärrän kovin hyvin, että itsekin mietit samaa asiaa. Kotimaan kohteet myös kiinnostavat muita lukijoita ja ne tuovat uusia satunnaisia lukijoita pitkän aikaa. Luulen, että Espanja on myös samanlainen, että se kiinnostaa montaa suomalaista.

      Reply
  • Anna | Tämä matka -blogi
    18 elokuun, 2018 at 5:34 am

    Vaikeahan se on mitään määrää sanoa, mutta kyllä vähän enemmän, kuin yksi Ruotsin risteily ja viikko Kanariansaarilla. Tarkoitan siis sitä, että reissuja pitäisi minusta olla minimissään enemmän, kuin ihan normi kansalaisella vuodessa, jotta pystyy tuoretta materiaalia tuottamaan.

    Melko uusia nuo matkajutut saisivat myös olla. Sinällään juttuja tietenkin pitää muokkailla ajoittain ja joskus on järkevää julkaista kokonaan uudestaankin, mutta ei enkäpä ole varsinaista ”matkabloggaamista”, jos kirjoittelee nettiin kaikki vanhat lomat vuodesta 1995 lähtien päiväkirjojen mukaan : )

    Reply
    • Sandra
      20 elokuun, 2018 at 8:42 am

      Kyllä olen samoilla linjoilla, että kohtuullisen tuoreita pitäisi juttujen olla. Ellei sitten ihan tarkoituksella ole postaus, jossa vertaillaan vuoden 1995 ja 2018 reissuja samaan kohteeseen. Myös vanhempien juttujen kohdalla matkakuvat saattavat olla jo nykysilmin sen verran huonolaatuisia, etten itse niitä julkaisisi.

      Teillä ei ainakaan ole sitä ongelmaa, että reissaisi liian vähän 🙂

      Reply
  • Aron / Ja sitten matkaan...
    18 elokuun, 2018 at 11:43 am

    Hyvin rauhallisellakin matkailutahdilla saa ihan kivasti blogiin aineksia. Minä kirjoittelin aluksi kahden pitemmän vuosittaisen matkan aineksista. Heti matkan jälkeen julkaisin useampiosaisen matkakertomuksen ja sen jälkeen kirjoittelin esittelyjä yksittäisistä nähtävyyksistä. Olen jatkanut samalla kaavalla, vaikka nykyisin matkoja on vähän tiheämmässä. Nykyään tosin ongelmana on aiheiden kasautuminen. Postausideoita tulee paljon enemmän kuin mitä ehdin kirjoittaa valmiiksi postauksiksi.

    Sanoisin siis, että matkabloggaaja voi matkustaa ihan samoin kuin kuka tahansa muukin. Eli siis ihan niin usein tai harvoin kuin itsestä hyvältä tuntuu. Paras aika matkustaa on silloin, kun on sekä aikaa että rahaa. 🙂

    Reply
    • Sandra
      20 elokuun, 2018 at 8:44 am

      Tuo on ihan hyvä tapa, että jaat postaukset ensin yleisiin matkakertomuksiin ja sitten yksittäisiin nähtävyyksiin. Itselläni ei aina riitä into kirjoittaa kovin montaa postausta samasta paikasta, vaikka aiheita keksikin. Kun matkasta on kulunut jo jonkin verran aikaa, on oma mielenkiinto jo suuntautunut uusiin matkoihin.

      Paras aika on tosiaan se, kun on aikaa ja rahaa :).

      Reply
  • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
    19 elokuun, 2018 at 6:56 am

    Kummaksun ajatusta siitä, että meidän pitäisi sulloa itsemme blogimaailmassakin johonkin muottiin ja sitä iänikuista keskustelua siitä, kuka SAA olla matkabloggaaja ja kuka ei. Plus omalla kohdallani olen saanut myös kommentteja siitä, että en saisi sanoa olevani soolomatkailija, kun välillä reissaan kaverinkin kanssa tai jopa ryhmässä. Hui kamalaa. 😀 Blogeissa on onneksi meillä jokaisella valinnanvapaus sen suhteen mistä haluaa kirjoittaa ja kuinka paljon vaikkapa omaa henkilökohtaista elämäänsä siellä jakaa. Eli sanoisin, että kuka vain voi olla matkabloggaaja, vaikka ei matkoilla koko aikaa ravaisikaan. Tärkeintä on tehdä ja kirjoittaa omalla tyylillään siitä, mitä kohtaan itsellä on palava intohimo. Se kyllä välittyy lukijoille. 🙂

    Reply
    • Sandra
      20 elokuun, 2018 at 9:21 am

      Ymmärrän todella hyvin, mistä puhut. Olen itsekin vähän vältellyt itseni kutsumista sooloreissaajaksi, sillä ”mitä jos joskus reissaankin jonkun muun kanssa ja nyt olen lokeroinut itseni tähän”. Hieman hassua, mutta niin sitä oma ajatuskulku menee.

      Luin viimeisimmän postauksesi matkabloggaamisesta ja oman intohimon näkymisestä hommassa. Sain postauksesta paljon ajattelemisen aihetta, kun työstän tätä blogia itsekin eteenpäin pienin askelin :).

      Reply
  • Sofia / Project Forever
    19 elokuun, 2018 at 4:36 pm

    Mielenkiintoinen aihe! En ole ennemmin ajatellut että matkabloggaajan tulisi matkustaa jotain tiettyä määrää, ja kyllähän elämäntilanteetkin vaihtelee ja pitkälti määrää matkustustahdin. Toisaalta tuntuisi oudolta, jos joku pitäisi matkablogia ja kävisi ulkomailla esimerkiksi vain kerran vuodessa jonkin lyhyen reissun. Mistä sitä sitten kirjoittelisi sen loppuvuoden, kun ei juttuja nyt määräänsä enempää pysty venyttämään. Oma matkustustahtini on maailmanympärimatkan rahansäästön vuoksi hidastunut viimeisen vuoden aikana, ja välillä on tuntunut että postausaiheita on vaikea keksiä ja tauot venyvät pitkähköiksi. Onneksi maailmanympärimatkalta saanee uutta materiaalia pitkäksi aikaa! 🙂 Sinun blogissasi näen vahvuutena sen, että olet asunut pitkiä aikoja ulkomailla, jolloin aiheita pystyy ammentamaan syvällisemmin ja niistä saa enemmän postauksia aikaan. Silloin jatkuva reissaaminen ei liene tarpeen, koska olet ollut kuitenkin koko ajan ulkomailla siellä asuessasi. 🙂

    Reply
    • Sandra
      20 elokuun, 2018 at 11:53 am

      Näin olen itsekin ajatellut :D. Elämä on yksi pitkä ulkomaanmatka!

      Mutta aivan täysin ymmärrettävää, että maailmanympärireissun takia kannattaa vähän ”kärsiä” ja säästää. Pelkästään reissun suunnittelemisesta saa jo monen monta postausta kasaan, joten jo siinä on sinulle kirjoitettavaa. Saatika sitten kun itse matka starttaa :). En malta odottaa, on niin kiva elää muiden jännityksessä mukana 🙂

      Reply
  • Katja Vaulio
    26 elokuun, 2018 at 4:54 pm

    Näkisin, että tämän maailman kannalta olisi parempi vaihtoehto se, että matkustettaisiin vähemmän. Siksi parempi keskustelunaihe olisi, saako matkabloggaaja matkustaa niin paljon, kuin sielu sietää. Minä pohdin usein, miten voisin kirjoittaa lempipaikoistani niin, etteivät ne kuitenkaan tulisi kaikkien tietoon😂Minä kun en halua blogillani niinkään kannustaa matkustamaan, vaan kannustaa tutustumaan eri kulttuureihin ja oppimaan ymmärrystä muita kohtaan. Blogiasi luen, koska pidän sinusta ( vaikka en voi väittää tuntevani yhden tapaamisen jälkeen), ja koska pohdiskelet täällä eri asioita, etkä vain esittele matkakohteita.

    Reply
    • Sandra
      31 elokuun, 2018 at 7:24 am

      Voi kiitos Katja! Ihanasti sanottu <3

      Tässä oli oikein hyvä pointti tähän keskuteluun. Siksi onkin hyvä, että kotimaanmatkailu ja retkeily on nostanut paljon päätään suomalaisissa matkablogeissa viime aikoina.

      Hyvin ja mielenkiintoisesti sanoit, että et halua välttämättä edes kannustaa itse matkustamiseen vaan enemmänkin ymmärryksen ja kulttuurituntemuksen lisäämiseen.

      Reply

Leave a Reply