Menu
Tampere

Pispalan uittotunneli ja maailman parhaat letut!

Tampereella on vaikka mitä nähtävää. Uusia juttuja putkahtelee koko ajan jopa sellaiselle, joka on asunut kaupungissa jo usean vuoden. Itselleni uusi tuttavuus oli Pispalan uittotunneli, jonne suuntasin pyörällä eräänä vapaapäivänä. Oletko sinä käynyt vielä ihmettelemässä tunnelia ja syömässä jos nyt ei maailman, niin ainakin Tampereen parhaita lettuja?

 

Mikä ihmeen uittotunneli?

Pispalan uittotunneli sijaitsee hieman Tampereen keskustan ulkopuolella. Se rakennettiin alun perin tukkien kuljettamiseksi Näsijärvestä Pyhäjärveen. Rakentaminen aloitettiin 1966 ja tunneli valmistui kaksi vuotta myöhemmin. Tässä nopeassa välissä maailma oli kuitenkin ehtinyt muuttua sen verran, että tukkeja alettiin kuljettaa kuorma-autojen avulla. Tunnelia ei siis koskaan käytetty alkuperäiseen tarkoitukseensa, vaan se säilyi käyttämättömänä peräti 40 vuotta. Eli on näitä virheinvestointeja osattu tehdä ennenkin ;).

Sitten peräti niinkin myöhään kuin 2013 tunneli avattiin yleisölle. Sitä oli tarkoitus käyttää veneiden kuljetuksiin, mutta siitä tuli ennen kaikkea suosittu jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden paikka. 280 metriä pitkän tunnelin läpi pääsee kävelemään, ja sisällä on aavemainen, kolea ja kostea ilmanala. Tuli jotenkin mieleen vastikään HBO:lla pyörinyt Chernobyl-sarja.

Uittotunnelin kahvila

Kesäaikaan uittotunnelin suloinen punainen kahvila palvelee joka päivä klo 11–19. Lauantaisen käynnin perusteella paikka vaikutti olevan kaupunkilaisten suosiossa. Nopealla vilkaisulla kaikilla näytti olevan lettulautanen edessään, joten pitihän itsekin tilata kunnon valuraudalla paistettu paksu lettu hillon ja kermavaahdon kanssa. Ja kyllä, hyvää se oli. Takaterassilla aivan Näsijärven vieressä oli loistavaa istua ja antaa katseen levätä järvimaisemassa samalla kun koivut humisivat ympärillä.

Miten uittotunnelille pääsee?

Helpointa on mennä autolla. Autoilijan tulee ajaa Paasikiventietä Särkänniemestä hieman Ylöjärvelle päin. Hieman ennen kahvilaa, eli osoitetta Paasikiventie 38, tien varressa näkyy uittotunnelin kahvilaa mainostava kyltti. Parkkitilaa on hyvin, mutta tietenkin paikka saattaa erityisesti kesäviikonloppuisin olla suosittu.

Pyörällä alueelle pääsee myös seuraamalla kevyenliikenteen väylää Paasikiventien tuntumassa. Kuitenkin jonkinlaiset rakennustyöt hieman sekoittivat liikkumista kahvilan lähistöllä. Piti ajaa aidatun alueen läpi, jolla säilytettiin veneitä sekä pienen metsikön poikki, jonka jälkeen pääsi perille. Mitään opastuksia ei pyöräilijälle löytynyt, mutta onneksi päästiin perille.

Bussillakin pääsee uittottunnelille.  Kun itsellä ei ole kokemusta bussilla tulosta, lainaan suoraan ohjeet uittotunnelin kahvilan verkkosivuilta: ”Bussit numero 8, 11B, 11C, 14 17, 20, 26 ja 29 ajavat Keskustorilta Pispalantorille, josta siirryt kadun toiselle puolelle ja jatkat kävellen Pispalan valtatietä pitkin noin 50 m eteenpäin. Ohita Teatteri Mukamas ja käänny sen jälkeen vasempaan. Laskeudu portaat alas, mistä pääset suoraan Uittotunnelin suuaukkoon, joka on Pispalan valtatien vieressä.

Missä: Paasikiventie 38, 33270 Tampere

Milloin: Kahvila auki joka päivä kesäisin klo 11–19

Miksi: Käynti tunnelissa on mystinen kokemus, kuin siirtyminen toiseen maailmaan. Uittotunnelin kahvilan letut olivat herkullisia, ja myös naapuripöytään tarjoiltu lohileipä näytti loistavalta.

Lisää reissuvinkkejä Tampereelle:

18 Comments

 • Mari
  21 heinäkuun, 2019 at 8:06 pm

  Täällä pitääkin poiketa seuraavalla Tampereen matkalla1

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2019 at 1:49 pm

   Suosittelen, olin kyl kiva paikka 🙂

   Reply
 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  22 heinäkuun, 2019 at 1:36 pm

  Kyllä näitä mielenkiintoisia ja suurelta yleisöltä piilossa olevia paikkoja Suomessa on paljon. Mahtavaa, että niitä tuodaan blogeissa esiin. Vaikuttaa käymisen arvoiselta paikalta ja lettu hilloineen ja kermavaahtoineen näyttää kyllä hyvältä.

  Reply
  • Sandra
   24 heinäkuun, 2019 at 1:50 pm

   Näitä on todella paljon, varsinkin jos paikka sijaitsee hieman keskustojen ulkopuolella / pienemmällä paikkakunnalla. Suosittelen käymään!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  25 heinäkuun, 2019 at 10:14 am

  Tunnelista en ole ihan varma, mutta letut voisin lisätä Tampere listalleni. Äskettäin sinne tulikin jo lisättyä joku brunssipaikka, joten ehkä pitäisikin lähteä Tampereelle ruokamatkalle!

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:20 am

   Oi, mielelläni luen sitten blogistasi lisää brunssivinkkejä myös. Suosittelen aamiaispaikaksi Mama Bear -nimistä puurobistroa. Ehdottomasti kannattaa maistaa suolaisia puuroja.

   Reply
 • Stacy Siivonen
  26 heinäkuun, 2019 at 12:09 pm

  Olen tietoinen tunnelista, mutten ole käynyt siellä vielä. Olin jo melkein kuviossa silloin, kun se rakennettiin, en olisi arvannut, että se tehtiin niin myöhään. Minä kuitenkin ehdin näkemään tukkien uittoa reittivesillä. Nykyisin ei taida enää tukkilauttoja nähdä missään. Uittotunnelilla on näköjään geokätkö.

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:21 am

   Oi, no sittenhän sun on siellä käytävä! Itsekin yllätyin, että tunneli on sen verran tuore, olisin luullut sen olevan jostain 1900-luvun alusta.

   Reply
 • Fanny
  26 heinäkuun, 2019 at 5:29 pm

  En olekaan kuullut paikasta aikaisemmin:) Tampere on muutenkin tuntematon mutta varmasti koluamisen arvoinen paikka!

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:26 am

   Tänne vaan, täältä löytyy tekemistä 🙂

   Reply
 • Mirva / Albanianlomakodit.com
  26 heinäkuun, 2019 at 10:55 pm

  Jännän näkönen putki! Varmasti vähän jännittäis kävellä Aki ja hauska historia 😂

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:27 am

   Ajoittain hieman karmivat vibat tuolla 😀

   Reply
 • Terhi
  26 heinäkuun, 2019 at 11:04 pm

  Enpä ole koskaan moisesta tunnelista kuullut, voisi olla hauska kokemus. Itse asiassa Tampereella ei ole tullut käydyksi vähään aikaan. Varmaankin pitäisi käväistä.

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:27 am

   Tervetuloa tänne. Raitiotietyömaa tekee keskustasta aikas ruman, mutta Hämeenkadun (keskuskatu) ulkopuolella on paljon nättiä nähtävää!

   Reply
 • Noora/Seikkailumielellä
  28 heinäkuun, 2019 at 10:57 am

  Pohdiskelin juuri sopivaa kohdetta sunnuntaipyöräilylle ja nyt taisi käydä niin, että otan suunnan Uittotunnelille! Vaikka ihan tamperelainen olenkin, en ole tunnelilla tai kahvilassa vielä käynyt, vaikka niiden olemassaolosta tietoinen olinkin.

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:28 am

   Mahtavaa, tuo on sopivan pyörämatkan päässä 🙂

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  28 heinäkuun, 2019 at 11:04 pm

  Itse käyn keskimäärin kerran kesässä tuolla. Teen pyöräretken Pyhäjärven ympäri ja samalla käyn Uittotunnellia pitkin lätyillä 🙂 Tänään mietin, että josko alkuviikosta kiertäisi reitin – olettaen, että lämpötilat hieman laskisivat. Uittotunneli ja Pyhäjärven ympärysreitti kuuluu omaan kesään siis vuosittain 🙂

  Reply
  • Sandra
   1 elokuun, 2019 at 8:36 am

   Pyhäjärvi kuuluu itsellänikin jokakesäisiin aktiviteetteihin, mutta olen aina mennyt tuolta Pyynikiltä ja käynyt Näkötornilla munkeilla lettujen sijasta. Nyt sitten päädyin onneksi tuonne Uittotunnelillekin 🙂

   Reply

Leave a Reply