Menu
Suomi

Pori pääsi yllättämään – matkalla Suomessa

Pori keskusta

Kun näytti vahvasti siltä, että tänä kesänä ei matkailla muualla kuin kotimaassa, päätin ostaa auton. Elämäni ensimmäisen auton, jonka ihan itse omistin. Heti kesäkuun ensimmäinen päivä pakkasin Renaultin takakontin ja huristelin kaupunkiin, jonne en ihan ensimmäisenä ajatellut koskaan matkaavani. Nimittäin Poriin. Tiesin Porista Yyterin rannat, Porin jazzit ja satakuntalaisen kansanryhmän stereotypiat. Mutta kuinkas ollakaan, kesäinen Pori näytti parhaat puolensa ja pääsi yllättämään.

Pori keskusta

Arctopolis Pori

Latinaksi Arctopolis tarkoittaa Karhukaupunkia. Porin nimi ruotsiksi on Björneborg (karhulinna, -kaupunki).

Pori ja kolme kovaa

Näin yhden päivän vankan kokemuksen jälkeen sanoisin, että Porin paras anti kiteytyy kolmeen kohtaan: Yyterin rantaan, Kirjurinluotoon ja Etelärannan seutuun. Ja siinä on ihan tarpeeksi kivaa yhdelle päivälle ja Suomen 10.suurimmalle kaupungille.

Aivan päivän aluksi suuntasin suoraan Porin keskustan ohi noin 2o minuutin ajomatkan päässä sijaitseville Yyterin hiekkadyyneille. Nyt koronakesän aikana Yyterin heinätupsuiset dyynit tarjoavat ripauksen etelämaiden meininkiä, jota varmasti moni kaipaa. Tämä on Suomen the paikka kaikille auringonpalvojille, joiden sydän sykkii kimmaltevalle merelle ja silmänkantamattomiin ulottuville hiekkarannoille. Ja mikäs siinä ollessa, kirjaa lueskellessa ja kahlatessa matalassa rantavedessä. Ehkä jopa pieneksi hetkeksi unohdin olevani Suomessa. Unohdin koronan, murheet,  epävarmuuden. Aurinko. sulatti stressaavan kevään muistot pois ja merituuli kuljetti rippeet mennessään.

Kirjurinluoto on ikonisten Porin Jazzien tapahtumapaikka. Vierailumme aikana luoto kylpi ilta-auringon kultaisessa valossa, ja karanteeniin kyllästyneet ihmiset olivat kerääntyneet sankoin joukoin nauttimaan lämmöstä ja lievennetyistä rajoituksista. Luoto oli yllättävän suuri,  ja sieltä löytyi rantaa, puistoaluetta, kioskeja, leikkipaikkoja ja jopa kanoja ja alpakoita! Uskomattoman kaunis paikka, jonne päädyin menemään vielä uudestaan aamulla.

Kirjurinluoto Kirjurinluoto Pori Kirjurinluoto alpakat

Porihan on kaupunkina todella vanha, perustettu 1558. Valitettavasti kaupunkia on kurittanut useampi tulipalo, eikä vanhoista taloista ole kovin montaa jäljellä. Muutamia helmiä kaupungista kuitenkin löytyy, erityisesti Etelärannan Kivi-Porin alue. Pitkälti uusrenesanssia edustavat talot on rakennettu vuoden 1852 palon jälkeen, jolloin määrättiin, ettei kaupunkiin saa rakentaa muita kuin kivirakennuksia. Vielä kesäkuun alussa joenrannan palvelut näyttivät olevan suljettu, mutta voin kuvitella, että tavallisesti siellä on enemmän elämää.

Jokiranta. Pori Joen ranta

Muutamia lisävinkkejä

Moni paikka oli visiittimme aikana vielä kiinni (ja olimme keskustassa vasta maanantaina alkuillasta), mutta silti löysin pari vierailun arvoista kohdetta. Jos kaipaa makeaa ja herkkuja, kannattaa poiketa suloiseen Suklaiseen HerkkuPuotiin, josta löytyy niin suklaita, lakritsia, salmiakkia kuin muutakin karkkia.

Suklainen HerkkuPuoti

Kesäkuun ensimmäisen päivän iltana ruokapaikkoja ei ollut kovin montaa auki, mutta onneksi PikkuX oli! Tarjonta koostuu raikkaista ja street food -tyylisistä annoksista, joissa hinta-laatu on todella kohdillaan. Itse päädyin rapukulhoon, joka tarkoitti jättiravunpyrstöjä, kvinoaa, salaattia, kastiketta. Simppeliä, hyvää, terveellistä. Tällaista ruokaa voisin syödä joka päivä. Osaako muuten joku vinkata vastaavanlaisesta paikasta Tampereella?

PikkuX rapukulho

Kiitos Pori, toivottavasti tavataan uudestaan pian. Seuraavana päivänä matka jatkui min muual gu Raumal, josta lisää myöhemmin.

Mietitkö matkailua Suomessa tänä vuonna? Lue Tampereen-vinkkini tästä ja tästä.

26 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  22 kesäkuun, 2020 at 10:34 am

  Yyteri ja Kirjurinluoto taitavat tosiaan olla ne Porin kuuluisimmat paikat. Seuraavalla reissulla voikin ottaa kohteeksi Juseliuken mauseleumin ja Reposaaren. Pori on kiva kaupunki, jossa olen aikanaan asunut monta vuotta.

  Reply
  • Sandra
   27 kesäkuun, 2020 at 7:29 am

   Kiitos vinkeistä, ehdottomasti nämä katsastan ensi kerralla. Olisin halunnut olla Porissa pidempään, nyt olin keskustassa vasta vähän ennen kuutta illalla, mutta ensi kerralla sitten enemmän aikaa 🙂

   Reply
 • Muu maa mandariini / Oona
  28 kesäkuun, 2020 at 7:57 pm

  Kiva postaus! Oli mielenkiintoista lukea Porista, jossa en ole koskaan käynyt! Ehkä vielä joskus, kun tulen Suomessa käymään.
  Onnea muuten uudesta autosta! Se mahdollistaa kyllä ihan uusille reissuille. 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:05 am

   Kiitos! Auto on vanha, mutta toivottavasti mahdollistaa tämän kesän kotimaanreissut. Pori oli mullekin ihan uusi paikka, mutta ehdottomasti vierailun arvonen.

   Reply
 • Anna | Muuttolintu
  29 kesäkuun, 2020 at 3:34 am

  Ihanan näköistä! Ensi kesänä jos toivon mukaan pääsen Suomeen niin täällä haluan käydä. En tiennyt että Suomesta tuollaista rantaa löytyykään.

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:06 am

   Vähän kuin Australiassa :). Ja yllättävän vähän ihmisiä oli vielä kesäkuun eka!

   Reply
 • Arja/
  29 kesäkuun, 2020 at 10:42 am

  Kiva lukea Porista, joka osuu meillä mm. mökkimatkan varrelle (itse asiassa juuri palataan mökiltä kotiin ja kirjoitan tätä autossa Porin kohdalla 😊). Porissa olen jonkun verran käynyt mm. jazzeilla ja asuntomessuilla muutama vuosi sitten, mutta useammin voisi pysähtyäkin. Etenkin Yyteriin 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:07 am

   Kyllä! Porin jazzeille on ehdottomasti päästävä joku vuosi!

   Reply
 • Juha Vihma
  29 kesäkuun, 2020 at 7:25 pm

  Mielenkiintoista lukea lapsuuden kotikaupungista ulkopuolisen näkökulmasta. Kiitos!

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:07 am

   Kiitos kommentista, oikein kiva kaupunki oli kyseessä ja varmasti vierailen uudestaan.

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  30 kesäkuun, 2020 at 9:20 am

  Vitsi tuo Yyteri on kaunis! Näyttää ihan Kuurin kynnään dyyniltä Liettuassa. Porissa on itse tullut vain piipahdettua kerran, mutta uteliaisuus heräsi ja haluaisin kerran kokea Pori Jazzit ja tietysti nuo dyynit. Söpö myös tuo karkkikauppa. Suomessa reissaamista tiedossa meilläkin tänä kesänä, yllättäen. 🙂

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:08 am

   Haha, tuntuu että kotimaanmatkailu on nyt in kaikissa matkablogeissa! Ahvenanmaasta vaikuttaa olevan myös paljon juttuja.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  1 heinäkuun, 2020 at 8:46 am

  Porissa tulee silloin tällöin pistäydyttyä sukulaisvierailulla ja sen myötä etenkin kesällä usein myös Yyterissä.
  Kallon majakka vähän kaupungin ulkopuolella ja sitä ympäröivät kalliot ovat myös hienoja – ja Puuvillan vanhaan tehdasmiljööseen toteutettu ostoskeskus, jos ei kaupoiltaan niin vähintäänkin arkkitehtuuriltaan.

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:09 am

   Kiitos Pirkko näistä vinkeistä! Täytyy ottaa nämä ylös (aiemmin kommentoinneen Mikon vinkkien ohella) seuraavaa reissua varten.

   Reply
 • Tiina / Ihana Ahvenanmaani
  3 heinäkuun, 2020 at 6:43 am

  Poriin on ollut lapsuuteni lähin kaupunki, ja se jonne mennään lätkämatsiin, vaateostoksille, Prismaa ja sukulaisiin. Pori Jazzit oli 20 vuotta joka kesän juttu. Nyt vasta myöhemmin on tullut nähtyä Poria vähän eri, turistin, näkökulmasta. Ja on siellä paljon nähtävää ja kaunista koettavaa.
  Porin Teatteri ja Satakunnan museo kannattaa myös kokea!
  Ja Reposaari ja kauppahallin savusilakat.

  Reply
  • Sandra
   4 heinäkuun, 2020 at 9:10 am

   Kiitos vinkeistä! Teatterirakennusta tuli ihailtua ulkopuolelta (VAU!), ja luin, että Porissa on korkeatasoista teatteria myös sisällöltään. Valitettavasti vielä kesäkuun alussa teatteritoiminta ei ollut käynnissä koronan vuoksi 🙁

   Reply
 • Noora / Seikkailumielellä
  4 heinäkuun, 2020 at 11:20 am

  Täytyisi kyllä itsekin vähän useammin lähteä tutustumaan näihin tuttuihin, mutta tuntemattomiin Suomen kaupunkeihin – Porin seudulla on tullut monet kerrat pyörittyä työmatkojen merkeissä, mutta varsinaista kaupunkiin tutustumista en ole koskaan harrastanut. Tällä hetkellä tietysti korona vaikuttanee vielä jossain määrin kauppojen ja ravintoloiden aukioloihin etenkin pienemmillä paikkakunnilla, mutta normaalioloissakin olen monet kerrat harmitellut sitä, kuinka monet vähän isommatkin kaupungit hiljenevät ihan tyystin jo iltapäivästä. Ravintolat, kahvilat ja pikkukaupat menevät kiinni jo iltapäivästä ja turisti saa ihmetellä autiota keskustaa. Tai sitten sitä on vaan ”ison” kaupungin asukkaana tottunut liian hyvään 😀

  Reply
  • Sandra
   7 heinäkuun, 2020 at 9:48 am

   Just tämä Noora! Mulle oli iso shokki, kun muutin Tampereelta Kouvolaan ja huomasin, että neljän viiden tienoilla moni paikka sulkee ovensa. Moni kahvila ei siis ollut edes mahdollinen työssäkäyvälle. Myös Porista huomasin kaipaavani kivoja kahviloita – pubeja kyllä löytyi keskustasta vaikka millä mitalla.

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  4 heinäkuun, 2020 at 3:30 pm

  Pori on todellakin yllättänyt itsenikin viime kesänä siellä käydessäni! Jazzit ja Yyteri oli jo entuudestaan käytyjä ja tuttuja juttuja, mutta itse Pori on aina jäänyt kokematta. Ystäväni asustelee kaupungissa opiskelujensa vuoksi ja hän viikonlopun ajan kierrätti ympäri Poria. Kirjurinluoto on todella kaunis paikk, eikä sitä Yyteriä kyllä edelleenkään voita mikään. En siis ainakaan vielä ole nähnyt yhtä ihanaa rantaa Suomessa, tähän mennessä. 🙂 Oli myös hauska kokemus leikkiä hieman turrea Porissa ja ajella kaupunkijunalla, heh. 😀 Ihania nämä kuvasi, erityisesti nuo rantahiekat houkuttelisi nyt sateisen Tampereen sijaan.

  Reply
  • Sandra
   7 heinäkuun, 2020 at 9:49 am

   joo todellakin! En ole myöskään noin hienoa rantaa nähnyt missään muualla Suomessa!

   Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  5 heinäkuun, 2020 at 6:53 am

  Porissa tulee käytyä jazzissa. Muu Pori jää vähäisemmälle. Tietysti Yyteri on toinen tunnettu paikka. Harmitus Porin puolesta, että muusta ei niin paljon tietoa ole.

  Reply
  • Sandra
   7 heinäkuun, 2020 at 9:51 am

   Tähän postaukseen on onneksi tullut jo useampi uusi vinkki, jossa on muita kivoja nähtävyyksiä Yyterin ja kirjurinluodon lisäksi.

   Reply
 • Tanja Huittinen
  5 heinäkuun, 2020 at 10:40 am

  Paistaakohan Porissa aurinko aina? Tuo Yyteri on kyllä upea, kaksi kertaa olen käynyt, mutta molemmista kerroista jo ikuisuus, olisi ihan potentiaalinen kesälomakohde, oikeastaan koko tuo läntinen rannikko Turun ja Oulun välistä on ihan vieras. Harmi, sillä siellähän on vaikka mitä.

  Reply
  • Sandra
   7 heinäkuun, 2020 at 9:52 am

   Meillä sattui paistamaan, mutta tuuli oli aika viimainen jopa Yyterin rannalla. Ei siis ollut kovin kuumaa.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  5 heinäkuun, 2020 at 11:58 pm

  Pori ja Yyteri on aurinkoisena päivänä parasta. Arkkitehtuurin kannalta Porissa parasta on puolestaan Reposaari, jonka puutaloidylli on upea vierailukohde. Kaiken kaikkiaan Porissa ja sen lähialueella on aika paljon näkemistä, mm. Leineperin Ruukki ja Jalomäen umpipiha historiallisina kohteina.

  Reply
  • Sandra
   7 heinäkuun, 2020 at 9:53 am

   Jes Rami, kiitti vinkeistä! Paria näistä ei olla mainittu vielä, joten ne menee korvan taakse. Reposaari on ihan ykkönen listalla ensi kerraksi 🙂

   Reply

Leave a Reply