Menu
Elämä / Motivoivat postaukset

Projekti: reissukilojen karistus

Ihmiset tuntuvat jakautuvat kahteen leiriin sen mukaan, lihovatko he lomalla vai laihtuvatko he. Vuodesta toiseen toiset meistä keräävät painoa lomilla ja pidemmillä vapailla. Tämä on kyllä ihan ymmärrettävää, sillä vapaalla on sallivaisempi itselleen ja helpommin siemailee cocktaileja jo puolesta päivästä lähtien, syö joka päivä jäätelöannoksen ja käy kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä ulkona syömässä. Ja miksei, ollaanhan sitä ansaitulla lomalla! Säännölliset liikuntarutiinit jäävät myös usein ulkomaanmatkoilla unohduksiin ja tulee vain makoiltua rantatuolissa, istuttua liikennevälineissä ja kahviloissa tai jonoteltua turistijonoissa. Toiset onnekkaat puolestaan laihtuvat vapaalla. Ehkä se on stressin puute, omaan hyvinvointiin käytetty aika ja vähentynyt napostelu, jotka saavat painon putoamaan huomaamatta. Kumpaan joukkoon itse kuulut?

Itse olen aina ennen kuulunut tuohon jälkimmäiseen porukkaan, joka useimmiten tiputtaa painoa lomilla tai vähintäänkin kiinteytyy. Lämpöisessä säässä ei tee niin paljon mieli syödä ainakaan mitään raskasta, ulkomailla ei usein ole saatavilla Suomen irtokarkkivalikoimaa (joka on minulle suurin heikkous) ja reissussa tulee huomaamatta käveltyä helpostikin reilu kymmenen kilometriä päivittäin. Itselleni kuitenkin suurin syy laihtumiseen on se, että matkoilla on niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, että yksinkertaisesti syöminen ei käy mielessä. Koen, että itselleni luonnollinen määrä on kolme ateriaa päivässä ja lomilla ateriavälit tuppaavat venymään neljään viiteen tuntiin, jolloin päivässä tulee syötyä maksimissaan kolme tai joskus jopa vain kaksi kertaa. Normaalissa arjessa kuitenkin syön rutiininomaisesti sen suositellun viisi kertaa päivässä.

IMG_4711

No, nyt tilanne ei ole se. Ei sitä kai voi nätimmin sanoa kuin, että Australia läskisti. Pahimmillaan painoa ehti kertyä lisää sellainen 8 kiloa, josta on noin viisi vielä jäljellä. Mistään suurista lukemistahan tässä ei puhuta ja normaalipainon ylärajoilla tässä edelleen keikutaan, mutta lyhyessä ihmisessä muutamallakin kilolla on suuri merkitys. Kun kolmenkymmenen vuoden rajapyykki lähenee, huomaan, että on helppo kerryttää kiloja melkein huomaamatta ja jos asiaan ei tee nopeaa korjausliikettä, on helppo jäädä tälle ”pari lisäkiloa vuodessa” -uralle ja kaikkihan tietävät, mihin se aikaa myöten johtaa.

Nyt aion sitten tehdä jonkinlaisen korjausliikkeen tähän elämään, koska enää ei ole antaa itselleen mitään tekosyytä homman pitkittämiseen. Suomessa arki on säännöllisempää, joten normaalit ruokailu- ja treenirutiinit saa mahdutettua hyvin muiden aktiviteettien ohelle. Myös lähestyvä kesä toimii hyvänä motivaattorina ylimääräisten kilojen karistukseen. Olenkin aloittanut tällaisen reissukilojen karistus -projektin, joka tähtää nyt aluksi ainakin tuon ylimääräisen viiden kilon nipistykseen ja kaikki sen päälle tuleva otetaan ilolla vastaan. Onko muilla vastaavaa ”kesäkuntoon”-projektia?

IMG_4723

Mitä aion sitten tehdä? Ensiksikin otin juuri kuukausijäsenyyden Tampereen GoGo:lle, jossa pyrin käymään aktiivisesti. 65 euroa kuussa tuntuu sen verran kukkarossa, että toivottavasti motivaatio riittää käymään siellä säännöllisesti. Tarkoituksenani on käydä kuntosalilla kolme kertaa viikossa ja sen lisäksi ainakin kerran viikossa body pumpissa, kerran spinningissä ja kerran kehonhuollossa (body balancessa yms). Tähän päälle lenkkeilen sitten noin viitenä aamuna puolesta tunnista tuntiin joko kävellen tai hölkäten vähän fiiliksen mukaan. Liikunnasta tykkään, joten tämä puoli on se helpompi osuus.

Satun tykkäämään myös ruoasta, ja sen rukkaaminen on huomattavasti haasteellisempaa. Syön muuten perusterveellisesti, mutta välillä ateriavälit venyvät aika pitkäksi ja sitten iltaisin tulee herkuteltua helposti. Aion kiinnittää enemmän huomiota, että söisin pienempiä määriä säännöllisesti ja päivisin vain jonkin pienen makean jutun, enkä tyyliin kokonaista karkkipussia tai suklaalevyä (mikä on siis ollut tuo todellisuus tässä viime aikoina). Ilman herkkuja en pysty täysin olemaan! Aikanaan olen tiputtanut painoa kuitenkin noin 20 kiloa, joten uskon, että löydän itsestäni tahdonvoimaa myös tähän viiteen kiloonkin.

Vuosi Australiassa saa näkyä kaikilla muulla tavoilla, paitsi tässä vyötäröllä ja siihen puututaan nyt!

Onko muilla vastaavia kokemuksia välivuodesta tai vaihtovuodesta ja miten onnistuit pääsemään takaisin vanhoihin mittoihin?

8 Comments

 • jjanika_
  8 huhtikuun, 2016 at 5:43 pm

  Tsemppiä karistukseen! Tampereen Gogolla itse kävin siellä asuessani ja tuntuu että vuosien mittaan tuntivalikoima vaan lisääntyy, hyvä paikka! Mukavaa kevättä!
  – Janika http://www.rantapallo.fi/janikaseikkailee/

  Reply
  • Sandra
   11 huhtikuun, 2016 at 9:35 am

   Kiitti! Olen kyllä todella tyytyväinen tuohon gogo:hun. Elixiasta olen kuullut huonoa…

   Reply
 • Sunna
  8 huhtikuun, 2016 at 6:37 pm

  Tsemppiä projektiin, viisi kiloa on tosi pieni homma pariinkymmeneen verrattuna! Kesällä treenaamisessa on sekin ilo, että lenkillä on oikeasti kivaa käydä. Mie pulskistun aina vähän talvella, kun en omista niin paljon sisua, että menisin rämpimään loskaan. Olen ulkoilmaihminen, mutta en jokailmanihminen 😀 Onneksi täällä Itävallassa on paljon Suomea pidempi mukavan sään kausi!

  Reply
  • Sandra
   11 huhtikuun, 2016 at 9:36 am

   Sama juttu, talvella sitä ylimääräistä kertyy huomaamatta ja kesälle ne karisee kuin itsestään. Varmasti Itävallassa liikkuminen talvisinkin on huomattavasti mukavampaa. 🙂

   Reply
 • Tiia/ReiseReise
  11 huhtikuun, 2016 at 7:24 pm

  Hep, kuuluu täältä. Mun ei tarvinnut kovin kauas mennä, riitti, että muutin Vaasaan ja vaaka näytti viisi kiloa enemmän. Oon kuullut, että vaihdossa lihoo helposti ja mun on se helppo uskoa. Mutta mä yritän kyllä pudottaa nuo ylimääräiset. Luulen, että näin keväällä ja kesällä se on helpompaa, koska tulee oltua ulkona enemmän. Aloitan myös kaksi uutta harrastusta täällä Saksassa ja myös joogaa jatkan. Mulle myös ruokavalio on vähän ongelmallinen, vaikka syönkin melko terveellisesti, mutta samalla ostan kyllä herkkujakin. :I Mutta joo tsemppiä, uskon, että saavutat tavoitteesi!

  Reply
  • Sandra
   13 huhtikuun, 2016 at 7:32 am

   Ihan samanlaisia siis ollaan, herkut maistuu myös täällä. Olen kuullut kanssa kaikilta, että vaihto lihottaa ja ei ihme. Eikä se viisi kiloa maailmaa kaada, mutta on mukavampi olla sellaisessa painossa, joka tuntuu itsestä hyvältä. Tsemppiä myös sinulle terveellisiin elämäntapoihin! 🙂

   Reply
 • Jenni / Globe Called Home
  16 huhtikuun, 2016 at 11:30 pm

  Paljon tsemppiä projektiin! Itse olen pariin otteeseen yrittänyt vastaavaa projektia, mutta tulokset eivät ole olleet erityisen mairittelevia. Olin kymmenisen vuotta samoissa kilomäärissä, kunnes Havaijin loma puolitoita vuotta sitten nosti painoa viidellä kilolla – ja ne kilot ovat jääneet, yrityksistä huolimatta. Nyt alan pikkuhiljaa sopeutua tilanteeseen, vaikkei ehkä pitäisi. Vuorille olisi helpompi kiivetä ilman niitä viittä ylimääräistä kiloa, mutta hyvälle ruoalle on hankala sanoa ei, eikä liikuntaakaan oikein voi lisätä, kun sitä harrastaa jo nyt viitisen kertaa viikossa.

  Reply
  • Sandra
   17 huhtikuun, 2016 at 8:08 pm

   Kiitos paljon! Allekirjoitan todellakin tuon, että vanhemmiten erityisesti kerrytettyjä kiloja on vaikea saada pois, varsinkin jos niiden antaa jämähtää edes hetkeksi. Huh, saa nähdä, miten tässä käy. Urakkaa edessä!

   Reply

Leave a Reply