Menu
Suomi

Rauma – vierailu vanhassa kaupungissa

Vanha Rauma

Porin reissultamme matka jatkui noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle Raumalle. Rauma on erityisesti tunnettu vanhasta kaupungistaan, joka ei ole ainoastaan museokohde, vaan vireä ja elävä osa modernia raumalaista elämää. Kapeat kadut kuhisivat lounasaikaan ihmisiä ja putiikeissa riitti paikallisia, ja kaikialla sai näytteitä kuuluisasta rauman giälest. Turisteja tai ulkopaikkakuntalaisia ei juuri näyttänyt olevan vielä kesäkuun alussa, joten saimme hortoilla ja kuvailla rauhassa.

Erityisen positiivinen yllätys oli se, että Vanhan kaupungin pysäköintialueelle (ja käsittääkseni koko Rauman alueelle) sai pysäköidä ilmaiseksi! Nähtävää nimittäin riitti monen tunnin ajaksi.

Tutkimusretkellä Vanhassa Raumassa

Rauma on Suomen viidenneksi vanhin kaupunki. Rauma sai kaupunkioikeudet jo vuonna 1442, mutta asutusta alueella on ollut esihistorialliselta ajalta lähtien. Vanha Rauma on ollut jo kolmisenkymmentä vuotta UNESCOn maailmanperintölistalla, ja se on ehdottomasti vierailun arvoinen koko Suomen mittakaavassa. Erotuksena esimerkiksi viehättävään Porvoon vanhaan kaupunkiin Vanha Rauma ei ole pelkkiä söpöjä kahviloita, fine dininig -ravintoloita ja turistikohteita, vaan siellä elää ja asuu paikallisia. Kannattaakin rohkeasti (silti yksityisyyttä kunnioittaen) vilkaista avoinna oleville sisäpihoille. Saatat vaikka kuulla mielenkiintoisen kertomuksen talon historiasta ja sen entisistä asukkaista.

Kitkränn

Kitukränn Rauma

Kun kerran Raumalla, kannattaa bongata Suomen kapein katu Kitugränn ja tavata talon kyljessä olevat ohjeet soveliaaseen käytökseen.

Pyhän kolminaisuuden kirkko ja Raatihuone

Ihan Vanhan Rauman laitamilta löytyy Pyhän kolminaisuuden kirkon rauniot, joilla pääsee kävelemään. Kirkko on rakennettu 1400-luvulla, mutta se tuhoutui tulipalossa vuonna 1640. Kannattaa lisäksi katsastaa vuonna 1776 rakennettu Rauman vanha raatihuone, joka toimii nykyään museona.

Rauman taidemuseo

Rauman taidemuseo

Rauman taidemuseo sijaitsee Vanhan Rauman vanhimmassa entisessä yksityisasunnossa, joka valmistui 1795. Tällä reissulla emme piipahtaneet sisään, mikä jäi jälkeenpäin hieman harmittamaan. Päädyin vain napsaisemaan hauskat kuvat patsasrouvan vieressä.

Rauma – ruokaa ja juomaa

Kalatori Rauma

Olin erittäin positiivisesti yllättynyt Rauman kahvila- ja ravintolatarjonnasta. Poriin verrattuna kivannäköisistä ravintoloista ja kahviloista oli melkein runsaudenpulaa. Lounaalle päädyimme Ravintola Kalatoriin, jossa testasin mukavan lounasrisoton pöytiintarjoiltuna 11 eurolla. Jälkkärikahvit ja -kakut herkuttelimme puolestaan Vanhan Rauman Kaffebarissa, jonka leivokset toivat hymyn huulille.

Kaffebar Rauma

Eksy sivupoluille

Vanhassa Raumassa kannattaa piipahtaa myös pääkatujen ulkopuolelle, josta löytyy toinen toistaan suloisempia pikkutaloja. Lisäksi shoppailijalle löytyy monia kivoja vaate- ja sisustusputiikkeja, joissa ollaan valmiita palvelemaan ja auttamaan. Päädyin ostamaan kirjakaupasta pienen lahjan siskonpojalleni, ja se pakattiin viimeisen päälle ihanasti, vaikka ostoksen arvo ei ollut rahallisesti todellakaan suuri.

Rauma tarjoaa myös paljon muuta nähtävää Vanhan Rauman ohella. Suosittelen lukemaan läpi Live now dream later -blogin vinkit Raumalle, sillä postauksessa listataan myös, mitä kaikkea muuta huikeaa tästä upeasta kesäkaupungista löytyy.

24 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7 heinäkuun, 2020 at 6:27 pm

  Näin entisenä porilaisena ei pitäisi olla mitään hyvää sanomista Raumasta 😀 Mutta todellisuudessa onhan tuo vanha Rauma oikeasti upea ja varsin ainutlaatuinen paikka. Juuri tuli käytyä Nurmekeksen puutalokortteleissa eikä niitä oikein voi edes verrata Raumaan.

  Reply
  • Sandra
   14 heinäkuun, 2020 at 10:13 am

   Mulla on aina ollut sukulaisia Raumalla, joten koskaan Porista en ole kuullut mitään hyvää :D. Ja todellisuudessa kiva paikka tuo Porikin oli. Kuten Raumakin. Kovin erilaisia kaupunkeja, joten niitä on edes vaikea verrata.

   Reply
 • Paratiisireportteri
  13 heinäkuun, 2020 at 7:52 am

  Ihanan kesäinen tunnelma kuvissa! Rauma on upea paikka, ja kuvissasi vielä upeampi.

  Reply
  • Sandra
   14 heinäkuun, 2020 at 10:13 am

   Voi kiitos, olipas kivasti sanottu 🙂

   Reply
 • Eveliina /Reissukuume
  13 heinäkuun, 2020 at 10:02 am

  Olipas kiva postaus! Rauma on itselleni melko vieras paikka (, vaikka se tuossa suht lähellä sijaitseekin). Pitäneepä kääntää auton nokka kohti Raumaa vielä tämän kesän aikana!

  Reply
  • Sandra
   14 heinäkuun, 2020 at 10:14 am

   Oli todella kiva muutaman tunnin pysähdys – suosittelen! 🙂

   Reply
 • Laura Linnea
  13 heinäkuun, 2020 at 12:46 pm

  Vanha Rauma on kyllä todella ihana ja sympaattinen puutaloineen ja kivikatuineen. Oon käynyt siellä viitisen vuotta sitten, kun lapsuudenystäväni asui Raumalla ja häntä moikkaamassa piti tietenkin tutustua Rauman parhaaseen puoleen. Tulipa kutkutus lähteä käymään viikonloppureissu Rauma-Pori -akselilla, Vaasasta ei kuitenkaan liian pitkä ajomatka olisi. Harmi, että kesän viikonloput alkavat pikkuhiljaa loppua kesken, kun on paljon muutakin suunnitelmaa… 🙂

  Ihania kuvia!

  Reply
  • Sandra
   14 heinäkuun, 2020 at 10:16 am

   En tiedä, miten tämä(kin) kesä on vaan varkain edennyt jo puoliväliin. Suunnitelmia ja toiveita on paljon, eikä jokaiseen paikkaan tietenkään voi ehtiä. Jos et tänä kesänä ehdi Raumalle (tai Poriin), niin ehkä ensi kesänä sitten 🙂

   Reply
 • Muu maa mandariini / Oona
  14 heinäkuun, 2020 at 2:02 am

  Oli kiva lukea Raumasta, jossa en ole koskaan käynyt. Kirjoitat mukaansatempaavasti! 🙂 Kotimaanmatkailusta kun lukee postauksia, tulee huomattua kuinka hävettävän vähän on itse nähnyt Suomea! Se pitää korjata, kun tulen ensi kesänä käymään Suomessa!

  Reply
  • Sandra
   14 heinäkuun, 2020 at 10:17 am

   Samoja ajatuksia itselläni! Todella huonosti tunnen ihan Suomen maantiedettäkin, enkä olisi osannut esimerkiksi sanoa, missä sijaitsee Pieksämäki (kunnes sinnekin eksyin). Kivoja kohteita Suomesta löytyy, ja nopeasti saavutettavissa parin tunnin ajolla (asun siis Tampereella, joten tästä on mukava matka moneen kaupunkiin).

   Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  14 heinäkuun, 2020 at 4:54 pm

  Rauma on mulla vielä käymättä, mutta kyllähän se kovasti polttelisi. 🙂 Kiva kuulla, että siellä on hyvää ruokatarjontaa, se kun on hyvässä hapessa myös Porvoossa. Muutenkin olisi kiva päästä vähän vertailemaan näitä kahta kuuluisaa vanhaa kaupunkia.

  Reply
  • Sandra
   14 heinäkuun, 2020 at 6:06 pm

   Oo, Porvoossa on kyl vielä ihanampia ravintoloita! Porin jälkeen Rauma oli kuitenkin positiivinen yllätys 🙂

   Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  14 heinäkuun, 2020 at 7:42 pm

  Olen löytänyt Rauman vasta nyt vanhemmiten ja tykkään. Joka vuosi pitää siellä käväistä. Me ollaan oltu lähestulkoon samaan aikaan. Poikettiin yksi ilta ihan vaan sattumalta wanhaan kahvilaan kahville. Tuo wanha kaupunki on vaan ihqu.

  Reply
  • Sandra
   20 heinäkuun, 2020 at 11:23 am

   Ai, hauska sattuma! Todellakin, vanha kaupunki on todella ihana ja nähtävää löytää yllättävän paljon. Tosi kivoja pieniä putiikkeja, joista sai ystävällistä palvelua.

   Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa
  15 heinäkuun, 2020 at 10:31 pm

  Vanha Rauma yllätti kyllä tänä kesänä meikäläisen, kun eksyin sinne vahingossa 😀 Hieno oli ja täytyy pysähtyä siellä ehdottomasti vielä toistekin 🙂 Tuttuja taloja kuvissa 🙂

  Reply
  • Sandra
   20 heinäkuun, 2020 at 11:23 am

   Sama juttu! Olen käynyt Raumalla viimeksi teininä, ja silloin ei varmaan osannut arvostaa vanhaa kaupunkia. Nyt olin ihan ällikällä lyöty.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  16 heinäkuun, 2020 at 8:56 am

  Rauman vanha kaupunki – ja Sammallahdenmäki Rauman lähellä – edustaakin oikein keskittymää Suomen Unesco-kohteissa.
  Ja kuten totesit, Raumassa on jotenkin helppo vierailla, mm. tuon paikoituksen ongelmattomuuden takia. Porvoo, vaikka, on paljon haastavampi kohde!

  Reply
  • Sandra
   20 heinäkuun, 2020 at 11:26 am

   Todellakin! Raumalta löytyy peräti kaksi Unesco-kohdetta, mikä on enemmän kuin missään muussa Suomen kaupungissa. Tuo on iso juttu tuo ilmainen parkkipaikka, silloin ei ole ollenkaan stressiä vilkuilla kelloa tai käydä lisäämässä parkkiaikaa. Nyt kesäkuussa oli ainakin vielä todella hyvin tilaa vanhan kaupungin parkkipaikoilla.

   Reply
 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista
  18 heinäkuun, 2020 at 8:03 am

  Rauma on ollut vuosia mun Suomen budget-listalla mutta niin vaan on sinne jäänyt käymättömien joukkoon. Tunnelmaisia kuvia!

  Reply
  • Sandra
   20 heinäkuun, 2020 at 11:26 am

   Kiitos! Kannattaa poiketa, kokoaan mielenkiintoisempi kaupunki!

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  19 heinäkuun, 2020 at 10:06 am

  Upea Vanha Rauma! 🙂 Tämä kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini kotimaassa, itsekin siellä poikkesimme viime kesänä, tässä linkki omaan blogikirjoitukseeni: http://www.kookospalmunalla.fi/suomi/puutaloja-historiaa-pitsiunelmia-tervtulo-raumall/

  Olet ottanut todella kauniita ja värikkäitä kuvia, paikka on kyllä niin kaunis! Kitukrännillä tuli käveltyä myös itsekin, se on hieno. Täytyy tuo kahvilasuositus laittaa korvan taakse seuraavaa Vanhan Rauman visiittiä varten, vaikuttaa hyvältä. 🙂

  Reply
  • Sandra
   20 heinäkuun, 2020 at 11:28 am

   Samoja taloja näkyy myös sun blogipostauksessa, erityisesti tuo taidemuseon naispatsas oli hieno. Harmi, ettei pitsiviikkoja järjestetä tänä vuonna, mutta toivottavasti muuten kotimaiset turistit löytävät Raumalle.

   Kahvila oli tosi kiva – mutta myös monia muita kivoja paikkoja tuntui olevan joka nurkalla 🙂

   Reply
 • Hannamarielina
  1 syyskuun, 2020 at 5:08 pm

  Oi, Rauma vaikuttaa ihanalta! Kenties sitten ensi kesänä pääsisi poikkeamaan tuolla suunnalla 🙂

  Reply
  • Sandra
   6 syyskuun, 2020 at 8:21 pm

   Voi kiva! Rauma on yksi kesän parhaista paikoista ainakin itselle 🙂

   Reply

Leave a Reply